ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Με γεμάτη ατζέντα το παζάρι, στο «τραπέζι» του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Με γεμάτη ατζέντα και με πλαίσιο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με βάση όσα επισήμως γνωστοποίησε χτες η ίδια η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την παραπέρα επιτάχυνση του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες «χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας (π.χ. διερευνητικές, πολιτικές διαβουλεύσεις, ΜΟΕ, συναντήσεις στο ΝΑΤΟ κ.λπ.), ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων (σ.σ. για διμερείς μπίζνες) στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19».

Ο Μητσοτάκης ζήτησε ακόμα οι δύο χώρες «να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας» που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Υπ' αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι «η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ».

Παράλληλα, στο τραπέζι βρέθηκε και το Κυπριακό, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός είπε πως «η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο περιλάλητο κοινοτικό κεκτημένο».

Παραπέρα, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει «σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών», επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να συνεχίσουν αυτό το ευρωατλαντικής κοπής παζάρι.

Στον απόηχο των παραπάνω, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Ν. Δένδιας μετέβη στη Λιθουανία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γ. Λαντσμπέργκις, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη λεγόμενη «Ανατολική Γειτονία».

Στις επίσημες δηλώσεις του στο Βίλνιους ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έσπασε μεν τον πάγο αλλά οι διαφορές παραμένουν. Στο μεταξύ, έπιασαν και το θέμα της Λευκορωσίας, με τον Δένδια να επαναλαμβάνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον ισχυρισμό ότι το περιστατικό με την προσγείωση του αεροσκάφους ήταν «εντελώς απαράδεκτο» και «δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε. Είναι τεράστιο θέμα. Είναι πειρατεία και θα το χειριστούμε ανάλογα», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας τις αμερικανοΝΑΤΟικές απειλές.

Αλλωστε με στόχο πάντα Λευκορωσία και Ρωσία αναφέρθηκε και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, συνδέοντας τον πυρηνικό σταθμό στο Αστραβετς της πρώτης με το σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία, λέγοντας ότι και οι δύο είναι ρωσικής τεχνολογίας, ότι στην ΕΕ είναι «ευαίσθητοι με την πυρηνική ενέργεια» και ότι πρέπει αυτοί οι σταθμοί να κατασκευάζονται με πρότυπα ασφαλείας που να διασφαλίζουν τις χώρες της ΕΕ σε περίπτωση ατυχήματος.

Παραπομπή στη Χάγη «με την παρέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, «αέρα» στα πανιά της προσπάθειας να επιταχυνθούν οι επικίνδυνες διευθετήσεις, με βάση και την κοινή στρατηγική για «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, με αφορμή τη συνάντηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε χτες πως «θα έπρεπε, σε αυτή τη συγκυρία, η δική μας πλευρά να μην θέσει ως μοναδικό στόχο ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό τη λύση. Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος», ενώ ορίζοντας ξανά «επιδιαιτητή» την ΕΕ, έσπευσε να προσθέσει πως «με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ΕΕ συζητά μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα με την Τουρκία, θα υπάρξει σημαντική βλάβη για τα συμφέροντά μας, εάν δεν διασυνδεθεί πλήρως η διαφορά μας με την Τουρκία με αυτή», επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας με την υποχρέωση της τελευταίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη.

Στο ίδιο πνεύμα, ακόμα πιο γλαφυρός ήταν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μιλώντας στο «Mega» σημείωσε ότι «όσο η κυβέρνηση ΝΔ προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη χθεσινή συνάντηση και να παρουσιάσει μία θετική εικόνα, τότε θα χάνουμε τον πραγματικό στόχο που είναι η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν φάνηκε πουθενά μια εθνική στρατηγική. Η τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς ότι τα ελληνοτουρκικά θέματα πρέπει να συζητούνται σε διμερές μόνο επίπεδο και χωρίς την παρέμβαση της ΕΕ ή των ΗΠΑ βρίσκεται σε αντίθεση με τη στρατηγική της χώρας μας».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Παραγωγικές συναντήσεις» που οξύνουν τα αντιλαϊκά παζάρια

Την επιχείρηση διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, για την αντιμετώπιση των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και το παζάρι «όλων με όλους» και εντός ΝΑΤΟ ανέδειξε η Σύνοδος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό ξεχώρισε το αλισβερίσι με την Τουρκία σε κρίσιμα μέτωπα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις διεργασίες και σε Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό, αλλά και συνολικά τις ισορροπίες σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή.

Τη διάθεση της τουρκικής αστικής τάξης να παζαρέψει τον ρόλο της για τα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο επέλεξε να σημειώσει ότι «για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι κανένας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Η σημερινή κατάσταση στον κόσμο έδειξε ξανά τη σημασία του πνεύματος συμμαχίας και αλληλεγγύης πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το ΝΑΤΟ». Ζητώντας δε μεγαλύτερη ...προσοχή απέναντι στις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, πρόσθεσε ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να προσηλωθούν στις ιδρυτικές αρχές και να δυναμώσουν τη Συμμαχία. Η Συμμαχία πρέπει να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο οπουδήποτε κριθεί απαραίτητη η ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, την Ευρώπη μέχρι την Ασία. Είμαστε σε μια περίοδο στην οποία πρέπει να μοιραστούμε το βάρος, όχι να αποφεύγουμε τις ευθύνες. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ειδικά μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις».

Ενδεικτικές των διαύλων συντονισμού που διευρύνονται με την Τουρκία μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Τη χαρακτήρισε «θετική και παραγωγική», εξηγώντας ότι «είχαμε λεπτομερή συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουμε σε έναν αριθμό θεμάτων» και επισημαίνοντας ότι «οι δύο μας χώρες έχουν μεγάλες ατζέντες», για να δηλώσει πεπεισμένος ότι «θα σημειώσουμε αληθινή πρόοδο στις σχέσεις μας, Τουρκία και ΗΠΑ».

Στα πεδία του οξυνόμενου παζαριού, εκτός από το Αφγανιστάν (βλέπε και σχετικό θέμα) ξεχωρίζουν και Συρία - Λιβύη, που απασχόλησαν και τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος ηγέτης μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών είναι παρελθόν, τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε «ειρηνική ατμόσφαιρα», «χωρίς οποιαδήποτε διατυπωμένη συγγνώμη αλλά και χωρίς να ζητηθεί απολογία εκατέρωθεν - υπήρξε καθαρή διάθεση να εργαστούμε ξανά μαζί». Μιλώντας ειδικά για τη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι οι δύο πλευρές «βρήκαμε σαφή σημεία σύγκλισης για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και των εκλογικών στόχων (...) προκειμένου να δουλέψουμε από κοινού για την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων».

Νέες επαφές για το Κυπριακό

Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα όξυνση των διεργασιών και μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (26 και 27 Ιούνη), ενώ νέες επαφές αναμένονται και για το Κυπριακό.

Χτες έγινε γνωστό ότι την Κυριακή 20 Ιούνη η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας επαφές με όλα τα κόμματα της νέας κυπριακής Βουλής, ενόψει ανασχηματισμού και ενώ φημολογούνται σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας συναίνεσης», με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων πέραν του «Δημοκρατικού Συναγερμού».

Εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο

Εκδήλωση με θέμα: «Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε; Ο εργάσιμος χρόνος μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης δύο κόσμων, Εργατών - Κεφαλαιοκρατών», πραγματοποιεί η ΚΟΒ «Teleperformance» της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 19/6, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», Μέγιστης 18-20 Καλλιθέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ