ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NΔ - ΠΑΣΟΚ
«Ευρωατλαντική» συναίνεση
  • Κ. Καραμανλής: Στηρίζουμε τις επιλογές σε Κυπριακό - Ευρωστρατό!
  • Τον ευχαρίστησε ο Γ. Παπαντωνίου!
  • Λιάνα Κανέλλη: Ο στρατός γίνεται ΑΕ με διευθύνοντα σύμβουλο!

Ποδαρικό συναίνεσης χθες στη Βουλή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή για τα εθνικά θέματα, τόσο ενόψει της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και της νέας χρονιάς την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «κρίσιμη για τις εθνικές υποθέσεις». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δομή του υπουργείου Αμυνας, έκανε λόγο για «αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας» και καταστάσεις που «υπαγορεύουν ενιαία εθνική στάση».

Αναφορικά με το Κυπριακό ο Κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής από την πλευρά του κόμματός του της παρουσίας ΝΑΤΟικής δύναμης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ ενός κράτους με ενιαία κυριαρχία, υπέρ της «αποστρατικοποίησης του νησιού» και της ύπαρξης «συμμαχικής πολυεθνικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως»! Παράλληλα χαρακτήρισε σαν στόχο την «ένταξη στο πρώτο 6μηνο του 2003» της Κύπρου στην ΕΕ, αφού «διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δε νοείται». Αναφορικά με τις συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι σημαντική εξέλιξη η επάνοδος της τουρκοκυπριακής πλευράς «αν σηματοδοτεί αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς» οπότε θα συμβάλλει στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Σημείωσε όμως ότι «αν πρόκειται για ελιγμό» με στόχο τη «δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο», τότε υπάρχει κίνδυνος και «δεν έχουμε άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις».

Οσον αφορά το θέμα του ευρωστρατού ο Κ. Καραμανλής, επιχείρησε να τον παρουσιάσει όχι σαν επιθετική αιχμή της ΕΕ, αλλά σαν εγγυητή της ασφάλειας των κρατών - μελών. Σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι κράτος δεύτερης κατηγορίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια», καθώς και ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην «επιλεκτική χρήση μιας δύναμης ταχείας επέμβασης» που «δεν μπορεί να εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας, που δεν είναι μέλος της Ενωσης». Κατέληξε λέγοντας ότι «οι αξιώσεις που προβάλλει η Αγκυρα προσκρούουν στις αρχές της Ενωσης». Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία κάθε αναφοράς στο θέμα των πρόσφατων αμερικανικών παρεμβάσεων σχετικά με την τρομοκρατία.

Την παροχή συναίνεσης από τη ΝΔ εισέπραξε χτες η κυβέρνηση αφού αμέσως μετά στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η αξιωματική αντιπολίτευση «στηρίζει τις εθνικές θέσεις ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ»!

Εταιρικοποίηση των ΕΔ

«Οταν ο έλεγχος είναι τόσο κλειστός και αδιαφανής, όταν υποτασσόμαστε στις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις, όταν οδηγούμαστε στη στρατιωτικοποίηση της παλλαϊκής άμυνας και στην εταιρικοποίηση των Ενοπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τότε είναι σίγουρο ότι συρρικνώνουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Αυτή την παρατήρηση έκανε χθες στην ομιλία της για το συζητούμενο νομοσχέδιο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα κάθε άλλο παρά αναβαθμίζεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής όταν η γενική γραμματεία οικονομικού σχεδιασμού που θεσμοθετείται θα διαχειρίζεται τεράστια ποσά, οπότε απαιτείται «διαφάνεια και έλεγχος της Βουλής». Αναφορικά με τις νέες αρμοδιότητες που αποδίδονται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «Στρατό ΑΕ, με διευθύνοντα σύμβουλο».

Παράλληλα η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στο συνολικότερο κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες σημειώνοντας πως εμφανίζεται το νομοσχέδιο σαν να αναφέρεται σε έκτακτες ανάγκες την ώρα που ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι ανησυχεί για την τοπική επιθετικότητα της Τουρκίας, ενώ «εξομοιώνεται το προσωπικό που υπηρετεί στην ΚΥΠ με τους αξιωματικούς». Μάλιστα σχολίασε πως μετά την 11η Σεπτέμβρη υποχωρήσαμε στις πιέσεις των ΗΠΑ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστούν τα ενδοσυμμαχικά προβλήματα, έτσι είχαμε αύξηση των παραβιάσεων, απώλεια εναέριου χώρου και τις αρνητικές εξελίξεις στον Ευρωστρατό. Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενη στο θέμα της εκπομπής για την τρομοκρατία στην Ελλάδα που μετέδωσε το «Σι Μπι Ες» σημείωσε πως πρέπει να καταδικάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τον πρόεδρο της Βουλής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μακριά από τη δημοσιότητα η συνάντηση για τους αγνοούμενους

Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συνάντηση, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, θα ασχοληθεί μόνο με το θέμα των αγνοουμένων και θα γίνει στις 10.30 και όχι στις 10.00, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η απόφαση για μη παρουσία ΜΜΕ στην οικία του αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο Σπίγκιεφ Βλόσοβιτζ, για τη συγκεκριμένη συνάντηση, λήφθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία θεωρούν «ότι αυτή τη στιγμή έτσι είναι το σωστότερο». Χτες το πρωί ο κ. Βλόσοβιτζ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε πρακτικά θέματα. Η διευθέτηση για τη συνάντηση της Παρασκευής δεν αφορά τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως θα υπάρξει πληροφόρηση είτε με ανακοίνωση είτε με ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη συνάντηση της Παρασκευής 11 Γενάρη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, του ζήτησε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Ανέφερε ωστόσο ότι την ερχόμενη Παρασκευή στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να προσκομίσει οποιεσδήποτε νέες προτάσεις. Ο Ντενκτάς δήλωσε ακόμη ότι καμιά επίσημη συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί με την τουρκική κυβέρνηση πριν από τις επικείμενες συνομιλίες της 16ης Γενάρη. Εξέφρασε ακόμη την ευχή να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποφευχθούν, όπως είπε, οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Φερχόιγκεν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις του Γκούντερ Φερχόιγκεν ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και πρέπει να αποφεύγονται από όλους. Τέτοιες δηλώσεις, είπε, ισοδυναμούν με το να λένε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν απαιτείται να εργαστεί για επίτευξη λύσης. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να δουν τις σημερινές πραγματικότητες στο νησί.

Ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ

Δεν τίθεται θέμα να ενταχθεί η μισή Κύπρος στην ΕΕ ούτε έχει αναφερθεί από κανέναν τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δε συναρτήθηκε σε καμία περίπτωση με τη συγκατάθεση της Τουρκίας. «Οταν μιλούμε για ένταξη της Κύπρου μιλούμε για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το πού θα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο μέχρις η νόμιμη κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαπέτρου.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία προσπάθησε να προβάλει εμπόδια στην πορεία της Κύπρου προς την ενωμένη Ευρώπη, ο εκπρόσωπος είπε πως η ΕΕ έδωσε απάντηση στην Αγκυρα «με κατηγορηματικό τρόπο», προειδοποιώντας πως θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες και πως μια τέτοια κίνηση (προσάρτηση των Κατεχομένων) ουσιαστικά σημαίνει το τέλος του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε κατά πόσο είναι ορθό να στέλνεται μήνυμα από την Κύπρο ότι εάν η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την απαράδεκτη απειλή, η Κύπρος θα επανεξετάσει το κατά πόσο θα ενταχθεί στην ΕΕ, για να χαρακτηρίσει τέτοιο μήνυμα «πολύ λανθασμένο».

Στην Κύπρο ο Παπαντωνίου

Οπως ανακοινώθηκε χτες, επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 30 Γενάρη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Σωκράτη Χάσικου, που του απηύθυνε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Παπαντωνίου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μηχανισμός... ακινητοποίησης των κινητών;

Μεγάλη έκπληξη, σύγχυση, αλλά και σοβαρότατες δυσχέρειες προκλήθηκαν χτες για τους βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όταν διαπιστώθηκε ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων είναι αδύνατη η λήψη σήματος από τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας! Οι βουλευτές διαπίστωναν ο ένας μετά τον άλλον ότι με την είσοδό τους στην αίθουσα το κινητό τους ήταν ανενεργό και πολλοί το απέδωσαν στην ύπαρξη ειδικού μηχανισμού. Το γεγονός προκάλεσε προβληματισμό και συζητήσεις στους διαδρόμους, με βουλευτές από όλα τα κόμματα να αναρωτιούνται τόσο γιατί δεν ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση τέτοιου μηχανισμού, όσο και για το τι είδους μηχανισμός είναι και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους. Αδιευκρίνιστο πάντως παρέμενε μέχρι αργά χτες το βράδυ εάν επρόκειτο για δοκιμαστική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ή για κάποιο μόνιμο μηχανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ