ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούν και όταν... "διαφωνούν"

Σε μια μισοάδεια αίθουσα, όπου δε βρίσκονταν πάνω από 80 μέλη της 150μελούς ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε το Σάββατο η εισήγηση του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, στα πλαίσια της ειδικής συνόδου που είχαν ζητήσει οι λεγόμενοι "διαφωνούντες". Και η είδηση δε βρίσκεται στο γεγονός ότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η καταθλιπτική "ηγεμονία" του Κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι αυτή η καταθλιπτική "ηγεμονία" δεν αμφισβητείται ούτε από το γεγονός ότι κατά της εισήγησης ψήφισαν 3 μέλη της ΚΕ, ενάντιά της τάχθηκαν 11 ψηφίζοντας "λευκό", ενώ αρκετός αριθμός μελών της ΚΕ είχε φροντίσει να βρίσκεται εκτός αίθουσας την ώρα της ψηφοφορίας.

Πρόκειται για μια "ηγεμονία", η οποία, πρώτον, αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", που, όπως έλεγαν, όχι μόνο δε σκέφτονται "οργανωμένου χαρακτήρα" αμφισβήτηση του Κ. Σημίτη, αναγνωρίζουν ότι "δεν υπάρχει άλλος πόλος σήμερα στο ΠΑΣΟΚ", αλλά και το μόνο που προσδοκούν - με κίνδυνο να το χάσουν και αυτό στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες του Γενάρη - είναι η εξασφάλιση της θέσης τους εντός του ΠΑΣΟΚ, διά της κατοχύρωσης της "μειοψηφούσας" άποψης. Δεύτερον, το καταθλιπτικό του πράγματος εστιάζεται και στο γεγονός της προκλητικής στήριξης των ΜΜΕ της πλουτοκρατίας προς τον πρωθυπουργό, στον οποίο πιστώνουν "σαρωτικές νίκες", ακόμα και εκεί που πασίδηλα δεν υπάρχουν, όπως συνέβη στην προχτεσινή ΚΕ.

Κοντά σε όλα αυτά, η αλαζονεία της "εκσυγχρονιστικής πτέρυγας" θεριεύει... Στελέχη της έλεγαν κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ, όταν ο Κ. Σημίτης δε δέχτηκε την έκκληση να μην μπει σε ψηφοφορία η εισήγησή του, ότι "αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και όποιου του αρέσει"...

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και αφού ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, τονίζοντας ότι η "στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει", είχε απευθύνει ωδή στην υποτέλεια του ευρω-ατλαντισμού μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα (Συμφωνία Μαδρίτης, πολιτική "βήμα προς βήμα" προσέγγισης με Τουρκία, δηλώσεις αμερικανοφροσύνης λόγω του ρόλου των ΗΠΑ στον κόσμο, υποκλίσεις στο έτερο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ διά της σημείωσης για "ανάγκη" προώθησης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής), ήρθε η σειρά των "διαφωνούντων".

Εκ μέρους των "22" που είχαν επικρίνει τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ο Αν. Πεπονής ζήτησε "να επανεξεταστεί η κυβερνητική πολιτική", ο Γ. Γαϊτανίδης χαρακτήρισε "λανθασμένη την πολιτική" της κυβέρνησης, ο Ν. Σηφουνάκης μίλησε για το "διάτρητο κείμενο" της Μαδρίτης, ενώ ο Γ. Καψής έφτασε μέχρι το... σκυλάκι του κυρίου Νάιλς (απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ) που... κατουράει το χαλί του Θ. Πάγκαλου...

Προηγουμένως είχε αναλάβει να απαντήσει στους "διαφωνούντες" (αλλά και στον Μιχ. Χαραλαμπίδη, που κατήγγειλε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε... εκλογή νέας) ο υπουργός Εξωτερικών, που χαρακτήρισε "παρακμή" και "κακομοιριά" την ασκούμενη κριτική. Υπεραμύνθηκε δε της ακολουθούμενης πολιτικής, κατηγορώντας, ουσιαστικά, τον Α. Παπανδρέου για αμερικανοδουλεία, για να τον επαινέσει ταυτόχρονα! Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αλλαγή της τακτικής του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Τουρκία έγινε από το ΠΑΣΟΚ το 1995 διά της άρσης του "βέτο" σχετικά με την τελωνειακή ένωση Αγκυρας - ΕΕ. Κατά τα άλλα, υπήρξε διαπρύσιος κήρυκας της θέσης ότι αυτή η τακτική, που επεκτείνει η κυβέρνηση Σημίτη, ενισχύει διπλωματικά τη χώρα...

Οσο για τους Α. Τσοχατζόπουλο και Γερ. Αρσένη,ο μεν πρώτος περιορίστηκε σε μια μεσοβέζικη στάση, υπεράσπισης και των πολιτικών επί εποχής Παπανδρέου (οι συνεργάτες του έλεγαν ότι αυτό ήταν... μέγιστη αντιπαράθεση με τον Σημίτη, που είχε αναφερθεί στην προηγούμενη "ακινησία" και τη διπλωματία της "ευγένειας"), αλλά υπέρ και της σημερινής, που, όπως είπε, είναι μια τακτική που λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα... Ο δεύτερος εξαντλήθηκε στην πρόταση να μην μπει σε ψηφοφορία η εισήγηση του πρωθυπουργού και να φτιαχτεί νέο κείμενο που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο (Τσοχατζόπουλος, Αρσένης), όπως και ο Λαλιώτης, έλειπαν την ώρα της ψηφοφορίας...

Απών ήταν και ο Π. Οικονόμου,που μίλησε για "πολιτική της βήμα προς βήμα διολίσθησης" και εμφανίστηκε ως ο εισηγητής της "άλλης πλατφόρμας", ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Μ. Δασκαλάκης,που επίσης ζήτησε να μην τεθεί σε ψηφοφορία η εισήγηση.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός πρόταξε δευτερολογώντας την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι "η γενική κατεύθυνση είναι μια κατεύθυνση η οποία βρίσκει την αποδοχή όλων μας" και πως υπάρχουν "διαφορές μικρής σημασίας".Προσέγγιση απόλυτα σωστή, αφού από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε η υποτελής στρατηγική της κυβέρνησης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Καθαρή" νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση

Από "καθαρές" νεοφιλελεύθερες θέσεις, μετατοπιζόμενη διαρκώς σε δεξιότερες κατευθύνσεις, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να αρθρώσει την "εναλλακτική" λύση της. Εξειδικεύοντας ανά τομείς την αντιπολιτευτική κριτική της αφ' ενός στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη και από την άλλη ασκεί κριτική σε αυτές από προωθημένες νεοφιλελεύθερες θέσεις, επικρίνοντας την κυβέρνηση για "παλινωδίες", "καθυστερήσεις" και "αναποτελεσματικότητα".

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ ρίχνει τους τόνους σε θέματα αιχμής της αντιπολιτευτικής τακτικής της, όπως το σχέδιο "Καποδίστριας" και οι προμήθειες του δημόσιου τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματά τη δημαγωγία "προς τα έξω".

Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτέλεσε η χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, όπου συζητήθηκε η στάση του κόμματος πάνω σε τρέχοντα θέματα ανά τομέα. Ετσι, στο θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων, το οποίο θα συζητηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ, άρχισαν να ακούγονται αντίθετες φωνές από ηγετικά στελέχη, οι οποίες συναντούν μεγάλη απήχηση στα ηγετικά κλιμάκια. Ο Στ. Μάνος, για παράδειγμα, διαφώνησε με την άκαμπτη στάση του κόμματος στο σχέδιο "Καποδίστριας" και τόνισε ότι "αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι οι ισχυροί οικονομικά δήμοι", αποδεχόμενος ουσιαστικά πλήρως τα κυβερνητικά σχέδια. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσει αυτές τις απόψεις του στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Σχετικά με το θέμα των προμηθειών του δημοσίου τομέα, η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ορθότητα της απόφασης για αποχώρηση από διακομματικές επιτροπές των υπουργείων. Ετσι, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η ΝΔ θα δώσει έμφαση στην πρόταση για σύσταση "ανεξάρτητης διοικητικής αρχής" για τα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

Επίσης, στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό, στον οποίο η κριτική θα ασκηθεί στην "πλαστότητά" του και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν τα ελλείμματα, τη γεωργία, την "Ολυμπιακή", καθώς και θέματα του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όπως ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Κατά τα λοιπά, η ηγεσία της ΝΔ είναι ευχαριστημένη από... ορισμένα γκάλοπ, αλλά αρκετά στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την "επικοινωνιακή πολιτική" του κόμματος.

Το λένε τα γκάλοπ

Ομολογουμένως, ήταν η καλύτερη "γιορτή" για τον ένα χρόνο από τις εκλογές που έγιναν "κομμένες και ραμμένες" στα μέτρα του Κ. Σημίτη. Τα μεγάλα αφεντικά και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ φρόντισαν να επιβραβεύσουν τον "εκλεκτό" τους για τη στοχοπροσήλωσή του στα κοινά ιδανικά και συμφέροντα με πλημμυρίδα "τιμητικών" δημοσκοπήσεων.

* * *

Η κυβέρνηση Σημίτη, μπορεί μετά από τα απανωτά γκάλοπ που διαμορφώνουν ευνοϊκό κλίμα για λογαριασμό της, να προχωρήσει με αναπτερωμένο ηθικό στην υλοποίηση του θεάρεστου έργου. Η συγκατάθεση και συναίνεση της "κοινής γνώμης" στα... αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένη. Το λένε τα γκάλοπ. Η αντιλαϊκή πολιτική του επιβραβεύεται και ένα χρόνο μετά ο Κ. Σημίτης είναι άφθαρτος, αν όχι πιο ισχυρός. Το λένε τα γκάλοπ. Οι ηρωικοί και σκληροί αγώνες των αγροτών, των καθηγητών, των ναυτεργατών, το κλείσιμο των εργοστασίων, η διόγκωση της ανεργίας, η λιτότητα κοκ. δεν έχουν καμία σημασία. Το λένε τα γκάλοπ. Οι εργαζόμενοι θέλουν νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, κατεδάφιση των κατακτήσεών τους... Το λένε τα γκάλοπ. Η κυβέρνηση Σημίτη, πάει καλά και θα πάει καλύτερα και μάλιστα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το λένε τα γκάλοπ. Επίσης, ο δικομματισμός ισχυροποιείται και επανακτά τη χαμένη του αίγλη, εγκλωβίζοντας ξανά τα λαϊκά στρώματα. Το λένε τα γκάλοπ...

Αρκετά. Είναι ολοφάνερο πού αποσκοπούν οι κατασκευαστές της "κοινής γνώμης". Δημιουργούν "πλειοψηφίες" και "ρεύματα" υπέρ των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των πολιτικών εκφραστών τους, επιδιώκοντας να "παρασύρουν" και να στοιχίσουν πίσω από αυτούς, όσους χάψουν το παραμύθι τους και δε θέλουν να βρίσκονται στη "μειοψηφία".

* * *

Από την άλλη, βέβαια, κανείς δεν τρέφει αυταπάτες. Οι αλλαγές που γίνονται εντός και εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, αναμφίβολα αποτυπώνονται στη συνείδηση των λαϊκών μαζών και μάλιστα, αρκετές φορές, με στρεβλό τρόπο. Η άνοδος της ανεργίας, η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η μείωση των μισθών, η "υπονόμευση" της ασφάλισης, η κατεδάφιση γενικότερα των κατακτήσεων των εργαζομένων, δημιουργούν διαφορετικού τύπου "ανακλαστικά" στις λαϊκές μάζες. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την προδοτική στάση της πλειοψηφίας των ηγεσιών των συνδικάτων, εξωθούν σε ατομικές λύσεις που αποδυναμώνουν τη συλλογική πάλη και τον οργανωμένο ταξικό αγώνα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι τα γκάλοπ να κατασκευάζουν τις συνειδήσεις στα μέτρα τους, παρεμβάλλεται το χάος. Δε θα καταφέρουν, όμως, να θάψουν τα όνειρα και τις ελπίδες ούτε να γυρίσουν προς τα πίσω τον τροχό της ιστορίας.

Π. Κ.

Δύο γραμμές υποτέλειας

Το θέμα των εσωκομματικών "διαφωνιών" στο ΠΑΣΟΚ, επί των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ. Περίσσεψαν και πάλι οι "δεκάρικοι" λόγοι, ένθεν και ένθεν. Από τη μια, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι η στρατηγική του κόμματος δεν έχει αλλάξει και πως η, συνάδουσα με τα σημερινά δεδομένα, τακτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η σωστή. Από την άλλη, εκείνοι που - επίσης - υποστηρίζουν ότι η σημερινή στρατηγική πρέπει είναι συνέχεια εκείνης του Α. Παπανδρέου και, άρα, είναι σωστή (αφού ο Σημίτης λέει ότι αυτή τη στρατηγική ακολουθεί), αλλά η τακτική της κυβέρνησης είναι λάθος.

***

Εδώ έχουμε μπροστά μας μια κλασική εκδοχή "αντιπαράθεσης" μεταξύ των δυο τακτικών της υποτέλειας. Διότι, αυτό που και οι δυο πλευρές βαφτίζουν "στρατηγική", δεν είναι παρά η αταλάντευτη προσήλωση της κυβερνητικής πυξίδας στον ορίζοντα της εξάρτησης. "Εκσυγχρονιστές" και μη θεωρούν "αδιαπραγμάτευτο" εθνικό τους χρέος να κρατούν σταθερά το πηδάλιο της χώρας στα πελάγη του "ανήκομεν εις την Δύσιν". Η υποταγή στον ευρω-ατλαντισμό δεν τίθεται σε καμία αμφισβήτηση. Ούτε τα παρεπόμενά του, όπως οι εκάστοτε μεγαλοϊδεατισμοί της ολιγαρχίας (όπως ο τρέχων, περί μετατροπής της Ελλάδας σε μικροϊμπεριαλιστή "μητροπολίτη" των Βαλκανίων), ή οι εκάστοτε ραγιάδικοι εξευτελισμοί (όπως ο τρέχον, του τύπου "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ").

***

Εκεί που παρουσιάζονται διιστάμενες απόψεις είναι σε ό,τι αφορά την τακτική της υποτέλειας. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιλέγει τη "γραμμή" του αυτομαστιγώματος. Θεωρεί ότι στα πλαίσια της "νέας τάξης" ο ρόλος της Τουρκίας, ρόλος χωροφύλακα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αμφισβητείται. Αρα, το ρόλο αυτό πρέπει να τον διεκδικήσει η ελληνική πλουτοκρατία και η μέθοδος δεν είναι άλλη, από την παροχή συνεχών διαπιστευτηρίων πως "είναι το καλύτερο παιδί" του Κλίντον.

Ως αντίλογος αυτής της άποψης, εμφανίζεται η θέση πως η Τουρκία συνεχίζει να είναι το "χαϊδεμένο παιδί" των ΗΠΑ. Αρα, δεν είναι η στιγμή για τη μέθοδο του αυτομαστιγώματος, αλλά για τη γραμμή του "ανθίσταμαι υπερηφάνως" στην τουρκική επιθετικότητα. Ετσι, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για την ανακήρυξη της Ελλάδας σε ...53η πολιτεία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, επιστροφή ...στις ρίζες, δηλαδή στα "φεύγουν οι βάσεις που ...μένουν" και στα "mea culpa".

Αυτές οι "διαφορές" μπορεί να αντανακλούν τις, επί μέρους, δευτερεύουσες αντιθέσεις μεταξύ του αστικού πολιτικού κόσμου και μεταξύ μερίδων της ολιγαρχίας. Ομως, αυτό που, πρωτεύοντος, πιστοποιούν, είναι ότι την επικινδυνότητα της εξάρτησης την υπηρετούν και οι μεν και οι δε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

ΠΟΛΥ "συντροφικές" αυτές οι σχέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Βγαίνει ο Πάγκαλος και κατακεραυνώνει τον τεθνεώτα Α. Παπανδρέου, ότι αυτά που συνέβαιναν επί των ημερών του με τους Αμερικάνους, δε συνέβαιναν ούτε την εποχή του Πιουριφόι! Τον διαδέχεται στο βήμα ο Γ. Καψής και του ανταπαντά ότι επί των δικών του ημερών (του Πάγκαλου), το σκυλάκι του Αμερικανού πρέσβη συνηθίζει να ...κατουράει στο χαλί του γραφείου του στο υπουργείο Εξωτερικών!

***

ΠΟΥ βρίσκεται η "συντροφικότητα"; Στο ότι κανείς δεν ενοχλείται με όλα αυτά! Είναι ανώτεροι άνθρωποι. Είδες η υποτέλεια; Μπαρδόν, ο "εκσυγχρονισμός" εννοούσαμε...

***

ΟΜΩΣ, το συγκινητικό στις συνεδριάσεις της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είναι η στιβαρότητα, με την οποία ορισμένοι υποστηρίζουν τις θέσεις τους. Οταν είναι αναμμένα τα φώτα και τα μικρόφωνα, μπροστά στις κάμερες, το "πατριωτικό" τους καθήκον ξεχειλίζει από το βήμα των ομιλητών. Οταν φτάνει η ώρα της ψηφοφορίας, το "πατριωτικό" καθήκον τούς σπρώχνει, εκτός αιθούσης ...στις τουαλέτες...

***

ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΜΕ; Ρωτήστε τον "διαφωνούντα" του ΕΓ, που όταν τον ρώτησαν γιατί έλειπε από την ψηφοφορία επί της εισήγησης του Κ. Σημίτη - με την οποία είχε διαφωνήσει στην αγόρευσή του - απάντησε ότι εκείνη την ώρα ήταν στην ...τουαλέτα.

***

"ΚΑΜΙΑ κυρίαρχη χώρα, καμία κυρίαρχη πολιτική ηγεσία δε θα υπέγραφε τη Μαδρίτη", είπε ο Μ. Χαραλαμπίδης στη συνεδρίαση της ΚΕ. Αλήθεια, πόσο "κυρίαρχοι" είναι αυτοί που συμμετέχουν σε μια ΚΕ ενός κόμματος, με τέτοια ηγεσία και τέτοια πολιτική;

***

"ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ και σύντροφοι, είμαστε όλοι σύμφωνοι στις στρατηγικές επιλογές", υποστήριξε ο Κ. Σημίτης στη δευτερολογία του. Πάλι μέσα έπεσε ο άνθρωπος. Λίγο αργότερα, με τα μισά μέλη της 150μελούς ΚΕ να έχουν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, καταψήφισαν 3 την εισήγησή του, ψήφισαν "λευκό" 11, ενώ απροσδιόριστος αριθμός φρόντισε να τριγυρνά εκτός αιθούσης την ώρα της ψηφοφορίας...

***

ΠΑΝΤΩΣ δεν έχει άδικο. Επί της στρατηγικής - της υποταγής στους Αμερικάνους - συμφωνούν όλοι. Επί της τακτικής - αν θα το φωνάζουν κιόλας, δηλαδή - έχουν διαφωνίες...

***

ΕΡΩΤΗΜΑ προς τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα κλπ.: Τι θα γίνει, βρε παιδιά; Ολοι, με ένα στόμα, μια φωνή και ταυτόσημη επιχειρηματολογία, ανακαλύψατε πάλι ότι ο Σημίτης "βγήκε ενισχυμένος" και από αυτήν την ΚΕ;

***

ΜΗΠΩΣ την επόμενη φορά πρέπει να αλλάξετε λίγο τις λέξεις των ρεπορτάζ, μην σας πιάσει στο στόμα του κανείς κακοήθης και αρχίζει να διαδίδει ότι τα ρεπορτάζ τα γράφει ο ...Τσουκάτος;

ΣΥΝ
Πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική

Την υποστήριξη του κόμματός του στο αντιδραστικό σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", που επιβάλλει τις αναγκαστικές συνενώσεις, επανέλαβε προχτές στην πανελλαδική συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος. Παράλληλα, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των φορέων της ΤΑ προσπάθησε να διαφοροποιηθεί με δημαγωγικού χαρακτήρα κριτική για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και επιμέρους τακτικές εξυπηρέτησης κομματικο - πελατειακών σχέσεων. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί, όπως άλλωστε αναμενόταν στο συνολικά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που υποστηρίζει και ο ΣΥΝ. Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΝ στις εκλογές της ΤΑ και της ΝΑ ο Ν. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε την επιλογή τους για συνεργασία(ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) σε προγραμματική βάση, στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά...

Να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της τακτικής "ήξεις αφήξεις" που ακολουθεί ο ΣΥΝ, στη συνδιάσκεψη έγινε φανερή η πολυγλωσσία που χαρακτηρίζει το χώρο αυτό καθώς γνωστά στελέχη του προέβαιναν σε αντιπαρατιθέμενες και αντιφατικές τοποθετήσεις για το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (ο Π. Λαφαζάνης μίλησε για αυτόνομη κάθοδο σ' όλη την Ελλάδα, ο βουλευτής Ε. Αποστόλου εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα που θα αποφέρει το γεγονός ότι ο ΣΥΝ βρέθηκε μόνος να υποστηρίζει τις συνενώσεις... κλπ).

Η Μ. Δαμανάκη - που προαλείφεται για υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, για "να μη χαλάσει τη σούπα" επανέλαβε και χτες σε συνέντευξή της στα "ΝΕΑ" του Συγκροτήματος Λαμπράκη όσα με επιστολή της προς την ΚΠΕ του ΣΥΝ έγραφε την προηγούμενη βδομάδα για εμμονή στην προγραμματική αντιπολίτευση, για να μην γίνουμε (ο ΣΥΝ) αντι - πολίτευση... Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Σημίτη ότι οι δημοτικές εκλογές είναι πολιτικές και θα κρίνουν την κυβερνητική πολιτική, τόνιζε - όπως άλλωστε έκανε και η εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στη συνδιάσκεψη - πως ο ΣΥΝ δε θεωρεί... ότι μπορεί να έχουν τέτοιο χαρακτήρα οι εκλογές. Ακόμα η Μ. Δαμανάκη, φοβούμενη προφανώς δυσμενή αποτελέσματα, επιχειρεί να αποσυνδέσει την υπόθεση της Κεντροαριστεράς από την υπόθεση των δημοτικών εκλογών, όταν ο πρωθυπουργός πριν δύο μέρες δήλωνε ότι, περίπου, αποτελούν πρόκριμα για την κεντροαριστερή συσπείρωση (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ).

Τέλος, όσον αφορά, γενικότερα τη "φιλο - Σημιτική" στάση που της αποδίδουν φίλοι της στο ΣΥΝ, η Μ. Δαμανάκη δε δηλώνει, απλώς, φίλη του Κ. Σημίτη αλλά δε διστάζει να... συμπεράνει πως "ως πρωθυπουργός (ο Κ. Σημίτης), έχω την εντύπωση, ότι προσπαθεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες με τις οποίες τον περιέβαλε ο ελληνικός λαός"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ