ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπρώχνει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Βαλκάνια, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Ρομπάι

Η πολιτική των ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβέρνησης στην περιοχή μεγαλώνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς
Η πολιτική των ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβέρνησης στην περιοχή μεγαλώνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς
Την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση του συνόλου των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς προωθεί η κυβέρνηση, διεκδικώντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική διείσδυση σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ, παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπάι.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρουσίασε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο το ρόλο που διεκδικεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τη «βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση τόνισε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης».

Με πρότυπο την περίοδο 1999-2004

Μάλιστα, υπογραμμίστηκε η βούληση να υπάρξει διμερής προσέγγιση με την Τουρκία στη βάση της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την «περίοδο 1999-2004» και σ' αυτή την πορεία τονίστηκε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θεωρείται χρήσιμο εργαλείο».

Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, ενταγμένη στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, μετέτρεψαν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα. Με τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και «συνοριακές διαφορές», πέραν της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δυο χώρες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραδόθηκαν αυτόματα στην επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από 34 γύρους άτυπων διμερών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποδέχτηκε «συνοριακές διαφορές» πέραν της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δυο χώρες, τις οποίες ήταν έτοιμη να παραδώσει στην «επιδιαιτησία» του «ευρωατλαντισμού», δήθεν μέσα από την επίλυσή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μια κίνηση που δεν προχώρησε την τελευταία στιγμή.

Σήμερα την ενεργοποίηση αυτής της πολιτικής επιδιώκει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Για Κυπριακό και Βαλκάνια

Κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» των ευρωνενωσιακών σχεδιασμών η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να βάλει και το Κυπριακό. Είναι ενδεικτικό ότι χτες η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να αναλάβει ενεργότερο ρόλο η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

Παράλληλα, στη συνάντηση, αλλά και αργότερα στις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που θέλει να παίξει η Ελλάδα στην «ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», προκειμένου αφ' ενός να διασφαλιστούν και αφ' ετέρου να ενισχυθούν οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Προκειμένου μάλιστα να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της περιοχής, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι ότι «η ΕΕ μπορεί να αναδειχθεί σε ένα μοντέλο ειρήνης για την περιοχή»!!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
ΕνδοΝΑΤΟική υπόθεση το Αιγαίο!

Ο χτεσινός απολογισμός των πρώτων 100 ημερών, στο αρμόδιο υπουργείο, είναι δηλωτικός του δόγματος που υιοθετεί η χώρα μας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Ως μια από τις βασικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, την «επανατοποθέτηση του ζητήματος του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ». Ο υπουργός από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη, έκαναν χτες τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 100 ημερών.

Αυτό που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας είναι ότι έχει ανοίξει από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται από τη σημερινή, ένας διάλογος και μια διαπραγμάτευση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο στη βάση των χρόνιων τουρκικών διεκδικήσεων και με κριτήριο τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις. Ωστόσο είπε ότι «δεν είχε επέλθει καμία συμφωνία» επί του θέματος.

«Οι ΝΑΤΟικοί κύκλοι, είπε ο Ε. Βενιζέλος σχετικά με την κατανομή των στρατηγείων, είχαν μείνει με την εντύπωση ότι σε μία συνάντηση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των κρατών-μελών το Μάιο του 2009, η Ελλάδα απεδέχθη τον διακανονισμό. Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές». Επισημαίνεται ότι η συμφωνία αναφέρεται στη λειτουργία στη Λάρισα του CAOC-4 με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή, Ελληνα και Τούρκου αξιωματικού.

Αποκαλυπτικό για το γεγονός ότι η συζήτηση αφορά κυριαρχικά δικαιώματα είναι η φράση του Ε. Βενιζέλου ότι «το ζήτημα αυτό (σ.σ. της κατανομής των διοικητικών θέσεων) πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα, η «διασφάλιση» που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά είναι πάντα μέσα στις ΝΑΤΟικές δομές, δείχνοντας έτσι ότι μέσα από το ΝΑΤΟ προέρχεται η αμφισβήτηση. «Θέλουμε, είπε, να υπάρχουν οι διασφαλίσεις ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου».

Αμετακίνητοι από τα κατοχικά μέτωπα

Κατά τα άλλα ο κυβερνητικός απολογισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Αμυνας στις 7 Δεκέμβρη για τη δομή δυνάμεων και την κάθετη δομή διοίκησης που αναμένεται να εξειδικευτούν μέσα στο Γενάρη, την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές που αναμένεται μέχρι τον Ιούνη.

Για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «το διαδικαστικό πλαίσιο που έχουμε επιβάλλει, εφαρμόζεται απολύτως» και αναμένεται μέχρι τέλος Γενάρη το πόρισμα του διεθνούς «οίκου αξιολόγησης» των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Επίσης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας ενός - έναντι των τριών σήμερα - Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Μετοχικού Ταμείου για το αστυνομικό προσωπικό «για να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολογισμός σε μαύρο φόντο για το λαό

Προπαγανδιστική επίθεση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών

Τον απολογισμό του αντιλαϊκού έργου των πρώτων εκατό ημερών της κυβέρνησης και τις στρατηγικές κατευθύνσεις για τη συνέχεια, θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο Ζάππειο.

«Ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των πρώτων 100 ημερών (...) αλλά και τις ριζικές ανατροπές που θα προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2010», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των Θ. Πάγκαλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη, Γ. Πεταλωτή και Χ. Παμπούκη, στην οποία συζητήθηκαν οι άξονες του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», το οποίο θα εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο.

Η σύσκεψη έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Bαν Ρομπάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη, η κυβέρνηση εξέτασε για ακόμη μια φορά το τριετές χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων με στόχο να πέσει κάτω του 3% το 2012, αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει ο κύριος όγκος της αντιλαϊκής επίθεσης να εξαπολυθεί τα δυο πρώτα χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα να παρουσιάσει σαν φιλολαϊκή πολιτική τις αυξήσεις - ψίχουλα στα όρια ή κάτω από τον πληθωρισμό και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των λίγων λεπτών του ευρώ. Ανάμεσα στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει και τις απολύσεις των περισσότερων από 30.000 εργαζομένων στα «stage».

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αναδείξει και τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους στο Ασφαλιστικό, το Εργασιακό και το Φορολογικό σαν το επίστεγασμα της «νέας διακυβέρνησης με διαβούλευση», επιχειρώντας να κρύψει τον ακρωτηριασμό των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, που προωθεί η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ