ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Υψηλά κέρδη για το κεφάλαιο

Γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες κόπτονται υπέρ της «απελευθέρωσης»; Τι θα κερδίσουν από  την ασύρματη σταθερή τηλεφωνία, τα κινητά τρίτης γενιάς, τις υπηρεσίες του διαδικτύου, τον τερματικό και άλλον εξοπλισμό;  Μερικές εκτιμήσεις για την ελληνική και διεθνή αγορά  και την εξέλιξή τους τα επόμενα χρόνια

Τα κέρδη του ΟΤΕ είναι υψηλά και αναμένονται υψηλότερα, λόγω των συνεχών αυξήσεων στα τιμολόγιά του
Τα κέρδη του ΟΤΕ είναι υψηλά και αναμένονται υψηλότερα, λόγω των συνεχών αυξήσεων στα τιμολόγιά του
Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών αποτελεί προνομιακό πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Η ανάπτυξή του και τα χρήματα που φέρνει σε όσους τον εκμεταλλεύονται έχει να κάνει με την τεχνολογική πρόοδο, την παροχή νέων υπηρεσιών και την αύξηση των χρηστών του.Ποια θα είναι, όμως, η εξέλιξη της αγοράς τηλεπικοινωνιών στα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό; Τι θα κερδίσουν όσοι σπεύσουν να αγοράσουν το νέο μετοχικό πακέτο του ΟΤΕ; Οσοι σπεύσουν να αναπτύξουν δίκτυα ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας; Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας; Οσοι προχωρήσουν στα κινητά της λεγόμενης τρίτης γενιάς; Οσοι επενδύσουν στην παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου; Οι κατασκευαστικές τερματικών και λοιπού εξοπλισμού; Πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος των ασύρματων δικτύων; Πόσο «εμπορικά» θα είναι τα κινητά, που θα παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο;

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών - στην παράδοσή τους, δηλαδή, στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να βγάλει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και από το αγαθό της επικοινωνίας - σήμερα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα. Κι αυτό, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο την «ποιοτική και ποσοτική ανάλυση της αναμενόμενης ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα». Μια μελέτη, που πραγματεύεται την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τα αμέσως επόμενα χρόνια ή το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς υψηλότερους άλλων οικονομικών κλάδων
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς υψηλότερους άλλων οικονομικών κλάδων
Οι ερευνητές του ΕΜΠ σημειώνουν ότι η επικείμενη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπογραμμίζουν ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς υψηλότερους άλλων οικονομικών κλάδων. Οτι, στην Ελλάδα, μπορούν να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης παρόμοιοι με τους μέσους ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών.

Προειδοποιούν, βέβαια, ότι οι ρυθμοί της ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ίσχυσαν για την πενταετία 1994 - 1998. Βεβαιώνουν, όμως, ότι θα συνεχιστούν, καθώς νέες υπηρεσίες και προϊόντα θα προστίθενται στα υφιστάμενα, καλύπτοντας ανάγκες των χρηστών, που ως τώρα έχουν παραμείνει ανεκπλήρωτες (υπηρεσίες ευρείας ζώνης, διακίνηση δεδομένων από ασύρματα δίκτυα, τηλεδιάσκεψη, κλπ.)

Τονίζουν ότι οι νέες υπηρεσίες και εφαρμογές υποστηρίζονται συνήθως από νέων τύπων τερματικές συσκευές και δικτυακό εξοπλισμό, τροφοδοτώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερους κύκλους ανάπτυξης της σχετικής βιομηχανίας. Συμπληρώνουν ότι το επόμενο κύμα της ανάπτυξης θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στις επικοινωνίες δεδομένων και την εξέλιξη των υπηρεσιών των ασύρματων δικτύων.

Γενικώς, στην έρευνα τονίζεται ότι στα επόμενα χρόνια αναμένεται:

- Σταθερή αύξηση της χρήσης υπηρεσιώνδιακίνησης δεδομένων. Ο ρυθμός αύξησης της κίνησης δεδομένων είναι πολλαπλάσιος εκείνου της φωνής, με αποτέλεσμα τη μετάπτωση των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων από «φωνο-κεντρικά» σε «δεδομενο-κεντρικά».

- Ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας της ασύρματης πρόσβασης σε υπηρεσίες δεδομένων. Μετά την εξοικείωση του κοινού με τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, η πρόσβαση σε δεδομένα από κινητά τερματικά θεωρείται ότι θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των δικτύων ασύρματης τεχνολογίας. Επίσης, σημαντική ώθηση φαίνεται να δίνεται και στην αγορά των κινητών τερματικών, που, εκτός των λειτουργιών τηλεφώνου, καλούνται να υποστηρίξουν και λειτουργίες μίνι υπολογιστικού συστήματος.

Οι νέες υπηρεσίες υποστηρίζονται από νέες τερματικές συσκευές, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας
Οι νέες υπηρεσίες υποστηρίζονται από νέες τερματικές συσκευές, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας
- Επιτάχυνση της υλοποίησης δικτύων κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς (UMTS). Η σημαντικότερη διαφοροποίησή τους ως προς τα δίκτυα GSM, θα είναι οι υπηρεσίες πρόσβασης σε δεδομένα και εφαρμογές πολυμέσων.

- Εντατικοποίηση της χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.

Ακολουθούν λεπτομερέστερες αναφορές στους τομείς της σταθερής τηλεφωνίας - ενσύρματης και ασύρματης, της κινητής και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των χρηστών. Πέρα από πληροφορίες που παρατίθενται και οι οποίες προκύπτουν από το ρεπορτάζ των τηλεπικοινωνιών, σημειώστε ότι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τεχνολογιών, του αριθμού των χρηστών και των οικονομικών μεγεθών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ανήκουν στο ΕΜΠ.


Οι «ευκαιρίες» της ασύρματης τηλεφωνίας

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της τηλεφωνικής κίνησης για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2005 προβλέπεται να κυμανθεί από 3 έως 6%. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος της αύξησης οφείλεται και στη χρήση του Διαδικτύου, καθώς τόσο ο αριθμός των χρηστών όσο και η διακίνηση δεδομένων μέσω αυτού έχουν αυξηθεί.

Παγκοσμίως η ανάπτυξη του τομέα υπολογίζεται για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2005 σε 5-10%. Οι χαμηλοί - συγκριτικά με το εξωτερικό - ρυθμοί αύξησης στην Ελλάδα δικαιολογούνται από το γεγονός ότι στις μέρες μας, σχεδόν κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση διαθέτουν τηλέφωνο. Και αυτό λόγω του πολυ-λοιδορημένου εξ ολοκλήρου δημόσιου κάποτε ΟΤΕ.

O αριθμός των συνδρομητών στα τέλη του 1998 ήταν 5.670.769. Προβλέπεται ότι το 2003 θα είναι της τάξης των 6,6 εκατομμυρίων και το 2005 της τάξης των 7 εκατομμυρίων. Στο τέλος του 1999 τα κέρδη προ φόρων και προ εκτάκτων γεγονότων ανήλθαν σε 323 δισ. δρχ. έναντι 285 δισ. δρχ. το 1998. Τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου του 2000 ανήλθαν σε 89,38 δισ. δρχ. Η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι τα κέρδη του β΄ εξαμήνου θα βελτιωθούν. Ανάμεσα στους λόγους αναφέρει και τη νέα αύξηση των τιμολογίων της αστικής τηλεφωνίας (29% και τιμή στις 9 δρχ. το λεπτό από 12 Αυγούστου). Η διοίκηση του Οργανισμού ετοιμάζει νέα αύξηση από τις αρχές του 2001.

Ασύρματη

Οι αυξημένες ανάγκες για μετάδοση δεδομένων με υψηλές ταχύτητες, αυξημένη ποιότητα και αξιοπιστία, αλλά και η εξάπλωση του Διαδικτύου αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στις υπηρεσίες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίες προβλέπεται να προσεγγίσουν στην Ελλάδα τα ποσοστά διείσδυσης ευρωπαϊκών χωρών μέχρι το 2005.

Αυτές οι λεγόμενες υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης περιλαμβάνουν υπηρεσίες μετάδοσης φωνής, δεδομένων, εικόνας (video) και πρόσβασης στο Ιντερνετ.

Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές τεχνολογίες, όπως τα Συστήματα Ασύρματης Πρόσβασης Ευρείας Ζώνης (Broadband Wireless Access Systems), από τα οποία δημοφιλέστερο είναι το LMDS (Local Multipoint Distribution Service) με συνήθη δυνατότητα μετάδοσης πληροφορίας γύρω στα 50 Mbps σε συχνότητες από 12 έως 50 GHz. Το LMDS προκρίθηκε από τις ελληνικές αρχές ως το σύστημα παροχής υπηρεσιών ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Το κόστος για την εγκατάσταση LMDS είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή για την αναβάθμιση καλωδιακής τηλεόρασης. Στην Ελλάδα, η ΕΕΤΤ υπολογίζει ότι οι ιδιώτες της ασύρματης, σε περίπου ένα χρόνο, θα παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, έχοντας στήσει κάποιες δεκάδες κεραίες. Π.χ. για όλο το Νομό Αττικής χρειάζονται μόλις 12-14 κεραίες ασύρματης, σε αντίθεση με τις 150 που χρειάζεται κατά μέσο όρο κάθε εταιρία κινητής.

Η πρώτη πιθανή αγορά του συστήματος LMDS θεωρείται ότι θα είναι η μετάδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας για επιχειρήσεις, η αλληλοεπιδραστική (interactive) τηλεόραση και οι υπηρεσίες πολυμέσων από το Ιντερνετ, καθώς και υπηρεσίες μετάδοσης φωνής (κυρίως ως συμπληρωματική υπηρεσία σε άλλες).

Σε διεθνές επίπεδο, η υπηρεσία LMDS υπολογίζεται να κατέχει ένα σχετικά μικρό κομμάτι της αγοράς. Ωστόσο, η ανάπτυξή της αναμένεται να είναι αρκετά γρήγορη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ φέτος 260.000 χρήστες θεωρητικά χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία, το 2007 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει σε 11,16 εκατομμύρια χρήστες.

Για την Ελλάδα, από τη στιγμή εισαγωγής της υπηρεσίας LMDS, ο ρυθμός αύξησης των χρηστών θα είναι αρκετά ικανοποιητικός, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης του τζίρου μπορεί να φτάσει μέχρι και το 63%. Υπολογίζεται ότι το 2001 οι χρήστες θα είναι 8.000, το 2002 18.000 και το 2003 45.000.


Κινητή 3ης γενιάς και Διαδίκτυο

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να εγκαθίστανται τη δεκαετία του 1980, αλλά η μεγάλη ανάπτυξη σημειώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε και εισήχθησαν τα ψηφιακά κυψελοειδή συστήματα. Στην Ευρώπη η είσοδος του πανευρωπαϊκού ψηφιακού GSM συντέλεσε τα μέγιστα στην εντυπωσιακή εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας.

Τα πρώτα συστήματα GSM εγκαταστάθηκαν το 1992 και μέχρι σήμερα έχουν προσελκύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παρέχονται από το 1993 από δύο φορείς, Panafon και Stet Hellas, ενώ το 1998 τέθηκε σε λειτουργία και τρίτο δίκτυο από τη θυγατρική του ΟΤΕ, Cosmote.

Η κινητή τηλεφωνία έχει επιτύχει εντυπωσιακή διείσδυση στην ελληνική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι χρήστες κινητού τηλεφώνου εκτιμώνται - με βάση και τα νούμερα που δίνουν οι τρεις εταιρίες - σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια.

Οι υπεύθυνοι των εταιριών κάνουν πλέον λόγο για «ωρίμανση» της αγοράς και για σταθεροποίησή της στα επόμενα χρόνια, με παραπέρα όμως αύξηση των κερδών τους, λόγω περικοπών παροχών που ίσχυαν παλαιότερα, όπως η επιδότηση για αγορά τηλεφωνικής συσκευής.

Τα συστήματα κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς είναι γνωστά με τον όρο UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems). Στόχος είναι η παροχή νέων υπηρεσιών πολυμέσων (multimedia) σε χρήστες που βρίσκονται σε κίνηση, μέσω σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών δικτύων. Συγκεντρώνουν διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον και υπολογίζεται ότι το 2010 η παγκόσμια αγορά θα περιλαμβάνει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια χρήστες.

Διεθνώς, τόσο οι βασικές υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, όσο και οι υπηρεσίες πολυμέσων αναμένεται να αναπτυχθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι κύριες δραστηριότητες θα αφορούν μετάδοση φωνής και δεδομένων. Ο κύριος όγκος χρηστών πολυμέσων αναμένεται από τον επιχειρηματικό χώρο, ενώ και ένας μικρός αριθμός από ενθουσιώδεις καταναλωτές θα έχει υψηλές απαιτήσεις επικοινωνίας, όπως και οι αντίστοιχοι χρήστες σε αναπτυγμένες χώρες.

Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μέχρι το 2005 στις Σκανδιναβικές χώρες, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένεται διείσδυση των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών μέχρι και 90%, ενώ η μέση διείσδυση, για το σύνολο της Ευρώπης, θα ανέλθει σε ποσοστό 52%.

Ο αριθμός των χρηστών κινητών υπηρεσιών πολυμέσων, το 2005 αναμένεται να φθάσει περίπου τα 30 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι ένας συνδρομητής σε πακέτο υψηλών απαιτήσεων και ποιότητας θα ξοδεύει 200 - 300 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 65.000 - 100.000 δρχ. περίπου.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η διακίνηση δεδομένων στην Ευρώπη θα αποτελεί περίπου το 70% της παγκόσμιας κίνησης σε συστήματα τρίτης γενιάς. Μέχρι το 2010, εκτιμάται ότι τα μέσα επίπεδα διείσδυσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αγγίξουν ποσοστό της τάξεως του 67%.

Εξάλλου, με την υπόθεση ότι οι χρήστες θα αναβαθμίζουν τις κινητές συσκευές κάθε τρία χρόνια, εκτιμάται ότι η ετήσια αγορά τερματικών θα κυμανθεί από 11 δισ. έως 23 δισ. ευρώ(περίπου 3,5 έως 7,5 τρισεκατομμύρια δρχ.). Στους υπολογισμούς έχει υποτεθεί ότι τα τερματικά πολυμέσων θα αποτελούν 45 έως 50% του συνόλου.

Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι μέχρι και το 2005 αρκετοί χρήστες θα κάνουν χρήση της υποδομής του GSM, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσεται η αγορά του UMTS. Ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια. Οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στους επόμενες μήνες θα ξεκινήσουν την παροχή υπηρεσιών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

Διαδίκτυο

Η χρήση του Διαδικτύου εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς, τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται με αξιοσημείωτη δυναμική για τα επόμενα, επηρεάζοντας και άλλους τομείς των τηλεπικοινωνιών.

Το Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, παρέχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και πληροφορίες κάθε είδους, δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών, υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (προβολή εταιριών και οργανισμών, προώθηση προϊόντων κλπ.) αλλά και υπηρεσίες μετάδοσης φωνής και πολυμέσων.

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη του Διαδικτύου γίνεται με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενώ πριν από 6-7 χρόνια οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και η πρόσβαση σε απομακρυσμένο Η/Υ (telnet), σήμερα η ανάπτυξη του λεγόμενου world wide web με την υποστήριξη γραφικού περιβάλλοντος έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του όγκου δεδομένων που μεταδίδονται.

Ο αριθμός των χρηστών στην Ευρώπη έχει απασχολήσει διάφορους μελετητές της αγοράς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1999, στα τέλη του 1998 υπήρχαν 34 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου στη Δυτική Ευρώπη, ενώ το 2004 προβλέπεται να φθάσουν 121 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μέχρι να προσεγγιστούν οι διεισδύσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του 2001 οι χρήστες θα έχουν φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια (από τις 800.000 στα τέλη του 2000).


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


ΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

(κι ο λογαριασμός του θανάτου) 

ΑΣΦΥΧΤΙΚΑ περιορισμένος ήταν κι εξακολουθεί να 'ναι ο χώρος, οι σελίδες της εφημερίδας μας όταν σ' αυτήν φτάνουν καθημερινά και πρέπει να παρουσιαστούν, όπως τους αξίζει, τόσα και τόσα θέματα του κόσμου της δουλιάς, του κόσμου που δε σκύβει το κεφάλι και που βρίσκεται αταλάντευτος στα μετερίζια του αγώνα.

Ο ΠΡΟΧΤΕΣΙΝΟΣ «Ριζοσπάστης» (της περασμένης Πέμπτης 4 Γενάρη 2001), που στις 28 συνολικά σελίδες του οι έξι με εξαιρετικά επιμελημένη δημοσιογραφική αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση, αποκαλύπτουν το ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα που διαπράχτηκε με τη χρήση δεκάδων χιλιάδων βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και το Κόσσοβο.

ΜΕΣΑ σ' αυτό, το τελευταίο, γιορταστικό ξεφάντωμα, που μεθοδικά συντηρούν και μεθοδεύουν τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ υπάρχει, κοχλάζει και μια άλλη ειδησεογραφία, αυτήν που με κάθε τρόπο την έχουν «κομμένη», ενώ την ίδια ώρα σερβίρουν σ' όλους τους τόνους τις ΝΑΤΟικές «αλήθειες», αλλά μαζί όλα τα παντοειδή κατακάθια που μ' αυτά μέσα σε φωτοχυσίες και φιέστες τροφοδοτούν και συντηρούν την αποχαυνωτική ύπνωση...

ΣΙΓΟΥΡΑ θυμάστε εδώ και κάμποσους μήνες τις κραυγές οργής αλλά και αγωνίας για τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες θανατερές συνέπειες που θα είχε ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

ΟΜΩΣ στάθηκε αδιαπέραστο το φράγμα της σιωπής που είχαν επιβάλει οι ΝΑΤΟικοί επιδρομείς κι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, κι εμείς η κυβέρνηση από κοντά... Το ξύπνημα χρειάζοταν κάτι πιο δυνατό, πιο συγκλονιστικό. Επρεπε οι Ευρωπαίοι να δεχτούνε, να χτυπούσε ο θάνατος τη δική τους πόρτα να δεχτούνε κι αυτοί φέρετρα με τους Ιταλούς πρώτους - πρώτους, που έξι δικοί τους στρατιώτες πέθαναν από λευχαιμία.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ κι ανώμαλο το ξύπνημα των Ευρωπαίων, τους οποίους δεν είχε ξυπνήσει το «Σύνδρομο του Κόλπου» που είχε πλήξει Βρετανούς, Καναδούς και Αμερικανούς στρατιώτες, που υπηρέτησαν κατά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

ΔΕΝ τους συγκλόνισε επίσης η τραγωδία εκατομμυρίων παιδιών του Ιράκ, τα οποία χρόνια τώρα και καθημερινά πεθαίνουν χτυπημένα από τον καρκίνο. Ούτε λογάριασαν όλα όσα έφερε στο φως, τον περασμένο Οκτώβρη, η έκθεση του ΟΗΕ αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου πάνω στο περιβάλλον.

ΜΙΑ τεράστια, ανυπολόγιστη καταστροφή που έγινε με τις οβίδες, που έφεραν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (DU) και που ζητούσε από το ΝΑΤΟ περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον. Και να σημειωθεί πως πάνω των 10.000 βλημάτων μη εμπλουτισμένου ουρανίου εξαπόλυσε το ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 1994 -1995. Κι ο λογαριασμός του θανάτου μεγαλώνει με 31.000 παρόμοια βλήματα που έριξε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο για το Κοσσυφοπέδιο. Νούμερα ανατριχιαστικά κι οι συνέπειες άγνωστες και πελώριες.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» την περασμένη Πέμπτη (4/1/2001) αναδημοσιεύει τα όσα συγκλονιστικά είχε πει τον περασμένο Οκτώβρη η γιατρός Ζόρα Ζούνιτς, ειδικευμένη σε θέματα πυρηνικής ιατρικής, μπροστά σ' ένα μικρό ακροατήριο, καμιά δεκαριά φοιτητές. Και η διάλεξη αυτή για τις ραδιοπεριβαλλοντικές επιπτώσεις και την ενδεχόμενη επίδραση στον πληθυσμό εξαιτίας της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία.

Η ΓΙΑΤΡΙΝΑ από τη Γιουγκοσλαβία τα είχε πει «με το νι και με το σίγμα», που προκλητικά τότε αγνοήθηκαν από τα ΜΜΕ και που μόνο από το «Ρ» δημοσιεύτηκαν, με τον τίτλο «Βόμβες ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία. Κανείς δεν ξέρει ή δε φαντάζεται ακόμα τις συνέπειες». Και σήμερα που τα πρώτα φέρετρα συνταράζουν την Ευρώπη, τα ξαναθυμίζει με την αναδημοσίευση της τόσο συγκλονιστικής ομιλίας της Γιουγκοσλάβας γιατρίνας.

ΜΕ όσα ειπώθηκαν στη διάλεξη, αλλά και όσα ντοκουμέντα επίσης παρουσιάστηκαν, έγινε ολοφάνερο «πως οι συνέπειες αυτού του πολέμου ακόμη δε μετρήθηκαν για τα τραγικά του αποτελέσματα, ακόμα δεν υπάρχουν στατιστικές για να τα χωρέσουν. Ειπώθηκαν όλα μέσα στην αποκρουστική όψη που έχει και το ζωντανό «πείραμα» με τη θανατερή ραδιενεργό ακτινοβολία.

ΝΑ θυμίσουμε μερικά λόγια από την ανακοίνωση της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιομηχανικής Απειλής», που μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Το κύριο, βέβαια, ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους, που ζούνε στις μολυσμένες περιοχές. Εκεί που έχουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους... Αφού η επίδραση του ραδιενεργού αυτού στοιχείου διαρκεί δισεκατομμύρια χρόνια».

ΠΕΛΩΡΙΟ το έγκλημα, που διέπραξαν το ΝΑΤΟ και όλοι οι άλλοι της παρέας του. Φυσικά κι η κυβέρνηση του Σημίτη που έβαλε πλάτες στο έγκλημα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Τα φέρετρα των στρατιωτών είναι μόλις ένα αχνό μήνυμα της φοβερής γενοκτονίας που άνοιξαν στα μαρτυρικά πολύπαθα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟικοί γκάνγκστερς, οι Αμερικάνοι.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ