ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό των μεταναστών

Στις ατραπούς του διαλόγου έριξε ο Γ. Παπανδρέου το «μεταναστευτικό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, ενισχύοντας την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ακολουθώντας όπως και οι προκάτοχοί της τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ, θέτει τους μετανάστες στην υπηρεσία της ντόπιας και ξένης εργοδοσίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και με αφορμή τα γεγονότα στη Γαλλία, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν για τους μετανάστες.

Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της κυβέρνησης κράτησε τους μετανάστες σε καθεστώς ομηρίας προς όφελος της εργοδοσίας, ακολούθησε μια πολιτική που έβαζε τους ξένους εργαζόμενους στο περιθώριο, χωρίς δικαιώματα, προσφέροντας «φτηνά εργατικά χέρια» στο κεφάλαιο. Σήμερα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται για να χαρακτηρίσει την κατάσταση «μείζον πολιτικό θέμα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του, που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων και τους νέους «τρομονόμους», έσπευσε να συνδέσει την ύπαρξη των μεταναστών με την «ασφάλεια». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι πρέπει να δούμε την ουσιαστική, κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, γιατί κάτι τέτοιο «αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των πολιτών»... Για την ...επίλυση του προβλήματος ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το κόμμα του θα αναλάβει «κάποια πρωτοβουλία», με πιθανότερη την πρόταση να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το μεταναστευτικό.

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το θέμα των μεταναστών και για να οξύνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, ένα ρόλο που ανέλαβε ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο «ιδεολογικό και πολιτικό του πλαίσιο» και να έρθει σε αντιπαράθεση με απόψεις όπως αυτές που θα εκφράσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ άφησε αιχμές και για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΦΛΑΣ ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν όλους τους κανόνες που έχουν υπογράψει με την ΕΕ και δε δίνουν υπηκοότητα, γιατί, όπως είπε, «κάποιοι φασίστες στο κυβερνών κόμμα και στο δικό μας κόμμα θεωρούν ότι Ελληνας είσαι άμα έχεις ελληνικό αίμα και όχι άμα μιλάς τη γλώσσα και ζεις στην Ελλάδα».

Φέρτε για συζήτηση το ...Ασφαλιστικό

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την ...κακή προώθηση των «μεταρρυθμίσεων». Αναφερόμενοι στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων σημείωσαν μάλιστα ότι αυτή «δεν εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»!

Ενώ για το Ασφαλιστικό ουσιαστικά εγκάλεσαν την κυβέρνηση γιατί δεν το φέρνει προς συζήτηση, τονίζοντας ότι έρχεται στην επιφάνεια από την πλευρά της μόνο όταν «βρίσκεται στη δύσκολη θέση», χωρίς ατζέντα, με αποσπασματικούς τρόπους...

ΒΙΒΛΙΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
Απάντηση Λυμπέρη για το βράδυ των Ιμίων

Για «έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού» έκανε λόγο χτες ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, απαντώντας στον Κ. Σημίτη, ο οποίος με το βιβλίου «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα, 1996 - 2004» που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Δευτέρα, του καταλογίζει την πλήρη ευθύνη για τα γεγονότα των Ιμίων και την κατάληψη της βραχονησίδας από τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα με γραπτή ανακοίνωσή του ο Χρ. Λυμπέρης αναφέρει: «Κατανοώ την αγωνία και την ανάγκη του κ. Κ. Σημίτη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα και για τις πολλές άτυχες στιγμές του, όμως συνιστά έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας και δη σε περίοδο δοκιμασιών για τον τόπο, για τις οποίες φέρει ευθύνες ο ίδιος, να επιτίθεται και μάλιστα αδίκως στο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στο χειρισμό της κρίσης στα Ιμια από την κυβέρνηση Σημίτη ο ίδιος αναφέρει ότι «ήταν πολύ ορατή η αδυναμία πολιτικής κατεύθυνσης και πολιτικού συντονισμού. Την πολιτική ομάδα διέκρινε έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ορισμένους δε και αντιστρατιωτικό σύμπλεγμα».

Ο Χρ. Λυμπέρης επίσης στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η λύση του "status quo ante" για έξοδο από την κρίση είχε υποδειχτεί από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στις 30 Ιανουαρίου 1996. Ο κ. Σημίτης την ακολούθησε ανεξαρτήτως κόστους. Στη διάθεσή του είχε μοχλούς που δε χρησιμοποίησε».

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
«Συμμετοχικός» καπιταλισμός

Η πάγια τακτική των οπορτουνιστικών δυνάμεων να βομβαρδίζουν το λαό με μύριες όσες «φιλολαϊκές» - και συνοδευόμενες από το απαραίτητο επίθετο «εφικτές» - προτάσεις, εγκλωβίζοντάς τον στη συναίνεση και την υποταγή, βρίσκει την έκφρασή της και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Επιστρατεύοντας τις συνήθεις κορόνες περί «συμμετοχής» των πολιτών, «ανθρώπων πάνω από τα κέρδη» κλπ., ο Φ. Μπερτινότι, πρόεδρος του ΚΕΑ, είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του στο συνέδριο του ΚΕΑ, ποια είναι η Ευρώπη η άλλη, η εφικτή: «Μια Ευρώπη που βασίζει στη δημοκρατία το ρόλο της στον κόσμο και το διαφορετικό της οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη μορφή δημοκρατίας, τη συμμετοχική. Εκείνη, που γεννιέται από την εποικοδομητική διαχείριση των συγκρούσεων, κοινωνικών, καθώς και ιδεολογικών».

Η συμμετοχική δημοκρατία, εκείνη που επικαλείται διαρκώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μόρφωμα στο οποίο προσβλέπει το ΚΕΑ, είναι η πεμπτουσία της υποκρισίας, η οποία με περισσή χάρη επιστρατεύεται προκειμένου να εγκλωβιστεί το λαϊκό κίνημα σε «αγώνες» που δε θίγουν σε τίποτα τον καπιταλισμό.

Κλείνουν τα μάτια οι «αριστεροί» του ΚΕΑ στην ανειρήνευτη ταξική πάλη, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει (ξεπερασμένα πράγματα στην ενωμένη Ευρώπη...). Γιατί η διαχείριση των συγκρούσεων δεν αποσκοπεί - από τη φύση της ως διαχείριση - σε κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, δεν είναι σε καμία περίπτωση σοσιαλιστικό όραμα. Εκείνο που σκοπεύει να πράξει, και σωστά το ονομάζει «διαχείριση», είναι να προσανατολίσει τη δυσαρέσκεια του λαού σε λύσεις συναινετικές, συμβιβαστικές και τελικά ανώφελες για το λαό. Δίνει άλλοθι στο κεφάλαιο (αφού οι πολίτες «συμμετέχουν») να προωθεί χωρίς αντιστάσεις την πολιτική του και, μάλιστα, προωθεί την αντίληψη ότι αυτό αποτελεί κέρδος για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουν, στο ΚΕΑ, να σπέρνουν αυταπάτες ότι η λύση βρίσκεται σε ένα «ισχυρό κοινωνικό κράτος που να λειτουργεί παράλληλα με την ελεύθερη αγορά», όπως για παράδειγμα είπε ο Οσκαρ Λαφοντέν, κρύβοντας επιμελώς ότι στο σημερινό στάδιο ανάπτυξής του ο καπιταλισμός δε θέλει και δεν μπορεί - για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί - να αποκτήσει «κοινωνικό προφίλ», να δώσει έστω και ελάχιστες κοινωνικές παροχές.

Αλλά, πάλι, τι θα άλλαζε στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας, αν υπήρχε μια «συμμετοχική δημοκρατία» που να «διαχειρίζεται εποικοδομητικά τις συγκρούσεις», δηλαδή να μην αφήνει τις ταξικές συγκρούσεις να ξεσπάσουν για να μη... διαταράξει τη «δημοκρατία»; Το μόνο που θα άλλαζε είναι οι δυνάμεις που θα έπαιζαν το ρόλο του διαχειριστή του καπιταλισμού και που με λιγότερο ή περισσότερο κομψό τρόπο θα προωθούσαν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ετσι εξωραΐζουν την πίστη τους στον καπιταλισμό μέσα από την επανάληψη της προπαγάνδας των σοσιαλδημοκρατών - που χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και εννοούν το ίδιο πράγμα - περί συμμετοχής των πολιτών. Μια συμμετοχή που δεν οδηγεί βέβαια σε ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, δεν έχει απώτερο στόχο να πολιτικοποιήσει το λαό για να του δείξει το δρόμο για να διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αντίθετα είναι πιστό αντίγραφο του «εθνικού διαλόγου», στη βάση της συναίνεσης, στη βάση της υποταγής του λαού «οικειοθελώς» στην ακόμα μεγαλύτερη αφαίρεση δικαιωμάτων.

Φαίνεται πως ο δρόμος που αποφάσισαν, δηλαδή να καλύψουν το... κενό της σοσιαλδημοκρατίας και να την επαναφέρουν στην «αριστερά», περνάει μέσα από την υιοθέτηση τόσο της ίδιας και απαράλλακτης πολιτικής, αλλά και της ανάλογης φρασεολογίας, καταργώντας ακόμα και την αναφορά στον καπιταλισμό και το κεφάλαιο. ΄Η μήπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ελέγχει τις προτάσεις του ΚΕΑ, εξέδωσε κάποια λίστα επιτρεπόμενων εκφράσεων, προκειμένου να εξακολουθήσουν να θεωρούνται «πιστοί στις αρχές της ΕΕ»;


Ε. Χ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα, Τετάρτη, 9 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45), με θέμα: «88 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και 87 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ».

-- Οι ΚΟΒ Καλλιθέας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης», σήμερα, Τετάρτη 9 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Νότιας Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Γρυπάρη και Αναγνωσταρά) στην Καλλιθέα. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας του ΚΚΕ καλεί σήμερα, Τετάρτη 9 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, στα γραφεία της (Τερψιθέας 6).

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Παρασκευή, 11 του Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο ΑΚΤΑΙΟ στη Ρόδο. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Αντιμάθημα με θέμα: «Η διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Η δική μας υλιστική προσέγγιση» και ομιλήτρια την Μαργαρίτα Κουθασανά, διδάκτορα Διδακτικής, συνδιοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Σχολών Θετικών Επιστημών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μαζί με τις ΟΒ των Παιδαγωγικών Σχολών της ΚΝΕ, αύριο, Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Α31 του Φυσικού.
  • Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Σπουδάζουσας - ΤΕΙ Αχαΐας, πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «88 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση», την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ