ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Συμφωνία «στρατηγικής σχέσης»

Eurokinissi

Η συμφωνία «στρατηγικής σχέσης» με στόχο την υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (και κερδών) ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε χτες ο Κ. Καραμανλής με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιαμπάο, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Πεκίνο.

Η κοινή δήλωση για τη θέσπιση μιας συνολικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κίνας, όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός, αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. «Διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές μας σχέσεις εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια, αλλά εντοπίσαμε και σημαντικά περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις συμφωνίες για τη συνεργασία σε ναυτιλία και τον τουρισμό. «Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των χωρών μας, καθώς και να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια μας ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των προϊόντων μας σε γειτονικές χώρες», τόνισε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας «με την παροχή εκατέρωθεν των αναγκαίων διευκολύνσεων και με τη λειτουργία το συντομότερο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών - Πεκίνου».

Επίσης υπεγράφησαν: συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων από την Ελλάδα στην Κίνα, μνημόνιο για τη συνεργασία στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ένα ακόμη μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κίνας και του κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου.

Η δημιουργία του φόρουμ αυτού θα συμβάλλει, είπε ο κ. Καραμανλής, στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων. Επίσης στις συνομιλίες τέθηκαν θέματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ, θέματα της Βαλκανικής, όπως το καθεστώς του Κοσσόβου, ο ρόλος του ΟΗΕ, θέματα για τα οποία επαναλήφτηκαν οι γνωστές θέσεις των δυο χωρών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ισοζύγιο του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Κίνας είναι ελλειμματικό με τάσεις διεύρυνσης σε βάρος της χώρας μας. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα το 2004 ανήλθαν σε 72,7 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές σε 1.757,6 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΡΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
«Πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση!

Στάση συναίνεσης απέναντι στην προκλητική αξίωση του Τζακ Στρο να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης!

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε χτες από τον Ε. Αντώναρο, είναι πως ναι μεν συμμερίζεται τις «ευαισθησίες»(!) της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά προσβλέπει στην επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών για την επίλυση του Κυπριακού!

«Κατανοούμε απολύτως τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε βασίζονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ», ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σπεύδοντας όμως να εγκωμιάσει τις καλές προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης! «Σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, σκοπός της επίσκεψης του κ. Στρο είναι η προώθηση των σχέσεων Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου. Ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», είπε. Οσο για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή τίποτα για τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή δεν είναι άσχετη με τις επιδιώξεις και το ρόλο που θέλει να παίξει στην προετοιμαζόμενη παρασκηνιακά από ΗΠΑ-Βρετανία και Κ. Ανάν νέα «λύση» του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε ήδη αντιδράσει έντονα στην ιταμή αξίωση του Τζακ Στρο να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 24 του Γενάρη στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα Κατεχόμενα. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ δηλώνοντας μάλιστα ότι «τέτοιοι μεσολαβητές δε μας χρειάζονται».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, την αντίθεσή της στην εμμονή του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα Κατεχόμενα εξέφρασε η πλειοψηφία των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου του επισημαίνει ότι με προσεγγίσεις, που δε σέβονται τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων, η Βρετανία δε συμβάλλει θετικά στην όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

O εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έκανε αποδεκτές τις ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του εκφράζει απογοήτευση για την όλη συμπεριφορά του Τζακ Στρο στις ενστάσεις της κυβέρνησης να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο «προεδρικό μέγαρο».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αφόρητη πρόκληση τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση μεθοδεύει την επίσκεψη του Τζακ Στρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η εμμονή του Τζακ Στρο να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα Κατεχόμενα.

Οι «Οικολόγοι» σε ανακοίνωσή τους καλούν τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, να μη δεχτεί να συναντήσει τον Τζακ Στρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασέβεια που επιδεικνύει, όπως αναφέρουν, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχ. Παπαπέτρου, δήλωσε ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο ο τρόπος με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της επίσκεψης του Τζακ Στρο στην Κύπρο.

Στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ

Ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6.30 π.μ., στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, στο Ικόνιο.

ΕΕΔΥΕ
Συλλυπητήρια για τον Μ. Ολύμπιο

Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του αγωνιστή Μιχάλη Ολύμπιου, προς το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, την ΚΕ του ΑΚΕΛ και την οικογένειά του.

«Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τονίζεται, πληροφορήθηκε με μεγάλη θλίψη το θάνατο του συναγωνιστή Μιχάλη Ολύμπιου. Ο Μιχάλης Ολύμπιος υπήρξε πρωτοπόρος αγωνιστής και από καίριες θέσεις του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή των αγώνων του κυπριακού λαού για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και εθνική ανεξαρτησία. Στους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες, ο Μιχάλης Ολύμπιος ήταν πάντοτε παρών. Αγώνες που έδωσαν πολλές φορές μαζί η ΕΕΔΥΕ και το παγκύπριο κίνημα ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη πραγμάτων. Ο Μιχάλης Ολύμπιος θα ζει πάντα στη μνήμη μας και θα είναι μαζί μας στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στη βαρβαρότητα της νέας τάξης».

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ
Θα φορέσουν τη μάσκα των ειρηνοποιών!!!

Με τη συμμετοχή εν ενεργεία πρωθυπουργών όπως ο Βρετανός Τόνι Μπλερ, θα συνεδριάσει στην Αθήνα η «σοσιαλιστική διεθνής» για να ασχοληθεί με θέματα όπως η παγκόσμια φτώχεια και η ειρήνη!

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χτες ο γενικός γραμματέας της «σοσιαλιστικής διεθνούς», Λουίς Αγιάλα που συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου στη Χαριλάου Τρικούπη. Οπως είναι γνωστό, ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την εκλογή του προέδρου που θα γίνει στις 30 Γενάρη.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, θα συμμετέχουν πρόεδροι «σοσιαλδημοκρατικών» και «σοσιαλιστικών» κομμάτων, πολλοί εκ των οποίων είναι και πρωθυπουργοί των χωρών τους, θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί η «σοσιαλδημοκρατία» σαν η «προοδευτική» πρόταση διακυβέρνησης. Πρωθυπουργοί χωρών οι οποίοι ασκούν μια σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική, συμμετέχουν ενεργά σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις θα παρευρεθούν στη χώρα μας, όπως ισχυρίστηκε ο Λ. Αγιάλα και θα μιλήσουν για «την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη στον κόσμο, το πώς θα υπερνικήσουμε τη φτώχεια». Θα συζητήσουν «για τα Βαλκάνια και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ