ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συμπλέει με την Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση
  • Συμφωνεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
  • Δημ. Χριστόφιας: Να δοθεί μάχη για την υλοποίηση του πρωτοκόλλου

Συμπλέει η ελληνική κυβέρνηση με την απαράδεκτη θέση της Κομισιόν ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με τα νέα κράτη - μέλη η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη και άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία δε σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέτει ζήτημα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας! «Από ό,τι γνωρίζω, η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι, διά επιστολής της στην Κομισιόν, θα υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας. Εξάλλου, στην υποχρέωση αυτή έχει δεσμευτεί από τις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η άνευ όρων στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που δε θέλει να πηγαίνει κόντρα στις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Βουλής και γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπενθύμιζε ότι η αρχική απαίτηση στην ΕΕ ήταν η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούσε να δοθεί μάχη για την υλοποίηση του πρωτοκόλλου. Τονίζοντας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι ένα πρώτο βήμα προς εξομάλυνση των σχέσεων Λευκωσίας - Αγκυρας, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι αυτό ήταν από την αρχή το ελάχιστο που απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η αρχική απαίτηση ήταν η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Γι' αυτό εάν η Τουρκία αρνηθεί την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένη πρέπει να δώσει τη μάχη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα εξαπέλυσε βολές σε όσους ήδη έχουν υποταχθεί. «Ενώ το σύνολο σχεδόν των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί αυτονόητη την υλοποίηση του πρωτοκόλλου, κάποιοι στην Κύπρο δηλώνουν καθημερινώς από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου ότι η εφαρμογή του δεν απορρέει από την υπογραφή», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Αναστασιάδη ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δε σημαίνει και λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα δύο αυτά πράγματα δεν πρέπει να σχετίζονται. Αλλο, είπε, είναι η υπογραφή και άλλο η αρχική επιδίωξη για λύση του Κυπριακού.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιγνίδι στο οποίο συμμετέχει όλη η τουρκική ηγεσία. Ευχήθηκε, επίσης, όταν αναληφθεί πρωτοβουλία, η τουρκική ηγεσία να ανταποκριθεί στην ανάγκη για αλλαγές επί του «σχεδίου Ανάν», ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Δηλώσεις Γ. Ιακώβου

«Η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και - τελικά - θα το εφαρμόσει, γιατί δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως αναμένει την εφαρμογή του μέσα σε λίγες εβδομάδες ή το αργότερα μέσα σε τρεις μήνες.

«Η ιδέα ότι η Τουρκία μπορεί να παίζει με την ΕΕ είναι πραγματικά ανυπόστατη», είπε ο Γ. Ιακώβου, για να επισημάνει πως στο πρωτόκολλο αναφέρεται ονομαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφέρθηκε σε δήλωση του νομικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «αυτά τα πρωτόκολλα και οι συνθήκες υπογράφονται για να εφαρμοστούν».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, αφού παρατήρησε πως η Τουρκία έχει την τάση να κωλυσιεργεί, λέγοντας, όμως, ότι, αν καθυστερήσει η διαδικασία του πρωτοκόλλου, είναι δυνατό να επηρεαστεί η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, τόνισε πως δεν έχει σημασία ποια δήλωση είναι δυνατό να κάνει η Τουρκία, αφού ό,τι και να πει θα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Επιπλέον, ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι αν η Τουρκία πάρει μέτρα για απαγόρευση των πτήσεων κυπριακών αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο χώρο της και της χρήσης τουρκικών λιμανιών από κυπριακά πλοία, το πρωτόκολλο θα καταστήσει ανενεργό το εμπορικό μέρος της συμφωνίας.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρατήρησε πως «είναι διαφορετικό το θέμα της διπλωματικής αναγνώρισης και σύναψης διπλωματικών σχέσεων, γιατί αυτό δεν αναφέρεται στο πρωτόκολλο».

Με τις πλάτες των Βρυξελλών η Τουρκία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίμ Ταν επέμενε και χτες ότι η υπόθεση των λιμανιών και των αεροδρομίων εντάσσεται στο πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του πρωτοκόλλου που θα υπογράψουν η Τουρκία και η ΕΕ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση, ο Ταν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα όσα δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κριστίνα Νάγκι ότι στο πρωτόκολλο θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και το ζήτημα αυτό. Ο Ταν υπογράμμισε ότι το εν λόγω θέμα δεν περιλήφθηκε στο συμφωνημένο κείμενο. Ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν σημασία για την Τουρκία τα όσα δήλωσε η Νάγκι γύρω από το ζήτημα της υπογραφής. Ο Ταν σημείωσε ότι η εκπρόσωπος δήλωσε ότι στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης του Δεκέμβρη «γίνεται λόγος μόνο για την ανάγκη υπογραφής του πρωτοκόλλου, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ως προς την έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ταν επικαλέστηκε επίσης τη Νάγκι και τη δήλωσή της ότι «το πότε θα εγκριθεί το πρωτόκολλο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, δεν είναι πρόβλημα που αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».


«Αναποφάσιστος» εμφανίζεται ο Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι προτίθεται να κάνει στο Κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, το πιθανότερο σενάριο είναι να στείλει εκπρόσωπο σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία για διερευνητικές επαφές μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, στις 17 του Απρίλη.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από μέρους της Γενικής Γραμματείας αν ο Κ. Ανάν είναι διατεθειμένος να μην αποδεχτεί επιδιαιτητικό ρόλο και χρονοδιαγράμματα στα πλαίσια μιας νέας διαδικασίας. Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είχε δηλώσει ότι μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα τη διαπίστωσή του πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκλιση απόψεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία της εξευρέσεως μιας λύσεως που να καταλήξει στην επανένωση του νησιού», επισημαίνοντας ότι «αυτό θα το επιδιώξουμε με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέως. Αυτή τη φορά είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει μια νέα αποτυχία, αλλά ότι η διαδικασία θα καταλήξει σ' ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι ο Κόφι Ανάν «επιθυμεί να διασφαλιστεί πως πατάμε σε στερεό έδαφος, πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, γιατί δεν επιθυμεί ακόμη μία αποτυχία», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ο ΓΓ αναμένει από τους Ελληνοκύπριους να του εκθέσουν γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμούν στο σχέδιο Ανάν». Οταν για το συγκεκριμένο ζήτημα (για την επιμονή του Κ. Ανάν να στείλει τις προτάσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) ρωτήθηκε χτες ο Π. Μολυβιάτης, τόνισε με έμφαση: «Εγώ δεν έθιξα τέτοια θέματα».

Προηγείται ο Ταλάτ

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις «προεδρικές» εκλογές που θα διεξαχθούν στα Κατεχόμενα στις 17 του Απρίλη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε χτες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων αναμένεται να κερδίσει με ποσοστό σχεδόν 55%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ντερβίς Ερογλου, με ποσοστό 26,8%, στην τρίτη ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μουσταφά Αραμπατζίογλου, με σχεδόν 9% και στην τέταρτη ο Χουσεΐν Αγκολεμλί, του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, με 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ