ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελετά την τακτική της έναντι της Κύπρου

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στην Αθήνα

Προσπάθειες να διασκεδάσει τις ανησυχητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, εν αναμονή της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 10 Ιούλη.

Χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής - η οποία συζήτησε θέματα εξωτερικής πολιτικής - η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, θέλησε να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας, ωστόσο πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία πρωθυπουργού και Κύπριου Προέδρου, καθώς και των δύο ΥΠΕΞ, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα...

Η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δε συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το Κυπριακό, σημείωσε, συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθύμισε δε, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε από τη Λευκωσία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρ. Πασιαρδής, ο οποίος σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας και το Κυπριακό δε συνδέονται και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και θα συζητηθούν όλα τα θέματα για τον καλύτερο και συνεχή συντονισμό των δύο κυβερνήσεων.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ότι η άποψη των ΗΠΑ είναι γνωστή, ωστόσο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, συνεχίζοντας τη δύσκολη προσπάθεια αναζήτησης διαφορών με την κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική μέσα από γενικότητες, ακριτομυθίες και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Είναι όμως, προφανής η έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής. Κι όλα αυτά, όταν η διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται απαιτούν διορατικότητα, ρεαλισμό, σαφήνεια, ενεργό διπλωματία και αποφασιστικότητα».

Ο Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι «η ασάφεια, η σύγχυση και η ακινησία ανοίγουν το δρόμο για εκπτώσεις και υποχωρήσεις» και υποστήριξε ότι πρέπει να αποσταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο «η επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Οπως ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την Τουρκία είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών και στο πλαίσιο αυτό η αναγνώριση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

ΚΥΠΡΟΣ
Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση

Η πραγματοποίηση κοινής συνάντησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, ούτε να γίνει για δημιουργία εντυπώσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν είναι δογματικά αντίθετος σε μια κοινή συνάντηση, θεωρεί, όμως, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι αυτή χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία για να είναι αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής εισήγηση από τα Ηνωμένα Εθνη για κοινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μ. Ταλάτ παρουσία του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 6 μέχρι τις 9 του Ιούλη για χωριστές επαφές με τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με την προχτεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μ. Ταλάτ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων θα πρέπει να συνοδεύονται και από επαρκή στοιχεία για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Για τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αναμένεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στη θέση ότι ο Κ. Ανάν συμφώνησε πως στις τεχνικές επιτροπές, εκτός από θέματα καθημερινότητας, θα συζητηθούν παράλληλα και θέματα ουσίας του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτές δε συνδέονται με το Κυπριακό. Ο Χριστόδουλος Πασιαρδής τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, περί «διπλωματικής σάουνας», ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν έχει πρόβλημα να ιδρώσει», προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Αδιάλλακτοι οι Τουρκοκύπριοι

Αδιάλλακτη στάση κράτησε, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Λιλλήκα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στην προχτεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Γ. Λιλλήκας, ο οποίος μιλούσε χτες το πρωί στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», δήλωσε ότι χάθηκε μια ευκαιρία για συμφωνία στην έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ενώ στο θέμα των εκταφών και της ταυτοποίησης λειψάνων για διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων υπήρξε συναντίληψη, προέκυψε διάσταση απόψεων, ανέφερε ο Γ. Λιλλήκας, στο θέμα της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών. Υπήρχε, είπε, μια τελευταία ελπίδα για κάτι θετικό, αλλά δυστυχώς δεν έγινε οτιδήποτε.

Ο Γ. Λιλλήκας διευκρίνισε ότι η τουρκική πλευρά επιμένει να συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές μόνο θέματα καθημερινότητας, τα οποία ουσιαστικά εδραιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η τουρκική πλευρά σκληραίνει τη στάση της και επιδιώκει ή επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» ως έχει, ή συνέχιση της παρούσας κατάστασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα των τεχνικών επιτροπών υπαναχώρησε και ακύρωσε δεσμεύσεις και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα «να βρεθούμε και πάλι στο σημείο μηδέν».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε για το Κυπριακό αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας - Κύπρου στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο, υπό τον πρόεδρό της, γερουσιαστή Τζορτζ Μπράντις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην εξεύρεση το συντομότερο δυνατό λύσης, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο Κυπριακό.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και να ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και να λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Χειραγωγημένο από την κυβέρνηση

Οι Ελληνες μετανάστες πρέπει να αντισταθούν σε μια ακόμη προσπάθεια χειραγώγησης τους, όπως αυτή του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοθέτημα που ξεκίνησε να συζητείται χτες στην Ολομέλεια του Σώματος. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το νομοσχέδιο αποτελεί «συνέχεια της πολιτικής χειραγώγησης των αποδήμων» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι με τις διατάξεις του «προωθείται η θεσμική χειραγώγηση στις κυβερνητικές επιλογές». Αποτιμώντας την έως τώρα δράση του Συμβουλίου, τόνισε ότι «η ιδέα του ΣΑΕ όπως συζητήθηκε το 1989 εγκαταλείφθηκε πλήρως» και ότι «ΣΑΕ που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων αποδήμων δεν υπήρξε και δεν υπάρχει».

Ο Ν. Γκατζής κάλεσε το μεταναστευτικό κίνημα να αγωνιστεί για να μην περάσει αυτός ο νόμος και ζήτησε «να ισχύσει ο νόμος του 1989 που ψήφισαν όλα τα κόμματα». Τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΑΕ και σημείωσε ότι το ΣΑΕ πρέπει να γίνει «ένα όργανο στήριξης για τα προβλήματα που έρχονται από τη βάση» και όχι «ένα όργανο καπελωμένο από υπουργικές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «η εκκλησία δεν έχει να παίξει κανένα ρόλο στο όργανο αυτό».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης, υποστήριξε ότι επιχειρείται «αναβάθμιση και αποτελεσματική λειτουργία του οργάνου» το οποίο θα είναι «γνωμοδοτικό και εισηγητικό» με μέλη τα οποία θα έχουν 4ετή θητεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ