ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΝΤ. ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προανήγγειλε νέα μείωση μισθών και συντάξεων

Το προαποφασισμένο μέτρο της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα πλάσαρε ο επικεφαλής του ΔΝΤ

Υπό τον κλοιό των χιλιάδων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που από την πλατεία Συντάγματος κήρυξαν ανεπιθύμητο το συνεργό της κυβέρνησης στον πόλεμο ενάντια στο λαό, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος - Καν υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής τα βάρβαρα μέτρα που συνυπέγραψε με την κυβέρνηση και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας».

Ο Στρος - Καν μίλησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., από τους οποίους δέχτηκε ερωτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην χθεσινή διαδικασία, καταγγέλλοντας την παρουσία στη χώρα τόσο του Στρος - Καν από το ΔΝΤ, όσο και την αυριανή του Επιτρόπου της ΕΕ Ο. Ρεν, καλώντας ταυτόχρονα με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή του μνημονίου και της στρατηγικής που το επιβάλλει.

Μιλώντας στη Βουλή, ο σοσιαλδημοκράτης Στρος - Καν, με κυνικό τρόπο ζήτησε περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, προβάλλοντας προκλητικά το επιχείρημα ότι αυτοί αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια (!), την στιγμή που η παραγωγικότητα στη χώρα έπεσε κατά 25%. Αυτή η διαφορά, είπε, προς τα πάνω (σ.σ. των μισθών και των συντάξεων) είναι ένα θέμα που πρέπει να «εξομαλυνθεί», προτείνοντας έμμεσα να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα.

Οπως ήταν φυσικό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επαίνεσε την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα της αντιλαϊκής της πολιτικής, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του μνημονίου είναι σε «σωστή τροχιά».

Κατανοούμε την κατάσταση που επικρατεί, είπε, αλλά τα μέτρα είναι μονόδρομος και «δεν μπορείτε να τα αποφύγετε». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι κατανοεί ακόμα και τις διαδηλώσεις που γίνονται, ισχυριζόμενος ότι «και εγώ εάν ήμουνα Ελληνας μπορεί να διαδήλωνα», καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να «οικειοποιηθούν» την εφαρμοζόμενη πολιτική, δηλαδή να γίνουν συνεργοί στη σφαγή των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά («πολλά απομένουν να γίνουν» είπε) και γι' αυτό ζήτησε ευρεία συναίνεση για την στήριξη των μέτρων του μνημονίου. Οσο πιο πολιτικά διευρυμένη είναι η στήριξη, ανέφερε, τόσο το καλύτερο. Ολοι, προέτρεψε, πρέπει να δεχθούν ότι τα μέτρα είναι τα προφανή και για αυτό πρέπει να βοηθήσουν στην υλοποίησή τους μαζί με εμάς που «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Νέα δάνεια, νέα μέτρα

Κατά τα άλλα, είπε ότι το ποσό των 110 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας ελπίζει πως είναι επαρκές για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν απέκλεισε το αντίθετο «εάν συμβεί κάτι κακό στην ΕΕ ή διεθνώς». Για να θολώσει τα νερά, ο Στρος - Καν ανάφερε ότι το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μπορεί να γίνει χωρίς νέους όρους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί για το ίδιο θέμα να μιλήσει και εκ μέρους της ΕΕ.

Διαστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι σε όποια χώρα πήγε το ΔΝΤ πέτυχε και έφερε ως παραδείγματα την Ουγγαρία, την Λετονία, την Ισλανδία και το Μεξικό, ενώ εκτίμησε ότι παρά τα όσα γράφονται ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα αποχωρήσει από το ευρώ.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αντιμνημονιακή δημαγωγία της ΝΔ, είπε απευθυνόμενος σε βουλευτή του κόμματος, ότι η ΝΔ στηρίζει τα επιμέρους μέτρα των διαρθρωτικών αλλαγών και στο τέλος μπορεί να στηρίξει και το ίδιο μνημόνιο, αλλά αυτό «είναι δικό σας θέμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΤ. ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
Ξετσίπωτη κοροϊδία και απειλές στο λαό

Το σύνολο της αντιλαϊκής ατζέντας για τους επόμενους μήνες ξεδίπλωσαν μετά τη χτεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του ΔΝΤ

Μια χωρίς προηγούμενο προπαγανδιστική επίθεση συνόδευσε τη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Στρος-Καν στην Αθήνα

Eurokinissi

Μια χωρίς προηγούμενο προπαγανδιστική επίθεση συνόδευσε τη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Στρος-Καν στην Αθήνα
Νέα λυσσαλέα επίθεση κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, με τη σύμπραξη των ντόπιων και ξένων συμμάχων της. Με μια φωνή, αυτήν της πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, αμέσως μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, ξεκαθάρισαν ότι τους επόμενους μήνες θα ληφθούν σωρεία νέων μέτρων σε βάρος του λαού.

«Μη νομίζετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος - Καν, αφού πρώτα φρόντισε να εξάρει την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος» από το ξεδίπλωμά της. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε: «Αν το 2010 λάβαμε επίπονα μέτρα, άμεσης απόδοσης, το 2011 θα εντείνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ήδη ξεκινήσαμε, αλλά οι οποίες συνεχίζονται (...) Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά».

Η «έξωθεν» στήριξη μέσω των διαδοχικών παρεμβάσεων των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - όπως η χτεσινή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ - που επιβραβεύουν την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αντιλαϊκή στρατηγική της, έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Το πλέγμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θέτει ως προτεραιότητα με το πρόγραμμά της η κυβέρνηση, φρόντισε να διευκρινίσει και ο Στρος - Καν, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει «τώρα ενώπιόν της» η κυβέρνηση είναι:

1) «Διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας». Με την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που θα επιφέρει μειώσεις μισθών μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρηματικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

2) «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, που ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει». Ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα οξύνει την αντιασφαλιστική επίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Λίγη ώρα αργότερα, από τη Βουλή, ο Στρος - Καν έκανε λόγο για παραπέρα μείωση των συντάξεων.

3) «Να συνεχιστούν οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα και στον τομέα της Υγείας». Πρόκειται για τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα επιφέρουν μειώσεις μισθών, απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού, ένταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών. Στο χώρο της Υγείας, ακόμα μεγαλύτερη περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία.

4) «Προώθηση των αλλαγών στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών». Με στόχο το άμεσο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, που θα οδηγήσει στην ταχύτερη μονοπώληση των κλάδων και στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών για τους εργαζόμενους καταναλωτές.

«Αυτά τα μέτρα είναι το σημαντικότερο μέρος των όσων πρέπει να γίνουν (...) για να μπορέσουν οι οικονομικοί κλάδοι, να μπορέσει η βιομηχανία να αναπτυχθεί», τόνισε ο Στρος - Καν. Ο ίδιος, μάλιστα, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, σημείωσε ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα οι «θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με τις «διαρθρωτικές αλλαγές θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε το 2012 να επιστρέψουμε σε θετική ανάπτυξη».

Τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, στο όνομα της «ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», δεν αφορούν στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το 2012, μετά τον καταιγισμό των «διαρθρωτικών αλλαγών», οι εργαζόμενοι θα έχουν απολέσει το σύνολο των δικαιωμάτων τους και θα αμείβονται με ψίχουλα, ενώ η πλουτοκρατία θα έχει εξασφαλίσει ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

Μνημόνιο διαρκείας φέρνει η επιμήκυνση

Την υπογραφή «νέου μνημονίου», αν υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στην τρόικα, «φωτογράφισε» χτες ο Στρος - Καν, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να θολώσει τα νερά.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους. Και νομίζω ότι θα έπρεπε να επιμηκύνουμε την περίοδο αποπληρωμής. Βεβαίως, αυτό πρέπει να γίνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ταυτόχρονα. Είναι ένα τεχνικό θέμα, το οποίο έχει πολλές και συγκεκριμένες επιπτώσεις, βεβαίως, αλλά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το διευθετήσουμε», είπε ο Στρος - Καν.

Οι «επιπτώσεις» που ανέφερε χτες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είναι τα «νέα μέτρα» που θα συνοδεύσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και θα σηματοδοτήσουν την παράταση του μνημονίου.

Μάλιστα, με νόημα σημείωσε ότι «δεν έχει τελειώσει ακόμα η πορεία, δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Στρος - Καν ανέφερε ότι «όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν πως υπάρχει ανάγκη επιμήκυνσης» και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά (σ.σ. του ΔΝΤ), είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Είναι ενδεικτικό ότι χτες, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Στρος - Καν, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε ότι μαζί με την επιμήκυνση θα υπάρξουν «κάποιου είδους εκθέσεις που θα παρακολουθούν την πορεία των μέτρων»!

Ο ίδιος σημείωνε ότι το «πολιτικό πρόβλημα είναι να περάσει η επιμήκυνση από το Κοινοβούλιο της Γερμανίας», ενώ πρόσθετε ότι θα υπάρξει και αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, το οποίο προσδιόρισε «σε σταθερό επιτόκιο» της τάξης του 5,8%.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και έσπευσε να ευχαριστήσει τον Στρος - Καν που «από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού».

Εμπαιγμός και κλίμα συναίνεσης

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, στηρίζοντας πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα υποταγής και αποδοχής της εφαρμοζόμενης βάρβαρης πολιτικής, υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης, τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, υποστηρίζοντας πως «διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση είναι γενναία, χρειάζεται όμως πολιτική υποστήριξη από τον ελληνικό λαό και, ει δυνατόν, πολιτική υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο Στρος - Καν, καλώντας ουσιαστικά το σύνολο των αστικών πολιτικών κομμάτων να βάλουν πλάτη για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Το θέμα έθεσε και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.

Προκαλώντας τον ελληνικό λαό, ο Στρος - Καν δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειές του» και προσαρμόζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στα μέτρα της προπαγάνδας που τον βολεύει, είπε ότι οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση «έχουν αναγνωριστεί ως αναγκαίες από το λαό, διά μέσου εκλογών (και αυτό) είναι κάτι στο οποίο προσέβλεπαν όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι Ελληνες «δεν πρέπει να φοβούνται το γιατρό» (!) και ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά». Η κυνικότητα του εκπροσώπου του ΔΝΤ φανερώνει ότι αν ο λαός δεν ξεσηκωθεί και δεν αντισταθεί στα βάρβαρα μέτρα που έρχονται η επέλαση δεν θα έχει ημερομηνία λήξης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η συναίνεση πίσω από τη δημαγωγία

Την απόλυτη συμφωνία του κόμματός τους στα όσα είπε ο Στρος - Καν στη Βουλή εξέφρασε στη μεταξύ τους συνάντηση ο Αντ. Σαμαράς

Πλήρη ταύτιση για την ανάγκη επιτάχυνσης αναπτυξιακών μέτρων, δηλαδή μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, διαπιστώθηκε μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Ντ. Στρος - Καν, επιβεβαιώνοντας ότι η συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ στην πολιτική που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα είναι δεδομένη.

Στη συνάντηση, που έγινε χτες βράδυ στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε πλήρως με τα όσα είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ περί αποκατάστασης της ανάπτυξης μέσω των διαρθρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στο συνταξιοδοτικό και τη δραστική μείωση των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την παραγωγικότητα.

Οπως έγινε γνωστό από τη Ρηγίλλης, ο Αντ. Σαμαράς «επέμενε στην ανάγκη αλλαγής πορείας με ανάκαμψη και ανάπτυξη», συμπλέοντας ουσιαστικά με τις προωθούμενες αντιλαϊκές ανατροπές. Υποστήριξε μάλιστα ότι χωρίς τέτοια μέτρα «θα υπάρξουν μεγαλύτερα αδιέξοδα, που δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν «τα αδιέξοδα αυτά μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιμένει να εμφανίζει το ξοφλημένο «ιρλανδικό μοντέλο» ως υπόδειγμα για την ανάπτυξη, αναδεικνύοντας το ζήτημα της παραπέρα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη.

«Η Ιρλανδία έκανε εκείνο που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου: Διαπραγματεύθηκε! Πέτυχε έτσι μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής απ' ό,τι η Ελλάδα και, κυρίως, διατήρησε το παραδοσιακό αναπτυξιακό της όπλο, που είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές», υποστήριξε ο Π. Παναγιωτόπουλος, προπαγανδίζοντας ανοιχτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα.

Τα στελέχη της ΝΔ συνεχίζουν την ίδια στιγμή να βάζουν πλάτη σε όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα. Ηδη τάχθηκαν ευθέως υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων και της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 μέσα σε τρία χρόνια.

Με διαδικασίες εξπρές ο νόμος για τα εργασιακά

Σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου καταλήχθηκαν και οι ανατροπές στο σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ

Με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος νομοσχεδίου» προσανατολίζεται να προωθήσει τις διαρθρωτικές ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ η κυβέρνηση, ενώ μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες μέρες να ψηφίσει τα δύο αντιδραστικά νομοσχέδια και οι τελευταίες λεπτομέρειες καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε χτες το απόγευμα στη Βουλή, υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη, αμέσως μετά το τέλος του γεύματος που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον διευθυντή του ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποφασίστηκε οι αλλαγές σε 52 ΔΕΚΟ να γίνουν βάσει του «σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξουν μαζικές μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, δραστικές μειώσεις μισθών (μέσω της περικοπής πλήθους επιδομάτων), ενώ θα καθοριστεί και «πλαφόν» στις «ανώτατες αποδοχές».

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η διαδικασία στη Βουλή θα γίνει με τη μορφή του «κατεπείγοντος», δηλαδή με δύο συνεδριάσεις μία στην αρμόδια επιτροπή και μία στην Ολομέλεια, ώστε να ψηφιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ, προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρησιακών συμβάσεων, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα «νομοθετηθεί η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών».

Αυτό ξεκαθάρισε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο του «Φλας», τονίζοντας ότι θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών «στην περίπτωση όπου υπάρχει απειλή βιωσιμότητας των επιχειρήσεων». Με τη συγκεκριμένη αναφορά σαν άλλοθι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή του μέτρου.

Θέλουν το λαό υποζύγιο για τα κέρδη

Είναι αναπόφευκτο ο λαός και οι οικονομικά ασθενέστεροι να πληρώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης διακήρυξε ωμά ο Ντ. Στρος - Καν στη συνάντηση που είχε με τον Κάρ. Παπούλια.

Στη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι είναι επαχθές το τίμημα της κρίσης για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «αναπόφευκτα, θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η κοινωνία, άρα, σίγουρα, ως ένα βαθμό θα επηρεαστούν και οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκε χτες και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Η αντιλαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με την «ενημέρωση» από την κεντρική τράπεζα, ήταν «εφ' όλης της ύλης»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τέρμα στο φόβο, ξεσηκωμός τώρα!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις δηλώσεις Παπανδρέου - Στρος Καν

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις Ντ. Στρος Καν - Γ. Παπανδρέου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο Στρος Καν, ένα από τα τσακάλια του ιμπεριαλισμού, μεταχειρίστηκε το λαό στην ομιλία του σαν ανεγκέφαλο, ενώ μαζί με τον ομογάλακτό του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσαν τα ακόμα χειρότερα που έρχονται. Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου δικαίως δέχτηκε τα συγχαρητήρια των ΔΝΤ - ΕΕ, αφού μαζί τους η κυβέρνηση τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, σε πρώτη γραμμή τις συλλογικές συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, το εισόδημα και τα στοιχειώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τέρμα πια στο φόβο και στις αυταπάτες. Ξεσηκωμός τώρα ενάντια στην πλουτοκρατία και τους υπηρέτες της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ