ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγεται ο Σολάνα για τον Ευρωστρατό

Αλληλέγγυα με την κυβέρνηση δηλώνει η ΝΔ

Βιαστικός να ρυθμίσει την εκκρεμότητα στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας, εμφανίστηκε χτες ο Χαβιέ Σολάνα, αγνοώντας, προφανώς, τις ελληνικές αντιρρήσεις, οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν και από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist έδωσε περιθώριο ενός μήνα, για να βρεθεί λύση στη διαφωνία για τον ευρωστρατό. Η ΕΕ, είπε, απαιτεί ένα «ξεκάθαρο σημάδι ότι είμαστε έτοιμοι» έως τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 14 και 15 Μαΐου.

«Το Μάη πρόκειται να υπάρξουν πολύ σημαντικά γεγονότα. Εως τότε θα πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο σημάδι πως είμαστε έτοιμοι. Εάν δεν το έχουμε, θα σπαταλήσουμε περισσότερο χρόνο», είπε ο Χ. Σολάνα και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος για τη σταθερότητα της Ευρώπης και του κόσμου, για τη δική μας αξιοπιστία. Ετσι, όσο συντομότερα τελειώσουμε, τόσο καλύτερα».

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ανάγκη για γρήγορη επίλυση του ζητήματος και την τοποθετεί έως την ημερομηνία (14 και 15 Μαΐου), που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας.

ΝΔ: Μέτωπο με την κυβέρνηση

Μέτωπο με την κυβέρνηση για το θέμα του ευρωστρατού έχει συμπήξει ο Κ. Καραμανλή, σε μια, απεγνωσμένη μάλλον, προσπάθεια να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους «συμμάχους» (ΗΠΑ και ΕΕ), που εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλουν το κείμενο της Αγκυρας.

Στη συνάντηση που είχε χτες με τον υπεύθυνο της ΚΕΠΠΑ, Χ. Σολάνα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τον πρωθυπουργό και στις δηλώσεις που έκανε αργότερα ανέφερε ότι «για μας το κείμενο της Αγκυρας που αφορά τον ευρωστρατό, με αυτή τη μορφή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ο Χ. Σολάνα επέμεινε ότι το κείμενο δεν μπορεί να αλλάξει και στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση και τους θεσμούς της ΕΕ, ώστε να βρεθεί λύση, αλλά χωρίς να μπορεί να την προσδιορίσει χρονικά. Επίσης, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε πως είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται μια χώρα - μέλος της ΕΕ με μια χώρα που δεν είναι μέλος, όπως η Τουρκία. Σημείωσε, μάλιστα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έστω και αργά πήρε τη σωστή θέση και θα τη στηρίξουμε». Συμπλήρωσε ότι δε στέκεται πλέον στην κριτική προς την κυβέρνηση, ότι δηλαδή, «δε θα είχαμε φτάσει εδώ αν η κυβέρνηση δεν είχε αδρανήσει».

Για «ζεϊμπέκικο» στη Ραμάλα

Ταξίδι εντυπώσεων θέλουν να πραγματοποιήσουν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Ειρωνικά χαμόγελα αρχίζουν να προκαλούν οι αλλεπάλληλες και χωρίς κανένα αντίκρισμα κινήσεις του υπουργού Ελληνα Εξωτερικών στο τραγικό φόντο της Μέσης Ανατολής, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί στο... πλάνο.

Πιστός στο αξίωμα ότι η «εικόνα είναι δύναμη», ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσει μια φωτογραφία του για το προσωπικό του άλμπουμ, μέσα στα χαλάσματα της Παλαιστίνης. Εστω κι αν πρόκειται να μοιραστεί το πλάνο με τον Τούρκο συνάδελφό του.

Τι μπορεί να προσφέρει η επίσκεψη Παπανδρέου και Τζεμ εκτός από κάποιους πόντους στη δημοτικότητά τους στις πολιτικές αγορές Ελλάδας και Τουρκίας; Μάλλον τίποτε, καθώς αν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξασφαλίσουν άδεια να συναντηθούν με τον Αραφάτ, θα έχει ήδη σημάνει η άρση του αποκλεισμού του Παλαιστίνιου ηγέτη και θα έχει δρομολογηθεί η επάνοδός του στη Διεθνή Σκηνή. Για ουσιαστική διπλωματική συμβολή των δύο υπουργών στην αναζήτηση διεξόδου από την κρίση, μόνο οι ίδιοι, ίσως, μπορούν μιλήσουν. Πέρα από αυτούς, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι Ισραηλίτες, ούτε και οι Αραβες περιμένουν τίποτε από κάποια ελληνοτουρκική πρωτοβουλία. Ο Γ. Παπανδρέου θα έπρεπε να το έχει καταλάβει αυτό στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Κάιρο και στο Ριάντ υπό το βλέμμα απορίας των συνομιλητών του, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν την ευκολία με την οποία ο Ελληνας υπουργός σπαταλά το χρόνο του σε αεροπορικά ταξίδια για να πραγματοποιεί συναντήσεις στις οποίες δεν έχει να πει τίποτε περισσότερο απ' όσα λένε οι, πρωταγωνιστές των διπλωματικών διεργασιών, Αμερικανοί.

Παρ' όλα αυτά, πιστός στη λογική της δημιουργίας εντυπώσεων και εικόνων, ο Γ. Παπανδρέου, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δηλώνει και πάλι ότι θα μεταβεί τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στο πλαίσιο της κοινής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, χτες, ανακοινώνοντας την επίσκεψη των κ. Παπανδρέου και Τζεμ στη Μέση Ανατολή, οι δύο άντρες, εφόσον το επιτρέπουν οι εξελίξεις, έχουν ως στόχο «να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Συνεργασία στα ανατολικά Βαλκάνια

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης και να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως το λαθρεμπόριο και η λαθρομετανάστευση, τόνισε χτες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, Ιλιέσκου και Παρβάνοφ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Οι τρεις ηγέτες στην κοινή δήλωσή τους τονίζουν τη σπουδαιότητα της στενότερης συνεργασίας για τη σταθερότητα, για την οικονομική ανάπτυξη σ' ένα περιβάλλον ειρήνης και καλής γειτονίας.

Ειδική αναφορά κάνουν στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο απαραβίαστο των συνόρων και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα. Δίνουν έμφαση στον πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των Μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας.

Μνεία γίνεται και στη συνεργασία για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, προϊόντων λαθρεμπορίου και παράνομων μεταναστών.

Οι τρεις χώρες επιβεβαιώνουν, τέλος, την κοινή βούλησή τους να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας: στην κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες αναφερόμενοι στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εκφράζουν την άποψη ότι η βία και οι πράξεις τρομοκρατίας δεν πρόκειται να φέρουν ειρήνη στην περιοχή και πως η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικά μέσα και διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα.

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Λιβύης Μ. Καντάφι είχε ο πρωθυπουργός από τη Ρουμανία. Ο ηγέτης της Λιβύης συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

-- Στις 19.10 στην εκπομπή ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θανάσης Κανιάρης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις Επίκαιρες Ερωτήσεις:

α) Αγ. Τζέκης - Αλ. Καλαφάτης (υφ. Ανάπτυξης), για Στρατονίκη Χαλκιδικής και TV GOLD.

β) Π. Κοσιώνης - Εκτ. Νασιόκας (υφ. Υγείας) για τις ελλείψεις νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

γ) Αντ. Σκυλλάκος - Γ. Ανωμερίτης (υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας) για αυξήσεις εισιτηρίων.

δ) Ορ. Κολοζώφ - Αν. Λοβέρδος (υφ. Εξωτερικών) για το ψήφισμα που προωθείται στον ΟΗΕ κατά της Κούβας.

ε) Σπ. Στριφτάρης - Ευγ. Αργύρης (υφ. Γεωργίας) για τα έξοδα του ΟΣΔΕ.

-- Στις 20.00 στην εκπομπή «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ», ο Γ. Λιβέρης που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή συνομιλεί με τον Αναστάσιο Σταλίκη κλινικό ψυχολόγο και ερευνητή, καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και ειδικό στα κυκλοφοριακά θέματα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Αθηνών, όπως αυτό θα αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

Επίτιμος δημότης Ιτάμου ο Χαρ. Φλωράκης

Επίτιμος δημότης Ιτάμου Καρδίτσας είναι από τις 8 Απρίλη 2002 ο Χαρίλαος Φλωράκης. Η ανακήρυξη έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο «Καποδιστριακός» Δήμος Ιτάμου συμπεριλαμβάνει ως Δημοτικό Διαμέρισμα το χωριό Ραχούλα, τη γενέτειρα του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ