ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Εξελίξεις ιδιαίτερα δυσμενείς για τον ελληνικό λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη

Για «ιδιαίτερα δυσμενείς για τον ελληνικό λαό» εξελίξεις κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας. Εξελίξεις τις οποίες χαρακτηρίζει «αναμενόμενες», μια και είναι «έκφραση και αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανάπτυξης χωρών στο καπιταλιστικό σύστημα και αποτυπώνουν με πιο καθαρό τρόπο τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και τις αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών χωρών». Επιπλέον, το Γραφείο Τύπου χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις στη Νίκαια και επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

«Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας ήταν αναμενόμενες, κυοφορούνται εδώ και χρόνια, δεν αποτελούν έκπληξη. Είναι έκφραση κι αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανάπτυξης χωρών στο καπιταλιστικό σύστημα και αποτυπώνουν με πιο καθαρό τρόπο τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και τις αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών χωρών. Αυτό εκφράζει η κατάργηση του βέτο στα περισσότερα θέματα, η μεγαλύτερη ανισομετρία των ψήφων υπέρ των ισχυρών χωρών, η "ενισχυμένη συνεργασία", καθώς και η παραπομπή για το 2004 των θεμάτων της διεύρυνσης. Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις δεν αφορούσαν στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά είχαν στόχο την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενίσχυση της κυριαρχίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για να γίνει πιο αποτελεσματική η επίθεση κατά των λαών. Γι' αυτό και η Διάσκεψη συνάντησε την αγωνιστική αντίδραση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από διάφορες χώρες.

Η τελική κατάληξη στη στάθμιση ψήφων, με την οποία οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες γίνονται ισχυρότερες και ανακηρύσσονται σε ανώτατη αρχή της ΕΕ, τινάζει στον αέρα τα περί "ευρωπαϊκής οικογένειας" και δείχνει ότι υπάρχει μια συμφωνία λεόντειος, παρά την κατάληξη των "15" ότι χρειάζεται να προστίθενται και οι ψήφοι μιας μικρής χώρας στο άθροισμα των τριών μεγάλων, για να ανατρέπονται αποφάσεις. Εξάλλου, η έγκριση της "ενισχυμένης συνεργασίας" αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, γύρω από τον οποίο θα υπάρχουν ομόκεντροι κύκλοι, οξύνοντας περισσότερο τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς και την υπάρχουσα ανισόμετρη ανάπτυξη. Και συμβαίνει αυτό επειδή, σύμφωνα με την απόφαση της Διακυβερνητικής, μια ομάδα από τις 15 χώρες ή αύριο τις 27, θα μπορεί να αποφασίζει για λογαριασμό και των υπολοίπων. Από την άλλη, και η διακήρυξη του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ αποτελεί απειλή ακόμη και για τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των λαών της ΕΕ.

Η ΕΕ, διαμορφώνοντας τους μηχανισμούς του κινητού ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος καταστολής, της ευρωαστυνομίας και του ευρωστρατού, ενισχύει, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν, τις δυνάμεις καταστολής. Για την Ευρώπη των μονοπωλίων η απειλή και ο φόβος τους είναι τα λαϊκά κινήματα, που συγκρούονται με τα κέρδη και την εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτό προωθούν την καταστολή και τη στρατιωτικοποίηση στην οικοδόμηση της ΕΕ.

Η έγκριση από τη Διακυβερνητική της Νίκαιας της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας κινείται στην κατεύθυνση της αποδιεθνοποίησης του Κυπριακού και στην απομάκρυνση της επίλυσής του σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε ΕΕ και Τουρκία να χειρίζονται το θέμα κατά το δοκούν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την ύπαρξη διαφορών με την Τουρκία (Αιγαίο). Η ελληνική κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες και είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό.

Οι παραπάνω εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τον ελληνικό λαό. Η ενδιάμεση θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα σηματοδοτεί και το ρόλο της ως θύτη και θύματος, ως υποδοχέα της κρίσης που μαστίζει το καπιταλιστικό σύστημα, που τις συνέπειές της θα πληρώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού στο "Διευθυντήριο" και στην "ανάγκη να τηρηθούν οι αρχές της δημοκρατίας" αποτελούν έμμεση ομολογία για το είδος και το χαρακτήρα του οικοδομήματος που χτίζεται. Σε τούτη τη λυκοσυμμαχία η ελληνική πλουτοκρατία επιχείρησε να αναβαθμίσει το ρόλο της, μέσω της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δίχως βεβαίως να αλλάξει τα βασικά δεδομένα.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Ευρώπης στη Νίκαια, ως συνέχεια του Σιάτλ και της Πράγας. Προβάλλει η ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος στηριγμένου στα λαϊκά κινήματα σε εθνικό επίπεδο, εναντίον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Ενα κίνημα ικανό να αξιοποιεί τις αντιφάσεις και αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού και που θα αναπτύσσει και θα συντονίζει γενικότερους αγώνες, ενώ με τη δράση του θα δίνει ελπίδα και φτερά σε λαούς και κινήματα που αφυπνίζονται».

ΔΗΚΚΙ
Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών

Σχολιάζοντας τις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής στη Νίκαια, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας δήλωσε: «Η απόφαση της Διακυβερνητικής στη Νίκαια επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της δημιουργίας, από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, της Ευρώπης των τριών ταχυτήτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ισχυρών σε βάρος των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών χωρών και της πλειοψηφίας των Εευρωπαίων πολιτών». Και συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι «αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση οικοδομείται, με τη συνευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, δυναμιτίζει την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης της αλληλεγγύης και της πραγματικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση αντί να επιχαίρει, θα έπρεπε να αναλάβει τις μεγάλες της ευθύνες γι' αυτή την αρνητική ευρωπαϊκή εξέλιξη».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στην έλλειψη... οράματος εστιάζει την κριτική του

Στο έλλειμμα... οράματος και πολιτικής βούλησης αποδίδει ο ΣΥΝ τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Νίκαια της Γαλλίας, σύμφωνα με τη δήλωση του Ν. Χουντή, μέλος της ΠΓ του Κόμματος και υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Αυτοί οι δύο παράγοντες που έλειψαν ευθύνονται λοιπόν για το «παζάρι μεταξύ κρατικών συμφερόντων με τελικό αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ρόλου των ισχυρών στη λήψη των αποφάσεων», όπως δήλωσε ο Ν. Χουντής.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στις «ελπίδες»(!) που «γέννησαν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και οι ευρω-πορείες της Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ