ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμείωτη η λαίλαπα των «διαρθρωτικών αλλαγών»
  • Επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» και να αποτρέψει ένα μέτωπο ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης, τη στιγμή που φουλάρει τις μηχανές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων
  • Σκόπιμη ασάφεια, για το αν θα κατεδαφίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα αυτήν ή την επόμενη τετραετία!

Σκόπιμη σύγχυση και διγλωσσία γύρω από το ασφαλιστικό ζήτημα καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά η καλά σχεδιασμένη επιχείρηση της συστηματικής ανατροπής του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με τις δήθεν αντιφατικές δηλώσεις στελεχών για το αν θα νομοθετηθεί η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αυτή ή ...την επόμενη τετραετία(!), η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει γύρω από την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία όμως όχι μόνο δε μειώνει τους ρυθμούς, αλλά ανεβάζει ταχύτητα. Χειροπιαστή απόδειξη είναι ότι αυτή την βδομάδα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και την εξόντωση των μικρομεσαίων, ενώ προετοιμάζει πυρετωδώς την ψήφιση μέσα στον Ιούλη του νομοσχεδίου για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, καλλιεργεί το έδαφος για ένταση της λιτότητας και καινούριες φορολογικές επιδρομές σε βάρος των μισθωτών και των επαγγελματοβιοτεχνών μέσα στον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτέμβρη.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στηρίζεται στην εκτίμηση ότι «οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες», αναφέροντας το παράδειγμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες διχασμού και διάσπασης των εργαζομένων και αποτροπής ενός μετώπου ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης.

Σκόπιμη «θολούρα»

Το στόχο αυτό υπηρετεί το φραστικό «κατέβασμα των τόνων» για την καταιγίδα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, ακριβώς για να διασκεδαστούν οι, καθόλα δικαιολογημένες, εντυπώσεις περί μετωπικής επίθεσης και λαίλαπας «διαρθρωτικών αλλαγών». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δήθεν αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος μετά τη συνεργασία που είχε με τον Κ. Καραμανλή το Σάββατο είπε ότι «για αυτή την τετραετία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δε θα νομοθετήσει για το Ασφαλιστικό», αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι όταν γίνεται λόγος για «αλλαγές» αυτές αφορούν τα όρια ηλικίας, τις εισφορές και το ύψος των συντάξεων. Μια μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχαν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αν υπάρξει συναίνεση πριν τη λήξη της τετραετίας η κυβέρνηση δε θα δίσταζε... Χθες ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να «ηρεμήσει τα πνεύματα», υποστηρίζοντας ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο». Παράλληλα, δε θέλησε κάνει κανένα σχόλιο για τα όσα είπε για το θέμα ο Μ. Εβερτ. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, σε χθεσινή συνέντευξή του στα «Νέα», θεωρεί ότι το Ασφαλιστικό «δεν είναι άμεσο πρόβλημα», αν και δε διαφωνεί «επί της αρχής» για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Διαφοροποιείται όμως επί της διαδικασίας, ζητώντας να υπάρξουν προηγουμένως «αναλογιστικές μελέτες»... Παράλληλα, ο Μ. Εβερτ υπεραμύνεται της στάσης του στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, επικαλούμενος μάλιστα ότι η «Αλφα Μπανκ» που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα «μετά το θόρυβο που έγινε λόγω της τροπολογίας αναγκάστηκε να πει ότι θα καλύψει η ίδια το έλλειμμα».

Φανατικά υπέρ του άμεσου «ανοίγματος» του Ασφαλιστικού και της λήψης μέτρων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων τάσσεται η Ντ. Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής», ζητά την επιμήκυνση της 35ετίας, ενώ προτείνει η άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα «να αντιμετωπιστεί κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν και όποτε γίνει».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται πιθανότατα να δοθεί από την κυβέρνηση η επιστολή - πρόσκληση στους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα για τη συμμετοχή τους στο διάλογο - φάρσα για το Ασφαλιστικό.

«Τρομο-συνεργασία» με ΟΟΣΑ

Από την άλλη, προκειμένου να δείξει ότι τάχα ακολουθεί μια «ήπια πολιτική», η κυβέρνηση δε διστάζει να αξιοποιήσει τις βάρβαρες εκθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ετσι, την ερχόμενη Πέμπτη, ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει από κοινού με υπάλληλο του ΟΟΣΑ την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Φανερός στόχος μέσα από τις τρομοκρατικές προτάσεις του ΟΟΣΑ, που φτάνουν μέχρι τη μείωση των συντάξεων τα επόμενα χρόνια και τη σφαγή των δαπανών για Υγεία και Παιδεία, είναι να δείξει ότι τάχα αποφεύγει τα χειρότερα και τα άγρια και κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις του ΟΟΣΑ που διέρρευσαν σε χθεσινή εφημερίδα, προσπάθησε να πείσει ότι τάχα δεν επηρεάζουν την πορεία πλεύσης της. «Η κυβέρνηση εστιάζει με επιμονή και προτεραιότητα την προσοχή της στην τήρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στην υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2006», ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του ΟΟΣΑ, τμήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό «Εθνος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ