ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση

Τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και αναιμική

Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι βαθιά και η όποια ανάκαμψη να είναι αναιμική

Associated Press

Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι βαθιά και η όποια ανάκαμψη να είναι αναιμική
Η Ευρωζώνη αναμένεται να βγει από την κρίση φέτος την άνοιξη, αλλά η οικονομία της θα παραμείνει στάσιμη τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις των στατιστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν ότι η βαθιά κρίση εναλλάσσεται με περιόδους αναιμικής ανάκαμψης.

Οι υπηρεσίες αυτές (Insee, Ifo και Istat) επιβεβαιώνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ζώνης του ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά τη μείωσή του κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Προβλέπουν ακόμα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα παρουσιάσει ελαφρά ανάπτυξη, της τάξης του +0,1%. Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε χτες η Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ κλιμακώνουν την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους λαούς και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων. Το Βέλγιο«θα χρειαστεί νέα, κολοσσιαία προσπάθεια λιτότητας έως το 2015», επισημαίνουν πρωτοσέλιδα άρθρα στο χτεσινό βελγικό Τύπο.

«Η Ιταλία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης που εκδόθηκε χτες το πρωί. Επιτάχυνση της υλοποίησης των άγριων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. «Γενικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο», όμως «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.

Η Γερμανία είναι ενάντια στην έκδοση ευρωομολόγων, δήλωσε τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Τσεχίας Π. Νέτσας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ψήφιση του δημοσιονομικού συμφώνου, αφού Τσεχία, μαζί με τη Μ. Βρετανία, είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ η Ιρλανδία θα διεξάγει δημοψήφισμα στις 31 Μάη.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Επίδειξη καλών προθέσεων απέναντι στο κεφάλαιο

Για «καθαρές κουβέντες» απέναντι στους δανειστές και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας μίλησε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Αυταπάτες ευρωπαϊκών διαστάσεων σέρβιρε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω, με τη συμμετοχή στελεχών από κόμματα της ευρωυποταγής, με τα οποία συνεργάζεται στο ΚΕΑ, όπως το Γαλλικό ΚΚ, το Die Linke της Γερμανίας και το Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ήταν η αριστερά που από την πρώτη στιγμή μίλησε για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», κρύβοντας ότι ακόμα και σήμερα, όλη τους ρητορική συγκλίνει στην απόκρυψη της κρίσης σαν κρίση του καπιταλισμού και στην παρουσίασή της άλλοτε σαν «κρίση χρέους», άλλοτε σαν «χρηματοπιστωτική» και άλλοτε του καζινοκαπιταλισμού.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης έχει εξαντλήσει τα όριά του και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον», πιστός στον οπορτουνισμό του ΚΕΑ, που στοχοποιεί τις μορφές διαχείρισης για να αφήσει στο απυρόβλητο αυτόν καθ' αυτό τον καπιταλισμό και τις διακρατικές του ενώσεις. Αποκαλυπτικός ήταν και για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωοπουρτουνιστές προσπάθησαν να «αντιμετωπίσουν» την κρίση, λέγοντας: «Από την πρώτη στιγμή (...) προτείναμε να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους. Ζητήσαμε να υπάρξει επιθετική αναδιαπραγμάτευση».

Επιχαίρει δηλαδή για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ αναγνωρίζουν σαν υποχρέωση του λαού να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της πλουτοκρατίας και μάλιστα σε συνεννόηση με τους δανειστές, αφού ζητάει διαπραγμάτευση μαζί τους. Ο ίδιος παρουσιάζει λίγο έως πολύ την κρίση σαν τεχνητή και επιλογή των κυβερνήσεων της ΕΕ, αφού λέει ότι «η ύφεση για αυτούς δεν είναι ατύχημα. Είναι επιλογή. Θέλουν να στραγγαλίσουν την κοινωνία για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις και τη μεσαία τάξη».

Σε άλλο σημείο και για να πείσει με ψέματα το ακροατήριό του, διαστρέβλωσε συνειδητά τις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας ότι «η κ. Παπαρήγα (...) δήλωσε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή». Στο διά ταύτα, λεονταρίζει στους εταίρους της ΕΕ ότι «δε θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ για το χρέος, για όσο χρειαστεί ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία» και διαβεβαιώνει ότι «δώσαμε καθαρές εξηγήσεις στους εταίρους και τους πιστωτές» (!) κοροϊδεύοντας το λαό ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» θα κάνει με τους άλλους πολιτικούς εκπροσώπου των μονοπωλίων καλύτερες τάχα διαπραγματεύσεις απ' ό,τι τα δικά τους κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ανοίγοντας, τέλος, διάλογο με το κεφάλαιο, προφανώς για να το διαβεβαιώσει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία του στην οικονομία, είπε: «Εμείς δίνουμε καθαρές εξηγήσεις στους τραπεζίτες, στους καναλάρχες, στους κατόχους οφ σορ εταιρειών, στους καταθέτες των τραπεζών της Ελβετίας, στους μεγαλοεφοπλιστές που δε πληρώνουν φόρους (...) Το πάρτι τελείωσε. Ηρθε η ώρα να πληρώσετε το λογαριασμό». Κουβέντα βέβαια δεν είπε για το πώς θα τους φορολογήσει, από τη στιγμή που θέλει τη χώρα στην ΕΕ και αναγνωρίζει το ρόλο των καπιταλιστών σαν «κλειδιά» για την ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζεται.

Η κρίση προήλθε από «κακή διαχείριση»;

-- Λένε ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα «κακής διαχείρισης» και τα μέτρα του μνημονίου συνέπεια «κακής διαπραγμάτευσης». Αρα, μια καλύτερη διαχείριση μπορεί να βγάλει το λαό από το μνημόνιο και την κρίση. Τι πραγματικά ισχύει;

-- Η κρίση είναι του καπιταλισμού. Είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής προϊόντων, που εκκολάφθηκε την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τα μονοπώλια συσσώρευσαν τεράστια κεφάλαια από την κερδοφορία τους, τα οποία όμως δεν επέστρεψαν στην παραγωγή, αφού η αναπαραγωγή τους δεν εξασφάλιζε πλέον το προσδοκώμενο κέρδος για τους καπιταλιστές. Σαν αποτέλεσμα, ο κύκλος της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου ανακόπηκε βίαια και ξέσπασε η κρίση. Για την κρίση δεν ευθύνεται η «καλή» ή «κακή» διαχείριση της αστικής εξουσίας από το πολιτικό της προσωπικό, που στην Ελλάδα ασκήθηκε κύρια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν ευθύνονται τα «λαμόγια» και η «σπατάλη», όπως προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό τα αστικά κόμματα και οι λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις.

Κρίση δεν είναι το κρατικό χρέος και τα ελλείμματα. Αυτά δημιουργήθηκαν από τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο, την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε συνθήκες κρίσης, τα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα οξύνονται και δυσκολεύουν τη διαχείρισή της από τους αστούς. Για να ξεπεραστεί η κρίση, πρέπει να καταστραφεί πλεονάζον κεφάλαιο και παραγωγικές δυνάμεις, με πρώτη την εργατική δύναμη. Το κούρεμα του κρατικού χρέους είναι ένα μέρος αυτής της καταστροφής. Το κλείσιμο ή η συγχώνευση εργοστασίων και επιχειρήσεων, είναι άλλη πλευρά της ίδιας καταστροφής. Τα μνημόνια που συνοδεύουν το κούρεμα του χρέους περιέχουν μέτρα που φτηναίνουν την εργατική δύναμη, βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση, παραδίδουν ολοκληρωτικά στα μονοπώλια τομείς της παραγωγής που ως τώρα διατηρούσε κάποιες θέσεις το κράτος, ή κάποιοι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί. Αρα, είναι μέτρα που κάνουν πιο αποδοτικές και κερδοφόρες τις επενδύσεις των καπιταλιστών.

Τα μέτρα που γράφονται στα μνημόνια δεν είναι καινούρια. Η στρατηγική τους περιγράφεται από τις συνθήκες και τις συμφωνίες της ΕΕ. Σε άλλες χώρες της Ευρωένωσης, εκεί που το κίνημα ήταν πιο αδύναμο και αλωμένο ολοκληρωτικά από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Αυτές τις συμφωνίες της ΕΕ, τις έχουν συνυπογράψει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, άλλες δυνάμεις που σήμερα αυτοαποκαλούνται αντιμνημονιακές. Για παράδειγμα, η μετατροπή της Ασφάλισης σε ανταποδοτική και το σύστημα των τριών πυλώνων (κρατική σύνταξη - επίδομα, ανταποδοτική - επαγγελματική ασφάλιση, ιδιωτική ασφάλιση), που τώρα επιταχύνεται με τα μνημόνια, ήταν ο πυρήνας της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης Γιαννίτση, το 2002, την οποία στήριξε επί της ουσίας η ΝΔ και εμποδίστηκε από τους μαζικούς αγώνες των εργαζόμενων και του λαού. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιέχεται στη «Στρατηγική της Λισαβόνας» και τώρα στη στρατηγική «ΕΕ 2020», με την οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα μέτρα που δεν πέρασαν τότε, επιχειρούν να τα περάσουν τώρα, σε συνθήκες κρίσης και με μνημόνια.

Αρα, η αγριότητα των μνημονίων δεν είναι θέμα «καλής» ή «κακής» διαπραγμάτευσης από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση. Ολες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, διαπραγματεύονται για λογαριασμό του και όχι για λογαριασμό του λαού. Τα μέτρα που πέρασαν και τα άλλα που επιδιώκουν να περάσουν, ωφελούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μόνο. Σαν τέτοια, οδηγούν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η διαχείριση στο πλαίσιο του σάπιου καπιταλισμού δεν πρόκειται να τον σώσει, ούτε μπορεί να επιστρέψει τα πράγματα στην προ μνημονίων κατάσταση, όπου και πάλι τα λαϊκά στρώματα υπέφεραν για να κερδίζει το κεφάλαιο. Να γιατί λέμε ότι προϋπόθεση για να βγει ο λαός από τα μνημόνια και την κρίση, είναι να συντρίψει τον καπιταλισμό και την αστική εξουσία, να εγκαθιδρύσει τη δική του εργατική λαϊκή εξουσία, να πάρει στα χέρια του μέσα παραγωγής. Και μ' αυτούς τους όρους να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας
  • Απ' την ΚΟ Μεσολογγίου, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Σήμερα, Τετάρτη στη 1 μ.μ. στη ΦΜΣ, στο Γεωλογικό, αίθουσα Α13. Η παρουσίαση θα γίνει απ' τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ