ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπό διαμόρφωση οι «φόρμουλες εγγυήσεων»

Εντατικά παζάρια για συμβιβασμό που, όπως κι αν διαμορφωθεί, ανοίγει νέο «ασκό του Αιόλου» για το λαό της Κύπρου και όλης της περιοχής

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τους νέους γύρους επαφών που θα γίνουν για το Κυπριακό στη Γενεύη από τις 9 Γενάρη, με κρισιμότερο κεφάλαιο αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, στο οποίο οι διεργασίες ξετυλίγονται στο φόντο των ευρύτερων, ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αλληλεπιδρούν και με τα Ελληνοτουρκικά, γενικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή, τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Πάντως, οι τουρκικές προκλήσεις πληθαίνουν διαρκώς. Τελευταίο «κρούσμα», οι προχτεσινές του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε πως «η Κύπρος δεν πρέπει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας». «Γιατί πέφτει στο 29% (σ.σ. η έκταση που ελέγχει η τουρκοκυπριακή πλευρά);» αναρωτήθηκε, και υπογράμμισε: «Την Κύπρο πρέπει να την προστατεύσουμε τόσο από πολιτικής άποψης όσο και από στρατηγικής. Η Κύπρος δεν πρέπει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας. Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο. Εκεί υπάρχουν ήρωές μας. Τώρα εμείς ενώ πρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στην Κύπρο, αρχίσαμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αυτά δεν είναι σωστά».

Διαπραγμάτευση «πακέτο»

Χτες βράδυ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Eσπαν Μπαρθ Αϊντε, όπου συζήτησαν - σύμφωνα με την Αθήνα - «για τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

Σήμερα, ενδέχεται να φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκεται από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου, χτες, πριν γίνουν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν συνάντησε την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για την εντατική εργασία που καταβάλλει γύρω από το Κυπριακό. Οπως ανέφερε ο Ακιντζί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνάντησή τους αφορούσε το Κυπριακό αλλά και «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια». Επίσης, χτες, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα γινόταν και συνάντηση Ακιντζί - Μογκερίνι, κάτι που μια μέρα πριν διέψευδε.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκτιμήσεις και (συχνά κατευθυνόμενες) οι διαρροές σε διάφορα αστικά ΜΜΕ που εμφανίζουν την Τουρκία πλέον «να μη θεωρεί θέμα ταμπού τη Συνθήκη των Εγγυήσεων» (σ.σ. του 1960), επιμένοντας βέβαια στη διατήρηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» της, «έστω» - υπογραμμίζουν κάποιοι - στο «βόρειο» τμήμα. Επίσης, η Αγκυρα εμφανίζεται πλέον να «νερώνει το κρασί» της προτείνοντας το «δικαίωμα παρέμβασής» της να ενεργοποιείται μετά από απόφαση όχι της τουρκικής ηγεσίας (όπως προέβλεπε η Συνθήκη του 1960 για όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις), αλλά μετά από απόφαση της «τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας». Επιπλέον, ορισμένοι εμφανίζουν την Αγκυρα «διαθέσιμη» για αποχώρηση ακόμα και του 75% των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης, εμμένοντας βέβαια στο ζήτημα της παραμονής των υπολοίπων, είτε μέσω μιας μακράς «μεταβατικής περιόδου» είτε μέσω νέων σχημάτων που είναι στο «τραπέζι» (βλ. στρατιωτική βάση, πολυεθνική στρατιωτική ή αστυνομική δύναμη).

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο συνδέονται τα παζάρια για την Κύπρο και με τα Ελληνοτουρκικά, που ειδικά η τουρκική ηγεσία θέλει να βάλει στο τραπέζι ως «πακέτο». Ετσι, χτες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε σχετικά με την αναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, ότι αυτή μαζί με τη συμφωνία για το θέμα των εγγυήσεων είναι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης που θα ξεκινήσει στις 12 Γενάρη.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, προχτές το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, επέμεινε ότι «η τελευταία απόφαση να επαναρχίσει ο διάλογος εκεί από όπου έμεινε στο Μοντ Πελεράν δεν ήταν απόφαση δειλίας. Ηταν απόφαση τόλμης, διότι η τυχόν αποδοχή παράτασης του αδιεξόδου με απρόβλεπτες τις συνέπειες θα βάρυνε όσους είχαν την ευθύνη να διατηρήσουν τον διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές αρχές, αξίες και παραμέτρους που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού (...) Συνεπώς, η επιλογή ήταν μεταξύ στασιμότητας και περαιτέρω αδιεξόδων ή συντήρησης του διαλόγου».

«Πυρετός» στρατιωτικών ασκήσεων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Μέχρι και τις 15 του Δεκέμβρη στο FIR Λευκωσίας και την κυπριακή ΑΟΖ θα παραμένουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από συνολικά έξι χώρες και συγκεκριμένα τις Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και Τουρκία (σ.σ. για τις ασκήσεις με την τελευταία «δεσμεύτηκαν» παράνομα περιοχές από τα Κατεχόμενα).

Και επίσκεψη Ρώσου αξιωματούχου

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη Λευκωσία βρέθηκε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ανω Βουλής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Ρωσίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Ο Κοσάτσεφ βρέθηκε στην Κύπρο και με την ιδιότητα του συνεισηγητή της Μόνιμης Επιτροπής Ειρήνης και Διεθνούς Ασφάλειας της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΔΕ) για το «Ρόλο των Κοινοβουλίων στην αποτροπή εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», ενόψει της συνάντησης της ΔΕ που θα γίνει το 2017 στο Μπανγκλαντές.

Μεταξύ άλλων ο Κοσάτσεφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού αλλά και να συμμετάσχει στη Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Γενάρη στη Γενεύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητά συμμαχίες με βάση την «ευθύνη» της για την περιοχή

Επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Μόσχα

Από τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Μεντβέντεφ

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Μεντβέντεφ
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο της ολόπλευρης κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σε δηλώσεις του, ο Γιλντιρίμ εστίασε στη «διαδικασία εξομάλυνσης» των διμερών σχέσεων και τη σημασία που αυτή έχει, τονίζοντας ότι «εξαιτίας της φύσης της περιοχής, εμείς (σ.σ. ως Ρωσία και Τουρκία) έχουμε ένα κρίσιμο χρέος. Την ίδια στιγμή, έχουμε και ευθύνη (για την περιοχή)». Υποστήριξε, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε στη βάση της φιλίας του ρωσικού και τουρκικού λαού».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ότι «στην προμήθεια ενεργειακής ασφάλειας Τουρκία και Ρωσία έχουν μεγάλη αλληλεξάρτηση. Εκτός από το "Blue Stream" (σ.σ ρωσικό αέριο από Μαύρη Θάλασσα προς Τουρκία) και το "Nord Stream" (σ.σ ρωσικό αέριο από Βαλτική) το σχέδιο για τον "Τurkish Stream" (σ.σ ρωσικό αέριο μέσω Μαύρης θάλασσας στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα) που ετοιμαζόμαστε να αρχίσουμε και η συνεργασία μας στην πυρηνική ενέργεια θα διαμορφώσει το μέλλον στον τομέα της Ενέργειας (συνολικά)», ενώ συνέδεσε και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας με την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας (στο Ακουγιού) που ετοιμάζεται από κοινού με τη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων σε τρίτες χώρες. Ενώ ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την προσδοκία σύντομα να γίνει και νέα Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας μάλιστα «ευγνωμοσύνη» προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, που «επικύρωσε τη συμφωνία μας για τον "Τurkish Stream"», συμπληρώνοντας: «Μένει πολύ κοινή δουλειά να κάνουμε».

Σε άρθρο του στο «Ιταρ-Τας», ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι ένας από τους βασικότερους τομείς της διμερούς συνεργασίας «είναι η ισχυρότερη διεθνής συνεργασία στην αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας. Επίσης, χρειάζεται να βρούμε νέες ιδέες που μπορούν να παράσχουν πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι οι υποστηρικτές της οργάνωσης του Γκιουλέν και του ΡΚΚ «προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».

  • Χτες, έγινε γνωστό ότι ένας από τους κύριους συμβούλους του προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, Φατίχ Γκιουρσούλ, συνελήφθη και ήδη προφυλακίστηκε στην Αγκυρα, με κατηγορίες σχέσεων με την οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν. Μετά τα γεγονότα της 15ης Ιούλη, ο Γκιουρσούλ είχε παυτεί από τη θέση του καθηγητή που διατηρούσε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Απόφαση έκδοσης για 3 Τούρκους αξιωματικούς

Συνεχίστηκε χτες η εκδίκαση της υπόθεσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μπήκαν στη χώρα μας μέσω Αλεξανδρούπολης στις 15 Ιούλη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Για τρεις αξιωματικούς, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση με τις κατηγορίες απόπειρας κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και αρπαγή του ελικοπτέρου, αλλά όχι για την κατηγορία απόπειρας δολοφονίας κατά του Ερντογάν. Και οι τρεις υπέβαλαν έφεση και κρατούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Ευστ. Καπαγιάννη πρότεινε να μην εκδοθούν καθώς, όπως είπε, μεταξύ άλλων, «θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση». Ο δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος δήλωσε ότι θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Επίσης, για 3 ακόμα αξιωματικούς, που είχαν ζητήσει άσυλο και προχτές είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εφετών ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση και οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί δεν αφήνονται ελεύθεροι αλλά θα κριθούν από το ποινικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, αμετάκλητα τις επόμενες μέρες. Επίσης, για τους άλλους δύο από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς εκκρεμεί απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ