ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κλίμα αποπομπής και αποχωρήσεων

Συνεχίζεται το «παιχνίδι» με τον Αντ. Σαμαρά

Ως «χρονικό μιας προαναγγελθείσας απομάκρυνσης», χαρακτηρίζουν την αποπομπή του Κ. Σπυριούνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κυβερνητικοί παράγοντες, μετά τις προχτεσινές εξελίξεις στη Βουλή, που ήρθαν να προστεθούν στο κλίμα των αποχωρήσεων των προηγούμενων ημερών. Το γεγονός, λένε, ότι ο πρωθυπουργός ζητούσε μια αφορμή για να καρατομήσει τον βουλευτή είναι δεδομένο, εντούτοις δεν κρύβουν ότι τους απασχολεί το πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ως ανεξάρτητος βουλευτής πλέον και - κυρίως - το πώς θα αξιοποιήσει τις κινήσεις του η ΝΔ. Ο ίδιος ο Κ. Σπυριούνης, δε, επανέλαβε χτες πως αποτελεί «παράσημο» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τον διέγραψε με αφορμή το θέμα της διαφάνειας, καθώς και ότι ο κ. Σημίτης «είναι καιρός να αποχωρήσει οικειοθελώς» από το ΠΑΣΟΚ...

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ερωτηθείς, ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να αποπέμψει τον κ. Σπυριούνη «ελήφθη λόγω και της γενικότερης στάσης του όλο αυτό το διάστημα», προσθέτοντας ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν ότι «στήριξε αναφανδόν μια υποκριτική και προεκλογικού χαρακτήρα πρόταση άλλου κόμματος». Οσο για τις αιτιάσεις της ΝΔ σχετικά με τη διαγραφή Σπυριούνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέφυγε στο συμψηφισμό, λέγοντας ότι και ο Κ. Καραμανλής έχει διαγράψει βουλευτές από την ΚΟ της ΝΔ.

Θέμα Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε χτες να απαντήσει για τη φημολογία, σχετικά με το αν ο Αντ. Σαμαράς είτε στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: σχετική φημολογία υπάρχει και για τον Γ. Σιμπιλίδη στο Κιλκίς), αλλά η αντίδρασή του ήταν: «Θα συζητήσουμε εδώ για ψηφοδέλτια; Δεν το γνωρίζω, το είπα και χθες και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρξει παρεξήγηση»...

Θα πρέπει να προστεθεί ότι την ίδια ώρα που ο Χρ. Πρωτόπαππας αρνείτο να απαντήσει, ο Χρ. Παπουτσής έθετε σε πλήρη αμφισβήτηση τη δήλωση Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, στο ενδεχόμενο εκλογικής καθόδου του Αντ. Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε όχι». Συγκεκριμένα, ο Χρ. Παπουτσής άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, λέγοντας ότι αφ' ενός ο Αντ. Σαμαράς τον υποστήριξε στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, και ότι αφ' ετέρου, εάν συμφωνεί με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να υπάρξει εκλογική συμφωνία μαζί του...

Στη Βουλή το πόθεν έσχες

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, προσδιορίζονται οι υπόχρεοι δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και επεκτείνεται η απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαγορεύεται η σύναψη χρηματιστηριακών συναλλαγών ή η συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες - πέρα από τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης που ίσχυε μέχρι τώρα - και σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και γενικά σε πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Προβλέπεται ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης, από το 1990 μέχρι σήμερα, των μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, ευρωβουλευτών και προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων. Οσοι καταθέσουν για πρώτη φορά δήλωση, υποχρεούνται να αναφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών και την πηγή προέλευσής τους.

Βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη κυβέρνησης και κόμματα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι υπόλοιπες κατηγορίες (δικαστικοί, δημοσιογράφοι, γενικά πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εξουσίας ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα) υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στον Αρειο Πάγο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Οι αστυνομικοί, οι συνοροφύλακες και οι ειδικοί φρουροί υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντίστοιχα το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο ΣΕΕΔΔ.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ επανέφερε στη Βουλή το θέμα της λεγόμενης διαφάνειας, υποσχόμενη ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση «θα καταργήσει όλους τους νόμους της διαπλοκής», ενώ μιλά για διαμόρφωση ενός καθεστώτος από μονοπωλιακούς εργολάβους, που αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου. Τι σημαίνει αυτό και υπάρχει ενδιαφέρον για τα λαϊκά στρώματα;

Η ΝΔ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να προσανατολίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στην αντίληψη ότι το μέγιστο πρόβλημα διαχείρισης από την κυβέρνηση είναι ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας, η ανάθεση μεγάλων έργων του Δημοσίου, γίνονται με διαδικασίες αδιαφανείς. Και σ' αυτό στηρίζει την άποψη ότι η κυβέρνηση διαπλέκεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλωστε, το λέει ανοιχτά ότι από τη μοιρασιά αποκλείεται «η μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις της ΝΔ περί αδιαφάνειας, όσο και αν ακόμη και σ' αυτό το σάπιο αντιδραστικό καπιταλιστικό καθεστώς «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι». Αλλά είναι σκόπιμος αποπροσανατολισμός για τα λαϊκά στρώματα η ανάδειξη ως «πρόβλημα των προβλημάτων» η αδιαφανής διαχείριση και η διαπλοκή. Η ουσία του προβλήματος δε βρίσκεται στο διαφανή ή στον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης. Το βασικό ζήτημα είναι ποιον εξυπηρετεί η πολιτική που εφαρμόζεται.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΙΑ διαφανής διαχείριση στις ιδιωτικοποιήσεις στην ανάθεση έργων κλπ., υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη του, την αύξηση του πλούτου των λίγων και της φτώχειας των πολλών. Και αυτή είναι η ουσία της διαπλοκής των πολιτικών κομμάτων της άρχουσας τάξης με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας εφαρμόζουν πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, για να δυναμώνει το κεφάλαιο. Σ' αυτό, η ΝΔ δε λέει κουβέντα. Και πώς να πει, άλλωστε, αφού τα ίδια συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική της.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ότι ένα μέρος των επιχειρηματιών μένει έξω από τη μοιρασιά, αυτό μπορεί να συμβαίνει, αφού ανάμεσα στους ξεχωριστούς επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει οξύτατος ανταγωνισμός για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τέτοιες μοιρασιές. Ετσι, στον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο για τη μοιρασιά, αυτοί που μένουν απ' έξω, διεκδικούν μερίδιο. Και εδώ έρχεται η ΝΔ με την πολιτική υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής να υπερασπίσει τα συμφέροντα των «ριγμένων» από τη μοιρασιά επιχειρηματιών. Μόνο που «όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Που σημαίνει ότι απ' αυτό τον πόλεμο, ο λαός όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί, αλλά αυτός είναι ο μεγάλος χαμένος.

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ αστικής πολιτικής, κομμάτων της πλουτοκρατίας, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει είτε με διαφάνεια είτε με αδιαφάνεια, όσο τα κόμματα αυτά συνεχίζουν να έχουν τη λαϊκή στήριξη. Επομένως ο λαός το μόνο που έχει να κάνει είναι να κλείσει τ' αυτιά του στις «σειρήνες» της ΝΔ και όποιων άλλων μιλούν περί διαπλοκής, να συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη διαπλοκή είναι η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας που είναι ενάντια στα δικά του συμφέροντα, να αποδυναμώσει όσο γίνεται πιο πολύ και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, δυναμώνοντας έτσι την πάλη του για την κατάργηση της πραγματικής διαπλοκής, δηλαδή της πολιτικής που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσωπικά παιγνίδια εντυπώσεων

Σε παιχνίδια εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και ισορροπιών αναλώνεται η ΝΔ, αφού δεν υπάρχει και πεδίο για αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη τη σύμπλευσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Μείζον ζήτημα αναδεικνύεται έτσι η επιστροφή ή μη του Αντ. Σαμαρά και οι πάντες τώρα στη ΝΔ τρέχουν να πάρουν θέση, παρόλο που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη μέχρι τώρα θέση του, χωρίς, όμως, να το δηλώνει επίσημα και καθαρά. Κύκλοι της Ρηγίλλης δε βλέπουν με άσχημο μάτι τη «φιλολογία» των τελευταίων ημερών, εκτιμώντας ότι δημιουργείται η εικόνα πως στα γραφεία της ΝΔ γίνεται συνωστισμός για να μπουν, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που «φυλλορροεί». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει όποτε το κρίνει σκόπιμο, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μάλλον δεν προτίθεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την επιστροφή Σαμαρά. Από την άποψη αυτή, η αμετακίνητη στάση του Κ. Μητσοτάκη διευκολύνει τους χειρισμούς του.

Τη θέση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ υποστήριξαν με δηλώσεις τους χθες τα παιδιά του. Η Ντ. Μπακογιάννη, επιχειρηματολογώντας για τη μη επιστροφή του Αντ. Σαμαρά, υπενθύμισε ότι εκτός από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε συμβάλει στην υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1995, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μιλώντας στον «Αλφα», επισήμανε με νόημα ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαταραχτεί η ηρεμία», που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε (στον «9,84») ότι ο πατέρας του «δεν άφησε ανοιχτό κάποιο παράθυρο» για την επιστροφή Σαμαρά. Αντίθετα, ο Μ. Εβερτ διέκρινε ότι ο επίτιμος «έκανε ένα άνοιγμα και αυτό είναι θετικό», ενώ ο Β. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει τα πράγματα με βάση το συμφέρον της παράταξης. Από την πλευρά του, ο Θ. Κασσίμης δήλωσε (στον «Πλάνετ») ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής, από τη στιγμή που ο Αντ. Σαμαράς δε βγήκε να δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει στη ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ