ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ
Τι να συζητήσουμε με την Ελλάδα;

"Είναι λάθος να συσχετιστούν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και το Κυπριακό" με το ζήτημα Οτσαλάν, είπε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος όμως δεν απέφυγε το συσχετισμό, διερωτώμενος "τι θα συζητήσει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη στιγμή που αυτή στηρίζει την τρομοκρατία;".

Ο Μπ. Ετσεβίτ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς της χώρας του, σημειώνοντας ότι "η Τουρκία δεν κλιμακώνει την ένταση, αλλά με τη σύλληψη του Οτσαλάν, μια πραγματικότητα που ήταν γνωστή στην Τουρκία, ήρθε σε σημείο που δεν μπορεί κανείς να την αποκρύψει".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η πραγματικότητα αυτή είναι η υποστήριξη και η εκπαίδευση που παρέχει η Ελλάδα στους διαμελιστές τρομοκράτες. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα δύο στρατόπεδα. Εδώ και χρόνια στα στρατόπεδα αυτά εκπαιδεύονται τρομοκράτες εναντίον της Τουρκίας. Ο κόσμος είχε παραβλέψει μέχρι σήμερα την πραγματικότητα αυτή".

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε πως θα ήταν λάθος να συσχετιστεί το θέμα αυτό με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πρώτα απ' όλα πρέπει να πάψει να στηρίζει τους τρομοκράτες. Τι θα συζητήσουμε με την Ελλάδα, όταν αυτή από την άλλη πλευρά στηρίζει όσους κάνουν εμπρησμούς και δολοφονούν ανθρώπους στην Τουρκία;".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η Τουρκία εδώ και χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, μέσω διαλόγου, αλλά χωρίς οι προσπάθειές της αυτές να φέρουν αποτέλεσμα". Πρόσθεσε πως "η Ελλάδα πρέπει να πάψει να στηρίζει την τρομοκρατία" και τόνισε πως "η Ελλάδα δε στηρίζει μόνο τη διαμελιστική τρομοκρατία, αλλά κάθε είδους τρομοκρατία". Σύμφωνα με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, αφού συμβεί αυτό, η Ελλάδα "πρέπει να δεχτεί την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου".

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ενθάρρυνση με "ευνοϊκά" γκάλοπ

Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, στο τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη, παραπέμπονται οι αποφάσεις του Δ. Αβραμόπουλου για την ίδρυση νέου κόμματος. Παράλληλα, όμως, πληθαίνουν και εντείνονται οι προτροπές και οι πιέσεις από τους "υποστηρικτές" του, να προχωρήσει στο κρίσιμο βήμα, που τόσο δείχνει να το επιθυμεί πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση Σημίτη.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και τα "ευνοϊκά" για το εγχείρημα Αβραμόπουλου γκάλοπ, με τα οποία βομβαρδίζεται τελευταία η "κοινή γνώμη". Για παράδειγμα το χθεσινό γκάλοπ της "Ελευθεροτυπίας" εμφανίζει ότι το 19,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα "ψήφιζε σίγουρα" ένα κόμμα υπό τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ το 44,7% δηλώνει ότι σίγουρα δε θα το ψήφιζε. Από αυτούς που "σίγουρα" θα ψήφιζαν, το 27% προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ, το 18,4% από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 25% προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ. Ταυτόχρονα, όμως, οι ερωτηθέντες κατατάσσουν το υπό ίδρυση κόμμα "μάλλον στα δεξιά" σε ποσοστό 51,7% και "μάλλον στο κέντρο" το 32,9%, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά αυτών που εκτιμούν ότι "θα είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα" και ότι θα εκφράζει τις πολιτικές φιλοδοξίες του δημάρχου.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα Αβραμόπουλου αυτή την ώρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι "θα υπάρξει ο χώρος αυτός και μέχρι των προσεχών εκλογών". Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι "τα κόμματα κρίνονται από την ώρα που γίνονται", ενώ ο Α. Ανδριανόπουλος θεώρησε πιθανό να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια σε ένα κόμμα υπό τον Δ. Αβραμόπουλο.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΤΟ

Συζήτηση περί "τρομοκρατίας" κεκλεισμένων των θυρών!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ.-

Η ΝΑΤΟική "Στρατιωτική Επιτροπή" (MC), το ανώτερο όργανο της "στρατιωτικής δομής", συνεδρίασε χτες κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες και με πρωτοβουλία του Αμερικανού και του Τούρκου αρχηγού Γενικού Επιτελείου συζητήθηκε το θέμα καταπολέμησης της "τρομοκρατίας".Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, η αμερικανο-τουρκική πρωτοβουλία έλαβε χώρα κατά την επίσημη συνεδρίαση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθότι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αποτελεί βασικό στόχο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το υφιστάμενο "στρατιωτικό δόγμα". Τόσο ο Αμερικανός Χένρι Σέλτον, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του Χουσεϊν Κιβρίκογλου έκαναν συνδυασμένη και εκτενή αναφορά στην κουρδική "τρομοκρατία", χωρίς όμως να κατονομάσουν ή να εγκαλέσουν σε κάτι την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση της "Στρατιωτικής Επιτροπής" έλαβε μέρος ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση ή έστω και απλή ενημέρωση προς τον ελληνικό Τύπο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έλαβε το λόγο ή όχι μέσα στη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση της "Στρατιωτικής Επιτροπής" συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής του Απρίλη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται ότι το ζήτημα "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" θα απασχολήσει εκτεταμένα τους ΝΑΤΟικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ηδη από το 1991, που εγκρίθηκε η μετα-κομμουνιστική "στρατηγική αντίληψη" του ΝΑΤΟ, η "τρομοκρατία" αναδεικνύεται σε βασικό "εχθρό", αφού "οι κίνδυνοι της συμμαχικής ασφαλείας είναι λιγότερο πιθανό να είναι το αποτέλεσμα προμελετημένης επιθέσεως εναντίον του εδάφους των συμμάχων, αλλά μάλλον θα προέλθουν από τις αρνητικές συνέπειες ασταθειών, οι οποίες μπορεί να προέλθουν από σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυσκολίες".Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η νέα ΝΑΤΟική "αντίληψη" και η χτεσινή συνδυασμένη αμερικανο-τουρκική πρωτοβουλία καταδείχνει ότι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" θα αποτελεί και πάλι το βασικό ιδεολογικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποτελεί το μόνο ΝΑΤΟικό κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει τέτοιο εκτεταμένο πρόβλημα "τρομοκρατίας", όπως είναι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού - με εξαίρεση, ίσως, τον μακροχρόνιο αγώνα των Βάσκων στην Ισπανία. Η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αποτελεί και την προπαγανδιστική αιχμή της Αγκυρας, στη συγκυρία. Ηδη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, με χτεσινή επιστολή προς τους ομολόγους του σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ - εκτός Ελλάδας - ζητεί "την απαγόρευση του ΡΚΚ" στις επικράτειές τους. Αλλά ενώ στην ΕΕ η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αποτελεί, βασικά, μια πολιτική καταδίκη, στο ΝΑΤΟ αποτελεί "εχθρό" με τη στρατιωτική σημασία του όρου. Γι' αυτό και η χτεσινή συζήτηση στη MC έχει ιδιαίτερη σημασία.

ΠΑΣΟΚ
Τελική ευθεία προς το συνέδριο

Μια βδομάδα σχεδόν πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τα αντιτιθέμενα στρατόπεδα επιδιώκουν να κερδίσουν στον προσυνεδριακό... ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται με ζητούμενο τη διαμόρφωση ευνοϊκών γι' αυτούς συσχετισμών, που όμως, όλοι θα επιδιώξουν να τους εξαργυρώσουν μετά τις Ευρωεκλογές και αναλόγως των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης.

Ετσι χτες στην τυπική συνεδρίαση του ΕΓ, που δε διήρκεσε πέραν των 40 λεπτών και που ο Α. Τσοχατζόπουλος προσήλθε τη στιγμή της... λήξης της, τα μέλη του - πλην των Οικονόμου και Δασκαλάκη - ενέκριναν την εισήγηση για το συνέδριο και τον απολογισμό δράσης του κόμματος. Αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τη χτεσινή διαδικασία είναι τα όσα δηλώθηκαν από τους προσερχόμενους πριν την έναρξή τους. Συγκεκριμένα, ο Π. Οικονόμου επανέλαβε ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο, ο Μ. Δασκαλάκης πως "ή θα αλλάξει η ηγεσία ή θα επέλθει συντριβή" για το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας, κινούμενος στην επιθετική γραμμή που έχουν χαράξει οι "σκληροί" της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας, αντέτεινε ότι ο Κ. Σημίτης θα είναι πρόεδρος και πρωθυπουργός μέχρι το 2004...

Αυτού του είδους ήταν και οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν χτες μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και εσωκομματικών φίλων του Α. Τσοχατζόπουλου, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου. Ετσι οι Θ. Τσουκάτος, Θ. Κοτσώνης, Γ. Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, αλλά και η Β. Παπανδρέου επιτέθηκαν κατά του υπουργού Αμυνας, επειδή έθεσε θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας στις Ευρωεκλογές, ενώ σε άλλο μήκος κύματος ο Μ. Χαραλαμπίδης υπονόησε τη σύσταση "νέου μεγάλου πολιτικού κινήματος", εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν "αναγεννηθεί"...

Προς ποινικές διώξεις μη πολιτικών προσώπων

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας Βασ. Πλιώτας,Ιω. Σακελλάκος και Χρ. Μαρκογιαννάκης σχετικά με τις ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν. Θα μπορούσε, βεβαίως, να προδιαγράψει κανείς από μέρες αυτό το αποτέλεσμα, αφού οι πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία να φέρουν και να φιλοξενήσουν τον Κούρδο ηγέτη στην Ελλάδα, προφανώς για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να του παράσχει πολιτικό άσυλο, έχουν αναλάβει δημόσια τις ευθύνες τους.

Εδώ, όμως, αναφύονται καίρια ζητήματα Δικαίου και ηθικής τάξης. Παρότι η τακτική Δικαιοσύνη είναι αναρμόδια να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η ζημιά, που τυχόν προκάλεσε στη χώρα η παράνομη έλευση του Αμπ. Οτσαλάν, ωχριά μπροστά στη ζημιά, που προκάλεσε η μεταχείρισή του από την ελληνική κυβέρνηση και η παράδοσή του τελικά στους διώκτες του. Παράδοση, για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αντ. Ναξάκης,ο ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς,ο πρώην διευθυντής δημόσιων σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτος,η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου και η κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου,για να αναφέρουμε ορισμένα ονόματα ιδιωτών που φέρονται ως μελλοντικοί υπόδικοι...

ΣΥΝ
Αντιπαραθέσεις για "προγραφές"

Αντιπαραθέσεις προκαλούν πληροφορίες για "προγραφές" και αποκλεισμούς από τις πρώτες θέσεις της λίστας των υποψήφιων ευρωβουλευτών στο Συνασπισμό, που θα γίνει με ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη του κόμματος αυτού στο τριήμερο 13 - 15 Μάρτη.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα που ανέφερε πως "οι προεδρικοί του ΣΥΝ "προγράφουν" τον Παπαγιαννάκη", ο τελευταίος, με δήλωσή του, φανερά δυσαρεστημένος, κάνει λόγο για "έλλειψη δημοσιότητας στις εσωκομματικές προεκλογικές διαδικασίες". Σημειώνει δε πως "είναι κρίμα που τέτοια δημοσιότητα δεν προωθήθηκε από τις "προεκλογικές" ρυθμίσεις που εφαρμόζουν πρακτικά τα όργανα του κόμματός μας, το οποίο τίποτε δεν έχει να χάσει και πολλά έχει να κερδίσει διεκδικώντας ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες".

Απαντώντας, προφανώς για λογαριασμό της ηγετικής ομάδας των "προεδρικών" ο Στ. Πιτσιόρλας,με δήλωσή, του υποστήριξε ότι "η λογική των προγραφών είναι ξένη προς την κουλτούρα του ΣΥΝ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ