ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων

Σήμερα θα κριθεί αν θα προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς

Η έρευνα για το ΤΤ ανοίγει κι άλλο τη «βεντάλια» των ανταγωνισμών, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο

Eurokinissi

Η έρευνα για το ΤΤ ανοίγει κι άλλο τη «βεντάλια» των ανταγωνισμών, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο
Διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή όχι του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, προέκυψε χτες, μετά από την απολογία του για τα λεγόμενα «επισφαλή δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση, μετά από τη συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου.

Ο Δ. Κοντομηνάς απολογήθηκε χτες το πρωί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Κατηγορείται για απάτη, άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία έλαβαν από το ΤΤ δάνεια ύψους 110,5 εκατ. ευρώ από το 2008 έως το 2012.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, τα δάνεια δόθηκαν κατά παρέκκλιση των συνήθων διαδικασιών και με τρόπους που δε συνάδουν με τις τραπεζικές πρακτικές, ενώ κάποια από τα ποσά (που συνδέονται με τον όμιλο DEMCO του Δ. Κοντομηνά) αξιοποιήθηκαν για άσχετο σκοπό, σε σχέση με αυτόν που δηλώθηκε κατά την εκταμίευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο επιχειρηματίας αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα και ότι υφίσταται ζήτημα απάτης και απιστίας. Για την εταιρεία «Hellenic Postcredit», που συστάθηκε με τη συνεργασία ΤΤ - επιχειρηματία, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «παρανόηση», καθώς δεν έγινε αγορά μετοχών από το ΤΤ αλλά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πράγμα που σημαίνει ότι το ΤΤ πλήρωσε ολόκληρη την αξία των μετοχών, για να διπλασιάσει αργότερα τις μετοχές του, αποκτώντας τελικά το 50% της εταιρείας.

Στα όσα κατέθεσε συγκαταλέγονται στοιχεία από τις εγκρίσεις που έδωσε η Τράπεζας της Ελλάδος πριν και μετά από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (και αφού η εταιρεία άλλαξε χαρακτήρα, αποκτώντας τη δυνατότητα να χορηγεί πιστωτικές κάρτες), με τις οποίες η ΤτΕ κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία και δεν εντοπίζει κανένα «κόκκινο» σημείο. Επίσης, αναφέρεται ότι «τα 18,9 εκατ. ευρώ που έδωσε το ΤΤ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν τα πήρε ο ίδιος, κατατέθηκαν σε λογαριασμό της τράπεζας, ο οποίος ήταν δεσμευμένος, ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αντλήσει χρήματα ο επιχειρηματίας».

Επεκτείνεται η έρευνα

Επιπρόσθετα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 10.000 ευρώ αφέθηκε, μετά από την απολογία του το απόγευμα, ο Χ. Γιαγκούδης, μέλος της υποεπιτροπής Αξιολόγησης Επενδύσεων, που είχε ρόλο εισηγητή για κάθε δάνειο. Κατηγορείται για απιστία σε τέσσερις περιπτώσεις δανείων, προς τους Δ. Κοντομηνά, Κ. Γριβέα (δύο δάνεια) και Λ. Λαυρεντιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια, για τα οποία εισηγήθηκε, ήταν ενήμερα ως το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το δάνειο προς τον κρατούμενο Λ. Λαυρεντιάδη, ο Χ. Γιαγκούδης χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το γεγονός ότι, τρεις μήνες μετά από τη χορήγησή του, η ΤτΕ ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να απολογηθεί η Φ. Κρέστα, υψηλόβαθμη υπάλληλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επίσης, εκκρεμεί το αίτημα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές Δραστηριότητες προς την Τράπεζα της Ελλάδας για ξεχωριστούς ελέγχους των δανείων του ΤΤ που φτάνουν τα 17.

Με αφορμή την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γ. Σούρλας, προτείνει η έρευνα να φτάσει και στο απώτερο παρελθόν, στην Τράπεζα Κρήτης και τη μετά Κοσκωτά εποχή, ζητώντας να γίνει γνωστό «έστω και ύστερα από τόσα χρόνια, για την Τράπεζα Κρήτης αλλά και γενικότερα για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ποιοι έδωσαν τέτοια δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ποιοι τα πήραν και ποια είναι η μετέπειτα πορεία τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι σε προσπάθεια δικής του έρευνας, η στάση του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου δεν ήταν ιδιαίτερα βοηθητική.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Με μεγάλη καθυστέρηση ο έλεγχος των λογαριασμών

Στοιχεία για την πορεία των ερευνών έδωσε χτες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Στοιχεία για την εξέλιξη των ελέγχων στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με όσα είπε, εδώ και ενάμιση χρόνο, που ξεκίνησε ο έλεγχος για τα 1.700 πρόσωπα που περιέχονται στη λίστα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει καταφέρει να ελέγξει πλήρως τα 6.

Σύμφωνα με τον Στ. Στασινόπουλο, από τα 1.700 πρόσωπα, οι 910 δεν εμφανίζουν υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους, στοιχείο που επίσης θεωρείται ύποπτο, 200 καλύπτονται από το πόθεν έσχες τους, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για 266 περιπτώσεις, ενώ από αυτές «σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται 155». Οσο αφορά τους 6, απέκρυψαν συνολικά 10 εκατ. ευρώ και οι 4 είναι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οσο αφορά το θέμα της καθυστέρησης στους ελέγχους, ο Στ. Στασινόπουλος, επικαλέστηκε ότι οι επιθεωρητές αναγκάζονται να συμμετέχουν σε σεμινάρια, ενώ «εκτός αυτών, το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις». Είπε ακόμα ότι υπήρξαν διαδικαστικά προβλήματα με το θέμα του ανοίγματος λογαριασμών από τις τράπεζες, οι οποίες στέλνουν συνολικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαχωρίζονται και να γίνεται διασταύρωση ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.

Ο Στ. Στασινόπουλος αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι πρόκειται για ερωτήσεις ιδεολογικού περιεχομένου! Για παράδειγμα, ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ αν από τις 155 περιπτώσεις, «που είναι σε προχωρημένο στάδιο, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, δύο, τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες, θα υπάρξει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα;». 'Η, «έχουν ελεγχθεί διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως επιχειρηματίες, π.χ. Μεταξάς, ή εφοπλιστές, όπως Χατζηιωάννου, Μαρτίνος κ.λπ., καθώς και off shore εταιρείες που επίσης αναφέρονται;».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση της αντίστοιχης «λίστας Λιχτενστάιν» έχει τεθεί στο αρχείο από το 2011. Σχετικά με την λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζονται να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό το διάστημα 2008-2011, σύμφωνα με τον Στ. Στασινόπουλο, το ΣΔΟΕ είναι αναρμόδιο να την ελέγξει.

Σχολιάζοντας στην Επιτροπή την όλη διαδικασία των ελέγχων ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ωστόσο συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια να αποκαλυφθεί έστω και περιορισμένα αυτή η δράση που κάλυπτε, συγκάλυπτε και υπέθαλπτε αλλά και συνεχίζει να συγκαλύπτει όλη αυτή την επιχείρηση φοροδιαφυγής αλλά και φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου».

Πρόσθεσε ότι η διαφθορά σχετίζεται «με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και αφορά την ανάγκη εξασφάλισης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Τελικά, εκφράζει τα συμφέροντα, τα κέρδη, την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου».

Επαφές με οργανώσεις Ισραήλ και ΗΠΑ

Συνάντηση, με αντιπροσωπεία εκπροσώπων από ελληνο-αμερικανικές και αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ, είχε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι οργανώσεις πραγματοποιούν κοινή επίσκεψη στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. Στη συνάντηση, συμμετείχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, επιβεβαιώνοντας ότι οι επαφές σχετίζονται με τις γενικότερες επιδιώξεις και τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την κρίση στη Συρία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Ο υπουργός ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για τις «εξελίξεις» στις ελληνοϊσραηλινές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και ότι παρά την κρίση διατηρεί ένα από τα πλέον ικανά και αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη», δηλώνοντας διαθέσιμος να συμβάλει στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Για τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο υπουργός εκτίμησε ότι «οι διμερείς σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον άλλων», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων αποτελεί «μήνυμα ειρήνης» και «εγγύηση σταθερότητας». Ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε επίσης με την Αλβανίδα ομόλογό του Mimi Kodheli, η οποία εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρείχε και παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ».

Δημοσιεύματα για τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής

Στοιχεία που φέρονται να προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στα οικονομικά στελεχών της Χρυσής Αυγής, δημοσίευσε το «Βήμα». Σύμφωνα με αυτά, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο, εντοπίστηκαν 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη Γ. Λαγού. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από κληρονομιά που έλαβε το 2005. Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για δύο off shore εταιρείες στην Κύπρο, οι οποίες φαίνεται να ανήκουν σε πρώην ασφαλιστή που συμμετέχει στη διαχείριση του ταμείου της Χρυσής Αυγής, μαζί με συγγενικό του πρόσωπο. Οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν συσταθεί το 2004, προτού ο ασφαλιστής εμπλακεί στη δράση της Χρυσής Αυγής και έχει ζητηθεί να διαπιστωθεί σε ποιες συναλλαγές προχωρούσε τα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ