ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονες συζητήσεις και πολύ παρασκήνιο με τις Εγγυήσεις

Από τη συνάντηση, την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες
Από τη συνάντηση, την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντατικές είναι οι διεργασίες γύρω από πιθανή αναμόρφωση του «συστήματος των Εγγυήσεων» για την Κύπρο καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα προσδοκούν πλεονεκτήματα από μια νέα ισορροπία που μπορεί να διαμορφωθεί με «όχημα» τις διαπραγματεύσεις για «λύση» του Κυπριακού με βάση το νέο διχοτομικό σχέδιο. Σε αυτήν τη βάση δυναμώνουν οι συζητήσεις με αρκετές «εναλλακτικές» αλλά και διαφωνίες, στο φόντο και των διαφόρων επενδυτικών και άλλων σχεδιασμών που προχωρούν για όλη την περιοχή με πρωταρχικό το ζήτημα της Ενέργειας, αναζοπυρώνοντας συνολικά την επιθετικότητα των μονοπωλίων κατά των λαϊκών συμφερόντων. Το Κυπριακό εξάλλου απασχόλησε χτες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχαν πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες (όπου βρέθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών. Εκεί φαίνεται ότι επανήλθε στο προσκήνιο ακόμα πιο έντονα το ενδεχόμενο της «ανάθεσης» της επιτήρησης εφαρμογής της όποιας συμφωνίας σε μια πολυεθνική δύναμη ασφαλείας χωρίς τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία (φυσικά με τις βρετανικές βάσεις στο νησί άθικτες). Η συζήτηση για το ποιος θα συμμετάσχει στη δύναμη αυτή εμπλέκει εδώ και καιρό επικίνδυνες λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ για την «ενεργοποίηση» ειδικά του τελευταίου πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον, με έμπειρους διπλωμάτες της, με πρώτη τη γνωστή υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Μετά τη συνάντηση ο μεν Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «είμαστε στην ίδια γραμμή, απόλυτα ταυτισμένοι, και συνεχίζουμε τον διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις», ο δε Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση (...) Είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας». Βεβαίως, υπήρξε και διαφορετική προσέγγιση για τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, όπου εμφανίζει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Παρεμβαίνοντας χτες το πρωί στο ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως βασικός πυλώνας για τους στόχους που έχουν τεθεί θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της. Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να απουσιάζει από μια πολυμερή διάσκεψη και έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «διάσταση απόψεων». Επίσης, διέψευσε τα περί αμερικανικής πρότασης για το θέμα των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου (σ.σ. που εδώ και καιρό έχει θέσει το ζήτημα δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης για την ασφάλεια) αντιμετωπίζεται πολύ θετικά.

Πάντως, το παρασκήνιο γύρω από τις επαφές στην Ελβετία και ειδικά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια συνεχίζεται έντονο, ειδικά ως προς τη σύνθεση της Διάσκεψης αλλά και το βαθμό εμπλοκής κάθε πλευράς (ποιοι θα παραβρεθούν στο κύριο τραπέζι διαλόγου, πόσα «παράλληλα» τραπέζια θα στηθούν κ.τ.λ.). Οι Τούρκοι έχουν διαμηνύσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη όμως όχι στο ίδιο τραπέζι, αλλά σε διπλανή αίθουσα.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημείωσε στο ΡΙΚ ότι όλα τα σενάρια για το Κυπριακό είναι πιθανά και χαρακτήρισε τη Διάσκεψη «ανοικτού τέλους».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης περιέγραψε το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως αυτό απορρέει από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων ισχυρών κρατών - μελών όσο και από το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. «Στόχος της δικής μας πλευράς είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για το θέμα της ασφάλειας όσο και για μια πετυχημένη πολυμερή διάσκεψη», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας πόσο θα περιπλέκεται διαρκώς το παζάρεμα. «Κινούμαστε με βάση τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το 2004, γι' αυτό και η ΕΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη», είπε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις τους ομολόγους του της ΕΕ και σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή, τις «ευθύνες» που έχει η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιέγραψε ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, τονίζοντας σε συνάντησή του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «βοηθήσει».

Σε ρεαλισμό και συμβιβασμό καλεί ο Ακιντζί

Στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είπε προχτές ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα πολύ κομβικό σημείο, ξεκαθαρίζοντας ότι μια «λύση» του Κυπριακού σημαίνει συμβιβασμό και ότι δεν θα πάρουμε όλοι αυτό που θέλουμε, ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να πάρει όλα όσα θέλει, ότι το θέμα είναι αν μπορούμε να είμαστε αρκετά λογικοί και ρεαλιστές έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι πρόκειται για τελευταία προσπάθεια λύσης της «γενιάς μας», υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί απειλή και ισχυριζόμενος ότι η γενιά αυτή έχει χρέος απέναντι στις νεότερες να ολοκληρώσει μια συμφωνία.

Οι παραπάνω δηλώσεις Ακιντζί έγιναν κατά την παραλαβή ψηφίσματος που δόθηκε και στην ηγεσία του ψευδοκράτους και στην Κυπριακή Προεδρία, προχτές, μετά από διαδήλωση που έγινε στη Λευκωσία υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης των συνομιλιών.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χωροταξικός σχεδιασμός κομμένος στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες τις τελευταίες μέρες για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», προστέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη» και από χτες συζητείται ως επείγον στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση, στο όνομα της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, συνεχίζει να διαμορφώνει το κατάλληλο «περιβάλλον» των προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Για την ακρίβεια - όπως εξάλλου «μαρτυράει» και ο τίτλος του νομοθετήματος - πιάνοντας το νήμα από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της γης, την αλλαγή χρήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, όπως είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αναβαθμίζοντας το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται με ρητό τρόπο ότι από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είναι «η εδραίωση διαδικασιών που παρέχουν εγγύηση για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», δηλαδή την παροχή της ασφάλειας που θέλει το κεφάλαιο καθώς και «να αποτυπωθεί ότι κατευθυντήρια αρχή και σκοπός του χωρικού σχεδιασμού αποτελεί η ενίσχυση της οικονομίας, των επενδύσεων και της απασχόλησης», όλα περιτυλιγμένα με τις γενικές διακηρύξεις για «ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός που προωθείται διαδοχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή είναι «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου». Εξάλλου, σημείωσε, όλο το προηγούμενο διάστημα «εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με στελέχη των αστικών κομμάτων έλεγαν ότι το χωροταξικό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ετσι και το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται να αναμορφώσει ελαφρά, έως ελάχιστα, το πλαίσιο χάραξης χωροταξικής πολιτικής» των προηγούμενων κυβερνήσεων «ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ειδικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο». Αλλωστε, το νομοσχέδιο «κάνει λόγο για ευθυγράμμιση του χωροταξικού σχεδιασμού με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, ενώ περιγράφει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός υποτάσσεται ουσιαστικά στη γενική οικονομική πολιτική της άρχουσας τάξης», που είναι η «συγκέντρωση και οργάνωση της ιδιοκτησίας σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις», «η προώθηση της εμπορευματοποίησης και εκείνου του τμήματος της γης που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, αλλά και μια σειρά εγκαταστάσεις και υποδομές, όπως δασικές εκτάσεις, περιουσίες δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.», «η κατάργηση των όποιων περιορισμών υπήρχαν στις αλλαγές χρήσεων γης» κ.λπ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι «για το ΚΚΕ η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα. Ομως αυτό προϋποθέτει τη ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ