ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
"Φιλόδοξοι" στόχοι, άγνωστα ανταλλάγματα

Τις πάγιες επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως ηγεμονικής χώρας και την από κοινού διείσδυση των αμερικανικών και ελληνικών κεφαλαίων στη βαλκανική αγορά, επιδιώκει να εξυπηρετήσει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, που άρχισε από προχτές. Αγνωστα, φυσικά, παραμένουν τα ανταλλάγματα, τα οποία είναι διατεθειμένος να δώσει, για να αποσπάσει κάποια ευνοϊκή - για τους στόχους του - δήλωση.

Οσον αφορά στον πρώτο στόχο, δηλαδή στην αναγνώριση του ηγεμονικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο Κ. Σημίτης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, στις δηλώσεις που έκανε εν πτήσει προς την Ουάσιγκτον. Ετσι, δήλωσε ότι στους σκοπούς του ταξιδιού του είναι "να εξηγήσουμε στις ΗΠΑ ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια", αλλά πρόσθεσε ότι "ο ρόλος μας θα καθοριστεί από εμάς και δε θα τον καθορίσουν οι Αμερικανοί". Παράλληλα, φρόντισε να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες για "άμεσα αποτελέσματα" από το ταξίδι του, σημειώνοντας: "Δεν έχουμε άμεση επιδίωξη να πετύχουμε κάτι, αλλά άμεση επιδίωξή μας είναι η βελτίωση του κλίματος, η καλύτερη επαφή, η καλύτερη πληροφόρηση και αυτό θα το πετύχουμε".

Ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στην Εθνική Λέσχη Τύπου, στην Ουάσιγκτον, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, όπου εξέφρασε το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησηςγια αμερικανικές επενδύσεις και δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε συμπληρωματικές τις δυνατότητες προέκτασης των ΗΠΑ και της Ελλάδας στις αγορές των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και τη λεκάνη της Μεσογείου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση, αν είναι υπέρ της απόσυρσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Βοσνία, είπε ότι "θέλουμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέρη", δίνοντας έτσι διαπιστευτήρια υποταγής στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Αναφερόμενος στις διπλωματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, τάχθηκε υπέρ μιας διαβαλκανικής διάσκεψης "που θα στοχεύει στην υπογραφή περιφερειακού συμφώνου για το σεβασμό των συνόρων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων". Ζήτησε επίσης τη διεύρυνση του σχεδίου του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και στις βαλκανικές χώρες που δεν έχουν περιληφθεί καθώς και στη Ρωσία. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ του σχεδιασμού "εναλλακτικών οδών μεταφοράς και προμήθειας για πρώτες ύλες από περιοχές του Εύξεινου Πόντου προς τη Μεσόγειο μέσω των Βαλκανίων".

Για την υπόθεση των Σκοπίων υποστήριξε τη συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων στη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης με ιδιαίτερη έμφαση στην "εφαρμογή των όρων οικονομικού χαρακτήρα". Η ενδιάμεση συμφωνία που είναι, όπως είπε, επταετούς διάρκειας, μπορεί να αντικατασταθεί με συνολικότερη συμφωνία, όταν το πρόβλημα του ονόματος του κράτους αυτού τελικά επιλυθεί".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την "ποιοτική αλλαγή" των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με τη διεκδίκηση για πρώτη φορά ελληνικών εδαφών. Απαντώντας στην πρόσκληση του Μ. Γιλμάζ για διμερή διάλογο, αφού είπε ότι δεν απορρίπτουμε το διάλογο, συμπλήρωσε ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς όρους και χωρίς προοπτική ικανοποιητικής κατάληξης". Υπερθεμάτισε της παραπομπής των "διαφορών" στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως του "μόνου σίγουρου τρόπου για οριστική και δεσμευτική λύση". Σε ερώτηση τι θα πράξει σε περίπτωση νέας κρίσης με την Τουρκία, η οποία πιθανά να εκδηλωθεί με κατάληψη κάποιου ελληνικού νησιού, απάντησε ότι "δεν επιθυμούμε πολεμική σύρραξη, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν εμπιστεύεται τον υπουργό Αμυνας, Γερ. Αρσένη, απάντησε ότι τον εμπιστεύεται και ότι δεν πρόκειται να τον αντικαταστήσει σε ενδεχόμενη νέα κρίση.

Οσον αφορά το Κυπριακό δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να συμβιβαστεί με την αποδοχή τετελεσμένων, αλλά από κοινού με την κυβέρνηση της Κύπρου επιδιώκει την ανάπτυξη "πολύπλευρών πρωτοβουλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

Ο Κ. Σημίτης θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, το απόγευμα με τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι και αύριο το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ.

Αμοιβαία αναγνώριση Βελιγραδίου - Σκοπίων

Με το όνομα Μακεδονία αναγνώρισε η Νέα Γιουγκοσλαβία την ΠΓΔΜ. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την ενέργεια ως μη φιλική χειρονομία

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η από καιρό αναμενόμενη απόφαση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο) να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα Μακεδονία. Η αναγνώριση έγινε στα πλαίσια συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ των δύο χωρών και υπογράφτηκε χτες στο Βελιγράδι από τους υπουργούς των Εξωτερικών Μ. Μιλουτίνοβιτς και Λ. Φερτσκόφσκι.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Μπίκα,ο οποίος δήλωσε χτες από την Ουάσιγκτον ότι η απόφαση αυτή "δε βοηθάει στη σταθερότητα και τη βελτίωση των σχέσεων των χωρών της περιοχής και δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική, προς την Ελλάδα, χειρονομία". Πάντως ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλ. Μιλόσεβιτς δήλωσε χτες στο Βελιγράδι ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με την ΠΓΔΜ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφτηκε, οι δύο χώρες συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις και θα ανοίξουν πρεσβείες στο Βελιγράδι και τα Σκόπια, αντίστοιχα. Ακόμα η ΠΓΔΜ αποδέχεται την κρατική συνέχεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ενώ όσον αφορά το πρόβλημα της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αυτό θα διευθετηθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η εξέλιξη αυτή πάντως ήταν αναμενόμενη, αφού η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από το Βελιγράδι αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για την αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαρακτηριστική είναι χτεσινή σχετική δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κ. Κίνκελ,ο οποίος είπε ότι "με το μέτρο αυτό, ο Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα". Επίσης υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη η αμοιβαία αναγνώριση Βελιγραδίου - Σκοπίων να αποτελέσει προϋπόθεση για την αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας

Πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας της ΚΟΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η Συνδιάσκεψη της ΑΕ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας της ΚΟΑ. Οι εργασίες της βοήθησαν στην ανάπτυξη του προβληματισμού και εμβάθυνσης στα ζητήματα που μπαίνουν από την ΚΕ στα τρία Προσυνεδριακά Ντοκουμέντα, τα οποία υπερψηφίστηκαν από τους αντιπροσώπους.

Ομόφωνα συμφώνησαν οι αντιπρόσωποι με την εκτίμηση της ΑΕ ότι η πολιτική που ακολουθεί το Κόμμα είναι σωστή και ότι οι θέσεις που διατυπώνονται στα τρία κείμενα για το Συνέδριο αποτελούν τη βάση για την ισχυροποίηση του Κόμματος, προσανατολίζουν σωστά για τη δημιουργία και ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, με στόχο το σοσιαλισμό.

Η συνδιάσκεψη στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για την επιτυχία των στόχων του Συνεδρίου, βάζοντας ως άμεσα καθήκοντα:

α) Ανοιγμα στην εργατική τάξη και τη νεολαία της περιοχής, αξιοποιώντας με όλους τους τρόπους τα υλικά και τα μηνύματα του Συνεδρίου.

β) Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, πολύμορφη δράση σ' όλους τους τόπους δουλιάς στη βάση του πλαισίου που προβάλλει το Κόμμα.

γ) Εβδομαδιαία κινητοποίηση όλων των ΚΟΒ, με σκοπό το μάζεμα υπογραφών για το Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

δ) Κάλυψη του πλάνου στρατολογιών και Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου.

ε) Πρωτοποριακή δράση των κομμουνιστών μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους φορείς για τη συσπείρωση των εργαζομένων, αδιάκοπη προσπάθεια για την εφαρμογή των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας του Κόμματος μέσα από την καθημερινή δράση.

Στο δρόμο που έχουν χαράξει

"Ταξικό πόλεμο" στο ...ΚΚΕ αποφάσισαν να κηρύξουν κάποιοι προβοκάτορες. Με χυδαία συνθήματα κάποιοι, τάχα, "αναρχικοί" βρώμισαν τα γραφεία της ΚΟΒ Μπουρναζίου. Δεν είναι, φυσικά, καθόλου τυχαία η επίθεση στα γραφεία του Κόμματος. Σε περιόδους που οι αγώνες των εργαζόμενων εντείνονται, που όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται αγωνιστικά γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ, σε τέτοιες πάντα περιόδους, οι προβοκάτορες κάνουν την εμφάνισή τους. Μα, κι αυτή τη φορά οι (ταξικές) βρωμιές τους θα πέσουν στο κενό. Οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν αταλάντευτα στο δρόμο που έχουν χαράξει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ