ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολισμός με βολική αφορμή το δημοψήφισμα

Ο ένας επαληθεύει τον άλλο για τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

Να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις και πρόσωπα του αστικού πολιτικού συστήματος, με πρόσχημα την εναντίωση στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», χωρίς όμως να αμφισβητούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης που την επιβάλλει, επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιδίωξή του δεν αφορά βεβαίως κυρίως την εναντίωση στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά στην προώθηση της πολιτικής συμμαχιών του με στόχο την ανάληψη της διακυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του.

Με την πρόταση για δημοψήφισμα συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμένος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και ο Π. Μουτσινάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, στους οποίους ο Αλ. Τσίπρας θα απευθυνθεί ξεχωριστά στον καθένα με επιστολή, καθώς κάποιοι απ' αυτούς έχουν εκφραστεί θετικά (Κασαπίδης, Τζάκρη κ.ά.).

Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές που απαιτούνται για να κατατεθεί το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ για το αν αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε: «Τώρα μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν μέσα από εκεί επωάζονται και άλλες καταστάσεις, δεν αφορά τη σημερινή κουβέντα...».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Π. Λαφαζάνης είπε στον ρ/σ «Βήμα»: «Κι αν δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις 180, νομίζω ότι θα είναι σημαντικό το ότι θα έχουμε συγκεντρώσει 120 και θα είναι επίσης ακόμα πιο σημαντικό αν έχουμε και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαρροές στη σχετική ψηφοφορία. Ολα αυτά εκπέμπουν ουσιαστικά πολιτικά μηνύματα... Επομένως, νομίζω πως αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη ως προς το στόχο μας, να γίνει δημοψήφισμα, μπορεί να έχουμε αποκομίσει ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, και παραταξιακά αλλά κυρίως πολιτικά, με την υπόθεση της ΔΕΗ» υποστήριξε.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης δήλωσε χθες: «Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψήφους (άρθρο 44 του Συντάγματος). Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό (...) Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Το ίδιο είπε και ο Χ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει μόνο για τη ΔΕΗ (...) Νομίζω ότι θέλει να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα σε μια στρατηγική αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το μικροκομματικό στόχο επιδιώκει με αυτές τις κινήσεις».

Συνεχίστηκε η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Συνολικά είχαν κληθεί 18 συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο με αποχρώσεις, χωρίς όμως να αμφισβητούν τον πυρήνα του προβλήματος, τη στρατηγική της απελευθέρωσης.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Αν. Ρέλιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στη "μικρή ΔΕΗ" δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες χωρίς κοινωνικά οφέλη». Αποκλειστικά στο νομοσχέδιο και στα προβλήματα που προκαλεί στην «ανάπτυξη» επικέντρωσαν οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», Γ. Αδαμίδης, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «δεν προωθείται ο ανταγωνισμός, αλλά η "κακή" και η "καλή" τράπεζα», ενώ αναρωτήθηκε για τη «μικρή ΔΕΗ» «με τι τιμή θα τροφοδοτεί την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτυρήθηκε γιατί «διαμορφώνονται ολιγοπωλιακές μορφές», ενώ ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, επισήμανε ότι «υπάρχει εδώ ευθεία αμφισβήτηση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας». Αυτοί που εμφανίστηκαν υπέρ του νομοσχεδίου ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), Αν. Μακρής, ο οποίος ζήτησε να εξασφαλιστεί «ο υγιής ανταγωνισμός», αλλά και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ν. Βασιλάκος.

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, εκφράζοντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα και τη στρατηγική των μονοπωλιακών ομίλων, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο «στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Κοινωνικό αγαθό

Αποκαλυπτική για το πόσο... κόπτεται η κυβέρνηση για τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μ. Ταμήλου, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, με αφορμή την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: «Κοινωνικό αγαθό», είπε, «είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά (...) Αρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό»...

Μέσα στο προκλητικό για το λαό παραλήρημά του, ο Μ. Ταμήλος λέει και μια μεγάλη αλήθεια που δεν πρέπει να χάνουν λεπτό από μπροστά τους οι εργαζόμενοι αν θέλουν να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα που βιώνουν: στον καπιταλισμό, στο εκμεταλλευτικό σύστημα που μετατρέπει σε εμπόρευμα την ίδια την εργατική δύναμη, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα αγαθό που να μην είναι εμπόρευμα, ούτε καν τα αγαθά που συνδέονται με τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του ανθρώπου (του νερού συμπεριλαμβανομένου, κι ας το «εξαιρεί» τάχα ο βουλευτής της ΝΔ).

Εμπόρευμα είναι στον καπιταλισμό και η ηλεκτρική ενέργεια, με δυνατότητες μάλιστα για τεράστια μονοπωλιακά κέρδη, γι' αυτό και προωθείται η απελευθέρωσή της. Ακριβώς για αυτά τα κέρδη των μονοπωλίων, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν όλο και περισσότερα για να έχουν ρεύμα στα σπίτια τους, ακριβώς γι' αυτά τα κέρδη ήδη χιλιάδες είναι οι λαϊκές οικογένειες που ζούνε χωρίς ρεύμα, βυθισμένες κυριολεκτικά στο σκοτάδι εν έτει 2014.

«Ολως τυχαίως», οι δυνάμεις που σήμερα αντιδρούν τάχα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ αποδέχονται τη ρίζα της, τη στρατηγική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, είναι οι ίδιες δυνάμεις που «ξεχνούν» αυτές τις αλήθειες για τη λειτουργία του καπιταλισμού γιατί τον υπηρετούν, είναι οι δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων.

Ο λαός με την πάλη του σήμερα οφείλει να βάλει στο στόχαστρο την ίδια την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και ταυτόχρονα να έχει καθαρό ότι πραγματικά κοινωνικό αγαθό θα γίνει το ρεύμα, όπως και συνολικά ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, μόνο όταν η λαϊκή πάλη ανατρέψει τα μονοπώλια και την εξουσία τους και τα κοινωνικοποιήσει, γιατί μόνο τότε κριτήριο της παραγωγής θα είναι η σχεδιασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.


Γ.

Η θέση του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ