ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αντιδημοκρατικής κατεύθυνσης το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία

Τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία, καταγγέλλει στον ελληνικό λαό η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει ότι στο νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται η ανάπτυξη ενός αστυνομικού μηχανισμού, συμπληρωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που θα συγκροτείται, θα εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί στα πρότυπά της: «Ενας μηχανισμός στον οποίο μεταφέρονται σημαντικές αστυνομικές αρμοδιότητες, για να μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να στρέφει το κύριο ενδιαφέρον της στη βασική της αποστολή, που είναι η παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος».

Επισημαίνει δε ότι στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση περιέλαβε τροπολογία, βάσει της οποίας οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να κάνουν χρήση εκπαιδευμένων σκύλων τόσο για τους τακτικούς ελέγχους και περιπολίες όσο και για τη σύλληψη και καταδίωξη: «Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης των υλικών δυνατοτήτων των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και μέσο άσκησης ψυχολογικής πίεσης. Παρά το γεγονός ότι η τροπολογία εξαιρεί τη διάλυση συγκεντρώσεων από το πεδίο της, είναι προφανές ότι αυτό γίνεται για λόγους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αντίθετα, προβλέπεται η χρήση των σκύλων για τη σύλληψη διαδηλωτών που θα κατηγορούνται (αδίκως) ότι προέβησαν σε πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων».

Προσθέτει ότι η τροπολογία αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών διατάξεων και μηχανισμών, με τους οποίους έχει εξοπλιστεί τα τελευταία χρόνια η αστυνομία και γενικότερα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της κατασταλτικής λειτουργίας του κράτους έναντι του λαϊκού κινήματος. «Τα μέτρα αυτά, όπως είναι γνωστό, λαμβάνονται συνήθως με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας», συμπληρώνει.

Τέλος, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό σε ένταση του αγώνα ενάντια στο σύνολο των αντιδημοκρατικών νόμων και μηχανισμών, που έχουν εξυφάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να θωρακίσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας για τους πολλούς και συσσώρευσης κερδών για τους λίγους.

Εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων

Σύσκεψη για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ενόψει του 18ου Συνεδρίου, διοργανώνει η ΚΟΒ ΑΕΙ - ΤΕΙ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ηρακλείου. Την παρουσίαση των Θέσεων θα κάνει ο Μιχάλης Κασαπάκης, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Δήμου Βάμμου Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο».

-- Συζήτηση πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό διοργανώνουν οι ΚΟ Βύρωνα, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία τους (Χειμάρας και Αϊδινιού). Την παρουσίαση των Θέσεων θα κάνει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Στη θέση 17 των Θέσεων της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο, σημειώνεται ότι «είναι ανάγκη να αποκαλυφθεί και να αντιμετωπιστεί το ιδεολόγημα περί του "σοσιαλισμού του 21ου αιώνα", που στην ουσία, με το περιεχόμενο που προσδίδεται στον όρο, παραπέμπει σε ένα δήθεν εξανθρωπισμένο καπιταλισμό». Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο αυτού του όρου;

Η λεγόμενη θεωρία του «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» λανσάρεται από το 1996, από τον Γερμανό κοινωνιολόγο Χανς Ντίντριχ Στέφαν (που ζει και διδάσκει από το 1977 στο Μεξικό) και έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Η θεωρία αυτή που αναπτύχθηκε μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, ξεκινάει από την αυθαίρετη παραδοχή ότι «ο καπιταλισμός και ο υπαρκτός σοσιαλισμός αναπαρήγαγαν ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας και δεν κατάφεραν να επιλύσουν επείγοντα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η φτώχεια, η πείνα, η εκμετάλλευση, η οικονομική καταπίεση, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η καταστροφή των φυσικών πόρων και η έλλειψη μιας πραγματικά συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο Ντίντριχ και η θεωρία του, μηδενίζοντας την προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, βάζει στο ίδιο τσουβάλι το εκμεταλλευτικό σύστημα και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση που έδωσε σημαντικές κατακτήσεις στην ανθρωπότητα. Κάνει λόγο για αποτυχία του «κοινωνικού προγράμματος της αστικής τάξης και του ιστορικού προλεταριάτου» και σημειώνει ότι «έφτασε η ώρα για την υπέρβαση του πολιτισμού της άρχουσας τάξης προς μια μετακαπιταλιστική παγκόσμια κοινωνία, τη γενικευμένη φιλελεύθερη δημοκρατία». Αυτό το κατασκεύασμα παρουσιάζει ως το «νέο» «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Οπως υποστηρίζει θα στηρίζεται «στη μεικτή οικονομία, στην ποικιλομορφία των μορφών ιδιοκτησίας (κοινωνική, συνεταιριστική και ιδιωτική)» όπου υποτίθεται προτεραιότητα θα έχει η κοινωνική και που «θα βασίζεται στη Μαρξική εργασιακή θεωρία της αξίας και οι αξίες που παράγονται θα διανέμονται δημοκρατικά σε αυτούς που τις παράγουν σε αντίθεση με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς». Τώρα πώς θα γίνει αυτό σε μια κοινωνία όπου θα συνυπάρχει ιδιωτική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής με σκοπό το κέρδος, δηλαδή καπιταλιστική επιχείρηση, ο θεωρητικός μας απαντάει, ότι θα υποχρεωθεί από την κυριαρχούσα κοινωνική κρατική παραγωγή. Επίσης ξεπερνάει το ζήτημα του κεντρικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι αυτό θα το λύσει η νέα τεχνολογία με τις δυνατότητες που έχει στη σημερινή εποχή.

Πρόκειται για μείγμα οπορτουνισμού και ουτοπικών αντιλήψεων, που δεν μπορεί να έχουν καμία εφαρμογή γιατί απλά μεικτός σοσιαλισμός, ή σοσιαλισμός της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι όμως και μια θεωρία παλιά, όσο και οι πρώτοι αναθεωρητές του μαρξισμού, που στην πραγματικότητα θέλει να δώσει επικάλυμμα αριστεροσύνης σε σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση του καπιταλισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη θεωρία του «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» υιοθετούν διάφορες πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμβιβαστεί με το σύστημα όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η θεωρία αυτή ιδιαίτερα λανσάρεται στη Λατινική Αμερική, από φιλολαϊκές κυβερνήσεις όπως της Βενεζουέλας του Τσάβες, του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, που έχουν πάρει κάποια μέτρα σε αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό και για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Ωστόσο η θεωρία αυτή επηρεάζει πλατύτερα λαϊκά στρώματα με μικρή πολιτική εμπειρία χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τους ακριβείς στόχους που μπαίνουν. Πάντως το ζήτημα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, η ανάλυση από ταξική σκοπιά του ποιον εξυπηρετεί αυτή η «νέα θεωρία», είναι το κλειδί για να κατανοηθεί ότι πρόκειται και μόνο για παραλλαγή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ