ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εμφανίζει το άσπρο - μαύρο στην αγορά καυσίμων

Βασιζόμενη σε ενδείξεις, η Επιτροπή δημοσιοποίησε ένα πόρισμα που «βγάζει λάδι» τις μεγάλες εταιρίες που λυμαίνονται τον κλάδο και τους καταναλωτές, με την επιβολή υψηλότατων τιμών στα καύσιμα

Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα δε χειραγωγούνται από τις μεγάλες εταιρίες! Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, σ' αυτό το πόρισμα κατέληξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού που μελέτησε την κατάσταση που επικρατεί στο κύκλωμα διύλισης και διακίνησης των καυσίμων. Χωρίς αποδείξεις, αλλά με βάση μόνο τις ενδείξεις - και αναφέρεται στο πόρισμα - τη στιγμή που το ξέρουν και οι... πέτρες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφαίνεται ότι, τα διυλιστήρια, και οι μεγάλες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, δεν ελέγχουν τις τιμές! Ειδικότερα, οι δεύτερες, δε διατηρούν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αφού τα μερίδια τους τα τελευταία 8 χρόνια έχουν συρρικνωθεί αρκετά! Και ενώ όμως αναφέρει αυτά, τα στοιχεία που παραθέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποδεικνύουν ότι 3 μόνο, (BP, SHELL, ΕΚΟ - ΕΛΔΑ) από τις 30 σχεδόν εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, έχουν μερίδιο στην αγορά που ανέρχεται σχεδόν στο 58,2%!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν προκύπτουν αποδείξεις ότι στις σχετικές αγορές διύλισης πετρελαίου και εμπορίας καυσίμων γενικά συντρέχουν συμφωνίες, εναρμονισμένες πρακτικές ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση αδικαιολόγητα υψηλών τιμών. Ωστόσο όμως, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δε δίνεται καμία εξήγηση για τις αστρονομικές τιμές των βενζινών του τελευταίου διαστήματος, τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν τις δικαιολογούσαν. Επίσης, στο σκεπτικό αναφέρεται ότι για τις τρεις μεγάλες προαναφερθείσες εταιρίες, παρέχονται «ενδείξεις ότι και εξωτερικός ανταγωνισμός υπάρχει για τις τρεις μεγάλες εταιρίες».

Οι ενδείξεις αυτές βασίζονται στο ότι μειώθηκαν σημαντικά τα μερίδια αγοράς των μεγάλων εταιριών (10% για BP και SHELL) τα οποία καρπώθηκαν οι μικρές εταιρίες. Συνεπώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που στο κάτω κάτω δε μας αφορά σε ποιους νόμους και πρακτικές (άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο) στήριξε τα συμπεράσματά της, επιχειρεί να εμφανίσει το άσπρο - μαύρο. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι τιμές των βενζινών στην Ελλάδα υπολείπονται από αυτές των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί «τεκμήριο» ότι τα διυλιστήρια δεν έχουν υπέρμετρα υψηλές τιμές. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι το ύψος του εισοδήματος του Ελληνα εργαζόμενου, με αυτό των εργαζομένων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Είναι περισσότερο από ύποπτο και, βεβαίως, προκαλεί τον κοινό νου, όταν τα πορίσματα μιας επιστημονικής επιτροπής όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στηρίζονται σε ενδείξεις. Το όργιο της κερδοσκοπίας των διυλιστηρίων είναι γνωστό και των μεγάλων εταιριών εμπορίας είναι γνωστό, αλλά ουδείς αρμόδιος προτίθεται να βάλει φρένο σ' αυτή την ασύδοτη κλοπή. Αντιθέτως, αυτή η κλοπή θα ενισχυθεί εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που με το νόμο πλέον παραδίδει την αγορά καυσίμων στις μεγάλες εταιρίες που αναφέρονται ως οι «αθώες» στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. οι οποίες είναι γνωστές.

«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Προσωρινή εκεχειρία για τη... συγκέντρωση δυνάμεων

Την τακτική της προσωρινής εκεχειρίας στην προώθηση του «εκσυγχονιστικού της έργου» -εκεί τουλάχιστον που βρίσκεται αντιμέτωπη με λαϊκές αντιδράσεις και με προφανή στόχο τον κατευνασμό τους - φαίνεται να έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Τουλάχιστον μέχρι να πάρει τις αναγκαίες άνασσες, να συνέλθει από το μεγάλο ταρακούνημα που της προξένησαν οι μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν με αφορμή το Ασφαλιστικό, να αντιστρέψει το δυσμενές γι' αυτή κλίμα και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να επιτεθεί εκ νέου στον «εχθρό - λαό».

Αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις Παπαντωνίου, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) της κυβέρνησης με θέμα - έκτος των άλλων - «την πορεία υλοποίησης των μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Ο υπουργός χθες εμφανίστηκε διαλλακτικός μέχρι παρεξήγησης. Απέφυγε κατ' αρχάς να θίξει όλες εκείνες τις πλευρές της «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων που «καίνε», όπως των οδηγών ΤΑΧΙ, των φαρμακοποιών, των συμβολαιογράφων κλπ. Αντίθετα υποστήριξε ότι οι οποίες αλλαγές γίνουν «θα γίνονται με σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως έγινε με την περίπτωση των δικηγόρων...». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με τους φορείς και να προχωρήσουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις... Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι τα φλέγοντα θέματα μεταφέρονται προς τα πίσω...

Αντίθετα, στην περίπτωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, για σύντμηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, όπου δεν έχουν σημειωθεί αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη. Ετσι, παραβιάζοντας κάθε έννοια περιβαλλοντικής προστασίας, στο όνομα της... επιχειρηματικότητας, το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, θα είναι εντός του μηνός έτοιμο για να ψηφιστεί στο α' θερινό τμήμα της Βουλής...

Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε επίσης ότι στην ΟΚΕ των υπουργών, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης, από τη σκοπιά της Ελλάδας, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, όπου τέθηκε ο στόχος η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει η ανταγωνιστικότερη, στον πλανήτη...

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φοροδιαφεύγουν μόνον οι μικρές επιχειρήσεις...

Τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών, με το σύστημα ΤΑΧΙΣ, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανέλαβε και πάλι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, στην ημερίδα του ΙΟΒΕ, με θέμα «Παραοικονομία και φοροδιαφυγή». Πρόκειται ουσιαστικά για μια δημόσια ομολογία, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει και σημαντικά πράγματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Αποψη, βέβαια, η οποία περισσότερο προσπαθεί να δικαιολογήσει την έλλειψη πολιτικής βούλησης - η οποία σε πολλές περιπτώσεις έφτασε μέχρι και στην ανοιχτή συγκάλυψη της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι «...αξιοποιώντας τις τεχνολογικές υποδομές και το πληροφοριακό περιφερειακό σύστημα του ΤΑΧΙS, αλλά και τις σύγχρονες επιχειρησιακές υποδομές του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων του υπουργείου Οικονομικών, στρεφόμαστε προς κατευθύνσεις συνεργασίας με βασικούς μας εταίρους, όπως το Τραπεζικό Σύστημα, τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, οι Ασφαλιστικοί Φορείς». Κάνει, δηλαδή, λόγο για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, για διασταυρώσεις στοιχείων φορολογικού περιεχομένου με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κλπ.

Στην ουσία, με τις θέσεις που ανέπτυξε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, για την κυβέρνηση, το πρόβλημα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, δεν είναι πολιτικό, αλλά οργανωτικό, γραφειοκρατικό. Απέδωσε, μάλιστα, τις τεράστιες διαστάσεις της φοροδιαφυγής και στο μεγάλο αριθμό των ...μικρών, μόνο, επιχειρήσεων. Φαίνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εξαγνιστεί από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες... Πρόκειται βέβαια για ακραία και αντιδραστική θέση, η οποία επανεμφανίστηκε και πάλι στη μελέτη του ΙΟΒΕ για την παραοικονομία, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει ασθμαίνοντας και ο υπουργός της ...ενάρετης και άσπιλης μεγάλης επιχείρησης.

Υποκριτική ομολογία

Τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων του, που τσουρουφλάει τις τσέπες των εργαζομένων, είναι... μια δυσάρεστη εξέλιξη. Αυτό υποστήριξε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός, δήλωσε: «...ως Ευρωπαϊκή Ενωση και ως ευρωζώνη δεν εφησυχάζουμε για το θέμα του πετρελαίου. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και διαπιστώνουμε, ότι στα επίπεδα που κινείται σήμερα το πετρέλαιο, βεβαίως είναι δυσάρεστο για τον καταναλωτή, αλλά και για την οικονομία...». Και αφού ο υπουργός διαπίστωσε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι μια... δυσάρεστη εξέλιξη, την οποία βεβαίως παρακολουθούν και... δεν εφησυχάζουν, πρόβαλε και την αισιόδοξη πλευρά του θέματος. Η άνοδος αυτή, όπως είπε, δεν είναι σε τέτοιο βαθμό ανατρεπτική της εξέλιξης της ευρωζώνης...

Ευτυχώς, γιατί είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε για την... ευρωζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ