ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνει την κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου

Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ
Ανεβάζει τους τόνους κριτικής της η ΝΔ προς την κυβέρνηση, από τη σκοπιά, βεβαίως, των συμφερόντων του κεφαλαίου (για την εξυπηρέτηση των οποίων διαγκωνίζεται με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και με άξονα την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επί της τωρινής συγκυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους έξι μήνες, «η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση». Οτι για το 2015 «η τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ύφεση -2% έως -4%». «Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ. Η οικονομία, μάλιστα, της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016».

Παραπέρα, σημειώνει ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει "κατρακυλήσει". Το α' εξάμηνο του 2015, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώνεται ραγδαία, ενώ διευρύνεται και η απόστασή του από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι η πτώση δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από την τραπεζική αργία και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα. Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

Εκτιμα ότι «η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί. Η χώρα έχει επιστρέψει ουσιαστικά στα πρωτογενή ελλείμματα (...) Τα φορολογικά έσοδα, ήδη από το α' εξάμηνο του 2015, παρουσιάζουν υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν, από το Μάρτη του 2015, πρωτογενή ελλείμματα. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστά ανέφικτο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, παρά τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016».

Υπογραμμίζει ότι «η "εσωτερική στάση πληρωμών" διευρύνεται και διογκώνεται. Το α' εξάμηνο του 2015, υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Οτι «η κυβέρνηση έχει "σκουπίσει" τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. Στο τέλος Μάη, είχε δανειστεί από τους φορείς, μέσω της σύναψης repos, 10,7 δισ. ευρώ».

Παραπέρα, σημειώνει ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι ανάγκες αυτές προέκυψαν από πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης μέσα στο α' εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η σύναψη ενός νέου, μεγάλου δανείου, ύψους 82-86 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα νέο, 3ο μνημόνιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη ΝΔ καταλήγουν: «Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, πρέπει να κατανοήσουν ότι η πρακτική που επί πολλά χρόνια ακολουθούσαν "και διασκέδαζαν πετροβολώντας από την κερκίδα τους άλλους που αγωνίζονταν στο τερέν", πέρασε. Τώρα, καλούνται να αφήσουν τα παίγνια και να αναλάβουν άμεσα και επί της ουσίας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Οφείλουν να κυβερνήσουν». Εννοώντας, βεβαίως, να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο, ώστε να ξεπεράσει την κρίση του, φορτώνοντας όλες τις συνέπειές της στο λαό.

ΠΟΤΑΜΙ
Στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική

Τον «κίνδυνο του Grexit» επέσεισε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο TVXS.gr, πιέζοντας για σταθερή πορεία στον ευρωμονόδρομο, λέγοντας: «Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί καθώς κάθε επόμενη κρίση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη». Επέμεινε, δε, ότι «αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις (βλ. καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) και εδώ είναι το ζήτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να το καταφέρει και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό με κάνει να φοβάμαι ότι και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πάει στράφι»...

Για τη στάση του Ποταμιού απέναντι στην κυβέρνηση είπε: «Εμείς δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση και έχουμε πολλούς λόγους να μην τη στηρίζουμε. Tα πρόσωπα που την απαρτίζουν δεν είναι αυτά που θέλουμε και δεν είναι πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση. Αντιθέτως, είναι πρόσωπα που βυθίζουν την κοινωνία σε κρίση. Εμείς στηρίζουμε την επιλογή του πρωθυπουργού να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Αυτό στηρίζουμε και αυτό ψηφίζουμε. Στα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, είτε είναι για την παιδεία, είτε είναι το Δημόσιο, είτε είναι για κάτι άλλο θα είμαστε αυστηροί κριτές. Θα καταψηφίσουμε αν είναι ανάγκη, θα απέχουμε αν είναι ανάγκη, θα υπερψηφίσουμε αν είναι ανάγκη. Θα αποφασίζουμε κατά περίσταση με βάση το καλό της κοινωνίας».

Για το αν θα συμμετείχε το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θα μετείχε το Ποτάμι σε μια τέτοια κυβέρνηση γιατί η πρότασή του είναι λίγο πιο συνολική, δεν είναι δηλαδή του τύπου "πάρε δυο υπουργεία Σταύρο"». Επέμεινε ότι «χρειάζεται μια ομάδα δέκα ανθρώπων και δέκα στόχων. Ο πρωθυπουργός δηλαδή λέει: αυτοί είναι οι στόχοι μου αυτή τη στιγμή, έχω αυτούς τους δέκα ανθρώπους και προχωράμε για να πετύχουμε τους στόχους. Δεν ρωτάμε τις συνιστώσες, δεν ρωτάμε το Ποτάμι, δεν ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ (...) Δεν είναι όμως στη λογική του Αλέξη Τσίπρα αυτό και έτσι το Ποτάμι δεν μετέχει. Θα είναι όμως πιο χρήσιμο στην αντιπολίτευση, ως αντιπολίτευση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών».

ΠΑΣΟΚ
Προτάσεις για τη «λειτουργία της αγοράς»

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο απέστειλε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με «προτάσεις αντιμετώπισης του θέματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι αρνητικές συνέπειες της "τραπεζικής αργίας", στην οικονομία και την αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η κυβέρνηση που με τους χειρισμούς της οδήγησε στην κρίση αυτή, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις (και ειδικά τις μικρομεσαίες) και το εμπόριο. Χαρακτηριστικό είναι το θέμα με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια. Από τις 20 Ιουλίου και εάν δεν πληρωθούν, σφραγίζονται και μετά την περίοδο 30 ημερών γίνεται η σχετική αναγγελία από τις Τράπεζες στον "Τειρεσία"».

«Ομως οι βίαιες αλλαγές των όρων λειτουργίας της αγοράς αυτό το διάστημα», συνεχίζει η Φ. Γεννηματά, «έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες σε αδυναμία πληρωμής. Γεγονός όμως που οφείλεται στους απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες που επέφερε το capital control και δεν αποτελεί παραβίαση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων της συναλλακτικής πίστης».

Σε αυτήν τη βάση, στο ΠΑΣΟΚ προτείνουν την υιοθέτηση της εξής «ρύθμισης»: «Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών».

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, στην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη, και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Κινητικότητα από πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο της κεντροαριστεράς από πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό άξονα την ανασύνθεσή της, κομβικό ζήτημα στην παραπέρα αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Η «Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον», όπου ως κεντρικά στελέχη φιγουράρουν ο πρ. υπουργός Γ. Ραγκούσης και ο πρ. υφυπουργός Γ. Ντόλιος, σε «συνάντηση εργασίας» την Κυριακή αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να ξεκινήσει σύντομα η «προσέλκυση κάθε δυνατής υποστήριξης καθώς και υπογραφών σε μια έκκληση για την ενότητα, που θα συνιστά και πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη για την Προγραμματική Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων, με διαφανείς κι ανοιχτές διαδικασίες. Εκκληση που απευθύνεται στους πολίτες, στις κινήσεις και τα κόμματα του προοδευτικού τόξου».

Επανεμφάνιση έκανε και η πρ. υπουργός Α. Διαμαντοπούλου, με επιστολή της στους αρχηγούς των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ζητώντας τους να εκπονήσουν ένα «νέο εθνικό σχέδιο για τη χώρα», και προτείνοντας μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που βασικά περνούν μέσα από την «προσέλκυση» επενδύσεων:

«Fast track διαδικασίες για την εκτέλεση των δημοσίων έργων», «Ειδικό καθεστώς κινήτρων για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών», «Ομάδα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων για εισαγωγή πρώτων υλών, και διευκόλυνση των εξαγωγών», «Ειδική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση ειδικού γραφείου στην Ελλάδα που θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει απευθείας επενδύσεις», «Ενα σύνολο διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες που έχουν αναπτύξει επιτυχώς συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», «Πρόσκληση από τον Ελληνα Πρωθυπουργό σε όλα τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων να αναζητήσουν χορηγίες και άλλους ιδιωτικούς πόρους για τα Ιδρύματα την επόμενη τριετία» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ