ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ
Μπλεγμένα στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμενόταν να συναντηθεί αργά χτες βράδυ στη Ν. Υόρκη ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας ψηλά στην ατζέντα Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, μπλεγμένα όπως είναι στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τις μοιρασιές σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους. Αργότερα, τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός θα απηύθυνε ομιλία στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών πάνω στα γνωστά ευρωατλαντικής κοπής διχοτομικά σχέδια, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν, με την πλάτη ζεσταμένη από τους Ευρωατλαντικούς, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα, όπως και να έχει η Τουρκία λόγο και ρόλο σε όλους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συζήτηση με τον Γκουτέρες αναμενόταν να κάνει αναφορά και στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, με νωπή την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη, όπου έκαναν «επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα», «συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό» και «ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και H. Fidan, την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», όπως λέχθηκε από πλευράς Μαξίμου, με τον Γεραπετρίτη να διευκρινίζει πως «οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Διευθετήσεις οριοθετημένες από τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οδηγώντας σε επώδυνες «λύσεις», που εμπεριέχουν τον σπόρο μεγαλύτερων και σκληρότερων ανταγωνισμών, σε βάρος του ελληνικού, του τουρκικού και του κυπριακού λαού.

Ενδεικτικές των κινδύνων και ανησυχιών που εκφράζονται και στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης, από τη σκοπιά βέβαια του να μην χάσει θέσεις έναντι ανταγωνιστών της στην Ανατ. Μεσόγειο, οι δηλώσεις χτες του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, από την Λέρο, όπου τόνισε ότι διανύουμε «περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων», όπου είναι «προφανής» «η γεωστρατηγική σημασία των νησιών της Δωδεκάνησου», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι «όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», η οποία βέβαια γίνεται «λάστιχο» όποτε είναι να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι καλοβλέπουν μια «λύση - πακέτο» στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το «Reuters», έλεγε στη Ν. Υόρκη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να «αναθερμάνει» τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση παραμένει «αφόρητη», αλλά ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως οι συζητήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Σημειωτέον, στη μεγάλη εικόνα του θεάτρου όπου παίζονται το ένα μετά το άλλο τα επεισόδια του «ελληνοτουρκικού διαλόγου», λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο CNN ότι η κυβέρνηση είναι «καλός φίλος του Ισραήλ», ο Γεραπετρίτης συμμετείχε χτες σε υπουργική συνάντηση με θέμα «την κατάσταση στη Γάζα και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ενώ φρόντισε κατόπιν να συναντηθεί και με την ηγεσία των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων American Jewish Committee και World Jewish Congress, στην παραπέρα εμβάθυνση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός δεν έλειψε κι από μια ακόμα μάζωξη που οργάνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας, διεκδικώντας μερτικό από τη λεία για την αστική τάξη, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που τροφοδοτούν συνεχώς.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αξιοποίηση της «δυναμικής των ευκαιριών και αλλαγών» ζητά ο Χριστοδουλίδης

Ορους για συνάντηση θέτει ο Ερντογάν

Την αξιοποίηση της «δυναμικής των ευκαιριών και των αλλαγών που εκτυλίσσονται» ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, με φόντο την όξυνση των παζαριών με ευρωατλαντικό «πατρόν» στην περιοχή, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη Μέση Ανατολή μπορούν να προχωρήσουν αποφασιστικά πέρα από το κυρίαρχο αφήγημα, ότι είναι μια περιοχή σε αναταραχή, και να γίνουν κόμβος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» το «να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση», διαμηνύοντας ότι δεν «υπάρχει ποτέ, μα ποτέ, καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία» και τονίζοντας όλο νόημα ότι «η Κύπρος συνεργάστηκε στενά με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους - με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες - με τη σταθερή στήριξη της ΕΕ, των ΗΕ, ενωμένοι γύρω από ένα κοινό όραμα».

Επεσήμανε εξάλλου ότι «δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι» και αναφερόμενος στο Κυπριακό ξεκαθάρισε πως «έχω δεσμευτεί και είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οχι αύριο. Σήμερα», για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, επισημαίνοντάς του ότι «η Ιστορία θα μας κρίνει (...) Αυτοί που θέλουν να ηγούνται πρέπει να ηγούνται δίνοντας το παράδειγμα». Απαντώντας δε στην προχτεσινή παρέμβαση του Τούρκου ηγέτη, που ζήτησε διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί». Την ίδια στιγμή, με φόντο και την αμείωτη «ενεργοποίηση» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη σφυρηλάτηση «ευρωατλαντικής συνοχής» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε απευθυνόμενος στην Αγκυρα ότι «μπορούμε να χαράξουμε έναν νέο δρόμο, αυτόν της ειρήνης και της συνεργασίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Αποτελεί ευκαιρία, όχι κατάρα. Η Τουρκία και η Κύπρος θα παραμείνουν πάντα γείτονες.

Ας αλλάξουμε το αφήγημα. Ας μετατρέψουμε την εγγύτητα σε υπόσχεση. Ας οικοδομήσουμε μαζί μια παρακαταθήκη ειρήνης, που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή».

Στο μεταξύ, στη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Ερντογάν έθεσε ως όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό την κατοχύρωση «κυριαρχικής ισότητας» και «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς», όπως μετέδωσε και η τουρκοκυπριακή Kibris, ώστε «οι δυνατότητες λύσης εκτός της ομοσπονδίας να μπορέσουν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή των πλευρών».

Επανέλαβε δε ότι «το κλειδί για τη λύση στην Κύπρο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού, που είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου ως κράτους».

Νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Αίγυπτο

Στην προκήρυξη 12 «οικοπέδων» για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος, ενώ φουντώνουν επαφές για παλιά και νέα σήματα συνεργασίας σε όλη την περιοχή (μεταξύ αυτών πρέπει να εξεταστεί και η αναθέρμανση των σχέσεών της με την Τουρκία).

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, τα 10 από αυτά τα 12 «οικόπεδα» βρίσκονται στη Μεσόγειο. Οπως μετέδωσε η «Καθημερινή», το «οικόπεδο 1» (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ (Αύγουστος 2020), κοντά στην περιοχή που μέρος της η Αγκυρα επιμένει ότι βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, τα «οικόπεδα» «3» (Σιμιάν) και «4» (δυτικό Ζορ) αφορούν συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία. Στα προκηρυχθέντα για έρευνες «οικόπεδα» περιλαμβάνεται και το Μπουργκ Ελ Αράμπ, που αφορά μη οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Πηγές του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου σημείωναν ότι το Κάιρο έχει χαράξει το «οικόπεδο» αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής την οποία η Αγκυρα θεωρεί όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

ΣΥΡΙΖΑ
Με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ η πορεία προς το έκτακτο συνέδριο

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ και την εκλογή νέου προέδρου πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριό του και τις δικές του προεδρικές εκλογές, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση πως η επικράτηση του ενός ή του άλλου στο ΠΑΣΟΚ θα επιταχύνει ή θα φρενάρει τα σχέδια για τη «μεγάλη κεντροαριστερά» και θα έχει αντανάκλαση στην κατάληξη των διεργασιών και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες κατέθεσαν επισήμως τις υποψηφιότητές τους ο Σ. Φάμελλος και ο Π. Πολάκης, ενώ εκκρεμεί η κατάθεση υποψηφιότητας απ' τον Στ. Κασσελάκη γεγονός που πυροδοτεί φήμες και σενάρια για τις προθέσεις του, μεταξύ των οποίων και για το αν σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση καθαίρεσής του στο συνέδριο που θα προηγηθεί της εκλογής προέδρου.

Ο Σ. Φάμελλος που μια μέρα πριν είχε παραστεί σε εκδήλωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα όπου οι κάμερες κατέγραψαν το ενσταντανέ του θερμού εναγκαλισμού τους, στη δήλωση με την οποία συνόδευσε την υποψηφιότητά του, εγκωμίασε τον πρώην πρόεδρο και την κυβέρνησή του, χαρακτηρίζοντας «σημείο αναφοράς την παρακαταθήκη της κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα, που κράτησε την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια. Εξω από τα μνημόνια, με διεθνές κύρος, με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς»!

Εμφανίστηκε σαν εγγυητής της ενότητας, που θα τερματίσει την εσωστρέφεια και την τοξικότητα.

Απ' την πλευρά του, ο Π. Πολάκης κατέθεσε την υποψηφιότητά του στην γραμματέα του κόμματος, προσκομίζοντας 32 υπογραφές μελών της ΚΕ και το «Πόθεν Εσχες» του. Θιασώτης κι αυτός του «ρεαλισμού» του κεφαλαίου δήλωσε πως «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που να προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης ως εναλλακτική στη διακυβέρνηση του Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του».

Στο τραπέζι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία που να εφαρμόσει απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, χωρίς παζάρια και καθυστερήσεις, ζήτησε ο υπουργός της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, δείχνοντας την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα, δεν απέκλεισε συνεργασία με την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «DNews», ισχυρίστηκε ότι «η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη ΝΔ, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτήν τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει». Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε «υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου» με στόχο «ισχυρές κυβερνήσεις». «Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις».

Δεν απέκλεισε ωστόσο να τα βρούνε. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την περίπτωση Λατινοπούλου, είπε αρχικά ότι δεν μπορεί να την «δει» ως κυβερνητικό τους σύμμαχο. «Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς», πρόσθεσε, έστω κι αν τους ξόρκισε, ότι «δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος».

Από πλευράς Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης αρκέστηκε χτες να διαψεύσει ότι συζητείται αλλαγή του εκλογικού νόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ