ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ποιος πληρώνει τη «νύφη»;

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους επιμερισμού του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται ένας πιθανός συμβιβασμός

Η διαχείριση του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι διπλωματικές διεργασίες για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι οποίες ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη, απασχολούν την κυβέρνηση.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας, προσθέτοντας ότι όποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς το επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποκλείει, προς το παρόν, και τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί η κυβέρνηση από τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση με σεβασμό στην ιστορία και με ρεαλισμό προσπαθεί να δώσει αυτή τη μάχη για ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό και για το οποίο «όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει για να κερδηθεί, ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων, διεθνώς».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» «χλεύασε» τις απειλές της Αθήνας για άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως όλες οι δημόσιες δηλώσεις επίσημων προσώπων συνεκτιμώνται.

«Επιβραδύνεται» η πορεία προς την ΕΕ

Καυτηριάζοντας την ασταθή πολιτική κατάσταση, την απουσία μεταρρυθμίσεων και τη διαφθορά, η ΕΕ αναμένεται να αναβάλει εκ νέου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε χτες εφημερίδα των Σκοπίων, επικαλούμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα των Σκοπίων «Dnevnik» αναφέρει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή βδομάδα - δε θα δίνει το «πράσινο φως» για να περάσει η ΠΓΔΜ στο στάδιο των διαπραγματεύσεων δύο χρόνια μετά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στην ΠΓΔΜ ότι πριν από οποιαδήποτε επίσημη διαπραγμάτευση θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου, οι σχέσεις με την αλβανική μειονότητα και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η «Dnevnik» γράφει ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει πως η κοινοβουλευτική λειτουργία έχει διαταραχτεί από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου κόμματος που εκπροσωπεί την πολυπληθή αλβανική μειονότητα. «Πολλοί νόμοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη και συνιστά σοβαρό πρόβλημα.

Η Κομισιόν δίνει βαρύτητα και στη δύσκολη σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Καταδικάζει, επίσης, τις μαζικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2006 και επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο.

Στο άρθρο της «Dnevnik» - το οποίο αναδημοσιεύει το «Ρόιτερς» - επισημαίνεται πως η Κομισιόν τονίζει εκ νέου ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα πρέπει να ανανεώσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, (Αλβανός) Μαχμούτ Γιουσούφι, και ένας ακόμη Αλβανός δικαστής, ο Μπαϊράμ Πολοτζάνι, επειδή στις 24 του Οκτώβρη τα μέλη του Σώματος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την άρση των άρθρων του νόμου περί χρήσης εθνοτικών συμβόλων σε κοινότητες και δήμους της ΠΓΔΜ.

ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Τεράστια τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών του νησιού, που φέτος, παρά τις προσδοκίες για μια καλή σοδειά κάθε άλλο παρά θα συμβεί κάτι τέτοιο, λόγω των καιρικών συνθηκών, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις καθώς η ελαιοκαλλιέργεια παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του εισοδήματος των κατοίκων του νησιού και για πολλούς από αυτούς αποτελεί αποκλειστικό εισόδημα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι σκοπεύει να κάνει, ώστε να προχωρήσει η καταγραφή της κατάστασης και η αποζημίωση των παραγωγών.

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ: Μέσα σε δέκα μέρες έγιναν τρεις συγκρούσεις πλοίων εντός και εκτός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στη μία εκ των οποίων ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του ενώ το πλοίο βυθίστηκε. Τα γεγονότα προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ασφαλή ναυσιπλοΐα και για τους κινδύνους ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου. Η πολιτική της «ανταγωνιστικότητας των πλοίων», δηλαδή η αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο αρκετών πλοίων στο λιμάνι χωρίς την αναγκαία συνδρομή του πλοηγού και των ρυμουλκών, εντατικοποίηση της εργασίας των ναυτεργατών με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, την πολλές φορές πλημμελή συντήρηση των πλοίων και την έλλειψη συστήματος ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται και από την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί δεν παίρνει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα (οργανικές συνθέσεις, πλοηγούς και ρυμουλκά) εγκατάστασης συστήματος ελέγχου και ρύθμισης της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και γιατί δεν προχωρά σε μέτρα για την ανάδυση του βυθισμένου πλοίου.

ΛΑΪΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ: Με καταστροφή απειλείται ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά στην περιοχή «Κατίγκα» στο Νομό Σερρών, μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο αίτημα επιχειρηματιών για την εγκατάσταση λατομείου. Να σημειωθεί ότι το 1991 με αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της περιοχής ματαίωσαν την εγκατάσταση λατομείου από τους ίδιους επιχειρηματίες. Ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είχε χαρακτηριστεί, με απόφαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», γιατί είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί καταφύγιο σπάνιων και προστατευμένων ειδών άγριας πανίδας. Αυτή η απόφαση ακυρώθηκε, γιατί έπρεπε να εκδοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι κάτοικοι της περιοχής δίκαια είναι αγανακτισμένοι για την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και για την ολιγωρία της νομαρχιακής αρχής του νομού, να παραδώσουν την περιοχή στα χέρια των επιχειρηματιών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα ματαιώσουν την εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στην περιοχή και αν το αρμόδιο υπουργείο σκοπεύει να χαρακτηρίσει άμεσα τον ορεινό όγκο Λαϊλιά ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους»;

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο «Παράσχου» στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα, εντός του στρατοπέδου, εξελισσόταν η τελετή αναχώρησης της στρατιωτικής μονάδας που φεύγει σήμερα προκειμένου να αντικαταστήσει την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στη Βοσνία.

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», διαδήλωσαν οι κομμουνιστές και κάλεσαν, το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία του νομού, να απορρίψει τις φιλοϊμπεριαλιστικές πολιτικές και να αγωνιστεί για να τις ανατρέψει.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, καταγγέλλει στο λαό της περιοχής, την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας το δρόμο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί πιστά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Βαλκανική. Σχέδια που οδηγούν σε «νέα επαναχάραξη των συνόρων, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και ΕΕ».

Η ΝΕ Ροδόπης καλεί το λαό του νομού να καταδικάσει με κάθε πρόσφορο τρόπο και τη σημερινή αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία. Να αγωνιστεί για μια συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με πυρήνα την εργατική τάξη και το ΚΚΕ, που θα έχει σαν στόχο όχι μόνο την αντίσταση στη φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανατροπή της. «Για να οικοδομήσουμε τη λαϊκή εξουσία, για να μπορούν οι λαοί και της περιοχής μας, να ορίζουν το μέλλον τους και των παιδιών τους, όπως το θέλουν κι όχι όπως συμφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές», όπως σημειώνει.

Οι δήμοι θα αποφασίζουν εκκένωση περιοχών

Με αποσπασματικές τροποποιήσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας της χώρας, θεωρεί η κυβέρνηση ότι «λύνει» το ζήτημα της θωράκισης του λαού από έκτακτα φυσικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τα όσα κατέληξε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε χτες, μεταφέρεται στους δήμους η αρμοδιότητα για την απόφαση απομάκρυνσης των κατοίκων από περιοχή που απειλείται. Εφόσον δε, η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή αφορά περισσότερους από έναν δήμο, την απόφαση απομάκρυνσης λαμβάνει ο αρμόδιος νομάρχης.

Προφανώς η εν λόγω απόφαση αφορά περισσότερο την «ισχυροποίηση» του ρόλου της Αυτοδιοίκησης ενόψει και της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, με μια ακόμη αρμοδιότητα, αυτήν της πολιτικής προστασίας. Αφορά δηλαδή, την παραπέρα αποδιάρθρωση των μηχανισμών θωράκισης των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ