ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιπλέον στρατεύματα στην πρωτεύουσα

Ιρακινοί αμερικανοντυμένοι «κουίσλιγκς» συλλαμβάνουν Ιρακινούς της αντίστασης

Associated Press

Ιρακινοί αμερικανοντυμένοι «κουίσλιγκς» συλλαμβάνουν Ιρακινούς της αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα μαζική απαγωγή σημειώθηκε, χτες το πρωί, στο κέντρο σχεδόν της ιρακινής πρωτεύουσας επιβεβαιώνοντας απλώς το προφανές: Οτι παρά τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» και έκτακτα μέτρα ασφαλείας των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους, η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι ανεξέλεγκτη. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, η ιρακινή ηγεσία φέρεται να έδωσε εντολή να μεταφερθούν 3.700 Ιρακινοί στρατιώτες από βόρειες περιοχές του Ιράκ στη Βαγδάτη.

Χτες το πρωί, στην εμπορική συνοικία Αρασάτ της πρωτεύουσας, ένοπλοι που φορούσαν στολές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, σταμάτησαν με 15 οχήματα μπροστά σε γραφεία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και απήγαγαν 25 υπαλλήλους της, συμπεριλαμβανομένων και διευθυντικών στελεχών. Καμία οργάνωση μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η εταιρεία ανήκε στο ιρακινο-αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Κατά τ' άλλα, το Σαββατοκύριακο κύλησε, σε σύγκριση με προηγούμενες μέρες, σχετικά ηρεμότερα. Εντεκα Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις σε Βαγδάτη, Φαλούτζα, Ραμάντι και Μαχάουελ. Οι κατοχικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον ιρακινό στρατό συνεχίζουν χωρίς σταματημό τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Ραμάντι, το οποίο προσπαθούν, επί της ουσίας, να επανακαταλάβουν πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι από τα τέλη του περασμένου μήνα. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών ανακοινώθηκαν 34 συλλήψεις «υπόπτων» στις περιοχές της Μπαακούμπα, του Κιρκούκ και του Τικρίτ.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Απόφαση με πίεση, αλλά και «παραθυράκια»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σε ένα ψήφισμα που θέτει χρονοδιάγραμμα στην Τεχεράνη, αλλά μέσα από μια περίπλοκη φρασεολογία απειλεί με κυρώσεις, προβλέποντας, όμως, τη μη αυτόματη εφαρμογή τους και τη συνολική επανεξέταση της κατάστασης, κατέληξε, τελικά, μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ψήφισμα, που πρότειναν Γαλλία - Βρετανία και Γερμανία, πήρε την τελική του μορφή, μόνο όταν απαλείφτηκαν όλα τα αιχμηρά σημεία μετά από τις έντονες πιέσεις των Ρωσίας - Κίνας.

Με την απόφαση 1696 καλείται το Ιράν να τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η υιοθέτηση «προσωρινών μέτρων στη βάση του άρθρου 40 (κεφάλαιο 7), με τη διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται για εφαρμογή κυρώσεων. Στη συνέχεια, διευκρινίζεται ότι αν και πάλι δε συμμορφωθεί το Ιράν, τότε «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να είναι κατάληξη νέων διαβουλεύσεων», στη βάση του άρθρου 41 (κεφάλαιο 7), το οποίο ρητώς ξεκαθαρίζει ότι δε συμπεριλαμβάνεται στα προβλεπόμενα μέτρα η ανάληψη στρατιωτικής βίας. Στο κείμενο του ψηφίσματος, αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση που, πριν τις 31 Αυγούστου, το Ιράν «αντιδράσει θετικά στο πακέτο προτάσεων που του έχει κατατεθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας», θα τεθεί στο περιθώριο η συγκεκριμένη απόφαση και τα ενδεχόμενα μέτρα που προβλέπει.

Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαβάντ Ζαρίφ, απέρριψε την απόφαση, τονίζοντας ότι στερείται νομικής βάσης και δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα στην όλη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης. Ο Ζαρίφ κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και ότι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει η νέα απόφαση είναι δυσκολίες στη διενέργεια διαπραγματεύσεων για το πακέτο. Εντούτοις, επανέλαβε ότι η ιρανική ηγεσία εξετάζει το πακέτο προτάσεων και δεν απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΝΑΤΟ αντί ... ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει το ρόλο του «χωροφύλακα» στο κατεχόμενο αλλά μη ελεγχόμενο Αφγανιστάν. Ετσι διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία όπως επιδιώκει ανά τον κόσμο. Χτες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υπό βρετανική διοίκηση, ανέλαβαν τη διοίκηση του Νότιου Αφγανιστάν, ελαφρύνοντας το στρατό των ΗΠΑ. Ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, γγ του ΝΑΤΟ, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μεγαλύτερη βοήθεια» ώστε η στρατιωτική κατοχή να αποδειχθεί επιτυχής. Μιλώντας στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον Ομιλο των 8 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και άλλους «δωρητές». Ακόμη, ο Σέφερ κάλεσε την ΕΕ «να καταστεί πολύ πιο ενεργός στην εκπαίδευση της αφγανικής εθνικής αστυνομίας».

Χτες από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Χάντα, 10 χλμ. νότια της Τζαλαλαμπάντ, στο Ανατολικό Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και 16 τραυματίστηκαν. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Νανγκαρχάρ, που υποστήριξε ότι «ήταν ο στόχος» της επίθεσης, διέφυγε σώος.

Οι Αμερικανοί ταυτόχρονα «αποχαιρέτισαν» τη διοίκηση στην περιοχή σκοτώνοντας 20 ανθρώπους, τους οποίους χαρακτήρισαν «υπόπτους ως Ταλιμπάν». Ο αφγανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή ότι σκότωσε άλλους έξι «υπόπτους». Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν, η Επιχείρηση Ορεινή Επέλαση, που διαρκεί 50 μέρες, έχει απολογισμό 613 αντάρτες (;) νεκρούς, 87 τραυματίες και 300 συλληφθέντες. Αλλοι 13-16 άμαχοι σκοτώθηκαν, κατά την ίδια πηγή - η αξιοπιστία της οποίας όμως είναι αμφισβητήσιμη. Σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ», 16 άνδρες της συμμαχίας έχουν επίσης βρει το θάνατο στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Τομ Κένινγκς, έως την περασμένη βδομάδα είχαν σκοτωθεί στις μάχες 2.000 Αφγανοί και είχαν σημειωθεί 54 επιθέσεις αυτοκτονίας.

Την κατοχή ανέλαβε ένας Βρετανός υποστράτηγος, ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, που θα έχει υπό τη διοίκησή του 8.000 Βρετανούς, Καναδούς και Ολλανδούς στρατιώτες.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Δεκάδες νεκροί στον συνεχιζόμενο εμφύλιο

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Σκληρές μάχες αναφέρονταν χτες ανάμεσα σε δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα και αντάρτες της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ», με τουλάχιστον 36 αντάρτες και 12 στρατιωτικούς νεκρούς, σύμφωνα με κυβερνητικές και ανταρτικές πηγές. Σύμφωνα με το «Ταμίλνετ», αλλά και το BBC, ο στρατός μετακινεί στην περιοχή βαριά πυροβόλα και μεγάλες δυνάμεις, ενώ τις επιχειρήσεις του υποστηρίζουν αεροσκάφη «Κφιρ» και «Μιγκ». Ο στρατός κινείται προς την περιοχή Τρινκομαλί, με στόχο να αποκόψει τον ανεφοδιασμό των ανταρτών με νερό. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για... ανθρωπιστική επιχείρηση με υποτιθέμενο στόχο να υδροδοτηθούν δύο χωριά. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι οι μάχες είναι οι αιματηρότερες εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση εμμένει στο ότι... διατηρεί την εκεχειρία και ότι ο εμφύλιος δεν έχει ξαναρχίσει. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν πως η χώρα οδεύει προς «επανέναρξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου». Ηδη Δανία και Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τους παρατηρητές τους λόγω του κινδύνου για τις ζωές τους.

ΣΕΡΒΙΑ
Δε δίνουμε το Κοσσυφοπέδιο για την ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Τη γνωστή πρόταση ευρείας αυτονόμησης αντί ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δε θα συναινέσει στην εκχώρηση της επαρχίας μόνον και μόνον για να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Ορισμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας ενίοτε συνδέουν ως προϋπόθεση της πορείας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την απεμπόληση του Κοσσυφοπεδίου.... Αυτό είναι αδύνατο... Από καμία χώρα δε ζητήθηκε ποτέ να δώσει ένα κομμάτι του εδάφους της για να ενταχθεί στην ΕΕ» είπε ο Κοστούνιτσα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντάνας», αναγνωρίζοντας παράλληλα πως το τελικό καθεστώς για το Κοσσυφοπέδιο «δε θα είναι ευνοϊκό για τη Σερβία». Πρόσθεσε πως το Βελιγράδι θα παλέψει «με όλα τα νομικά μέσα οποιαδήποτε απόπειρα απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου» και πως θα συνεχίσει να θεωρεί «την περιοχή αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων»...

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών της Βιέννης μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας έχει οριστεί για τις 7-8 Αυγούστου και θα επικεντρωθεί σε ζητήματα «μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μειονοτικών δικαιωμάτων»...

Το ίδιο 24ωρο ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Μίλοραντ Βούτσελιτς, απείλησε την κυβέρνηση Κοστούνιτσα πως θα αποσύρει την κοινοβουλευτική υποστήριξή του απ' την κυβέρνηση σε περίπτωση που συλληφθεί ο Σερβοβόσνιος ε.α. στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Η σύλληψη του Μλάντιτς έχει τεθεί ως μία απ' τις «προϋποθέσεις» της ΕΕ για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες σύνδεσης και σταθεροποίησης με το Βελιγράδι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ