ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής

«Πρόθυμος πρωταγωνιστής» στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χτες η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που παρείχε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Οπως διαφάνηκε, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να συμμετάσχει σε περίπτωση ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, ίσως ακόμη και χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συμφέρον της χώρας είναι να μην υπάρξει καμία ελληνική συμμετοχή ξεκαθάρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος.

Για το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας σε ενδεχόμενη ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι πρώιμο για την Ελλάδα, δεν είμαστε όμως αντίθετοι από θέση αρχής» ενώ «θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω η θέση μας». Οσον αφορά το ερώτημα του αν αποτελεί προαπαιτούμενο της ελληνικής συμμετοχής σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γ. Βαληνάκης δεν μπόρεσε να αποκρύψει τη σύμπλευση της κυβέρνησης με τις λογικές της ΕΕ, ενώ επίμονα αρνήθηκε να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Οπως είπε «πιστεύουμε στη συναίνεση στο ζήτημα» αλλά «η ΕΕ κινείται με τη λογική της αποτελεσματικότητας» και «θέλουμε να κινείται με ενιαία στάση».

«Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα» τόνισε, παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος σημειώνοντας πως ΗΠΑ και ΕΕ εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα «μιλούν για νέα Μέση Ανατολή» ενώ «σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι «κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κρατάνε ίσες αποστάσεις απέναντι στους λαούς της Μέσης Ανατολής» και μιλούν για «αυτοάμυνα του Ισραήλ». Μάλιστα σημείωσε ότι και τα δυο κόμματα θεωρούν «ως αφετηρία της κρίσης» τις απαγωγές των Ισραηλινών στρατιωτών ενώ την ίδια ώρα «έχουμε επιλεκτικές δολοφονίες στρατιωτικού χαρακτήρα» από την πλευρά του Ισραήλ που αντιτίθενται ακόμη και στη Συνθήκη της Γενεύης. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα, γιατί προβάλλεται μονοδιάστατα το αίτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών στρατιωτών και του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ και όχι η Χεζμπολάχ».

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος στο θέμα της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης σημειώνοντας ότι «μόνο ειρηνευτική δύναμη δε θα είναι». Αντίθετα «θα είναι υπέρ του Ισραήλ και θα χτυπήσει τον Λίβανο στήνοντας ανδρείκελα». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «το συμφέρον της χώρας είναι καμιά συμμετοχή» εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι η «ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ» με αποτέλεσμα να είναι «αποφασισμένο να συμμετέχουμε».

Πίεση για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε η τοποθέτηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της επιτροπής. Ενδεικτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση: «καθυστερείτε και δεν παίρνετε πρωτοβουλίες» καθώς και για το ότι «μας καλέσανε την τελευταία στιγμή στη διάσκεψη της Ρώμης». Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη και τον πρωθυπουργό καθώς και ότι το κενό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καλύπτουν πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου.

Τέλος, στο θέμα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών στρατιωτών και του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πήραν τον λόγο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παρούσα» σε σχέδια επέμβασης

Τους «όρους» και τις «προϋποθέσεις» συζητά η κυβέρνηση, έχοντας πάρει την απόφαση για συμμετοχή στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που θα επέμβει στο Λίβανο

Την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης στο Λίβανο και τη νομιμοποίησή του από «διεθνή οργανισμό» περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν.

Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερο ζήλο και αναπτύσσει συνεχή διπλωματική κινητικότητα, προκειμένου να «μη μείνει εκτός». Αυτή η διάθεση συμμετοχής στη στρατιωτική δύναμη επέμβασης φαίνεται πως «εκτιμήθηκε» από τους διοργανωτές της ιμπεριαλιστικής σύναξης στη Ρώμη, που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να καλέσουν και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για συμμετοχή στο εκστρατευτικό σώμα κατοχής που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για το Ν. Λίβανο, αν και η κυβέρνηση θα προτιμούσε να υπάρχει κάλυψη από τον ΟΗΕ. Αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση για το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη δήλωνε κατ' επανάληψη στους δημοσιογράφους πως δε θα πάει στη Ρώμη, λίγες ώρες πριν πάρει το αεροπλάνο για την «αιώνια πόλη»...

Μετά τη διάσκεψη η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ως σημαντικό το γεγονός ότι «η Ελλάδα ήταν παρούσα» και «συνεισέφερε με τις συγκεκριμένες θέσεις και τις ξεκάθαρες απόψεις της». Σύμφωνα με την υπουργό στη διάσκεψη υπήρξε «κοινή θέση για ένα καθαρό μήνυμα και για ένα γενικό πλαίσιο δράσης σε τρεις τομείς». Πρώτον, στον ανθρωπιστικό τομέα που, όπως είπε, είναι υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα. Δεύτερον, «στην ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης όλων για τη διακοπή, επιτέλους, των εχθροπραξιών». Και τρίτον, «στην προετοιμασία για το σχηματισμό μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Ντ. Μπακογιάννη είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει αφοπλισμός των παραστρατιωτικών δυνάμεων, θα πρέπει να δοθούν πίσω οι στρατιώτες, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποζημιώσεις, κινούμενη στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στο θύτη και το θύμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής και απλά συζητά το «πλαίσιο» και τους όρους της συμμετοχής της σε μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Σ' αυτό στάθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε να συμμετέχει σε μια «ειρηνευτική δύναμη», αφού δηλαδή θα έχει προηγηθεί κατάπαυση πυρός, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει σαφώς ότι δε συμμετέχει σε μια ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής. «Εάν συζητάμε για ειρηνευτική δύναμη, σημαίνει ότι έχουν λήξει οι εχθροπραξίες, έχουν κάτσει στο τραπέζι και έρχεται η ειρηνευτική δύναμη να εγγυηθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε χτες στον «Σκάι», επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή η στρατιωτική δύναμη «δεν είναι ειρηνευτική, αλλά κατοχής ή πυρός ή όπως αλλιώς ονομάζονται». Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της Τουρκίας, εκτίμησε ότι «ίσως καθυστέρησε ή το κατάλαβε καθυστερημένα και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση της γειτονικής χώρας αποτελεί πρόσχημα και δικαιολογία για τη συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη. Ο υπουργός Αμυνας προεξόφλησε ότι δε θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη διάσκεψη της Ρώμης, γιατί «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες αυτή τη στιγμή».

Περισσότερο σαφής ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, επιχειρώντας να συνδέσει τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με το... εθνικό συμφέρον (σ.σ. το έργο είχε παιχτεί πλειστάκις επί ΠΑΣΟΚ). «Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του δήλωση είχε μιλήσει για συμμετοχή και ετοιμότητα σε κάθε προσπάθεια η οποία θα μπορέσει να αποσοβήσει την κρίση», επισήμανε με νόημα, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε «ειρηνευτική δύναμη», συμπληρώνοντας ότι «σε λεπτομέρειες το θέμα είναι πρόωρο, αλλά ασφαλώς θα πράξουμε ό,τι επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον».

Τις σκέψεις και προθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο απηχεί και το χτεσινό άρθρο του φιλοκυβερνητικού «Ελεύθερου Τύπου», που υπερθεματίζει υπέρ της συμμετοχής σε μια πολυεθνική δύναμη επέμβασης. «Είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει από το σχηματισμό μιας ειρηνευτικής δύναμης, έστω και σε επίπεδο αποστολής υγειονομικών μονάδων», τονίζεται στο άρθρο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
Υποκριτικό ευχολόγιο

Στον «ανθρώπινο πόνο» χωρίς να κατονομάσει αυτούς που τον προκαλούν, επικέντρωσε την προσοχή τους χτες ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βηρυτό υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Πέρα, είπε, από την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας, υπάρχει και η ανάγκη αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου», σύμφωνα με τα υποκριτικά ευχολόγια όσων συναντήθηκαν χτες στη Ρώμη. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και την «κοινή θέση τους» ότι «από την κρίση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα σε επίπεδο ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσης κατάπαυσης πυρός δίχως όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης και να υπάρξει ένας κώδικας συμπεριφοράς από τις δυο πλευρές, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη μια εκεχειρία». Με άλλα λόγια, αυτό που λέει και η Κοντολίζα Ράις για «διαρκή εκεχειρία», δηλαδή επιβολή των όρων του Ισραήλ. Αναφορικά με το θέμα της αποστολής «ειρηνευτικής δύναμης», ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «σε μια δεύτερη φάση και εφόσον υλοποιηθούν τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών (Ισραήλ - Λιβάνου), την οποία συμφωνία θα πρέπει να αποδεχτεί και η Χεζμπολάχ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ