ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιμέρους μέτωπα στα ζητήματα που τώρα ανοίγονται

«Ενώ εμείς θα θέλαμε μια συνεργασία για όλα, ενώ εκτιμάμε ότι κάτι τέτοιο είναι αντικειμενική ανάγκη, αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο, τι να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα πέσει το φρούτο, πότε θα ωριμάσει ο καρπός; Οταν λέμε επιμέρους μέτωπα, εννοούμε αυτά που ανοίγονται τώρα, αυτό που λέτε εσείς, της καθημερινής ζωής. Οχι θεωρητικά, ούτε στον τομέα το θεωρητικό να κατασκευάσουμε μέτωπα. Είναι αυτά που ζει ο λαός καθημερινά».

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «9.84», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του Μετώπου και των συνεργασιών.

Ακολούθως στο ίδιο θέμα η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε: «Ας πάρουμε την άποψη, που ακούγεται, ότι π.χ αν κάποια κόμματα, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ και κάποια άλλα, εμφανίσουν μια συμφωνία, θα γίνουν αυτόματα ο τρίτος πόλος. Εγώ σας λέω, ότι δε θα είναι έτσι. Ο τρίτος πόλος πρέπει να οριοθετείται και μέσα από τις πολιτικές θέσεις. Ας το αφήσουμε όμως και αυτό. Και ας πούμε, ότι κάτω από την πιεστική ανάγκη το κάνουμε. Ας πούμε ότι έγινε ο τρίτος πόλος. Και ακούγεται αυτό το πράγμα, μας το λέει ο κόσμος, το λέει καλοπροαίρετα. Και ότι κατεβαίνουμε μαζί στις εκλογές. Δεν παίρνω το εκλογικό σύστημα που είναι απαγορευτικό για συνεργασίες, δε μας πειράζει αυτό. Τι θα κάνουμε την άλλη μέρα; Διότι αυτό το σχήμα δεν είναι για να σκουπίσει πεταμένες ψήφους. Πρέπει να μαζέψει ψηφοφόρους, οι οποίοι θα ξέρουν ότι ψηφίζουν αυτό το σχήμα που θα κάνει αυτά. Οχι ένα σχήμα που βγάζει αντιπολιτευτικούς λόγους απέναντι στα δύο υπάρχοντα κόμματα. Δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ. Εχουμε άλλη αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας».

Συνεχίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη διαφορετική θεώρησή τους από άλλα κόμματα. Οπως τόνισε: «Να σας πω συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν: Εργασιακές σχέσεις. Στον τομέα αυτό ο ΣΥΝ έχει διαφορετική αντίληψη. Δε λέω για το θεωρητικό σχήμα, μιλάω για το πώς ψηφίζονται τέτοια ζητήματα, είτε στα πλαίσια της ΓΣΕΕ, είτε σε άλλους χώρους. Εχουμε διαφωνίες. Στις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουμε την ίδια αντίληψη.

Επομένως, μπορεί να συμπίπτεις σε ορισμένα επιμέρους αιτήματα, όταν όμως πας να κάνεις τον άλλο πόλο, που λέτε εσείς, πρέπει να προετοιμάζεις το λαό, για να σε ακολουθήσει ενεργητικά και όχι σαν κοπάδι, στο τι θα κάνεις εσύ. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία, γιατί να κάνεις μια συμμαχία μόνο και μόνο για να σκουπίσεις κάποιες ψήφους και την άλλη μέρα να διαλυθεί αυτή η συμμαχία εις τα εξ ων συνετέθη, όταν θα μπαίνει ζήτημα συμμετοχής ή όχι στην κυβέρνηση; Τότε θα υπάρχει πολλαπλάσια απογοήτευση».

«Εμείς - υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα - δε λέμε "ή όλα ή τίποτα". Οπου μπορούμε πάμε, π.χ. με το ΔΗΚΚΙ έχουμε κοινή δράση σε ορισμένα μέτωπα πάλης. Οι συνεργασίες και τα επιμέρους μέτωπα δεν αποτελούν ενιαίο μέτωπο, ενιαίο πόλο. Ομως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Κινητοποιείται ο κόσμος σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το θεωρούμε πάρα πολύ θετικό που συναντήθηκαν οι οικολογικές οργανώσεις για το άρθρο 24. Πάρα πολύ θετικό ότι έχει συγκροτηθεί κίνηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη και ασχολείται με τα θέματα του τρομονόμου, των μεταναστών».

Συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΚΚΙ - ΣΥΝ

Συνάντηση αντιπροσωπειών - σε επίπεδο Πολιτικών Γραμματειών -μεταξύ του ΔΗΚΚΙ και του Συνασπισμού πραγματοποιήθηκε χτες, στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που αυτό έχει αναλάβει για τη διερεύνηση της δυνατότητας «συγκρότησης τρίτου πόλου από τις δυνάμεις της Αριστεράς». Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούνταν από τα μέλη της ΠΓ Νίκο Χουντή και Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ αυτή του ΔΗΚΚΙ από τους Μανώλη Μπακόπουλο, Μανώλη Δασκαλάκη και Σπύρο Κουτσουβέλη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, στη συνάντηση έγινε «πλατιά ανταλλαγή απόψεων για τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί η συντηρητική νεοφιλελεύθερη διαχείριση και τονίστηκε η αναγκαιότητα των προγραμματικών συγκλίσεων που θα προσδίδουν διάρκεια και προοπτική στην κοινή δράση». Καθώς επίσης ότι συμφωνήθηκε να υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις για να διερευνηθούν και να εντοπιστούν οι δυνατότητες των συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων και τονίστηκε η αναγκαιότητα του σεβασμού της αυτονομίας και των φυσιολογικών σχέσεων των κομμάτων της Αριστεράς.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ν. Χουντής δήλωσε: «Κατά την άποψή μας, θεωρούμε απαραίτητες και αναγκαίες αυτές τις συναντήσεις, προκειμένου να διαπιστώνεται η δυνατότητα για κοινή δράση των κομμάτων της Αριστεράς, των προοδευτικών κομμάτων, μια δράση την οποία υπαγορεύει η αντίθεσή μας απέναντι στη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και η οξύτητα των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων». Συμφωνήσαμε, είπε στη συνέχεια, ότι «όπου υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις, κοινές τοποθετήσεις, θα επιχειρηθεί προσπάθεια να αναπτυχθεί κοινή δράση των κομμάτων και στο κοινωνικό βεβαίως και στο συνδικαλιστικό επίπεδο».

Σ' άλλο σημείο, μεταφέροντας τις απόψεις του κόμματός του για τη δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, δήλωσε: «Εχουμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας, οι οποίες στηρίζονται στο γεγονός ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι φυσιολογικές σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς και βεβαίως να προσεγγιστούν οι προγραμματικές διαφορές που σήμερα υφίστανται και τις οποίες διαπιστώσαμε και είναι κοινή μας θέση».

Με τη σειρά του ο Σπύρος Κουτσουβέλης ανέφερε: «Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Είναι γνωστή η θέση του ΔΗΚΚΙ, για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας για την προοπτική της συνάντησης και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς. Η ειλικρινής συζήτηση, που έγινε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της ελληνικής Αριστεράς, κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των αναγκών που υπάρχουν, διαπιστώνουν τη δυνατότητα κοινής δράσης σε όλα εκείνα τα μέτωπα που υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Να διερευνηθούν με υπευθυνότητα και προσοχή όλοι εκείνοι οι τομείς δράσης, για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν ακόμη και οι δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων».

Και κατέληξε: «Θα υπάρξει συνέχεια, νομίζουμε ότι αυτές οι διεργασίες και η κινητικότητα είναι ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο για την προοπτική της αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας μας και το να μπορέσει η Αριστερά να παίξει έναν ουσιαστικότερο πολιτικό και κοινωνικό ρόλο».

Περιοδεία στην Κρήτη

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Κυριακή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Παττάκης. Σήμερα, Σάββατο βρίσκεται στα Χανιά και το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιοδεία στην περιοχή της Κουντούρας, σε χωριά του κάμπου της Αγυιάς όπου και θα μιλήσει στις 5.30μ.μ. σε καφενείο στο Σκηνέ και στις 7.30μ.μ. στις Καλύβες.

Αύριο Κυριακή θα επισκεφθεί το Λασίθι και το Ηράκλειο και θα περιοδεύσει στις 11.30 π.μ. στην Ιεράπετρα (Γρα Λυγιά και Στόμιο) και στη συνέχεια στην περιοχή της Βιάνου.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συγκέντρωση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 28

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων καλεί τα μέλη, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όλους τους Ελληνες πατριώτες, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, που ετοιμάζει η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2001, στις 6.00 μ.μ., στην Πλατεία Κάνιγγος.

Καλούν κάθε πατριώτη να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ώστε να ματαιωθεί η ψήφιση του νέου άρθρου 28, που αποτελεί μνημείο υποτέλειας και θυμίζει μαύρες εποχές που έχει ζήσει ο λαός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ