ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σενάρια για το εσωτερικό με το βλέμμα στα παζάρια στο εξωτερικό

Διεργασίες στον απόηχο των κινήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη

Τα σενάρια και η εξέλιξη των διεργασιών στη ΝΔ σχετίζονται άμεσα και με την εξέλιξη των παζαριών της κυβέρνησης με τους «εταίρους»...

Eurokinissi

Τα σενάρια και η εξέλιξη των διεργασιών στη ΝΔ σχετίζονται άμεσα και με την εξέλιξη των παζαριών της κυβέρνησης με τους «εταίρους»...
Νέα δεδομένα προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ και τις υπό εξέλιξη διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροδεξιάς γενικότερα, η προχτεσινή κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην υπερψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόντρα στην απόφαση της ηγεσίας για στήριξη της υποψηφιότητας που πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αμφισβητούν την ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να ηγηθεί του κόμματος στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, ουσιαστικά, όλα τα εγχώρια αστικά επιτελεία θέλουν αλλαγές στο έως τώρα μείγμα διαχείρισης το οποίο εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, άρα μπαίνει εκ των πραγμάτων - εκ των επιδιώξεων της ντόπιας αστικής τάξης - ζήτημα αλλαγών και στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτό το άλλο μείγμα που προκρίνουν.

Σε αυτή τη βάση, μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχτηκε και κριτική από άλλους «δελφίνους» για το γεγονός ότι αποδέχτηκε την πρόταση Σαμαρά να οριστεί πρώτος τη τάξει (μεταξύ τριών) κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, την ώρα που οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους αμφισβήτησης του νυν προέδρου και αλλαγής του.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η αποδοχή της θέσης δεν θα τον εμποδίσει να λέει τις απόψεις του. Κάπως έτσι εξέδωσε ανακοίνωση κόντρα στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Δεν έχω πειστεί (...) μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι (σ.σ.: ο Παυλόπουλος) είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις "σειρήνες" του πελατειακού κράτους (σ.σ.: αιχμή για την περίοδο διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όταν ο Παυλόπουλος ήταν υπουργός), χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008 (σ.σ.: δολοφονία Γρηγορόπουλου), και, τέλος, δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα». Σε αυτή τη βάση δεν προσήλθε στην προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Μ' αυτά και μ' άλλα, εκτός του ότι αμφισβητεί τον Αντ. Σαμαρά, σήκωσε «ανάστημα» και απέναντι στους καραμανλικούς. Ετσι, όμως, εκτιμάται πως αν ανοίξει κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της ΝΔ, εκκινεί από χειρότερη θέση έναντι πιθανών άλλων διεκδικητών της προεδρίας.

Επομένως, μπορεί τα βήματά του να τον οδηγούν εκτός κόμματος και σε δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, που θα έρθει να καλύψει κομμάτι της λεγόμενης «κεντροδεξιάς»: Χώρο όπου προσβλέπουν πολλά στελέχη της ΝΔ απευθύνοντας κατηγορίες στον Σαμαρά ότι με τη ρητορεία και την τακτική του το κόμμα μπάταρε προεκλογικά στα δεξιά, χάνοντας επαφή με κεντρώα και κεντροδεξιά ακροατήρια που - όπως εκτιμούν - χρειάζονται για να διεκδικήσουν εκ νέου, με αξιώσεις, τη διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Ρυθμιστής... η εξέλιξη των παζαριών της κυβέρνησης

Βέβαια, όλα αυτά τα σενάρια και οι συζητήσεις σχετίζονται άμεσα και με την εξέλιξη των παζαριών της κυβέρνησης με τους «εταίρους» με σκοπό τη σύναψη νέας αντιλαϊκής «συμφωνίας». Από διάφορους κύκλους και αστικά επιτελεία λέγεται πλέον καθαρά πως αν η κυβέρνηση πετύχει έναν καλύτερο συμβιβασμό με τους πιστωτές για το εγχώριο κεφάλαιο (πατώντας και στις συζητήσεις που γίνονται γενικά στην ΕΕ, και ευρύτερα ακόμα, για στροφή σε ένα λιγότερο περιοριστικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας), θα ανοίξει η συζήτηση και στο εσωτερικό της ΝΔ για το πώς και τι διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Αλλωστε, τις εξελίξεις στα παζάρια της κυβέρνησης με τους πιστωτές περιμένουν και τα στελέχη της ΝΔ που βρίσκονται γύρω από τον Αντ. Σαμαρά. Βέβαια, τα συγκεκριμένα στελέχη σπεύδουν να αποδώσουν από τώρα την ενδεχόμενη επιτυχή κατάληξη των παζαριών στην «τεράστια πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το ρεαλισμό και την πραγματικότητα», στην «κολοσσιαία στροφή του μακριά από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Τα ίδια στελέχη της ΝΔ θυμίζουν, εξάλλου, ότι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν πως συμφωνούν με το 70% των «μνημονιακών» μεταρρυθμίσεων που υπέγραψαν και προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το γεγονός ότι η νυν κυβέρνηση αναγνωρίζει τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που επιτεύχθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του ισχύοντος προγράμματος: «Παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση διάλεξε τελικά τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, ζήτησε την επέκταση της "Κύριας Σύμβασης" που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο. Ομως, στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η σύγχυση και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ακέραιο. Και αυτή βλάπτει και τη διαπραγματευτική μας θέση και την οικονομία. Ελπίζουμε στο αυριανό Γιούρογκρουπ να τερματιστεί και η σύγχυση και η αβεβαιότητα και να υπάρξει συμφωνία», κατέληξε, εκφράζοντας αγωνία για το κατά πόσο η τωρινή κυβέρνηση μπορεί πραγματικά να εγγυηθεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων.

ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζει την «εποικοδομητική κριτική» στα παζάρια της κυβέρνησης

Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα ζητά η συγκυβέρνηση, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, την αποστολή από την κυβέρνηση αιτήματος παράτασης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε: «Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο (σ.σ.: για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων) σε μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση εσωτερικής κατανάλωσης, η κυβέρνηση αποδέχεται την αλήθεια και ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα».

«Τώρα ελπίζω να αρχίσει επιτέλους η διαπραγμάτευση επί της ουσίας», συνέχισε, εκφράζοντας αγωνίες των αστών για το αν κινδυνεύει πλέον η στρατηγική τους στόχευση για παραμονή της χώρας εντός ΕΕ και με ευρώ.

«Η τεράστια διαφορά είναι ότι εμείς είχαμε ως στόχο την άμεση έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ τώρα η κυβέρνηση ζητάει νέο πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο 3», πρόσθεσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να σηματοδοτήσει σε μια σειρά κέντρα και παράκεντρα ότι η γραμμή διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει προοπτική για μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων.

Παραπέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι και σε σχέση με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ό,τι έκαναν οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις: «(...) Ευτυχώς σταμάτησαν τα ψέματα σε σχέση με το χρέος και η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτά που έγιναν από τις αρχές του 2012».

Αργότερα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διακινήθηκε σχόλιο ότι με τη θέση του «στηρίζει την χώρα και μια διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει σωστά. Επί της ουσίας. Χωρίς θεατρινισμούς, ψευδαισθήσεις και ψέματα εσωτερικής κατανάλωσης». Επιμένει έτσι να διαφημίζει τη χρησιμότητά του στα παζάρια διασφάλισης των ντόπιων αστικών συμφερόντων, διεκδικώντας εκεί ρόλο, και να αφήνει από την άλλη αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης.

«Οταν πηγαίνεις διεθνώς και ζητάς να σου δώσουν μια άλλη λέξη ως πρόσχημα, αντί να ζητήσεις ουσιαστικά πράγματα, γιατί δεν θέλεις να αναγνωρίσεις την αλήθεια και την τεράστια προσπάθεια που προηγήθηκε, κινδυνεύεις να σε εκβιάζουν στη συνέχεια οι άλλοι ζητώντας σου να πεις όλες τις λέξεις χωρίς προσχήματα», καταλήγει στο σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας λίγο - πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ για το τι μπορεί να του ετοιμάζουν οι «εταίροι» της ΕΕ στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών.

ΠΟΤΑΜΙ
Αναζητεί λύση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Συμφωνία εδώ και τώρα στα παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους» ζητά το Ποτάμι, ιεραρχώντας την εξασφάλιση ενός πιο «χαλαρού» μείγματος προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων: «Στο Γιούρογκρουπ πρέπει να βρεθεί λύση. Το παιχνίδι των λέξεων πρέπει να σταματήσει. Η οικονομία υποφέρει και η κοινωνία δεν μπορεί να ζει άλλο με το μαρτύριο της σταγόνας. Αυτό που αναζητάμε είναι μια νέα συμφωνία χωρίς τους στραγγαλιστικούς όρους της λιτότητας. Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση και όχι η μάχη των ορισμών, που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ