ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Να αποσυρθεί τώρα το τερατούργημα!

Την κατακραυγή εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών για το νομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο το νερό, μετέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας χτες στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σημείωσε ότι είναι μεγάλη η αγωνία των εργαζομένων, «που με ένα στόμα λένε πως αυτό που σήμερα προωθείται με το νομοσχέδιο - τερατούργημα για το νερό είναι τα "καλά" του ΟΣΕ που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία, είναι τα "καλά" της Ενέργειας που οδήγησαν στην ενεργειακή ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα τεράστια κέρδη για το καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων και τα κομμένα ρολόγια για τη φτωχολογιά».

Η Δ. Μανωλάκου μετέφερε τη διαμαρτυρία των αρμόδιων φορέων που καταγγέλλουν τη διαδικασία - παρωδία, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν για το νομοσχέδιο, αν και τους αφορά, και ζητούν την απόσυρσή του, επιβεβαιώνοντας ότι προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία ξεκίνησε από το 1999.

Τόνισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ίδια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. «Εχετε δέσμευση όλοι σας απέναντι στην ΕΕ, στην οποία υποκλίνεστε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξεδιάντροπα στηρίζετε τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για το κέρδος τους, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, όπως και σε φτηνή Ενέργεια με τη χρήση εγχώριων πηγών».

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει καθαρό στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των σκουπιδιών, διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια απ' τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων τους για την ιδιωτικοποίηση του νερού όταν οδηγούσαν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΔΥΑΘ στο χρηματιστήριο, όπως έγινε και με τη ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που την ψήφισαν όλοι, με τα 14 αεροδρόμια κ.λπ.

Επισήμανε πως το γεγονός ότι στην καπιταλιστική οικονομία το νερό είναι εμπόρευμα και όχι αγαθό επιβεβαιώνεται απ' το ότι κόβεται σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως στου Ζωγράφου, στη χαμηλοσυνταξιούχο, που επιχείρησαν να της πάρουν το ρολόι νερού, αλλά απέτυχαν κάτω από το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης.

Ακόμα, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι η ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενισχύει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησής του, αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης για την κοστολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γεγονός που θα ακριβύνει το νερό για τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Οπως υπογράμμισε, «στόχος θα παραμένει να γίνεται έλεγχος της ζήτησης και όχι αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού που είναι εφικτή, η εξασφάλιση με γρηγορότερους ρυθμούς νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που σημαίνει ακόμα χειρότερες σχέσεις εργασίας σε ΕΥΔΑΠ - ΕΔΥΑΘ και συρρίκνωση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης».

Καταλήγοντας επισήμανε: «Γι' αυτό εμείς όχι μόνο το καταψηφίσαμε αλλά ζητήσαμε απ' την αρχή την απόσυρσή του. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση, παλεύει για τη διασφάλιση φτηνού και ποιοτικού νερού για τον λαό με την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του στην αγροτική παραγωγή χωρίς χαράτσια. Καλούμε τον λαό να δυναμώσει την πάλη του για καμία αύξηση της τιμής του νερού, αντίθετα για δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά στρώματα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.

Ωστόσο η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή απ' τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο

Πάτρα
Πάτρα
«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας»: Με την απαίτηση αυτή βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, σε μια σειρά δήμους όλης της χώρας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που φέρνει μεγαλύτερο χαράτσωμα στον λαό, αλλά και διάλυση των εργασιακών σχέσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Πάτρα χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη πραγματοποιούνται τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας τους και τις δύο μέρες. Μάλιστα, χτες μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Πάτρας, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε η αγωνιστική δημοτική αρχή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, αλλά και η διοίκηση της Επιχείρησης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Διονύση Κλάδη.

Οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι προωθείται ολοκληρωτική εκχώρηση της διαχείρισης του νερού και των λυμάτων σε ιδιώτες εργολάβους, που ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά το τελευταίο αναμένεται να αντιμετωπίσει στο εξής σοβαρά προβλήματα, καθώς θα αυξηθούν η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, ενώ θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις, την ίδια ώρα που και σήμερα οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Πάτρα ο Οργανισμός της ΔΕΥΑΠ προβλέπει 379 θέσεις και σήμερα εργάζονται 165 εργαζόμενοι, ενώ το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται περίπου 20 και έχει απαγορευθεί η πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας, από τις κυβερνήσεις ΝΔ σήμερα και ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα.

Λάρισα
Λάρισα
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην Καλαμάτα, που χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου, μεταξύ άλλων τόνισε πως σε σύνολο 102 εργαζομένων, μόνο στη ΔΕΥΑΚ μόλις 55 εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι με διάφορες μορφές (μπλοκάκια, ορισμένου χρόνου συμβάσεις κ.λπ.), ενώ άμεσα προβλέπονται 5 συνταξιοδοτήσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας. Κινητοποιήσεις εργαζομένων στις ΔΕΥΑ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στη Λάρισα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες στην κεντρική πλατεία και πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ιδιώτης στο νερό, τιμολόγιο ακριβό», απαιτώντας να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο - έκτρωμα». Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αφού σήμερα θα γίνει νέα 4ωρη στάση εργασίας.

«Οχι» στην «απελευθέρωση»

«Λέμε όχι στην "απελευθέρωση", την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεσή της για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Και επισημαίνει ότι «η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας», επισημαίνει.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας ενώνει τη φωνή της «με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο τον λαό και διεκδικούμε:

- Φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

- Σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου.

- Εξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του».

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Περιοδεία στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας πραγματοποίησε χτες ο Γ. Λαμπρούλης

Ομιλία στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) πραγματοποίησε, χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, συνοδευόμενος από στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέξη Ζορμπά, Γραμματέα της ΤΕ. Στο πλαίσιο της περιοδείας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε και με το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης χαιρέτισε τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση, με το οποίο παραδίδει την ύδρευση και την αποχέτευση στους ιδιώτες, ανοίγοντας έτσι νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνέχεια σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση προωθεί την ''απελευθέρωση'' και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό».

Αφού σημείωσε ότι «προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια», στηλίτευσε την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και φυσικά όλοι μαζί έβαλαν το χεράκι τους στο ξεπούλημα του νερού, στέλνοντας στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ». Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη χρόνια απαξίωση, από μεριάς των κυβερνήσεων, των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Αφού επισήμανε ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας», σημείωσε ότι για το ΚΚΕ είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησής του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Να διεκδικηθούνη φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου. Ακόμη, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Τέλος, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Oδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα, να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 16 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ