ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "χαμόγελο της συμπόνιας" και οι Κρητικοί

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη. Ο Κ. Σημίτης με την υπουργική παρέα του διέσχισε από τη μια άκρη ως την άλλη την Κρήτη, στάθηκε σε αρκετά μέρη, άκουσε πολλά προβλήματα και μίλησε σχεδόν για όλα.Ο σκοπός της περιοδείας ήταν σαφής. Η Κρήτη έχει για το ΠΑΣΟΚ ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό και ένας πρωθυπουργός που επιδιώκει να κατοχυρωθεί στο κομματικό συνέδριο σαν διάδοχος του Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην πάρει γνώση από πρώτο χέρι για το πώς σκέφτεται και τι λέει ο Κρητικός λαός.

Ολη του η προσπάθεια ήταν να εμφανιστεί σαν πρωθυπουργός ενός άλλου ΠΑΣΟΚ, εκσυγχρονιστικού, όπου με νέο ήθος και ύφος αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Χρησιμοποίησε λοιπόν στις ομιλίες του ήπιους τόνους και το "χαμόγελο της συμπόνιας" ενός απλού ανθρώπου, που κατανοεί τα προβλήματα, και φυσικά έδωσε τις ανάλογες υποσχέσεις.

Πολλοί, ακούγοντας τις ομιλίες του, θεώρησαν ότι οι υποσχέσεις του ήταν να δουλέψει για αυτά τα προβλήματα που του έθιγαν οι εκπρόσωποι των φορέων, οι εργαζόμενοι του νησιού, οι αγρότες, οι έμποροι κλπ. Ομως δεν ήταν έτσι.Ο κ. Σημίτης σαν οπαδός των "καθαρών λύσεων" ήταν σαφέστατος στις τοποθετήσεις του. Μιλώντας για τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στο νησί ανάμεσα στα άλλα είπε: "Θέλουμε να κάνουμε την Κρήτη ένα οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό μητροπολιτικό κέντρο στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου". Σ' αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης ζήτησε και τη βοήθεια όλων.

Με απλά λόγια ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι η κυβερνητική πολιτική και προσπάθεια για την Κρήτη είναι να υλοποιηθούν οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφέρεια της Κρήτης, μέσα από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και για όσους είναι δύσπιστοι προτείνουμε να προμηθευτούν το προπαγανδιστικό βιβλιαράκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιφέρειες της Ελλάδας και να διαβάσουν το αντίστοιχο σημείο για την περιφέρεια της Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν συνεπής στις υποσχέσεις του. Σαν θερμός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ομολόγησε ότι το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα προβλήματά της αρχίζει και τελειώνει στα έργα που είναι ενταγμένα στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αυτήν.Δεν προξενεί λοιπόν, εντύπωση που για μια ακόμα φορά εξάγγειλε τα έργα για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού, την υποδομή σε οδικούς άξονες, το ενεργειακό πρόβλημα, την τουριστική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον.

Σαν πιστός σύμμαχος όμως και του ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να ξεχάσει κι αυτούς... Την τελευταία μέρα της επίσκεψής του θυμήθηκε τον Βενιζέλο και την κρητική λεβεντιά, ανέβασε τους "πατριωτικούς" τόνους για την ανάγκη του εξοπλισμού της χώρας, που μ' αυτόν μπορεί να δώσει ένα μάθημα στους Τούρκους που επιβουλεύονται τα νησιά μας στο Αιγαίο και τη Γαύδο. Δηλαδή πλάσαρε τα ανάλογα επιχειρήματα για να τεκμηριώσει την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι έμποροι του πολέμου.

Είναι καιρός οι εργατοϋπάλληλοι του νησιού, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι της πόλης, οι νέοι, να καταλάβουν ότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στις εντολές των Βρυξελλών και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δε χωράνε μέτρα ανάπτυξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Κρήτης, που ενισχύουν το λαϊκό εισόδημα. Δεν χωράνε μέτρα προστασίας των παραδοσιακών και των νέων δυναμικών αγροτικών καλλιεργειών. Δε χωράνε μέτρα για την προστασία των ανέργων και των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν κυρίως στα τουριστικά επαγγέλματα, χωρίς καμιά κατοχύρωση ασφαλιστική και μισθολογική.

Για τα προβλήματά τους δεν έχουν άλλο δρόμο να διαλέξουν παρά την κοινή τους πάλη ενάντια στις παραπάνω εντολές και επιθυμίες των πολυεθνικών και να πληρώσουν με το ανάλογο νόμισμα τους πολιτικούς εκπροσώπους τους που βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση.

Τηλέμαχος ΔΗΜΟΥΛΑΣ

Πρώτη συνεδρίαση της "διακομματικής επιτροπής" Δημόσιας Διοίκησης

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε επιτροπές που επιδιώκουν "να καλύψουν ειλημμένες αποφάσεις με το μανδύα του διαλόγου"

Συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του Α. Τσοχατζόπουλου η "Εθνική Διακομματική Επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση" και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα που απασχολούν σήμερα τους δημόσιους υπάλληλους και τη δημόσια διοίκηση. Οπως είναι ήδη γνωστό το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε αυτήν την επιτροπή και την απόφασή του την είχε γνωστοποιήσει με επιστολή της Αλ. Παπαρήγα στον Α. Τσοχατζόπουλο. Στην επιστολή αναλύονταν οι λόγοι για τους οποίους το ΚΚΕ δεν μπορεί να πάρει μέρος σε μία τέτοια επιτροπή, καθώς παράλληλα λειτουργούν οι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές και τονιζόταν συγκεκριμένα:

"Η πολιτική που έχει το κάθε κόμμα, για τα μεγάλα ζητήματα του λαού και της χώρας, είναι γνωστή. Αν θέλει να πειστεί κάποιος για την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για το άλφα ή βήτα ζήτημα δε χρειάζονταν μία εξωκοινοβουλευτική επιτροπή για να το κάνει. Κατά συνέπεια έχουμε τη γνώμη ότι τέτοιες διακομματικές επιτροπές υποκρύπτουν σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με το διάλογο για να καλύψει ειλημμένες αποφάσεις πλειοψηφιών με τον μανδύα του διαλόγου".

Οπως δήλωσε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος η "διακομματική επιτροπή" στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η Πολ. Ανοιξη και ο "ΣΥΝ" θα συνεδριάζει δύο φορές το μήνα και χτες συζήτησε την περιφερειακή συγκρότηση της κρατικής λειτουργίας (υπάρχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο), την καθιέρωση του "συνηγόρου του πολίτη" και το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση παρουσίασε στη συνεδρίαση το πλαίσιο αρχών για τα παραπάνω θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 27 Ιούνη λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ από τον ερχόμενο Οκτώβρη είπε ότι θα αρχίσει η διαδικασία για τις εθελούσιες μετατάξεις συνολικά για όλο το δημόσιο τομέα. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι σε περίπτωση που οι ανάγκες της διοίκησης δεν καλυφθούν με τις εθελούσιες μετατάξεις τότε θα συζητήσει με την ΑΔΕΔΥ και τους κοινωνικούς φορείς το ενδεχόμενο κάποιας άλλης ρύθμισης για την κάλυψη των κενών. Δε θέλησε να ανακοινώσει τις προθέσεις του και απλώς υπογράμμισε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι οι υποχρεωτικές μετατάξεις δε λύνουν το πρόβλημα. Τέλος ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της απόφασης για "τον περιορισμό της λειτουργίας του κράτους" το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι για κάθε τρεις υπαλλήλους που αποχωρούν από την υπηρεσία θα προσλαμβάνεται μόνο ένας, δηλαδή θα καλύπτεται μόνο το 30% των θέσεων όσων αποχωρούν.

ΠΑΣΟΚ
Καταστρώνονται τα τελικά σχέδια

Η θέσπιση ή μη αντιπροέδρου επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Κ. Σημίτης προβληματίζεται να μη θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου

Στην τακτική που θα ακολουθήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σε μία βδομάδα, επικεντρώνουν την προσοχή τους οι αντιμαχόμενες ομάδες, οι οποίες βέβαια γνωρίζουν τους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των 4.500 περίπου συνέδρων.

Ο τρόπος που θα τεθούν προς έγκριση από το συνέδριο τα κυρίαρχα ζητήματα της μοιρασιάς της εξουσίας και της κατανομής ρόλων, οι ψηφοφορίες που θα γίνουν, οι ενδεχόμενοι αιφνιδιασμοί και συμβιβασμοί ανάλογα με την έκβαση των πραγμάτων και οι συμμαχίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν, απασχολούν έντονα τα επιτελεία των δύο βασικών ομάδων.

Από την πλευρά Σημίτη ακούγεται ολοένα και πιο έντονα τα τελευταία 24ωρα ότι "ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου, όπως, άλλωστε, του προτείνουν ορισμένοι στενοί συνεργάτες του και φάνηκε ότι επιθυμούν οι οργανώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από την επιδίωξή του για καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις". Ως προϋπόθεση για μια τέτοια επιλογή, την οποία πάντα διατηρούσε ανοιχτή ως εφεδρεία, ο Κ. Σημίτης θέτει την ανάθεση σε αυτόν των αρμοδιοτήτων που έχει ένας πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος επιμένει στην εκλογή αντιπροέδρου, ενθαρρημένος και από τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τις οργανώσεις στο ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο Γ. Κατσιμπάρδης δήλωσε χτες στον "Φλας" ότι σε μια πρώτη ψηφοφορία στο συνέδριο θα είναι μεγάλη η αποδοχή της πρότασης ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η θέση του αντιπροέδρου. Επίσης η πλευρά Τσοχατζόπουλου αναμένει να ενισχύσει τη θέση της με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Α. Παπανδρέου,ο οποίος πασχίζει να αποδείξει ότι παραμένει πολιτικά ενεργός και σχεδιάζει να παρευρεθεί στο συνέδριο, δεν έχει ακόμα συναντηθεί με τον Κ. Σημίτη, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Παρεμβάσεις και δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να κρατηθούν έξω από τις ομαδοποιήσεις και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την προσπάθεια ταξινόμησης των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, έκαναν επίσης χτες ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ποινή - μήνυμα για τους "διαφωνούντες"

Το μήνυμα προς τους κάθε είδους "διαφωνούντες" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δόθηκε χτες με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που επέβαλε στο γραφικό ακροδεξιό Μ. Μανωλάκο τρίμηνο αποκλεισμό από κάθε κομματική δραστηριότητα λόγω των δηλώσεών του κατά του επίτιμου προέδρου του κόμματος.

Η ποινή αυτή κατά ενός στελέχους που στηρίζει τον Μ. Εβερτ, μπορεί να είναι φαινομενικά "ενωτική" και ευνοϊκή για τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά στην πραγματικότητα στοχεύει στα στελέχη που ακολουθούν τον επίτιμο και θα το γευτούν εάν μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη συνεχίσουν τη διαφοροποίησή τους από τις επιλογές του κόμματος. Η ηγεσία του κόμματος ενόψει της συνδιάσκεψης που αρχίζει μεθαύριο, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενώ και η πλευρά του Κ. Μητσοτάκη είναι προσεκτική στην αντιπαράθεσή της με τη Ρηγίλλης. Ηδη σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή στα γραφεία του επίτιμου προέδρου αποφάσισαν να κρατήσουν κοινή στάση στη συνδιάσκεψη και να μη δώσουν αφορμές στην ηγεσία της ΝΔ να τους κατηγορήσει για υπονόμευση.

Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται σε δηλώσεις μια βδομάδα πριν α

Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται σε δηλώσεις, μια βδομάδα πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Σε Σώμα συγκροτήθηκε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Μέριμνας Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα Θύματα Πολιτικής Δίωξης. Το ΔΣ εξελέγη στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης στις 29 Μάη. Το ΔΣ εξέλεξε στη θέση του προέδρου τον πανεπιστημιακό Βασίλη Φίλια και τους Ν. Ριζάκο (α' αντιπρόεδρος) Κ. Ζαχαράτου (β' αντιπρόεδρο), Δ. Ψιλοπούλου (γ. γραμματέα) Ν. Ανδρούτσο (Ταμία) και τη Φ. Κωνσταντινίδου (ειδική γραμματέα). Μέλη είναι οι Μ. Γραμματικάκης, Ε. Μπασκόζου, Ι. Παπαγιωργάκη, Α. Παπαδοπούλου, Φ. Σταματάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ