ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αισιοδοξούν οι Αμερικανοί

Την αισιοδοξία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα χρονικά περιθώρια για λύση του Κυπριακού δεν έχουν εξαντληθεί, εξέφρασε χθες ο βοηθός υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Πάσκοϊ, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα.

Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία πρέπει να γίνει σκληρή εργασία και βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν «καλή», προσθέτοντας πως προσβλέπει με μεγάλη χαρά να ξανασυναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη...

Ερωτηθείς κατά πόσον οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και χωρίς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα όπως ο κ. Ντενκτάς αναρρώσει σύντομα.

Ο κ. Πάσκοϊ είχε, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

Πρόωρη η συζήτηση για αντικατάσταση του Ντενκτάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αναστολή των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ενώ ανέφερε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται με την ίδια ένταση, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις εντατικές επαφές του Αλβαρο Ντε Σότο στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.

Ο Μιχ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για αντικατάσταση του Ραούφ Ντενκτάς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν κριθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος για να συνομιλήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο λόγος θα είναι στην Αγκυρα, η οποία και θα αποφασίσει.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δε θα πρόκειται για κανέναν από τους πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί σε δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά μάλλον για άγνωστο, στο ευρύ κοινό, πολιτικό.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, δήλωσε ότι οι δύο ειδικές επιτροπές για το Κυπριακό θα λειτουργήσουν όταν ο Ραούφ Ντενκτάς αναρρώσει από τη δεύτερη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και θα είναι σε θέση τουλάχιστον να συζητήσει την προκαταρκτική σύνθεση των επιτροπών και την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Ο Ε. Ολγκιούν διευκρίνισε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, με υπόδειξη των ιατρών του, δεν ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις και ούτε δέχεται τηλεφωνήματα. Ανέφερε επίσης ότι μετά την πρώτη εγχείρηση είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος του είχε τηλεφωνήσει για να του ευχηθεί για την υγεία του.

Ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη είπε ότι δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα οκτώ βδομάδων που έχουν θέσει οι θεράποντες ιατροί του για να επιστρέψει στα καθήκοντά του και πρόσθεσε ότι μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, έχει καλή διάθεση και είναι σε καλή κατάσταση. Οπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά Μέσα ενημέρωσης, ο Ραούφ Ντενκτάς είναι καλύτερα και σηκώθηκε από το κρεβάτι για λίγο. Εκαμε μερικά βήματα χωρίς βοήθεια και γευμάτισε μόνος του.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Η μάχη δεν έχει κριθεί»

Το Κυπριακό εμφανίζεται πια ως το ζήτημα άμεσης προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ετσι, λοιπόν, η πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και θέματα που αφορούν την ελληνική προεδρία, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι «η μάχη δεν έχει κριθεί, αλλά η πορεία είναι θετική».

Δήλωσε, ακόμη, ότι «η Ελλάδα έχει παλέψει για το στόχο αυτό, αλλά το θέμα θα κριθεί οριστικά στην Κοπεγχάγη», και σημείωσε ότι στη σύνοδο των Βρυξελλών, που αρχίζει την Πέμπτη, θα ληφθεί η απόφαση για τη συνέχιση των συζητήσεων για τις υπό ένταξη χώρες.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ευρωπαϊκή περιοδεία, που εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, η προετοιμασία εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με τον Κώστα Σημίτη, μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε ο πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός της ελληνικής προεδρίας, καθώς και το θέμα του ευρωστρατού, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «είναι προτιμητέα η επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη». Μεταφέροντας τα όσα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, ο Χρ. Πρωτόπαππας, επισήμανε «ότι τη στιγμή της ένταξης από πολλούς μπορεί να εγερθεί μια συζήτηση για όλες τις πτυχές. Αρα, πρέπει να προσέχουμε τι θα προβάλλουμε, ώστε να αξιολογηθούν θετικά οι προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουμε καταβάλει -και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε- για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις -και αυτή είναι η πορεία - η Κύπρος εντάσσεται τυπικά ολόκληρη. Βεβαίως, υπάρχει ή αναμένεται να υπάρξει μια κινητικότητα -χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο αυτό- για το Κυπριακό, μετά τις τουρκικές εκλογές».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σύμφωνο αστάθειας

Τ α μεγάλα αφεντικά της ΕΥΡΩ-πορείας επέβαλαν και στα υπήκοα μικρότερα κράτη - μέλη, όπως η Ελλάδα, επαχθείς όρους, όπως το «σύμφωνο σταθερότητας» και άλλες δεσμεύσεις και δείκτες.

Τελευταία, τα μεγάλα αυτά αφεντικά όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η Πορτογαλία, δείχνουν την πρόθεση να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης προς τους όρους του συμφώνου αυτού που επέβαλαν και στα άλλα μέλη.

Τ όση είναι μάλιστα η αντίδραση των «μεγάλων» εταίρων προς όσα οι ίδιοι δρομολόγησαν, ώστε διά στόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, να χαρακτηρίζεται το σύμφωνο αυτό ως «βλακώδες», όπως όλες οι «αυστηρές αποφάσεις» που επιβάλλουν όρια δεικτών, προϋπολογισμού, δημοσιονομικής πολιτικής κλπ.

Κ αι όλα αυτά, γιατί αντιλαμβάνονται τώρα τη σαφέστατη οικονομική ύφεση, και τις αρνητικές συνέπειές της, τόσο στο μητροπολιτικό κέντρο της νέας αταξίας, όσο και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τις ασιατικές αγορές. Υφεση που επεκτείνεται προς τα όρια της κρίσης με φανερά σημάδια την κατάρρευση κολοσσιαίων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, την επιδείνωση της ανεργίας, τη μείωση της παραγωγής και τις αντίστοιχες επιδράσεις στην εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές, την επεκτεινόμενη σοβαρή χρηματιστηριακή κρίση που κατά τη θεωρία του «ντόμινο» συμπαρασύρει όλες τις καπιταλιστικές χώρες στις «μαύρες τρύπες» της μαύρης αντικοινωνικής και αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Α πτόητος απ' όλες αυτές τις εξελίξεις που αναφέρονται και στην ακολουθούμενη από την κυβέρνησή του αντικοινωνική πολιτική ο υπουργός της κ. Χριστοδουλάκης δηλώνει σταθερά αμετακίνητος στο «σύμφωνο - σταθερότητας» - αστάθειας, «γιατί είναι βασικό εργαλείο -σσ της ακολουθούμενης- δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής».

Τίποτα δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι από το «πολύχρωμο» μήνυμα των εκλογών, ενώ η Ευρώπη των «15» οδηγείται σε «ευρω-εμφύλιο».


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΑΣΚΗΣΗ DEMO «SEESIM 02»
Στόχος η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων

Τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και την εδραίωση της εξάπλωσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, εξυπηρετούν οι κατά τ' άλλα «αθώες» ασκήσεις για την αντιμετώπιση δήθεν φυσικών καταστροφών, όπως η άσκηση DEMO «SEESIM 02» που διεξήχθη χτες σε... κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ηταν μια εκδήλωση επίδειξης μέσα από ηλεκτρονικό υπολογιστή της πρώτης αυτοματοποιημένης άσκησης προσομοίωσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη ΝΑ Ευρώπη. Παρόντες ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Αμυνας των χωρών - μελών της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης(SEDM), όπου οι ΗΠΑ έχουν θέση παρατηρητή και καθοδηγητή.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και υπενθύμισε την ελληνοτουρκική συνεργασία για την αντιμετώπιση των σεισμών του 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ