ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με συμπληρωματικό μνημόνιο το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Από την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
«Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Understanding - MoU) και τη δεύτερη δόση του προγράμματος».

Αυτό αναφέρει η απόφαση του Γιούρογκρουπ της Τρίτης σχετικά με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, ενώ δόθηκε η κατ' αρχήν έγκριση εκταμίευσης δόσης συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Αυτή θα διαιρεθεί σε υποδόσεις, σε αντιστοιχία με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και τις προσθήκες των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Μάλιστα, με σχετική σαφήνεια, το Γιούρογκρουπ προδιαγράφει και τα επόμενα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, εστιάζοντας στα «ορόσημα» που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον ενεργειακό κλάδο, με την επισήμανση ότι τα «ορόσημα» θα «αξιολογούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ αντανακλά τον πρόσκαιρο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, αλλά και εντός της Ευρωζώνης, για το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις κόντρες και τη διαπάλη συνολικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των κρατικών χρεών στη ζώνη του ευρώ, του επιμερισμού των κινδύνων και της χασούρας που αυτά συνεπάγονται.

Σε αυτό το φόντο, τα πιθανά μέτρα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους θα ανταποκρίνονται και στους κανόνες του ΔΝΤ και θα βασιστούν σε μια «νέα ανάλυση βιωσιμότητας», καθώς οι διαφορές εκτιμήσεων (Ευρωζώνης με ΔΝΤ) παραμένουν αβυσσαλέες.

Την ίδια ώρα, η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ (και μέσω δανειακής σύμβασης) παραπέμπεται σε επόμενη φάση, «πριν από το τέλος του 2016», σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως το ενδεχόμενο εξαγοράς - μεταφοράς ελληνικού κρατικού χρέους από το ΔΝΤ στην πλευρά της Ευρωζώνης.

Και βέβαια, πέρα από ευχολόγια και πιθανές «διευκολύνσεις», δεν είναι τυχαίο ότι η «βιώσιμη λύση» στη μακροπρόθεσμη περίοδο παραπέμπεται στον «προληπτικό μηχανισμό», που πρόκειται να συμφωνηθεί και πιθανόν να εφαρμοστεί μετά το 2018 και τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος». Σε αυτό το επίπεδο, στήνουν τα μνημόνια διαρκείας για τη μακροπρόθεσμη περίοδο, με το «μηχανισμό» να βρίσκεται σε μόνιμη παρακολούθηση από το Γιούρογκρουπ, το οποίο «θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τη σειρά του, θα θωρακίζεται και θα ενισχύεται από τις αντιλαϊκές διεργασίες που αφορούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ...

«Ψήνονται» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Την ίδια ώρα, όπως παραδέχεται πλέον και το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, στα παζάρια με το κουαρτέτο βρίσκονται και τα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν:

Το ζήτημα «κοινωνικών προγραμμάτων» που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την ανάληψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, «ισοδύναμης απόδοσης». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το ζήτημα της επιστροφής του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους από την αρχή του 2016 μέχρι την ψήφιση του πρόσφατου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.

Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες γύρω από την υποτιθέμενη προστασία της λαϊκής οικογένειας για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι νέες «εμπλουτισμένες» διατάξεις, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να συμπεριλάβουν και τη δυνατότητα πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία, πέρα από τα επιχειρηματικά, περιλαμβάνει και δάνεια σε κατηγορίες του πληθυσμού, όπως σε σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.

Το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με τη διοίκηση του νέου Ταμείου να θωρακίζεται με ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας για τις αποφάσεις της.

Πέρα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την «αξιολόγηση», η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση και νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων που αφορούν:

  • Στην προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας που «ψήνεται» από την... «πρώτη φορά αριστερά», εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο προσέκρουε σε ενστάσεις των «θεσμών», κυρίως σχετικά με το εύρος των χαριστικών διατάξεων (απαλλαγές, μειώσεις ή ακόμη και διαγραφές προστίμων, ύψος φορολογικών συντελεστών κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες που σχεδίαζε), αναμένεται να προβλέπει ειδική προνομιακή μεταχείριση για τα αδήλωτα κεφάλαια που «επαναπατρίζονται» στις εγχώριες τράπεζες.
  • Στη «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές», η οποία με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής» έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη «τεχνική» περαιτέρω συμπίεσης του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου. Από την πλευρά του, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από φέτος θα είναι σε θέση να ελέγχει τη σχετική δαπάνη, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το «κάδρο» της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου

Αντιγράφουν κίνητρα στο κεφάλαιο από άλλα καπιταλιστικά κράτη και απαιτούν αναδιαρθρώσεις που θα φέρουν νέα αντεργατικά μέτρα

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη, στο Βιομηχανικό Συνέδριο

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη, στο Βιομηχανικό Συνέδριο
«Εκτός του δημοσιονομικού σκέλους, η φορολογία αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της δυνατότητας μιας οικονομίας να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες», επισημαίνεται στην έκθεση του ΣΕΒ. Στο «δια ταύτα», προτείνουν να δοθούν κίνητρα για «εμβληματικές επενδύσεις καταξιωμένων επενδυτών», σε ολόκληρη την επικράτεια, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή.

Θέλουν ακόμη περισσότερα προνόμια

Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ προτείνει:

Για επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 30%.

Για επενδύσεις 50 - 100 εκατ. ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 20%.

Για επιχειρηματικούς ομίλους με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, επιπλέον μείωση κατά 30% και για επιχειρήσεις με 250 - 1.000 εργαζόμενους περαιτέρω μειώσεις κατά 20%.

Και επειδή οι δύο παράγοντες (ύψος επένδυσης - απασχόληση) λειτουργούν σωρευτικά, η φοροελάφρυνση για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια στην Ελλάδα θα φτάνει σε 60% και ο συντελεστής θα συρρικνώνεται σε 11,6% (από 29%), ενώ η παρεχόμενη «έκπτωση» θα ισχύει για 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ συνδέει την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με τα ισχύοντα σήμερα σε γειτονικές «ανταγωνίστριες» αγορές, αλλά και στην ΕΕ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν, σύμφωνα με τα οποία, κράτη όπως η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρωσία κ.ά. έχουν οριοθετήσει ειδικές φορολογικές ζώνες και ειδικά κίνητρα για σημαντικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, στη Ρωσία παρέχεται μηδενικός φορολογικός συντελεστής (έναντι 20%) ειδικά για εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, μειωμένος συντελεστής εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, εξαιρέσεις από το καθεστώς ΦΠΑ κ.ά.

Ανάμεσα σε άλλα:

Βουλγαρία. Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή της εργοδοσίας από εργοδοτικές εισφορές για την Κοινωνική Ασφάλιση, επίσης πλήρης απαλλαγή από την καταβολή εταιρικών φόρων σε περιοχές με ποσοστά ανεργίας πάνω από 25%, καθώς και από ΦΠΑ (μέχρι 2 χρόνια), τελωνειακούς δασμούς και για φόρους αγοράς επιχειρηματικών ακινήτων.

Τουρκία. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 100% για το τμήμα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, μειώσεις εταιρικών φόρων από 50% μέχρι 90% στα επιχειρηματικά κέρδη κ.ά.

Γαλλία. Μείωση εταιρικών φόρων μέχρι και 100% (πλήρης απαλλαγή) για τα 2 πρώτα χρόνια της επένδυσης. Κρατική επιδότηση μέχρι 15.000 ευρώ ανά θέση απασχόλησης κ.ά.

Σουηδία. Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, κατά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος, το είδος δραστηριότητας της επιχείρησης και την περιοχή.

Πορτογαλία. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας από 75% μέχρι 100%, έως τα τρία πρώτα χρόνια της επένδυσης.

Απαιτήσεις ακόμα μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών

Σε αυτό το «κάδρο» ανταγωνιστικότητας, οι εγχώριοι βιομήχανοι, με αφορμή το πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση, Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές», προσβλέπουν ανάμεσα σε άλλα σε:

  • Μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 2% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, σε άμεση ψήφιση και τήρηση των φορολογικών συντελεστών για την περίοδο αυτή, δέσμευση ότι τυχόν επιπλέον αλλαγές θα προαναγγέλλονται και δεν θα είναι δυσμενέστερες από τις κάθε φορά υπάρχουσες.
  • Ευθυγράμμιση της φορολογίας επιχειρηματικών κερδών με φορολογικές πρακτικές της ΕΕ και γειτονικών χωρών,«κάτι που θα βελτιώσει τις επιδόσεις της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό για προσέλκυση επενδύσεων και θα συμβάλει ώστε να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός».
  • Μείωση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι οι υψηλότερες σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ, τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης, αλλά και πολύ πάνω από το μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ.
  • Αρση των άμεσων και έμμεσων φόρων στην παραγωγή. Επανεξέταση των ειδικών φόρων επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και προσαρμογή στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία.
  • Για τα έτη 2016 έως και 2022, να ισχύει ένας μειωμένος φορολογικός συντελεστής (20%) σε περίπτωση επανεπένδυσης κερδών, με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός για πάγια κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί για χρόνο παραπάνω από το μισό της ωφέλιμης ζωής του.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ιεραρχώντας τους «δυναμικούς κλάδους» της ελληνικής οικονομίας, εστίασε σε: Μεταλλουργία, Ενέργεια, Περιβαλλοντική βιομηχανία, Δομικά υλικά - Μεταλλικές κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Φαρμακευτική βιομηχανία και Τρόφιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ