ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Με «ατζέντα» διαμορφωμένη από τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Σήμερα η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν

Στοχοπροσηλωμένος, ήδη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας, στην επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης, παράλληλα με τις ευρωατλαντικές προτεραιότητές της, να διευρύνει τις «μπίζνες» της και με τη Ρωσία (φωτ. από επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα το Μάη του 2014)

Eurokinissi

Στοχοπροσηλωμένος, ήδη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας, στην επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης, παράλληλα με τις ευρωατλαντικές προτεραιότητές της, να διευρύνει τις «μπίζνες» της και με τη Ρωσία (φωτ. από επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα το Μάη του 2014)
Κομβικά θέματα που ιεραρχεί το ντόπιο κεφάλαιο θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχει στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σήμερα και αύριο, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται απ' τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Η ατζέντα των συζητήσεων επισήμως περιλαμβάνει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, Ενέργειας, Τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, ενόψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Ετους 2016 Ελλάδας - Ρωσίας. Συγχρόνως, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα περιλαμβάνει για σήμερα συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν και αργότερα με Ομογενειακούς Συλλόγους. Αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σ. Ναρίσκιν, με τον Ρώσo πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο νέος ρωσο-τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου «Turkish Stream», γύρω από τον οποίο εκδηλώνονται έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς ο εν λόγω αγωγός που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας έως τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, έρχεται μεταξύ άλλων σε αντίθεση με τα ευρωενωσιακά σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση των μονοπωλίων της από τη Ρωσία...

Ευρωενωσιακή «δυσφορία» και... υπενθυμίσεις

Στο μεταξύ, στις μέχρι σήμερα δηλώσεις ευρωενωσιακών αξιωματούχων που άφηναν να διαφανεί δυσφορία της ΕΕ για τα πάρε δώσε της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία, προστέθηκε χτες και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλ. Βιντερστάιν, σχολιάζοντας φήμες που φέρουν τη ρωσική κυβέρνηση διατεθειμένη για ορισμένες «παραχωρήσεις» προς την ελληνική πλευρά, όπως η άρση του εμπάργκο για αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, ναι μεν δήλωσε πως η Επιτροπή δεν σχολιάζει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ, υπενθύμισε όμως με νόημα ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 19 Μάρτη (σ.σ. για την παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία) λήφθηκαν ομόφωνα, χωρίς, όπως τόνισε, καμία κυβέρνηση κράτους - μέλους να δηλώσει ότι παρεκκλίνει.

Ειδικά για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων και γενικά αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντ. Ροζάριο, υποστήριξε ότι η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών - μελών και πως οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ρωσίας...

Ρίχνουν «γέφυρες» για το κεφάλαιο

Να σημειώσουμε ότι της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα έχουν προηγηθεί και σε ένα βαθμό καλλιεργήσει το έδαφος επισκέψεις μιας σειράς κυβερνητικών στελεχών στη ρωσική πρωτεύουσα (Ν. Κοτζιάς, Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ελενα Κουντουρά), σε μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να ενισχύσει και να επεκτείνει ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας εγχώριων μονοπωλίων με αντίστοιχα ρωσικά, καθώς και να αναδειχτεί σε προνομιακό «συνομιλητή» της Ρωσίας εντός της ΕΕ, σε μια κίνηση μάλιστα που φαίνεται να έχει την έγκριση των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, για «νέο κεφάλαιο» που ανοίγει «στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας» και «θα υποβοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη των πολιτικοοικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία», έκανε λόγο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης.

Και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όμως προ ολίγων ημερών με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορεία TASS ομολόγησε την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργό ρόλο «γέφυρας» μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη βασική στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχιση της χώρας με ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», ανέφερε και πέρασε στο «παρασύνθημα» που έχει να κάνει με τις αξιώσεις της ντόπιας αστικής τάξης, λέγοντας: «Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή (...) Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΠΓΔΜ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ψάχνουν γεωστρατηγική αναβάθμιση με άξονα τα ενεργειακά

Σε «Κοινή Διακήρυξη για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας» κατέληξε χτες, στη Βουδαπέστη, η Πενταμερής Υπουργική Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ουγγαρίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, με αντικείμενο την «ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη». Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Στο κείμενο της Διακήρυξης, διαφαίνεται ο στόχος των αστικών τάξεων των πέντε χωρών να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, καθιστάμενες κόμβοι και διακινητές φτηνού καυσίμου προς τις «αγορές» της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στρώνοντας αγωγούς στα εδάφη τους με κατεύθυνση προς τα βόρεια και τα δυτικά, λειτουργώντας ως «εναλλακτική» στο λεγόμενο Βόρειο Διάδρομο που διέρχεται από τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στην «Κοινή Διακήρυξη» υπογραμμίζεται «η σημασία της εξασφάλισης αξιόπιστων, απρόσκοπτων και οικονομικά προσιτών ενεργειακών πηγών -κυρίως φυσικού αερίου- για τους πολίτες και τις βιομηχανίες των χωρών μας, καθώς και της προσέλκυσης επενδύσεων στις χώρες μας, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης».

Παρακάτω γίνεται λόγος για «ανάπτυξη έργων υποδομής στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο την επίτευξη ενός επιπέδου διαφοροποίησης ανάλογο με αυτό της Δυτικής Ευρώπης, κάτι που με τη σειρά του θα συνέβαλε σημαντικά στη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία πρέπει να αποτελέσει κοινή ευθύνη της ΕΕ».

Σημειώνεται δε ότι «σήμερα υλοποιούνται ή σχεδιάζονται για το μέλλον πολλά έργα υποδομής φυσικού αερίου, προκειμένου να βελτιωθεί ο εφοδιασμός φυσικού αερίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» (διατύπωση που «χωράει» και «φωτογραφίζει» εμφανώς και τα αντιτιθέμενα σχέδια που περνούν από τις εν λόγω χώρες, όπως ο αγωγός ΤΑΡ από τη μία και ο αγωγός «Turkish Stream» από την άλλη) και ότι έχει μπει ως στόχος η «αύξηση των διασυνδέσεων μεταξύ των συστημάτων φυσικού αερίου των χωρών μας».

Σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί εξέφρασαν τη στήριξή τους «υπέρ της δημιουργίας μιας εμπορικά βιώσιμης επιλογής διαφοροποίησης των οδών και των πηγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, μέσω των εδαφών των χωρών μας, στις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε άλλες χώρες, το οποίο θα επιτρέψει στα Συμμετέχοντα Κράτη:

  • Να στηρίξουν τις ενεργειακές αγορές της Τουρκίας, της ΕΕ και των Συμβαλλόμενων Μερών στη Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας μέσω του Νοτίου Διαδρόμου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
  • Να αναπτύξουν νέες δυνατότητες για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη μέσω της διασύνδεσης των υποδομών φυσικού αερίου των χωρών μας με τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ.
  • Να υποδεχτούν με συνεργατικό πνεύμα και άλλες χώρες της περιοχής που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες.
  • Να βελτιώσουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου, με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών, την επίτευξη εποχικής εξισορρόπησης και την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε περίπτωση διαταραχής της παροχής αερίου».

Αργότερα, σε δήλωσή του, ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε, εμμέσως, την πρεμούρα τους να στηρίξουν και με αυτόν τον τρόπο, το φτηνό καύσιμο, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας: «Σε έναν κόσμο στον οποίο πολλά κράτη θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν λιτότητα ως οικονομική πολιτική, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις, όπως πιστώσεις με χαμηλό κόστος ή ανταγωνιστικότητα μέσω φτηνής ενέργειας. Η συνεργασία μας, συνεπώς, είναι σημαντική για το μέλλον των λαών μας, της οικονομίας, καθώς μπορεί να μεταμορφώσει όλη την περιοχή».

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο της Πενταμερούς, ο Ν. Κοτζιάς είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Β. Μποζκίρ και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ι. Ντάσιτς.

Σε αντίστοιχη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, ο Ν. Κοτζιάς «εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα του ονόματος και επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την προοπτική υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να υποβοηθήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας στο θέμα του ονόματος», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ