ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διαρκείς τουρκικές απειλητικές δηλώσεις

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ (στο κέντρο) σε πρόσφατη σύσκεψη με τους επιτελείς των στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα με τη Συρία
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ (στο κέντρο) σε πρόσφατη σύσκεψη με τους επιτελείς των στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα με τη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας κατά την επιθεώρηση μονάδων του τουρκικού στρατού στο Χατάι (Αντιόχεια) της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με φόντο το σκληρό παζάρι που κλιμακώνει η τουρκική αστική τάξη με εταίρους και αντιπάλους.

Ο Ακάρ μίλησε για «προβλήματα στη θάλασσα» που η χώρα του επιθυμεί να επιλυθούν με ειρήνη, γαλήνη, εμπιστοσύνη, καλή γειτονία και συνεργασία και έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία παραχώρηση η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα και η κατάσταση παρακολουθείται στενά. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα και κανένα τετελεσμένο στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Τουρκία».

Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει διαρκώς ότι θα προστατεύσει τα στρατηγικά της συμφέροντα με όλους τους τρόπους, ειδικά στη θάλασσα, με τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα» που περιλαμβάνει 462 χιλιάδες τ.χλμ. δηλαδή και τμήματα των ΑΟΖ άλλων χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου κ.λπ.). Ετσι επιταχύνει σχεδιασμούς και για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που αποτελεί «μήλον της Εριδος» για ισχυρά μονοπώλια και φυσικά τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ θύμισε πως στα τέλη Φλεβάρη θα υπάρχουν αποτελέσματα για τις γεωτρήσεις του (τουρκικού γεωτρύπανου) «Πορθητή», που ερευνά στα ανοιχτά της Αττάλειας, αλλά και ότι ακόμα κι αν αυτά είναι αρνητικά «(εμείς) χωρίς να πτοηθούμε, χωρίς να διστάσουμε, θα συνεχίσουμε με την επόμενη γεώτρηση». Αναφέροντας ότι και άλλες δυνάμεις (όπως η Βρετανία) χρειάστηκε να κάνουν πρώτα δεκάδες αποτυχημένες γεωτρήσεις για να κατορθώσουν να έχουν μετά θετικά αποτελέσματα. Ο Ντονμέζ επισήμανε κι αυτός ότι «δεν θα αποδεχτούμε την υφαρπαγή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο ούτε και τη δημιουργία τετελεσμένων» και ξεκαθαρίζοντας πως ζητούμενο και για το τουρκικό κεφάλαιο είναι ένας ωφέλιμος (για τα συμφέροντά του) συμβιβασμός, συμπλήρωσε: «Με αυτή την ευκαιρία, ας στείλουμε για άλλη μια φορά ειδικά προς την ελληνοκυπριακή πλευρά μία νέα προειδοποίηση. Εχουμε δικαίωμα να κάνουμε όποια έρευνα θέλουμε και όποια γεώτρηση θέλουμε στα δικά μας χωρικά ύδατα και στη δική μας ΑΟΖ. Δεν εποφθαλμιούμε την περιουσία και τις πηγές κανενός, αλλά και δεν θα αποδεχτούμε κανένας να παραβιάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ζει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό».

Μοχλός ευρύτερων αναμετρήσεων το Κυπριακό

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, που κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή ηγεσία» ότι αρνείται να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκυπρίους και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό. Είπε ακόμα ότι αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αποτύχουν να διαμοιράσουν τον πλούτο του νησιού, τότε αυτό θα το πράξουν άλλοι, ενώ διερωτήθηκε επίσης εάν οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να καταλήξουν πως η ομοσπονδιακή λύση έχει τελειώσει και πλέον πρέπει να συζητιέται μόνο ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των προσπαθειών η Κύπρος να εμπλακεί ακόμα ενεργότερα στην υπεράσπιση της «ασφάλειας» της περιοχής είναι οι συζητήσεις για την άρση του εμπάργκο όπλων που οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει για την Κύπρο (από τη δεκαετία του 1980), στο όνομα δήθεν της στήριξης μιας «ειρηνικής λύσης» του Κυπριακού. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο καθώς, όπως είπε, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη συνεισφορά της χώρας στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», o Χριστοδουλίδης μίλησε για «προστιθέμενη αξία» που θα δημιουργηθεί αν η Κύπρος ενισχύσει το στρατιωτικό της εξοπλισμό, κάτι που η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει, σχετικά με το ρόλο που παίζει η Κύπρος «ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις για την ένταξη Ρωσίας - Κίνας στο παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

Αναμονή στα Σκόπια για την ψήφιση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στην ελληνική Βουλή

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην άρση της αναγνώρισης της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου προχώρησε χτες το κρατίδιο των Νησιών Παλάου του Ειρηνικού κατά την επίσκεψη του Προέδρου της χώρας στο Βελιγράδι, με την επισήμανση πως προτιμά να περιμένει την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Τα Νησιά Παλάου, που είχαν αναγνωρίσει το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο το Μάρτη του 2009, έγιναν η 13η χώρα που ήρε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς σε χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι άλλες τέσσερις χώρες αναμένεται το επόμενο διάστημα να πράξουν το ίδιο, ενώ πρόσθεσε πως στις 7 Φλεβάρη αναμένεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

Επικαλούμενος ενημέρωση από την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι η αξιωματούχος εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο παρουσίασης προτάσεων για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την έννοια πως ό,τι αποφασιστεί θα επιστρέψει στον ΟΗΕ. Ο Ντάσιτς συμπλήρωσε ότι είχε στείλει το προηγούμενο διάστημα επιστολή στην Μογκερίνι ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας να τον ενημερώσει για το «στάτους των συνομιλιών». Σύμφωνα με τον Σέρβο ΥΠΕΞ, η Μογκερίνι άργησε να απαντήσει, όταν όμως το έκανε τόνισε στον Λαβρόφ ότι η ΕΕ «σέβεται το ρόλο της Ρωσίας στη διαδικασία» για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ο Ντάσιτς σχολίασε πως είναι θετικό να γνωρίζει η Σερβία ότι «φιλικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, επιθυμούν να παίξουν σημαντικό ρόλο» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Υπουργός Αμυνας ΠΓΔΜ: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απέχει βδομάδες»

Στα Σκόπια, χτες, η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκέρινσκα συναντήθηκε με τον Αμερικανό στρατηγό Γιόζεφ Λενγκέιλ, επικεφαλής του Γραφείου της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, και επανέλαβε ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την αστική τάξη της γείτονος είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η χώρα «απέχει εβδομάδες από τη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, και τώρα αναμένει ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα εγκρίνει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ».

«Η ΠΓΔΜ έδειξε ότι αξίζει μια θέση στη Συμμαχία, αφού μπορούμε να επιλύουμε και να μην παγώνουμε τα προβλήματά μας», συνέχισε. «Με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας και με την υιοθέτηση των συνταγματικών τροποποιήσεων δείξαμε ότι ως χώρα μπορούμε να απελευθερωθούμε από το βάρος που μας έσυρε στο βάθος για πολλά χρόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ