ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στρατιωτική βάση σε αρχαιότητες

Τη μετατροπή μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με αρχαιολογικό ενδιαφέρον σε... στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργο Χουρμουζιάδη και Αγγελο Τζέκη.

Πρόκειται για τη μετατροπή του όρμου Ελευθερών Καβάλας σε στρατιωτική βάση(!!!) «που θα περιλαμβάνει», όπως σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές, «λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις, προοριζόμενη να εξυπηρετήσει σκοπούς και ανάγκες του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι την εθνική άμυνα». Επιπλέον, η συγκεκριμένη θέση «παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη εναλίων αρχαιοτήτων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη χερσόνησο και το ακρωτήριο του "Βρασίδα", το οποίο είναι τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη δύο αρχαιολογικών χώρων, της αρχαίας Οισύμης και της βυζαντινής Ανακτορούπολης».

«Είναι προφανές», συνεχίζουν οι βουλευτές, «ότι οποιοδήποτε λιμενικό έργο στον παραπάνω όρμο, πολύ δε περισσότερο μια στρατιωτική βάση, θα επηρεάσει άμεσα και φυσικά αρνητικά την αισθητική και τη λειτουργία της περιοχής, ως επισκέψιμου χώρου μνημείων και παραθερισμού». Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν έχει δώσει την έγκρισή του για την κατασκευή του στρατιωτικού λιμενικού έργου στην παραπάνω περιοχή.

Τα κάλλη του Αιγαίου

«Ερήμην του το Αιγαίο λέει και ξαναλέει εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το στόμα του φλοίσβου, σ' ένα μήκος ακτών απέραντο: αυτός είσαι! (...) Σίγουρα κάποια ιστορία ερωτική με διαστάσεις θεϊκές θα προηγήθηκε από τους τεκτονικούς παλμούς και τις ανακατατάξεις των υδάτων όταν γεννήθηκε το ελληνικό αρχιπέλαγος. Τον παραλογισμό που κλείνουν για μας οι μύθοι, κάποτε, η ίδια η φύση τον ανατρέπει. Τότε μόνον αναλογιζόμαστε ότι παρ' όλα αυτά εμείς οι ίδιοι είναι που, παρά τη θέλησή μας, ίσως τους δημιουργήσαμε. Απομένει να μάθουμε: αυτό το φως, αυτές οι συστάδες των νησιών τι είναι; Ονειρευόμαστε; (...) Η μαγεία έχει τον τρόπο της. Ακόμη και πάνω στα τείχη της Επιστήμης, ξέρει κάποτε ν' ανοίγει μια πόρτα για ν' ανασάνουμε. (...) Η σελήνη των ηλεκτρονικών εγκεφάλων θα εξακολουθήσει να είναι - είτε το θέλουμε είτε όχι - κατώτερη απ' τη σελήνη της Σαπφώς.(...) Το Αιγαίο είναι από ύλη ή πνεύμα (δεν έχει σημασία) οδηγημένα στο ουσιώδες. Το παν -για ό,τι πιθανόν το ακατάληπτο αντιπροσωπεύει- είναι η διαύγεια».

Το παραπάνω απόσπασμα από κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη για το Αιγαίο, τη φύση και το φως του, τα πανώρια ανώνυμα και επώνυμα «έργα ανθρώπων» που γέννησε η ίδια η καθημερινή ζωή και βέβαια η μυθολογική παράδοση, η ποίηση, η μουσική, η γλυπτική, η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, η χειροτεχνία μέσα στο διάβα χιλιετιών, συνοψίζει ουσιαστικά το κάλλος που αναδύεται από τις εικόνες των αριστουργηματικών δημιουργημάτων που περιλαμβάνουν τα βιβλία «Αιγαίο (Τέχνη και Πολιτισμός)» και «Νησιά του Αιγαίου (Αρχιτεκτονική)» που εξέδωσε το Υπουργείο Αιγαίου (σε άριστη εκτύπωση από τις εκδόσεις «Μέλισσα»), το cd-rom «Αρχαιολογικός Ατλας του Αιγαίου», και το video-cd «Αιγαίο Αρχιπέλαγος», (και τα δύο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη). Τα κείμενα του πρώτου βιβλίου είναι των: Οδ. Ελύτη, Β. Λαμπρινουδάκη, Μ. Κορρέ, Χ.Μπούρα, Δ. Φιλιππίδη, Χρ. Χρήστου, Αγ. Δεληβοριά, Αν. Ι. Τζαμτζή Λ. Λιάβα Χρ. Ντούμα. Τα κείμενα του δεύτερου βιβλίου, σε επιμέλεια του Δ. Φιλιππίδη, είναι των Χ. Μπούρα, Αγ. Δεληβοριά, Γ. Γκίνη, Ε. Σαραντάκου, Ν. Σηφουνάκη, Δ. Φατούρου, Δ. Φιλιππίδη, Ν. Σκουτέλη. Η ηλεκτρονική έκδοση «Αρχαιολογικός Ατλας του Αιγαίου» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο (1998) του Πανεπιστημίου Αθηνών και του υπουργείου Αιγαίου, η έκδοση του οποίου είναι μια παλιά ιδέα του Χρ. Ντούμα.

Οι τέσσερις εκδόσεις παρουσιάστηκαν (4/6) στο κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη, από τους Ν. Σηφουνάκη, Λ. Μενδώνη, Β. Λαμπρινουδάκη, Χ. Ντούμα, Ε. Μπουρνιά, Δ. Φιλιππίδη.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κέδρος»: Κώστας Ν. Χατζηπατέρας - Μαρία Φαφαλιού - Δραγώνα «Μαρτυρίες '41-'44 - Η Αθήνα της κατοχής» (τόμος Β΄. Πλούσια εικονογραφημένη - με φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα, έργα τέχνης κλπ. - ιστορική μελέτη για την κατοχή και την Ελληνική Αντίσταση). Τάσος Γουδέλης «Η γυναίκα που μιλά» (διηγήματα). Βαγγέλης Ραπτόπουλος «Η γενιά μου: Κομματάκια / Διόδια / Τα τζιτζίκια» (μυθιστορηματική τριλογία). Νίκος Θέμελης «Η αναλαμπή» (μυθιστόρημα που παρακολουθεί την ελληνική κοινωνία και την αστική της τάξη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το Μεσοπόλεμο). Κλέων Αρζόγλου «Εγώ κι ο θείος Χάρις» (μυθιστόρημα για τη δεκαετία του '60). Ζέφη Κόλια «Κι αν είμαι... ροζ, μη με φοβάσαι» (μυθιστόρημα). Λένσεϊ Ναμιόκα «Με κιμονό και ψηλά τακούνια» (μετάφραση Ματίνα Καραλή, εφηβικό μυθιστόρημα στη σειρά «Ο γύρος του κόσμου με ένα βιβλίο». Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και τα εφηβικά μυθιστορήματα των Γκαγιέ Χιτογιλμάζ «Με μπλουτζίν και φερετζέ» και Γκίλα Αλμαγκόρ «Καλοκαιρινές διακοπές με ποπ κορν και λεμονάδα»). Μαρία Ευσταθιάδη «Ανυπακοή» (θεατρικό μονόπρακτο). Μαρία Ρουσάκη - Βίλλα «Ενα χωράφι για τη Σημίνα» (παραμύθι για νήπια, εικονογράφηση Πολίνα Παπανικολάου).

- Φιλιππότης: Θόδωρου Καρζή «Ο σκύλος και οι Ελληνες (κωμικοφανές δοκίμιο περί σοβαροφανούς ζητήματος)» (χιουμοριστικό βιβλίο). «Φτάνοντας στην Τήνο» (ταξιδιωτικό, με κείμενα των Μ. Βαμβουνάκη, Ελ. Γκίκα, Μ. Μιχαήλ - Δέδε, Αν. Σουρούνη, Φίνε Φέρντιναντ κ.ά.).

- Καστανιώτης: Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Μάρκος - Η επανάσταση και οι καθρέφτες» (μετάφραση Λήδα Παλλαντίου. Συνέντευξη - διάλογος του συγγραφέα με τον Μάρκος στη ζούγκλα Λακατόνα). Δημήτρης Νόλλας «Από τη μια εικόνα στην άλλη» (μυθιστόρημα). Σπύρος Γ. Κορυδάκης «Ασε με να σε δέρνω κάπου κάπου» (νουβέλα).

- «Μεταίχμιο»: Στρατής Πασχάλης «Στίχοι ενός άλλου» (περιέχονται οι οκτώ - μέχρι τώρα - ποιητικές συλλογές του σημαντικού ποιητή, μεταφραστή και κριτικού). Κώστας Λογαράς «Στη χώρα του Νεντίμ μύριζε πεύκο (Απ' το Ιόνιο ως το Ικόνιο)» (νουβέλα - οδοιπορικό στην Τουρκία). Σάκης Σερέφας «Αποστολή στη Γη» (νουβέλα). Πατρίσια Μέλο «Κόλαση στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο» (μετάφραση Ρόζα Σαρλή, μυθιστόρημα που αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της Βραζιλίας πίσω από την απατηλή λάμψη του καρναβαλιού). Τζάνι Ροντάρι «Γραμματική της φαντασίας (εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες)» (μετάφραση Γιώργος Κασαπίδης, μελέτη για τη λειτουργία της φαντασίας στην καλλιτεχνική δημιουργία).

- Γκοβόστης: Οριάνα Φαλάτσι «Η οργή και η περηφάνια» (το βιβλίο της Ιταλίδας δημοσιογράφου, που ζει στο Μανχάταν, αναφέρεται στις εξελίξεις μετά την 11η Σεπτέμβρη και στο χάσμα μεταξύ δυτικού και ισλαμικού κόσμου).

- «Αγρα»: Κάρεν Βαν Ντάικ «Η Κασσάνδρα και οι λογοκριτές στην ελληνική ποίηση 1967-1990» (μελέτη της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου).

- «Κοχλίας»: Αντώνης Νικολάου «Παλιές φωτογραφίες θαμμένα μυστικά» (μυθιστόρημα).

- «Εκκρεμές»: Ζαν - Πιερ Μιλοβανόφ «Ωρελίν» (μυθιστόρημα, μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης).

- Μπαρμπουνάκης (Βασ. Ηρακλείου 28, 54624 Θεσσαλονίκη, 2310231811): Νικόλας Σούλας - Μ. Μπεδρελίδου - Κυριακοπούλου «Μνήμες Θεσσαλονίκης» (εικονογραφημένη «περιήγηση» στην παλιά Θεσσαλονίκη, στις γειτονιές, στα μνημεία, στους χώρους δουλιάς).

- Παπαζήση: Θανάσης Αλεξίου «Εργασία, εκπαίδευση και κοινωνικές τάξεις (Το ιστορικό - θεωρητικό πλαίσιο)» (μελέτη). Θεόδωρος Πελαγίδης «Κατατονική οικονομία» (Δοκίμια για τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία).

- Σαβάλλας: «Τι φλυαρεί ο μέγας παπάς; - Ευστάθιου Θεσσαλονίκης - Επίσκεψις βίου μοναχικού», σε εισαγωγή, απόδοση, σχόλια του Φάνη Καλαϊτζάκη. (Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης - 12ος αι. - υπήρξε σημαντικός ομηριστής του βυζαντινού μεσαίωνα και έγινε διάσημος για το συγγραφικό και το αναμορφωτικό έργο του στο μοναχισμό. Το συγκεκριμένο έργο «Επίσκεψις βίου μοναχικού» αφορά στην εξαθλίωση του μοναχισμού κατά τον 12ο αι.). Λάμπρου Κοτσίρη - Ράνιας Χατζηνικολάου - Αγγελίδου «Δίκαιο εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών επιχειρήσεων» (μελέτη). Ευφημίας Παναγιωτίδου «Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε πρόγραμμα Η/Υ» (μελέτη).

- «Δωδώνη»: Φραγκίσκη Σταυράκη «Ανακωχή στο χρόνο» (ποίηση).

- «Αγκυρα»: Τάκης Χατζηαναγνώστου «Πέρα απ' τη θύελλα» (μυθιστόρημα). Ι. Δ. Ιωαννίδης «Το χρυσαφένιο τόξο» (μυθιστόρημα για παιδιά από 9 χρόνων και άνω).

- «Ιωλκός» Μάριος Β. Μαλούχος «Οι ποιητές είναι λαπάδες» (ποίηση).

- «Περίπλους»: Κέιτ Σίντλεϊ «Αθώο αίμα στο Ντέβον» (μετάφραση Αννα Αθανασιάδου, μεσαιωνικής εποχής αστυνομικό μυθιστόρημα). Μαρία Τσοσκούνογλου «Συνταγές και ιστορίες από τους Ελληνες της Νέας Υόρκης» (ιστορική, κοινωνιολογική, λαογραφική αποτύπωση των Ελλήνων της Ν. Υόρκης).

- «Ιδμων»: Νίκος Δεληγιάννης «Το αιώνιο λουλούδι του έρωτα» (ποίηση).

- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 106, με αφιερώματα στους Σικελιανό, Ελύτη, Αναγνωστάκη).

- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 572-574-/240 και 575-577/241).

- «Θέματα Ειδικής Αγωγής» (τριμηνιαίο περιοδικό για την εκπαίδευση. Τεύχος 18).

Χορευτικό «πανόραμα»

Τη διατήρηση της πολυσυλλεκτικότητάς του επιδιώκει και το φετινό, 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 27/7. Αυτός ο προσανατολισμός εκφράζεται κυρίως με την παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής και ξένης δημιουργίας, με κριτήριο την ποιότητα και «αυθεντικότητα της γραφής».

Επιπλέον, το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας θέλει να αποτελεί «βήμα» για πρωτοεμφανιζόμενους Ελληνες καλλιτέχνες. Ετσι, από τις οκτώ διεθνείς συμμετοχές, οι έξι παρουσιάζονται στη χώρα μας για πρώτη φορά. Πρόκειται για τον Γάλλο χορογράφο Ξαβιέ Λε Ρουά, την Αμερικανίδα Μεγκ Στιούαρτ με την ομάδα της «Damaged Goods», τον Φινλανδό Τέρο Σάαρινεν, τη βρετανική ομάδα «George Piper Dances», την ισπανική ομάδα των Gelabert - Azzopardi και τον Γάλλο Νασέρ Μαρτίν - Γκουσέ. Μαζί τους θα εμφανιστούν και οι «παλιοί» του φεστιβάλ, η Ισραηλινή Ινμπαλ Πίντο και η Καναδέζα Μαρί Σουινάρ.

Από ελληνικής πλευράς το «παρών» θα δώσουν τρεις γενιές του ελληνικού χορού: Ο Χάρης Μανταφούνης, με την πρόσφατη δημιουργία του «Παράξενα συναισθηματικό» (22/7, αμφιθέατρο Κάστρου). Η φετινή παραγωγή του φεστιβάλ ανατέθηκε στον Αντώνη Φωνιαδάκη που κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Την πρώτη εμφάνισή του στην Καλαμάτα κάνει το ντουέτο «Sensitive screens Skins interval», ένας διάλογος του πραγματικού σώματος με το «εικονικό», που θα προβάλλεται μέσα από δύο οθόνες βίντεο (21, 22/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο). Την τρίτη βραδιά του φεστιβάλ θα εμφανιστούν δύο νέες χορογράφοι, η Σεσίλ Μικρούτσικου και η Βάσω Γιαννακοπούλου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και τα καθιερωμένα σεμινάρια χορού για σπουδαστές και επαγγελματίες. Θα διδάξει η Λίζα Ρέις, χορεύτρια της ομάδας «David Dorfman Dance» και τιμημένη δύο φορές με το Βραβείο «Bessie» για τη χορευτική της παρουσία και επίσης δύο φορές με το «Movement Research Artist in Residence». Διαλέξεις και μαθήματα θα γίνουν και από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και από τον David Dorfman, καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας David Dorfman Dance (17-26/7).

Εκδήλωση τιμής στον Στρ. Τσαμπή

Η «Κίνηση Δημοκρατικής Ενότητας Καλυβίων», σήμερα (7.30μμ), στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καλυβίων, θα τιμήσει την προσφορά του κομμουνιστή, βετεράνου αγωνιστή Στρατή Τσαμπή. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Στρατή Τσαμπή «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσας και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ