ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμφανίζει ως μονόδρομο τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου
  • Υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών
  • Χαιρετίζει τη συμμετοχή των τραπεζιτών στο... σχέδιο στήριξή τους, αλλά ζητά περισσότερη «κοινωνική ευαισθησία»

Με παρεμβάσεις, σε καθημερινή βάση, από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή επιχειρεί η κυβέρνηση να εμφανίσει ως μονόδρομο τη διαχείριση που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να αποσπάσει τουλάχιστον την ανοχή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Καθοριστικής σημασίας στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται η αποδοχή από την «κοινή γνώμη» του σχεδίου στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ και μάλιστα ως της μοναδικής λύσης για να στηριχτεί η «πραγματική οικονομία», να «διασωθούν» θέσεις εργασίας και να στηριχτούν μισθοί και εισοδήματα. Αυτό που επιδιώκει να περάσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που εξυπηρετεί «όλους τους Ελληνες» (!) και στη βάση αυτή να υφαρπάξει τη συναίνεση ή ανοχή των «από κάτω».

Προκειμένου να επιτύχει το στόχο αυτό ο πρωθυπουργός επανέρχεται ξανά και ξανά για να υποστηρίξει το σχέδιο στήριξης της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου, επαναλαμβάνοντας τους παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι τάχα δε χαρίζονται τα 28 δισ. στις τράπεζες και δεν επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι ούτε κατά ένα ευρώ! Επιπρόσθετα, πασχίζει να εμφανίσει το σχέδιο της κυβέρνησης περίπου ως «εχθρικό» με τα συμφέροντα των τραπεζών, το οποίο τάχα επιβάλει η κυβέρνηση... κόντρα στη βούλησή τους. Την ίδια στιγμή ο Κ. Καραμανλής σπεύδει να χαιρετίσει τις κινήσεις - πυροτεχνήματα των τραπεζών, με τις αστείες μειώσεις επιτοκίων, το πάγωμα για ένα εξάμηνο για τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων κ.ά.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη συνάντηση που είχε χτες με τον Σέρβο ομόλογό του για να επαναλάβει την «επιχειρηματολογία» υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών. Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου και άρα και του τελικού επιτοκίου που φτάνει στον καταναλωτή, η διασφάλιση ρευστότητας «κυρίως μάλιστα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», καθώς και «η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας σ' ολόκληρη τη χώρα». Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει το προπαγανδιστικό σλόγκαν ότι... «το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο ούτε με ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ δε χαρίζεται δηλαδή στις τράπεζες».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα 28 δισ. ευρώ θα φτάσουν, μέσω των τραπεζών, σε επιχειρήσεις και πολίτες, ο Κ. Καραμανλής παρέπεμψε... στο Συμβούλιο Εποπτείας που θα συσταθεί με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά τους νέους φραστικούς λεονταρισμούς - «κανείς δεν μπορεί ανέξοδα να λέει "όχι" στην κοινή προσπάθεια» - χαιρέτισε «τα πρώτα δείγματα αλλαγής στη στάση των τραπεζών, στο θέμα των επιτοκίων, στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών», επικροτώντας δηλαδή την κοροϊδία των τραπεζών. Φρόντισε βέβαια να συμπληρώσει ότι «όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά», βάζοντας τον πήχη στην εξομοίωση των επιτοκίων με αυτά που ισχύουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αποδεκτό κάποιοι να προσπαθούν να επιβάλλουν ή να διατηρήσουν όρους ή επιτόκια, που είναι σαφώς επαχθέστερα απ' όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «όσοι διαχειρίζονται χρήματα έχουν υποχρέωση, έχουν καθήκον, να επιδεικνύουν και μάλιστα συνεχώς την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία».

Σε φραστικές επιθέσεις κατά των τραπεζών πλειοδότησε ο Λ. Ζαγορίτης, επιδιώκοντας προφανώς να «μαζέψει» τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Εχετε την εντύπωση ότι ο Κ. Καραμανλής προχθές στις Βρυξέλλες παρακάλαγε τους τραπεζίτες; Καθόλου δεν παρακάλαγε», είπε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) και συμπλήρωσε: «Ο εκβιασμός, η έπαρση και η ακαμψία κάποιων - ευτυχώς ολίγων μεγαλοτραπεζιτών - δε θα περάσει. Δεν είναι δυνατόν να στέλνουν στους πολίτες χαρτιά με τα οποία να τους λένε "ή σε ένα μήνα πληρώνεις αύξηση στο επιτόκιο ή φέρε μου τα λεφτά". Αυτά είναι εκβιασμός. Αυτά δε θα περάσουν»! Ως απόδειξη της ορθότητας του κυβερνητικού σχεδίου και του επιχειρήματος ότι δεν τους χαρίζονται χρήματα ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ επικαλέστηκε ότι οι τράπεζες αντέδρασαν στο κυβερνητικό σχέδιο, παραμένοντας στην περασμένη βδομάδα... Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «ψαρεύει στα θολά νερά», γιατί «σήμερα έκανε δημόσιες σχέσεις με τους τραπεζίτες, με τους οποίους υποτίθεται ότι βρίσκεται σε σύγκρουση».

Τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς καταρρίπτουν βέβαια οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Ο ΓΓ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσος, μιλώντας χτες στον «Σίτι», είπε ότι «πουθενά δεν προβλέπεται ότι θα υπάρχει διορισμός εκπροσώπου Δημοσίου για έλεγχο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης στα ποσά που θα δοθούν στις τράπεζες: «5 δισ. με μορφή ιδίων κεφαλαίων, 15 δισ. έχουν μορφή εγγυήσεων και 8 δισ. αφορούν στην έκδοση τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο»...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η κρίση πλησιάζει επικίνδυνα
  • Δυσοίωνες προβλέψεις του υπουργού Οικονομίας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία
  • Βλέπει την αποτελεσματική της θωράκιση στη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Την κρίση της παγκόσμιας αγοράς, επικαλείται ως άλλοθι η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη σχεδόν βέβαιη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης και στη χώρα μας. Μιλώντας χθες ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με αφορμή τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, ζήτησε από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα επαγρύπνηση και εγρήγορση... παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην οικονομία μας είναι μικρότερες από όσο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια, ο Γ. Αλογοσκούφης περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις επιδράσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, προετοιμάζοντας τον ελληνικό λαό για τα χειρότερα που έρχονται, αλλά και για τις θυσίες που θα πρέπει να υποστεί. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη ...«οι αβεβαιότητες που δημιουργούνται, η έλλειψη της ρευστότητας, ο κλονισμός των χρηματιστηριακών αξιών, η επίδραση της κρίσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι παράγοντες που γίνονται ασφαλώς αισθητοί και στην ελληνική οικονομία». Και συνεχίζει: «Δημιουργούνται επιπλέον κίνδυνοι από την αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων και από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Επηρεάζονται αρνητικά σημαντικοί εξωστρεφείς τομείς της, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Οι παράγοντες αυτοί ασφαλώς επηρεάζουν την κατανάλωση, τις επενδύσεις και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας». Για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Φράση, η οποία μάλλον μοιάζει με ευχή για να διώξει το κακό ξόρκι.

Αν γίνει αφαίρεση της τρέχουσας πολιτικής σκοπιμότητας, οι επισημάνσεις Αλογοσκούφη για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Τουρισμός, ναυτιλία, βρίσκονται ήδη στη δίνη της κρίσης, ενώ η αναφορά σε αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και το ΑΕΠ της Ελλάδας, αγκαλιάζει το σύνολο των οικονομικών σχέσεων. Αρα, η θύελλα πλησιάζει...

Ηδη, το υπουργείο Οικονομίας έχει αναθεωρήσει αρνητικά την πορεία της ανάπτυξης για το 2009, στο 2,5%, από 3% που προέβλεπε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αλλά και αυτή η εκτίμηση φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς υπάρχουν σενάρια για ανάπτυξη περί το 1%, ενώ για την οικονομία της ευρωζώνης προβλέπουν υποχώρηση - 0,9%. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν - κάτι που είναι και το πιθανότερο - τότε θα υπάρξει μεγάλη άνοδος της ανεργίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη λοιπή Ευρώπη. Η εργατική τάξη βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη της. Την καπιταλιστική κρίση και τις κλειστές πύλες των εργοστασίων.

Οι επισημάνσεις Αλογοσκούφη, ωστόσο, δε γίνονται για να αποτυπώσουν με αντικειμενικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση. Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από τους εργαζόμενους «συναίνεση» για το ξεπέρασμα της σημερινής δύσκολης κατάστασης. Αλλωστε, είναι ο ίδιος, που, πριν από λίγο διάστημα, με κυνικό τρόπο, είχε δηλώσει ότι, σε περιόδους κρίσης, οι εργαζόμενοι αποδέχονται με μεγαλύτερη ευκολία τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ