ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Ταπεινωτική υποταγή στις Βρυξέλλες
  • Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου, αλλά και την αλλαγή του, σύμφωνα με το κοινοτικό Δίκαιο, έσπευσε να εξαγγείλει η κυβέρνηση, μόλις η Κομισιόν εκβίασε με «πάγωμα» κοινοτικών κονδυλίων
  • «Πάση θυσία κοινός τόπος με την Κομισιόν», δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος

Ως αναγκαστική επιλογή και μονόδρομο επιχειρεί να παρουσιάσει την ταπεινωτική υποταγή της στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση στο ζήτημα του «βασικού μετόχου», ενώ πασχίζει κυρίως να μετριάσει τις συνέπειες της πολιτικής ήττας της στο εσωτερικό, όπου αναζητεί νέες «ισορροπίες» με τα διαπλεκόμενα.

Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεννόηση με την Κομισιόν, ουσιαστικά κινείται στην κατεύθυνση αναστολής εφαρμογής του νόμου, καθώς και στην ψήφιση ενός νέου νόμου, που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με το κοινοτικό Δίκαιο.

Την προειλημμένη απόφαση για συμβιβασμό και συμμόρφωση με την Κομισιόν, η κυβέρνηση επιχείρησε να την παρουσιάσει ως αναγκαστική επιλογή, αξιοποιώντας την επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία εκβιάζει ότι θα «παγώσουν» τα κοινοτικά κονδύλια στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο νόμος, τον οποίο θεωρεί ασύμβατο με το κοινοτικό Δίκαιο.

Η κυβέρνηση όχι μόνον αποδέχτηκε τον εκβιασμό, αλλά και έσπευσε να καταθέσει διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δε θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τον αλλάξει σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, όταν ολοκληρωθεί «ο διάλογος» με την ΕΕ και, πάντως, πριν από τις 31 Μάη.

«Η εξεύρεση κοινού τόπου πάση θυσία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το ζητούμενο στη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος και έσπευσε να επεξηγήσει: «Ο,τι δηλαδή και να συμβεί, εμείς θα βρούμε τον κοινό τόπο σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, προκειμένου να διαφυλαχτεί το εθνικό συμφέρον, που υπαγορεύει ότι δε θα χάσουμε χρήματα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης». Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι αν μέχρι τις 31 Μάη, που καθορίζεται ως προθεσμία από την επιστολή της Κομισιόν, δε βρεθεί «κοινός τόπος», τότε η κυβέρνηση «το λιγότερο» που κάνει είναι η αναστολή της ισχύος του νόμου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου. Την έκταση της αλλαγής του νόμου τη συνέδεσε και με την επιστολή που αναμένει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες από την Κομισιόν, αναφορικά με την παραπομπή στο ευρωδικαστήριο.

Ο εκβιασμός της Κομισιόν

Με την επιστολή, που υπογράφει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκράχαμ Μίντοουζ, δίνεται προθεσμία μέχρι τις 31 Μάη για την αναστολή ισχύος του νόμου για τον «βασικό μέτοχο», προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει η διακοπή της ροής κονδυλίων για όσα έργα έχουν δημοπρατηθεί σε εφαρμογή του επίμαχου νόμου, αναφέροντας συγκεκριμένα τις προερχόμενες από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, χρηματοδοτήσεις. Η επιστολή της Επιτροπής δεν είναι η απαντητική στο έγγραφο που είχε αποστείλει πριν από 15 μέρες στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και η οποία αναμένεται την άλλη βδομάδα.

Στη χθεσινή επιστολή αναφέρεται σαφώς ότι «οι αιτήσεις πληρωμών για κοινοτική χρηματοδότηση δαπανών σχετικά με δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο 3310/2005 (σ.σ. νόμος περί «βασικού μετόχου») είναι μη παραδεκτές».

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμα ότι οι Διαχειριστικές Αρχές, οι οποίες, βάσει των διατάξεων του Γ` ΚΠΣ, είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών δημοπράτησης και ανάθεσης πριν από την έγκριση μιας σύμβασης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ή έργο και η Αρχή Πληρωμής που είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της νομιμότητας των δαπανών σε δηλώσεις πληρωμών που υποβάλλονται στην Επιτροπή, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εντοπίζουν και να αφαιρούν όλες τις δαπάνες σχετικά με συμβάσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο 3310/2005.

Επίσης, ζητά να λάβει μέχρι τις 31 Μάη την επιβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι οι απαραίτητες εντολές έχουν δοθεί στις Διαχειριστικές Αρχές και στην Αρχή Πληρωμής για να συμμορφωθούν με τα παραπάνω. Ακόμα, στην επιστολή προειδοποιούνται οι ελληνικές αρχές ότι αν δε συμμορφωθούν με την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με αυτήν τη διαδικασία ή υπάρξουν παραβάσεις, η Επιτροπή θα εξετάσει αν πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για «δημοσιονομικές διορθώσεις» που προβλέπονται από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.

Εξιλαστήρια θύματα;

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα για να τους φορτωθούν οι ευθύνες για τους «λανθασμένους χειρισμούς», παρότι μέχρι πρόσφατα ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είχε προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη. Ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του Πρ. Παυλόπουλου, στον οποίο διάφοροι υπουργοί χρεώνουν την άσχημη εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν... Παράλληλα, άγνωστο παραμένει ποιες θα είναι στο εξής οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα «μη φιλικά» διαπλεκόμενα και αν επιχειρηθεί συμβιβασμός και με ποιους όρους. Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να στείλει χθες ένα μήνυμα ασυμβίβαστης στάσης, χωρίς όμως να πείσει. «Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στον αγώνα υπέρ της διαφάνειας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα και αυταπάτες να μην υπάρχουν σε κανέναν», είπε. Το θέμα είναι ότι κανείς πλέον δεν τους πιστεύει...

Προδιαγεγραμμένη «ήττα»

Καθόλα προβλέψιμη και αναμενόμενη η συνθηκολόγηση και η υποταγή της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών, για το θέμα του νόμου περί «βασικού μετόχου». Ευθύς εξαρχής, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάει κόντρα στην ΕΕ και κινήθηκε στη λογική της συναίνεσης και συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Κομισιόν.

Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτύχει τον «αξιοπρεπή συμβιβασμό», που προσδοκούσε, ακριβώς γιατί από την πρώτη στιγμή ήταν αντιληπτό ότι δεν είχε την ελάχιστη πολιτική βούληση να σηκώσει το ανάστημά της στις Βρυξέλλες. Δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους της, ακόμα και όταν η Κομισιόν έστειλε την προειδοποιητική επιστολή, με την οποία αμφισβητούσε την υπεροχή του ελληνικού Συντάγματος και, άρα, το κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης «να κάνει κουμάντο» στη χώρα. Οι διακηρύξεις περί υπεράσπισης του Συντάγματος και του εθνικού συμφέροντος αποδείχτηκαν λεονταρισμοί και πομφόλυγες (φούσκες) για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό, για το οποίο αγωνιούσε σε κάθε βήμα της η κυβέρνηση, ήταν μήπως και κατηγορηθεί για «υπόθαλψη του ευρωσκεπτικισμού», καθότι, όπως καυχιέται ο Κ. Καραμανλής, είναι «το κατ' εξοχήν κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Με περισσή προσοχή, φρόντισε να περιφρουρήσει το «ευρωσύνταγμα», αποσυνδέοντας την επικύρωσή του από τη «διένεξή» της με την Κομισιόν για το «βασικό μέτοχο». Καταδείχτηκε, όμως, ταυτόχρονα ότι η ΕΕ είναι ο χώρος που δικαιώνει μόνο το κοινοτικό Δίκαιο, δηλαδή το δίκαιο των πολυεθνικών.

Δεν πρόλαβε να αποχωρήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο από την Αθήνα και η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει την επιθυμία για αναζήτηση «κοινού τόπου» με την ΕΕ, δηλαδή απόλυτη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες. Από αυτήν την άποψη, η χθεσινή επιστολή από τις Βρυξέλλες μάλλον προσφέρει στην κυβέρνηση το απαραίτητο πρόσχημα για να κηρύξει το τέλος των «διαφωνιών» με την Κομισιόν και να κλείσει το «μέτωπο» με τις Βρυξέλλες. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ