ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ αλληλέγγυο στο λαό της Βουλγαρίας

Καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο την αίτηση προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ

Την αλληλεγγύη του στο λαό της Βουλγαρίας για την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου εξέφρασε ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αιτιολογώντας την καταψήφιση της έκθεσης Van Orden για την αίτηση προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Επισήμανε δε τα εξής:

«Το ΚΚΕ είναι κατά της ΕΕ γιατί αποτελεί μία ένωση καπιταλιστικών κρατών, που διασφαλίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και καλύτερες συνθήκες για τον ανταγωνισμό του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Από αυτή την άποψη, τάσσεται και κατά της ένταξης της Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιείται με στόχο την προσάρτησή της, τη λεηλασία του πλούτου και της οικονομίας της, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη μετατροπή της σε δορυφόρο του NATO, για να υπηρετεί την επιθετική του πολιτική. Επισημαίνουμε τους ιδιαίτερα επαχθείς όρους που καθορίστηκαν για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Ηδη τα αποτελέσματα της προενταξιακής διαδικασίας και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης είναι όξυνση της ανεργίας, μισθοί πείνας - 61 ευρώ το μήνα -, ακρίβεια, φτώχεια, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, και από την άλλη αύξηση των κερδών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στο λαό της Βουλγαρίας στην πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υπερασπιστής Βρυξελλών

Η κυβέρνηση «αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση», για το θέμα του «βασικού μετόχου», δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δε «χαροποιεί» το κόμμα του, αλλά... προασπίζοντας το «κύρος της χώρας» που έχει δεχτεί «πλήγμα», δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες μιας ανεύθυνης πολιτικής της ΝΔ» και πρόσθεσε: «Εχουμε τον άμεσο πια κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ, απώλειας σημαντικότατων πόρων».

Ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι ως ΠΑΣΟΚ «καταθέσαμε πρόταση οκτώ σημείων» που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, απαντούσε «αποτελεσματικά στο πρόβλημα διαφθοράς και διαφάνειας» και η κυβέρνηση «αρνήθηκε να ακούσει τις προτάσεις». Χαρακτήρισε το νόμο του βασικού μετόχου «αναποτελεσματικό», γιατί, όπως είπε, δημιούργησε «μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία» και όπως ισχυρίστηκε «εμπόδισε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας».

Ο Γ. Παπανδρέου καταλόγισε «ευθύνες» στην κυβέρνηση «για τις τεράστιες καθυστερήσεις και ακυρώσεις τόσο πολλών έργων», και απέδωσε σ' αυτές «την εποχή ύφεσης, ανεργίας και ακρίβειας» των τελευταίων 13 μηνών, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη ΝΔ σε «διακομματική βάση», να προχωρήσει σ' ένα πραγματικό «πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και υπεράσπισης της διαφάνειας» που θα είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο και το Σύνταγμα.

Οι... αρμοδιότητες στους πολίτες

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε και ο σχεδιασμός του κόμματος για τις εκλογές στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, επαναφέροντας τις θέσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ περί «δημοκρατικής ανατροπής», «αποκεντρωμένης κοινωνίας», ώστε να υπάρχει μια «νέα σχέση κράτους - πολίτη με επίκεντρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επιχείρησε να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους, μέσω της λογικής των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνικής συναίνεσης, στην πολιτική συνδιαχείριση της κρίσης.

Μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στους πολίτες και σπέρνοντας τη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός «φιλανθρωπικού κράτους», ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια Αυτοδιοίκηση που «θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της γειτονιάς, ενός ανθρώπινου κυττάρου», όπως είπε «της μεγάλης πόλης». Προκειμένου, όπως πρόσθεσε, ο πολίτης να νιώσει «μια νέα ζεστασιά» και να είναι σίγουρος για «τη συμμετοχή, τον έλεγχο, τους πόρους και τις αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο»...

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου, στις χτεσινές του δηλώσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την Ολυμπιακή κληρονομιά και είναι έτοιμη να «εκποιήσει τις μεγάλες υποδομές», με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το περιβάλλον.

Χτες, εξάλλου, ο ίδιος συγκρότησε την Ομάδα για τη «Στρατηγική των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών», στην οποία συμμετέχουν οι: Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Πάγκαλος, Φ. Γεννηματά, Π. Κουκουλόπουλος, Θ. Τσούρας, Αλ. Παπαδόπουλος, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Μ. Αποστολάκη, Μ. Παπαϊωάννου και Ν. Αθανασάκης.

Κατά την προσφιλή τακτική του ο Γ. Παπανδρέου συγκρότησε και ομάδα για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Υποδομών, υπεύθυνος της οποίας είναι ο βουλευτής Ν. Αλευράς.

Η Μαρία του ΠΑΣΟΚ και οι... Σουλιώτισσες!

Βασιλικότερη του βασιλέως, εμφανίστηκε η Μαρία του... ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει σηκώσει μια σημαία και βαδίζει προς το Σούλι. Βλέπω την κυβέρνηση Σουλιώτισσα να ξιφουλκεί εναντίον όλων των κακών και των εχθρών. Αλλά αυτό το οποίο εν τέλει πρέπει να δει είναι ότι ο μόνος εχθρός που είναι απέναντι, είναι ο εαυτός της. Είναι η ανικανότητα. Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντικρίσματα σε τεράστιες υποσχέσεις που δόθηκαν».

Για όσους, τυχόν, δεν κατάλαβαν ακόμη ποια είναι η Μαρία του ΠΑΣΟΚ, τους πληροφορούμε ότι πρόκειται για την Μαρία Δαμανάκη. Η εν λόγω κυρία, η οποία δραστηριοποιείται και επίσημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - μαζί με ορισμένους άλλους «εκσυγχρονιστές» από την Αριστερά και τη Δεξιά, όπως οι Μ. Ανδρουλάκης, Στ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος - στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, έδωσε και «τα ρέστα της», προσπαθώντας να δικαιώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, που την εμπιστεύτηκε και της ανέθεσε ηγετικό πόστο στο «Κίνημα».

Μέχρι και τις παραμονές των εκλογών του 2004 ο Γ. Παπανδρέου διαγκωνιζόταν με τον Κ. Καραμανλή, προσπαθώντας να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου από τη ΝΔ. Ποιος δε θυμάται ότι - παράλληλα με τις κάλπικες υποσχέσεις προς το λαό - τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, πλειοδοτούσαν σε παροχές που θα προσφέρουν στο μεγάλο κεφάλαιο με στόχο να αποσπάσουν την εύνοια της άρχουσας τάξης. Ποιος δε θυμάται για παράδειγμα, ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Κ. Καραμανλής, διαβεβαίωναν τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών για την απόφασή τους να μειώσουν δραστικά τη φορολογία στα κέρδη, να κάνουν «ελαστικότερες» τις εργασιακές σχέσεις με το ξήλωμα λαϊκών και κοινωνικών κατακτήσεων κλπ.

Και καθώς τα μέτρα αυτά, γίνονται πράξη από τη ΝΔ, που κέρδισε τις εκλογές της 7ης Μάρτη 2004, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί - όπως έκανε και η ΝΔ όσο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση - να κριτικάρει με σκληρή γλώσσα, την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Ετσι, κάνοντας πως ξεχνά τα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι τις 7 Μάρτη 2004 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η Μ. Δαμανάκη, δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις. Σαν «γνήσιος ΠΑΣΟΚάνθρωπος», διατύπωσε και την άποψη ότι απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, «πρέπει να παρέμβει το ΠΑΣΟΚ». Και η παρέμβαση που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, κατά την Μ. Δαμανάκη, είναι «να δει πώς, ιδιαίτερα τα φτωχότερα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, τα οποία μονίμως πληρώνουν τη νύφη, θα βρούνε σ' εμάς κατά κάποιο τρόπο αυτόν που θα τους εκφράσει»!

Δηλαδή, ΠΑΣΟΚικότερη του ΠΑΣΟΚ, η Μ. Δαμανάκη, κάλεσε τον πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία του Κινήματος, δείχνοντάς τους τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα «εκφράσει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα», τα οποία - όπως ομολόγησε, ίσως άθελά της - «μονίμως πληρώνουν τη νύφη»! Οσο για τις αναφορές της Μαρίας του ΠΑΣΟΚ στο Σούλι και τις Σουλιώτισσες (τι ήθελε να πει η... ποιήτρια;), αυτά ήταν απλώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ετσι είναι. Αμα σε πάρει ο κατήφορος - και δε θέλεις να βάλεις έστω κάποια όρια πού να σταματήσεις - φτάνεις στον πάτο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και ενημερώθηκε για τις ανησυχητικές εξελίξεις που υπάρχουν στην κατανομή της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης του 2005 προς αυτό.

Ενώ με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, στις 23 Μάρτη 2005, έγινε δεκτή η αίτηση για την κρατική οικονομική ενίσχυση, η διαδικασία που επιλέχθηκε προκαλεί εύλογη ανησυχία αν τελικά θα εκτελεστεί η απόφαση, ή θα εμπλακεί σε μια μακρόχρονη περιπέτεια με ό,τι αυτή μπορεί να περικλείει.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι θεωρεί δίκαιη τη διαμαρτυρία του ΔΗΚΚΙ και ότι θα συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια για την άμεση επίλυση της εκκρεμότητας αυτής, που παίρνει πολιτική διάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ