ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Νεκρανάσταση ενός ψεύτικου διπολισμού η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

INTIME NEWS

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σημερινή κυβέρνηση ως αντιλαϊκή και ζητάει από το λαό να το ισχυροποιήσει για να γίνει πιο δυνατός ο λαϊκός παράγοντας», ανέφερε μιλώντας στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι «το παζάρι κατέληξε σε συναινετικό διαζύγιο που διευκολύνει το αφήγημα» και των ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τους ΑΝΕΛ, όπως επισήμανε, εμφανίζονται ως «πατριωτικό κόμμα», ενώ ο κ.Καμμένος ως υπουργός Αμυνας «παρέδωσε γη και ύδωρ στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Τι σχέση ο πατριωτισμός με την ισχυροποήιση των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών;».

Σχολιάζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», δήθεν με «την κοινωνία όρθια», μια προπαγάνδα που αξιοποιεί και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ο Ν.Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα «αφήγημα που συντρίβεται στην πραγματικότητα», η οποία είναι η εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν, και "σκέτο" ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, έφερε το τρίτο μνημόνιο, νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησε άθικτο και έχει σε πλήρη ισχύ το σύνολο των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκε και ψήφισε νέα μέτρα.

Εκανε δικούς της τους νόμους της ΝΔ και ειδικά το νόμο Βρούτση όσον αφορά το κατώτερο μισθό γιατί ακριβώς υποτάσσει τις ανάγκες των εργαζόμενων στη λογική της ανταγωνιστικότητας και τις αντοχές τις οικονομίας και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων». «Τα ψίχουλα που μπορεί να δώσει σήμερα - αύριο ανάλογα, αν θεωρηθεί ότι υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητά και η αντοχή της οικονομίας μπορεί να έχει και παραπάνω μείωση του κατώτερου μισθού. Σήμερα η αύξηση του κατώτερου μισθού είναι υπόθεση της αστικής κυβέρνησης και όχι ταξικής διαπάλης ανάμεσα στους εργαζόμενους και εργοδότες που καταλήγει σε μία ΣΣΕ. Η μία κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής στην άλλη».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι είναι αντιλαϊκός και ταξικός καθώς προβλέπει νέες αυξήσεις κατά 1 δισ. ευρώ στη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων και νεές φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις όπως η μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων εταιριών. Μείωση της συνολικής δαπάνης για εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις, της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία. Μείωση δαπανών για ΟΤΑ. Υποχρηματοδότηση της Παιδείας, ενώ είναι εξόχως αποκαλυπτικό, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ότι η κυβέρνηση προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την κατηγοριοποίηση των πτυχίων «που ούτε η ΝΔ δεν τόλμησε να το κάνει».

Η αναδιανομή της φτώχειας, είναι το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, «τη στιγμή που όχι μόνο θωρακίζετε, αλλά και διερύνετε τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων».

Μετατρέπετε την Ελλάδα σε προκεχωρημένη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Η κυβέρνηση, όχι μόνο συνεχίζει την ταξική πολιτική, αλλά «συμβάλετε - ανέφερε - και στην ισχυροποίηση του ρόλου και της παρουσίας των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Δ. Βαλκάνια που αποτελούν τον παράγοντα αποσταθεροποίησης, δημιουργείτε δηλαδή μια διαρκή πηγή αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων στην περιοχή, στη λογική του διαίρει και βασίλευε, μετατρέποντας την Ελλάδα σε προκεχωρημένη βάση των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων ως αντάλλαγμα την ισχυροποίηση της παρουσίας και του ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι το έργο είναι γνωστό «από την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, τότε που άρχισε ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας από τους ιμπεριαλιστές, οι Ελληνες επιχειρηματίες μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια» που οδήγησε στην ισχυροποίησή τους, αλλά τους εργαζόμενους στην ανεργία, τα μισθολογικά τους σε μείωση, και σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης.

«Εχετε λάβει την εμπιστοσύνη των ΝΑΤΟ, Αμερικάνων και ΕΕ», πρόσθεσε και συνέχισε: «Και μόνο που έχετε λάβει την εμπιστοσύνη των ιμπεριαλιστών ο λαός πρέπει να σας καταδικάσει ως κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχετε ακριβώς τις ίδιες κοινές στρατηγικές. Συγκλίνετε όλο και περισσότερο σε αυτές τις κομβικές επιλογές και προσπαθείτε να νεκραναστήσετε έναν ψεύτικο διπολισμό».

Κάλεσε το λαό να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ για να μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση του «και μέσα από την πάλη και την οργάνωση από καλύτερες θέσεις των αγώνων, να βάλει φραγμό στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και να ανοίξει το δρόμο στην πραγματική διέξοδο αυτή που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φτηνή εργατική δύναμη και πολύ μπαρούτι έχει η «δίκαιη ανάπτυξη»

Τους κομπασμούς του πρωθυπουργού για την υποτιθέμενη τόλμη και γενναιότητα που επέδειξε στη διάρκεια της θητείας του, παίρνοντας ρίσκα και μη φοβούμενος το πολιτικό κόστος, στηλίτευσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στην παρέμβασή της, σημειώνοντας πως δεν είναι θέμα τόλμης το να υπογράφεις μνημόνια, να διατηρείς σε ισχύ χιλιάδες μνημονιακούς νόμους, να μετατρέπεις την Ελλάδα σε ορμητήριο στρατιωτικών επιχειρήσεων και χώρο προετοιμασίας πιο γενικευμένων πολεμικών επιχειρήσεων.

Οπως δηκτικά ανέφερε, για τους κομμουνιστές και τους πραγματικά προοδευτικούς και ριζοσπάστες η ανδρεία, το θάρρος και η τόλμη συνδέονται με πεδία σύγκρουσης και αναμέτρησης με έναν ισχυρό και επικίνδυνο αντίπαλο, και όχι για χαρακτηριστικά που χρειάζονται προκειμένου να ασκήσεις μια πολιτική όπως αυτή που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχοντας μαζί του τον ΣΕΒ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ κ.ά.

Πρόσθεσε πως όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον φοβίζει το πολιτικό κόστος, απευθύνεται στο λαό, σηκώνει το χέρι του στο λαό, δεν τον απειλεί μόνο, όπως είδαμε και πρόσφατα με τα ΜΑΤ, αλλά του λέει ότι έχει την ικανότητα να τον κοροϊδεύει, να τον τουμπάρει και τον κουμαντάρει, άρα το πολιτικό κόστος δεν του είναι και τόσο μεγάλο.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε και τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως «όταν κάνεις συνεργασία με ένα κόμμα εθνικιστικό, ακροδεξιό, με παρωχημένες αντιλήψεις, αυτό δεν σημαίνει ανοχή, βοήθεια αντικειμενικά στη διάδοση αυτών των απόψεων;», ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την επίπλαστη προοδευτικότητα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έφερε την παρουσία στην εκδήλωση της «κεντροαριστεράς» στο Μέγαρο Μουσικής ενός καθηγητή Πανεπιστημίου που σε βιβλία του διατυπώνει την άποψη ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνουν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, γιατί η δράση τους οδήγησε στα γερμανικά αντίποινα.

Σχολιάζοντας εξάλλου την επαναλαμβανόμενη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «επιδιώκουμε η Ελλάδα να γίνει ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια», διερωτήθηκε με νόημα: «Αν το πει ο Ράμα για την Αλβανία; Αν βγει ο Βούτσιτς και πει ηγετική δύναμη η Σερβία, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός; (...) Αυτή είναι η αριστερή έκφραση; (...) Τι θα πει ηγετική δύναμη; Να γίνουμε η Γερμανία των Βαλκανίων; Να είμαστε το στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό χερούλι - μεντεσές είπε ο Πάιατ - στα Βαλκάνια; (...) Οχι, ηγετικό ρόλο της Ελλάδας δεν τον θέλουμε ούτε στα Βαλκάνια ούτε στον κόσμο, αυτό δείχνει ότι εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός δεν έχουν κόκκινη διαχωριστική γραμμή (...) Εμείς θέλουμε την Ελλάδα παράγοντα κατά του εθνικισμού, του ιμπεριαλισμού, του διαίρει και βασίλευε, όλων εκείνων που τσακώνονται για τους αγωγούς», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Τέλος, ασκώντας κριτική στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι οι βάσεις «φέρνουν δουλειές», σημείωσε πως «εσείς λέτε στο λαό: Θέλεις να μείνει η ΕΑΒ; Δεν έχει άλλο ρόλο απ' το να επισκευάζει τα αεροπλάνα των Αμερικανών, που μπορεί να βομβαρδίζουν από δω κι από κει, στο Ιράν, στη Συρία! Θέλετε δουλειά; Πρέπει να διευρυνθεί η Σούδα, πρέπει να έρθουν πυρηνικά, γιατί έτσι είναι, η στρατιωτική επιθετική βιομηχανία δημιουργεί θέσεις εργασίας και η προετοιμασία του πολέμου ακόμα περισσότερες... Η "δίκαιη ανάπτυξη" έχει και φτηνή εργατική δύναμη και πολύ μπαρούτι»!

Αναπάντητα ερωτήματα

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ για τη διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση στη συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από χτες. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, και στη διάσκεψη των προέδρων και στην Ολομέλεια, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Θανάση Παφίλη, ανέδειξε ότι ακολουθούνται για μια ακόμα φορά διαδικασίες «fast track». Το Κόμμα έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο επιλέγεται η διαδικασία να τελειώσει σε δύο μέρες, ενώ ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να μπορεί να διαρκέσει έως τρεις μέρες. Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση δεν απάντησαν γιατί δεν δέχονται να γίνει η συζήτηση επί τριήμερο, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές, ενώ απέφυγαν συστηματικά να δώσουν απάντηση αν υπάρχει κάτι επείγον και ποιο είναι αυτό για την Πέμπτη, που αναγκάζει σε επίσπευση των διαδικασιών. «Fast track» διαδικασίες ακόμα και για την ψήφο εμπιστοσύνης λοιπόν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε και για κάμποσα νομοσχέδια που τσάκισαν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ