ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιεργεί κλίμα προσμονής για να αποσπάσει την ανοχή του λαού

Eurokinissi

Με το νέο πακέτο μέτρων να «αμπαλάρεται» και όλες τις πληροφορίες να επιβεβαιώνουν το σκληρό του περιεχόμενο σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τους στόχους για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, αλλά και τους τρόπους διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας, αξιοποιώντας το κλίμα μειωμένων απαιτήσεων που η ίδια καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τη γνωστή απάτη ότι η «αλλαγή σελίδας», δηλαδή η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα ωφελήσει και τον ίδιο για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» σκιαγράφησε αυτή την «αλλαγή», και αξιοποιώντας στοιχεία της Κομισιόν έκανε λόγο για «βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο». Το «κλίμα» βεβαίως δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά το κεφάλαιο. Αλλωστε μιλάμε για τον μήνα που, μαζί με το διαφαινόμενο κλείσιμο της συμφωνίας, οι λαϊκές οικογένειες δοκίμασαν νέα χαρατσώματα στο εισόδημά τους (όπως με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), σε ένα ακόμα δείγμα για το τι σημαίνει για το λαό η «έξοδος από την επταετή κρίση», για την οποία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ο Αλ. Τσίπρας, κακοποιώντας προκλητικά το περιεχόμενο της μέρας, επιχείρησε σε μια ακόμα λαθροχειρία να συνταιριάξει τους ηρωικούς εργατικούς αγώνες με τον «αγώνα» της κυβέρνησης για τη «δίκαιη», καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει «ποιοτικές θέσεις εργασίας». Κι όλα αυτά, ενώ διατηρεί άθικτο όλο το νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων ετών που εξασφαλίζει όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να ορθωθούν κι άλλα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, πάντα για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις την ελπίδα τους για μια περίοδο «ησυχίας» μετά το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν σχέδια χειραγώγησης του λαού. Ενδεικτικά των κυβερνητικών βλέψεων είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι με την «υπερασπιστική» του γραμμή το Μαξίμου θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη λαϊκή ανοχή σε «προσδοκία». Οπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής: «Υπάρχει μια ανοχή ταυτόχρονα με προσμονή και με δυσαρέσκεια μέσα σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που εμπιστεύτηκαν τη δική μας κυβέρνηση. Αυτό το μείγμα, αυτή η κατάσταση, όμως, παρατείνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε προσδοκία...».

Οι ψεύτικες για το λαό προσδοκίες αναμένεται να τροφοδοτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και με την προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια σειρά από αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε Υγεία - Παιδεία, Τοπική Διοίκηση, αστικούς θεσμούς κ.ο.κ., μαζί με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, ως τάχα «ταξικά» υπέρ του λαού μέτρα μέσα στο «ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον».

«Εξωστρεφείς» δράσεις για την ανάκαμψη των κερδών

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» με όσα περιλαμβάνει, «ανεβάζει στροφές» και σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους στόχους του κεφαλαίου και το «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», όπως έχει βαφτιστεί το σχέδιο ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικό είναι το «βαρύ πρόγραμμα» υπουργών και του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, και του «ανοίγματος» αγορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο εξωτερικό, με «σταθερά» τον στόχο του κεφαλαίου για ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο».

Ετσι, αύριο και μεθαύριο συνέρχεται στην Αθήνα η 3η Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ενώ Επιχειρηματικό Συνέδριο γίνεται το διήμερο 3 και 4 Μάη στην Αθήνα, με συμπροέδρους τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Bin Ahmad Al Jaber.

Χαρακτηριστικά, από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο προγραμματίζεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι υπουργείων, οργανισμών και κλαδικών φορέων, ενώ από την πλευρά των ΗΑΕ θα παρευρεθούν πλέον των 70 εκπροσώπων αντίστοιχων υπουργείων και φορέων. Οπως αναφέρεται δε από πλευράς της κυβέρνησης, «κεντρικός στόχος της ΜΔΕ αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος (εμπόριο, επενδύσεις, Ενέργεια, Τουρισμός κ.λπ.)».

Παραπέρα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΜΔΕ, θα ακολουθήσει Επιχειρηματικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 200 περίπου ελληνικών και επιχειρήσεων από τα ΗΑΕ. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, και ο προαναφερθείς υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ.

Ακολουθεί στις 12 - 15 Μάη η επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα, όπου αναμένεται να υπογράψει με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων ένα τριετές σχέδιο δράσης για την πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στους τομείς των μεταφορών (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος και ιδιαίτερα η γραμμή Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου), των logistics, των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας. Σύμφωνα με την «Αυγή», ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάν, αλλά και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ στις 14 και 15 Μάη θα συμμετάσχει και θα μιλήσει σε συνέδριο στο Πεκίνο για τον «σύγχρονο δρόμο του μεταξιού».


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Σχέδια και «αναζητήσεις» σταθερότητας για το κεφάλαιο

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενόψει του συνεδρίου της στα τέλη Ιούνη, στον απόηχο των αντιθέσεων που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τυπικά με αφορμή το ποιοι θα μετάσχουν στο συνέδριο.

Αντιθέσεις που, ανεξάρτητα από επιμέρους «ατζέντες», αντανακλούν μεγάλη κινητικότητα στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και στην αντιπαράθεση για το ποιο είναι το πιο πρόσφορο σχήμα για τη διαμόρφωση εναλλακτικών σχημάτων αστικής διαχείρισης, ικανών να «τρέξουν» τον «εθνικό» στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Μια διαμάχη, όπου παρότι σήμερα τον τόνο δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ρόλο και λόγο διεκδικούν και οι υπόλοιποι.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) , Φ. Γεννηματά, μιλώντας στα «ΝΕΑ», δικαιολόγησε την απόφασή της να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο, λέγοντας ότι είναι «επιλογή πολιτική, θεσμική, καταστατική που δίνει διέξοδο και ξεκαθαρίζει τους όρους λειτουργίας του κόμματος και το πολιτικό πλαίσιο βάσει του οποίου κινούμαστε».

Επιπλέον, ενδεικτικά της «κοινής βάσης» πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων είναι τα όσα είπε για το ότι «δε βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο. Τώρα το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή. Εμείς θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί», πετώντας το μπαλάκι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι αρνούνται να υπηρετήσουν με συνέπεια την «εθνική» γραμμή του κεφαλαίου.

Ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζεται διαφοροποιούμενος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ανέφερε ότι η «ηγετική ομάδα» πριονίζει την «προσπάθεια ανασύστασης του χώρου» και επέμεινε το συνέδριο της ΔΗΣΥ να είναι «ανοιχτό στην κοινωνία καθώς και στα άλλα κόμματα και σε φορείς της ευρύτερης κεντροαριστεράς».

Ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, που επίσης διαφωνεί με τις επιλογές Γεννηματά, Στ. Ξεκαλάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτήρισε λάθος τις αποφάσεις της προέδρου και είπε ότι ο ίδιος «τιμωρείται» «για την έκφραση διαφορετικής άποψης στα όργανα».

Σε μια απάντηση από το περιβάλλον Γεννηματά, ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου, Μ. Οθωνας, δήλωσε στην εφημερίδα «Real» ότι επιβάλλεται «να λαμβάνονται και δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσειςυπέρβασης καταστάσεων (...) Με επίκεντρο τις αγωνίες των ανθρώπων που θέλουμε να εκφράσουμε και όχι το μικρόκοσμο των προσωπικών επιδιώξεων κανενός».

Και στα κεντροδεξιά

Στο μεταξύ, διεργασίες παρατηρούνται και στα κεντροδεξιά. Η αποχωρήσασα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, που κάποιοι την ήθελαν να εντάσσεται στη ΔΗΣΥ, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ουσιαστικά προανήγγειλε την προσχώρησή της στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη «έκπληξη», η οποία «έδωσε τη χαριστική βολή» στο Ποτάμι. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να ρίξει και τις ανάλογες «γέφυρες», σημειώνοντας ότι «ο τόπος έχει ανάγκη πράγματι από μια γερή σοσιαλδημοκρατική παράταξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ