ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βαδίζοντας στις παρακαταθήκες των Μακρονησιωτών

ΛΕΠΙΔΗΣ

Με την παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος ιστορικός τόπος» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ τίμησε χτες βράδυ την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και όλους τους κομμουνιστές-δημοκράτες αγωνιστές, που πέρασαν από το «διαβολονήσι», σε εκδήλωση που διοργάνωσε στον πολυχώρο «Απόλλων».

Η επιλογή της 9ης Μάη για να γίνει αυτή η εκδήλωση, δεν είναι τυχαία, τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Θέλουμε να τιμήσουμε τα εκατομμύρια αντιφασίστες αγωνιστές-μαχητές που 62 χρόνια πριν νίκησαν τον φασισμό, τον ναζισμό και σαν σήμερα οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, ύψωσαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην Καγκελαρία στο Βερολίνο». Αφού αναφέρθηκε στα χρόνια λειτουργίας της Μακρονήσου, στις διώξεις και στα βασανιστήρια που υπέστησαν χιλιάδες αγωνιστές, επισήμανε το αίτημα που θέτει σήμερα η ΚΟ Πειραιά «να στηθεί ανδριάντας για τον Δημήτρη Τατάκη και στο πρόσωπο αυτής της ηρωικής μορφής, να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές της Μακρονήσου».

Ο Γιάννης Παπαοικονόμου, δρ. Αρχαιολογίας-ιστορικός, ανέφερε πως με τον τρίτο τόμο του έργου που παρουσιάστηκε χτες, ολοκληρώνεται μια πολύχρονη προσπάθεια ερευνητική, συγγραφική και εκδοτική. Αφού τόνισε πως η Μακρόνησος, ήταν και παραμένει το κέντρο σύγκρουσης δύο κόσμων, με τη διαφορά πως εδώ δε νικά ο χάρος, ο τυπικά νικητής αλλά ο Διγενής, ο νικημένος ήρωας, ο απομονωμένος, πεινασμένος, ετοιμοθάνατος φαντάρος ή πολίτης εκτοπισμένος, υπογράμμισε πως η ΚΝΕ πρέπει να είναι πολύ περήφανη που βαδίζει πάνω σε αυτές τις παρακαταθήκες. Και πως το βιβλίο θα πρέπει να μπει στη βιβλιοθήκη κάθε δήμου, σχολείου, συλλόγου και κυρίως σε κάθε σπίτι, στη συνείδηση κάθε εργαζόμενου.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του Διονύση Γεωργάτου, Μακρονησιώτη και πρωτεργάτη της συγγραφής του βιβλίου. Χαρακτήρισε τη Μακρόνησο ως τη σκληρή τακτική σύγκρουση που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα έχοντας από τη μια πλευρά το πάνοπλο νεοφασισμό νέας τάξης πραγμάτων κι από την άλλη το ΕΑΜικό κίνημα με τα οράματα και τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Απαντώντας στο γιατί γράφτηκε αυτό το βιβλίο, τόνισε: «Ο σπόρος έπεσε την 1η Μάρτη 1948, μέρα της μεγάλης σφαγής στο Α΄ Τάγμα. Οταν πιάναμε τους τραυματίες στα χέρια μας, μας έλεγαν "σύντροφοι γράψτε να μάθει ο λαός τον αγώνα μας"».

Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία του ποιήματος «Αλφα Βήτα Γάμα» του Γ. Ρίτσου από το Φοίβο Ταξιάρχη.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλεύουμε για την τελική δικαίωση

Τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών το Μάη του '36 και την αντιφασιστική νίκη των λαών τίμησε χτες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας μαζικά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και η ΠΕΑΕΑ.

Αντάμωσαν στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο θυσίας των καπνεργατών, το Μάη του '36 στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας. Τίμησαν τους αγωνιστές και τους νεκρούς της εργατικής τάξης στην πάλη κατά της κεφαλαιοκρατίας και του φασισμού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τα εργατικά συνδικάτα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Μ. Τσίγγου αναφέρθηκε στη διαρκή πάλη ανάμεσα στις δύο γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, του συμβιβασμού και της ταξικής σύγκρουσης. «Βαδίζουμε στο δρόμο που ποτίσατε με το αίμα σας. Με μπροστάρη τη συνέχειά σας, το ΠΑΜΕ, παλεύουμε για την τελική δικαίωση του αγώνα μας» κατέληξε.

Για την επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης και την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας που εκδηλώνεται με τη μετονομασία της επετείου σε μέρα της ΕΕ των εκμεταλλευτών, μίλησε από μέρους της ΕΔΥΕΘ ο Δ. Ζαχαριάδης. Αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος και της Σοβιετικής Ενωσης με εκατομμύρια νεκρούς στη μάχη κατά του φασισμού. Και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για να σταματήσει το ματοκύλισμα των λαών από τους πολέμους που στήνουν οι ιμπεριαλιστές για να μοιράσουν σφαίρες επιρροής, πλουτοπαραγωγικές πηγές.

  • Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη έγινε χτες το απόγευμα στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης πίσω από τις φυλακές Επταπυργίου, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης Συκεών, Πολίχνης και Νεάπολης. Ακολούθησε πορεία μέχρι το μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ