ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διαφωνίες σε κάποια θέματα» οι τουρκικές διεκδικήσεις

Copyright 2018 The Associated

Τους ισχυρισμούς όλων όσοι επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην «ασφάλεια» και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας διαψεύδει για άλλη μια φορά ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ενόψει των χτεσινών επαφών που είχε στην Τουρκία (βλέπε και σχετικό θέμα, σελ. 4), απαντώντας σε ερώτημα για τα Ελληνοτουρκικά, χρησιμοποίησε τη φράση «διαφωνίες σε κάποια θέματα» για να αναφερθεί στην κατάσταση στο Αιγαίο και σε όσα συνιστούν συνεχή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Είπε συγκεκριμένα: «Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο εταίροι μεγάλης αξίας, είναι εταίροι από το 1952. Και οι δύο συνεισφέρουν στη συλλογική μας άμυνα. Περιμένω οι διαφωνίες που βλέπουμε σε κάποια θέματα να λυθούν ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα σε πνεύμα καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών και το ότι συμφώνησαν να λύσουν αυτές τις διαφωνίες μέσω διαλόγου».

Σε νέο ερώτημα του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο ανάμειξης του ΝΑΤΟ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε καθαρά: «Οχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Παραπάνω από ενδεικτική είναι, εξάλλου, και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος, επικροτώντας ουσιαστικά τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» του ΝΑΤΟ, που κατά τ' άλλα επικαλείται ως τάχα «προστάτη» της «ασφάλειας και σταθερότητας», δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι φόρουμ επίλυσης διαφορών των μελών της συμμαχίας» και έτσι «ποτέ η ελληνική πλευρά δεν είχε επιλέξει το ΝΑΤΟ ως ένα τέτοιο φόρουμ». «Από τη δική μας θέση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι η εδαφική κυριαρχία της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη (...) και να καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες τις οποίες και η ίδια έχει υπογράψει», πρόσθεσε, καλώντας την να πάρει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ερωτηθείς δε για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «η ενημέρωση που έχουμε από την τουρκική πλευρά είναι ότι ολοκληρώνεται η έρευνα του Τούρκου εισαγγελέα. Αναμένουμε το κατηγορητήριο και τις τελικές αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», έλεγε πως «βρισκόμαστε ουσιαστικά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αεροπλάνα - και τα πλοία στο Αιγαίο - να υποχρεούνται να κάνουν αναχαιτίσεις».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία συνδέει την υπόθεση των «οκτώ» με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ρητές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, δεν μπορώ να κάνω εικασίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν συνδέονται», ενώ σε σχέση με την κράτηση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, δήλωσε ότι «μετά τη λήξη του 18μηνου, που συμπληρώνεται εντός του Μαΐου, δεν προβλέπεται η παράταση της κράτησής τους», καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς προς την ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς 5 ζεύγη τουρκικών «F-16» προχώρησαν σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Ν/Α Αιγαίο, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Συνέχεια στο παζάρι εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται τα παζάρια Ελλάδας - ΠΓΔΜ για μια συμφωνία για το ονοματολογικό της γείτονος, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη χώρα του, είπε ότι «έχει γίνει πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα» και ότι «μόνο το θέμα που αφορά στη διεθνή χρήση του ονόματος δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώνει επίσης τους όρους της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως θα γίνει στην ΠΓΔΜ ένα δημοψήφισμα επί του ονόματος που ενδεχομένως να συμφωνηθεί. Επέμεινε, επίσης, ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση και γι' αυτό δεν χρειάζεται η αλλαγή Συντάγματος, αφού το όνομα που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό δεν θα έχει καμία επιρροή στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε.

Σε άλλη συνέντευξή του σημείωσε ότι Αθήνα και Σκόπια δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση και ότι αν γίνει συνάντηση ξανά με τον Ελληνα ομόλογό του, θα σημαίνει ότι «υπάρχει πιθανότητα για μια λύση που να είναι αποδεκτή από τους πολίτες και των δυο χωρών». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι έτσι και αλλιώς θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στις 16 - 17 Μάη, στη Σόφια.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη "Μακεδονία" από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, «η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτε το "απρεπές" για να εμποδίσει το δικαίωμα πάνω από το 75% του πληθυσμού που έχουν αποφασίσει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχες δηλώσεις πραγματοποίησε και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ.

Πρέπει, παραπέρα, να καταγραφεί το γεγονός ότι ο Ζάεφ, όπως σημειώνουν ΜΜΕ της γείτονος, βρίσκεται σε «συζητήσεις» προκειμένου να επιτύχει αύξηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίλυση θεμάτων που έχει μπροστά.

Ακόμα, τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ζάεφ συναντήθηκε χτες με τον Γερμανό πρέσβη στα Σκόπια Τ. Γκέρμπεριτς, ο οποίος τόνισε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τη «βούληση της "Μακεδονίας" να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Οι δηλώσεις Ζ. Ζάεφ και Ν. Ντιμιτρόφ προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ο οποίος σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει «να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Οτι θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μία μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Επίσης, προκάλεσαν νέα κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, την ώρα που και οι δύο αποδέχονται και στηρίζουν την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έβαλε θέμα για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «διαπραγματευτική ανικανότητα».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ απάντησαν ότι «η ΝΔ θέλει να κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου» και επιδεικνύει «ανευθυνότητα» στο χειρισμό των «εθνικών θεμάτων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωνε χτες ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «τη μεγάλη προσπάθεια» για αμοιβαία αποδεκτή λύση με αλλαγές στο Σύνταγμα και χρήση του νέου ονόματος «erga omnes», λέγοντας πως μόνο έτσι μια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη. Επέμεινε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για λύση, να πάει χαμένο» και κάλεσε τη ΝΔ να δείξει υπευθυνότητα, να σταματήσει να ψαρεύει στα «θολά νερά» του εθνικισμού και να στηρίξει την «εθνική γραμμή» (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κ.λπ.).

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ουκρανίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιέτρο Σιμονιένκο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του, στην οποία συμμετείχαν οι Βικτόρια Γκεοργκιέβσκα και Γιεβγκέν Γκερασιμένκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καταδικάστηκε η ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, στην Ουκρανία και την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Ουκρανίας και την πάλη του ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις και διώξεις από το αντιδραστικό ουκρανικό καθεστώς, τονίζοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα εντείνει τις προσπάθειες για τη στήριξη της πάλης των Ουκρανών κομμουνιστών.

Περιστατικό με πολλά ερωτήματα και «γκρίζες ζώνες»

Διαστάσεις παίρνει περίεργο περιστατικό, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έγινε στις 13/4, όταν τρεις νεαροί προσέγγισαν τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Η βραχονησίδα, στο Ανατολικό Αιγαίο, δυτικά της Σάμου, είναι μεταξύ των 25 νησιών και 127 βραχονησίδων που αμφισβητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και συχνά - πυκνά καταγράφονται υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω της.

Το περιστατικό, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα τις προηγούμενες μέρες μέσω του διαδικτύου, αποτέλεσε ευκαιρία για νέες δηλώσεις περί «γκρίζων ζωνών» από την τουρκική κυβέρνηση.

Χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ δήλωνε: «Εχουμε υπόψιν μας ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ενέργειες αύξησης της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει σημασία που ανήκουν. Εγινε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή στα Ιμια». «Η τουρκική ακτοφυλακή έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε τη σημαία από εκεί», πρόσθεσε για να «συστήσει» μάλιστα στην Ελλάδα «να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

Αργότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, έλεγε ότι τη σημαία την κατέβασαν Τούρκοι κομάντος και ότι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.

Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση σχετικά με το περιστατικό προκαλεί και η τοποθέτηση της κυβέρνησης.

Στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, πηγές διέψευδαν πως υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα στη βραχονησίδα τα τελευταία 24ωρα, αν και παραμένουν κενά στο τι ακριβώς έχει γίνει εκεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χτες πως «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», χαρακτηρίζοντας «απολύτως προκλητική και καταδικαστέα» τη δήλωση Γιλντιρίμ και προσθέτοντας πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Εξάλλου, με δηλώσεις του σε ΜΜΕ, ο δήμαρχος Φούρνων Γ. Μαρούσης φέρεται να διαβεβαιώνει ότι η ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά. Οτι ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του Λιμενικού, βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με τη συγκεκριμένη βραχονησίδα και χρησιμοποίησε κιάλια για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Οτι όσοι σήκωσαν τη σημαία «ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ