ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Μια σημαντική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να τις αξιοποιήσει στην πάλη του ενάντια στο σύνολο του αντιλαϊκού νομοθετήματος και της πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, για να σωθούν τα μονοπώλια. Στα δυο άρθρα της τροπολογίας, τα οποία παρουσίασε χτες με δηλώσεις της από τον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το έκτακτο ειδικό τέλος για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι της ΔΕΗ.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ΚΚΕ καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι στην τροπολογία που προτείνει, τα μέτρα της οποίας έχει ξανακαταθέσει στη Βουλή με τη μορφή σχεδίου νόμου. Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητιέται ξανά από χτες στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, το πλήρες κείμενο της τροπολογίας με τα δυο άρθρα που κατέθεσε το ΚΚΕ και ρεπορτάζ από τη χθεσινή συζήτηση του φορολογικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο και όλα τα χαράτσια

Την τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρουσίασε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση

Από τις χτεσινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τις χτεσινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες τις ακόλουθες δηλώσεις για τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο:

«Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ διαθέτει μια συνολική και επεξεργασμένη πρόταση διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού, συνολική πρόταση και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη ούτως ώστε να ανακουφιστεί, όσο είναι δυνατό, ο λαός από τα βάρη της πολιτικής που έχει επιβληθεί και προ κρίσης και ιδιαίτερα μετά την κρίση και μάλιστα ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αφαιρέσει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια από τις τσέπες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση της εξαθλίωσης και της σχετικής και της απόλυτης, με όλες τις μορφές που αυτή παίρνει.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογίες στο καινούριο αυτό νομοσχέδιο, που ακριβώς ανταποκρίνονται στην άμυνα των εργαζομένων απέναντι στο νέο κατήφορο που τους απειλεί. Συγκεκριμένα, ζητάμε από όλα τα κόμματα, απ' όλους τους βουλευτές να τοποθετηθούν πολύ συγκεκριμένα πάνω στις εξής προτάσεις:

-- Στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτή είναι αλληλεγγύη για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους.

-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τον ίδιο χαρακτήρα έχει.

-- Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ολα τα άλλα που λέγονται για το πετρέλαιο θέρμανσης, και μάλιστα αυτές τις μέρες που έχουμε μεγάλο κρύο, είναι κοροϊδία για το λαό.

Να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα

Ακουσα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό ανακοινώσεις του κ. Στουρνάρα που λένε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις που έχουν δοθεί για την επιδότηση του πετρελαίου. Μα ο άλλος δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο. Οταν δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο, δεν μπορεί να καταθέτει χρήματα, να αγοράζει πετρέλαιο και μετά να περιμένει το βοήθημα. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Κυριολεκτικά δεν έχει ένα ευρώ να διαθέσει. Είναι σα να μας λέει ότι έχουμε κάποια χρηματικά αποθέματα και μπορούμε με αυτά που έχουμε να τα διαθέσουμε και να περιμένουμε ύστερα από ένα χρόνο να μας έρθει η επιδότηση, η οποία θα είναι και πολύ λιγότερη απ' αυτά που πρέπει κανείς στοιχειωδώς να καταναλώσει, π.χ., σε πετρέλαιο θέρμανσης και σε φυσικό αέριο. Εμείς εννοούμε την κατάργηση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, το οποίο τείνει να προσεγγίσει το πετρέλαιο, κοντεύει να φτάσει στο 0,90 ευρώ.

Αυτές είναι οι συγκεκριμένες τροπολογίες. Και εδώ θα μετρηθεί αν θέλετε και κάθε κόμμα τι προτείνει πάνω σ' αυτό. Πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, υπάρχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καλό είναι να τοποθετηθούν.

Από αυτή την άποψη καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να περιορίζεται μέσα στη Βουλή, εμείς αξιοποιούμε τη Βουλή αλλά δε φτάνει αυτό. Εχει πολύ μεγάλη σημασία οι αγώνες όπου αναπτύσσονται και όπου πρέπει να ξεσπάσουν στο επόμενο διάστημα, να είναι αγώνες που θα συμπεριλάβουν ένα πακέτο αιτημάτων που μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα των δικαιωμάτων του λαού, αλλά να βελτιώνουν ουσιαστικά τη θέση του.

Συνολικό μέτωπο αντιπαράθεσης

Και εν πάση περιπτώσει, χρειάζεται ένα συνολικότερο μέτωπο αντιπαράθεσης που αυτό θα φαίνεται απ' τα αιτήματα και την κατεύθυνση του αγώνα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Διαφορετικά ο κάθε αγώνας που στρέφεται μόνο σε κάποια άμεσα οξυμένα προβλήματα, δεν επαρκεί σήμερα.

Και ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα αιτήματα που βελτιώνουν ή αποτρέπουν τα χειρότερα για τους εργαζόμενους, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους. Π.χ., η κατάργηση αυτών των φόρων δεν αφορά έναν κλάδο μόνο, αφορά τους πάντες, είτε δουλεύουν στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε ζουν στις πόλεις, είτε ζουν στην ύπαιθρο. Αυτό το νομοσχέδιο, το φορολογικό, πρέπει να είναι η ευκαιρία να εκφράσει ο λαός τη συνολική καταδίκη αυτής της πολιτικής και να βάζει τις βάσεις για μια ουσιαστική αντεπίθεση».

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να κάνει δικούς του στόχους πάλης τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ

Icon

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να κάνει δικούς του στόχους πάλης τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ
Η τροπολογία προσθήκη του ΚΚΕ, με δύο άρθρα, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

***
Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση.

Προχωράει σε νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σε νέες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, για την Υγεία και την Πρόνοια. Εξαπολύει με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου μια νέα φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Τα προηγούμενα φορολογικά μέτρα είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα φυσικά πρόσωπα, για το 2012, παρά τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάρα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Μέσα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αφαίρεσε από τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα από το χαράτσι στην ΔΕΗ αναμένεται για το 2012 να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν το κατέβαλαν.

Η αύξηση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η εξομοίωσή του με αυτό του πετρελαίου κίνησης, όχι μόνο δεν οδήγησε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά αντίθετα οδήγησε στην απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά, που στη προσπάθειά τους να προστατευτούν από το κρύο, καταφεύγουν σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η παρούσα τροπολογία, με τα μέτρα που προτείνει, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφισή τους.

Αιτιολογική Εκθεση επί των άρθρων

Με το άρθρο 1 και με την παράγραφο 1 προτείνεται η αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) των χαρατσιών που επιβλήθηκαν και συγκεκριμένα της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» (άρθρο 29 ν. 3986/2011), του λεγομένου «τέλους επιτηδεύματος» (άρθρο 31 του ν. 3986/2011) και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» (άρθρο 53 του ν. 4021/2011).

Επίσης, προτείνεται και η κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως επίσης και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών.

Με την παράγραφο 2, αίρεται αυτοδίκαια, δηλαδή καταργείται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, απευθείας από το νόμο, χωρίς καμία ενέργεια ή επιβάρυνση των πολιτών, κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης από το κράτος των χαρατσιών.

Τέλος, με την παράγραφο 3 προτείνεται η επιστροφή από το κράτος στους πολίτες ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος.

Με το άρθρο 2 προτείνεται η κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Τα άρθρα

Αρθρο 1

1. Καταργούνται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις των άρθρων 29 και 31 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.

Ομοίως καταργείται κάθε διάταξη ή διοικητική πράξη εφαρμογής των πιο πάνω καταργούμενων διατάξεων, καθώς και κάθε διάταξη αντίθετη στο περιεχόμενο του παρόντος νόμου.

2. Οποιασδήποτε μορφής εκκρεμής κατά τη δημοσίευση του παρόντος διαδικασία είσπραξης από το ελληνικό δημόσιο ή για λογαριασμό του των εισφορών, τελών ή όπως αλλιώς ήθελε χαρακτηριστούν, που προβλέπονταν στις πιο πάνω καταργούμενες διατάξεις, αίρεται αυτοδίκαια.

3. Οποιαδήποτε ποσά έχουν εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο ή για λογαριασμό του από την εφαρμογή των στην πιο πάνω παράγραφο 1 καταργούμενων διατάξεων, θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και επιστρέφονται ολοσχερώς και εφάπαξ στους πολίτες που τα κατέβαλαν.

Αρθρο 2

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Στην Ολομέλεια αύριο το φορολογικό

Το σύνολο των διατάξεων που περιέχει κατήγγειλε χτες στην αρμόδια Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος

Αύριο αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Καταγγέλλοντας χτες τις διατάξεις και αυτού του αντιλαϊκού νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, κατά τη λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, από τη μία, να συνεχιστεί η «δημοσιονομική εξυγίανση» και εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη να αξιοποιήσει το φορολογικό στη λογική της επανεκκίνησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσα από νέα κίνητρα και νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Το μόνο σίγουρο, είπε, είναι ότι τα έσοδα θα αυξηθούν από μία και μόνη πηγή, τα λαϊκά στρώματα, αφού αποκλείονται οι επιχειρηματίες. Ανέφερε ότι στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αντίθετα, όλοι οι φορολογικοί νόμοι αξιοποιούνται για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αναγκαίο είναι να μην υπάρχει καμία, μα καμία επιβάρυνση στη λαϊκή οικογένεια και τους εργαζόμενους που είναι οι άμεσοι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου. Αντίθετα, υπογράμμισε, με το νομοσχέδιο διατηρείται και επεκτείνεται η αυτοτελής φορολόγηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιοκράτες να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, μειώνονται ακόμα περισσότερο τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας. Αρα, θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα ενώ χτυπιούνται και οι μικρομεσαίοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι κρύβει η συζήτηση για την ΑΟΖ;

-- Τι κρύβεται πίσω από τη συζήτηση για διευθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο;

Πριν από μερικές μέρες, η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασε έκθεση για τον ενεργειακό οδικό χάρτη της ΕΕ μέχρι το 2050. Η έκθεση δίνει βάρος στην «ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που θα συνοδεύεται από μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, με έμφαση στην αυξανόμενη σημασία αναμενόμενων νέων ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Αρκτικό Ωκεανό». Σημειώνει ότι «υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης μιας ενιαίας πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των θαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου» και ότι «θα πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική από την πλευρά της ΕΕ και για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των κρατών - μελών». Προβλέπει ότι «η χορήγηση δικαιωμάτων αδειών για γεωτρήσεις και έρευνες στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες θα αποτελέσει πηγή τριβών με τρίτες χώρες» και γι' αυτό η ΕΕ θα πρέπει «να διατηρήσει ένα υψηλό πολιτικό προφίλ σε αυτό το ζήτημα». Υποκριτικά σημειώνει, τέλος, ότι «ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και στην ΑΟΖ, επισημαίνοντας: «Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας ισχυρής Ευρώπης. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για τη μελλοντική ισχύ και ευημερία της ίδιας της Ελλάδας. Θέλουμε την Ευρώπη στο πλάι μας, γιατί χρειαζόμαστε στηρίγματα, ώστε να αναδείξουμε τον ορυκτό μας πλούτο, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, την ΑΟΖ μας».

Ακολούθησαν δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως αυτό του «Βήματος» της Κυριακής, όπου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέσα στους πρώτους μήνες του 2013», προκαλώντας αντιδράσεις της Τουρκίας. Είναι προφανές ότι η κινητικότητα στα ενεργειακά και κατά συνέπεια στα εκκρεμή ζητήματα της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, δεν είναι άσχετη με τις συνολικότερες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, στη Β. Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι οποίες επιταχύνονται στο φόντο οξυμένων μονοπωλιακών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μένει να φανεί αν η ανακίνηση του θέματος, από Ελλάδα και ΕΕ, θα αποτελέσει τον καταλύτη για γενικότερες διευθετήσεις γύρω από τα ενεργειακά, καθώς η ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο έχει άμεση σχέση με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων που διεκδικούνται από την Τουρκία, με παρενέργειες στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Το σίγουρο είναι ότι στην ΕΕ υπάρχουν δυνάμεις του κεφαλαίου που θέλουν να εξασφαλίσουν πηγές ενέργειας, που θα την αποκόψουν από το ρώσικο μονοπώλιο. Και οι ΗΠΑ συνδράμουν σε αυτό το ενδεχόμενο. Με όχημα τα δύο κράτη - μέλη της στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο, η ΕΕ επιχειρεί να αναβαθμίσει τον πολιτικό και στρατιωτικό της ρόλο, ανατροφοδοτώντας τους ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας. Την ίδια ώρα που η ΕΕ χαράσσει ενεργειακή στρατηγική για τα επόμενα 40 χρόνια, βάζοντας στο επίκεντρο τα κοιτάσματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, οι Ρώσοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μεσόγειο, οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για επέμβαση στη Συρία, το ίδιο και οι Αμερικανοί, με «πρόθυμα» αραβικά κράτη. Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες και σε άλλα «οικόπεδα» της ΑΟΖ της, ενώ την Πέμπτη, ο Δ. Χριστόφιας θα επισκεφτεί το Λίβανο, με αντικείμενο συζήτησης και τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη. Ούτε η Τουρκία όμως μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Εκτός του ότι για πρώτη φορά μετά το 1973 έχει οριοθετήσει για έρευνες περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ετοιμάζεται να ερευνήσει για ενεργειακά κοιτάσματα στα ανοιχτά του ψευδοκράτους, σε κυπριακή δηλαδή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, σε συνεργασία με το Κατάρ. Το Κατάρ είναι ο πρώτος παγκοσμίως εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο έως τώρα διοχετεύεται σε ασιατικές μόνον αγορές. Είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς συμμάχους των «δυτικών» (κύρια των ΗΠΑ) στα σχέδια για επέμβαση στη Συρία, ενδεχόμενα και στο Ιράν.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καλύψει η Τουρκία την ογκούμενη εσωτερική ζήτηση φυσικού αερίου (έχει φθάσει τα 125 εκ. κυβικά μέτρα και το χειμώνα αγγίζει τα 220 εκ. κ.μ.), αλλά και να αναδειχτεί μελλοντικά σε ισχυρό παίχτη στη διακίνηση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, ο τερματικός σταθμός θα έχει ετήσια παραγωγή 5 - 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να γίνουν «πελάτες» της Τουρκίας στην κατανάλωση αερίου από αυτόν τον τερματικό σταθμό, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στην Ντόχα, αλλά και στην Τρίπολη της Λιβύης για συζητήσεις γύρω από τα ενεργειακά. Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις πυκνώνουν και πυροδοτούνται από την κάψα των μονοπωλίων να βάλουν στο χέρι κάθε σπιθαμή γης και θάλασσας που μπορεί να αποδώσει κέρδος. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα εξελιχθούν τα πράγματα και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, πυροδοτώντας νέους κινδύνους για το λαό, με δεδομένο μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ