ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Στον Κορυδαλλό και ο Κουφοντίνας μετά το τέλος των διακοπών του...

ICON

Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται πλέον και οι 16 συλληφθέντες, που φέρονται ως μέλη, στελέχη και καθοδηγητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν». Τον κύκλο των κρατουμένων έκλεισε την Κυριακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος, αφού απόλαυσε τον ήλιο και τη θάλασσα πάνω από ένα μήνα στο Αγκίστρι της Αίγινας(!), κυκλοφορώντας ελεύθερα αν και καταζητούμενος (!!), αποφάσισε να ...αναλάβει τις «πολιτικές ευθύνες» του και να παραδοθεί αυτοβούλως την περασμένη Πέμπτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών(!!!).

Ο Δημ. Κουφοντίνας κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο. Στο απολογητικό του υπόμνημα αρνείται το εναντίον του κατηγορητήριο, όπως είναι διατυπωμένο και τις πράξεις που του αποδίδονται. Αναφέρει, ακόμα: «Υπήρξα μέλος της 17Ν και συμφωνώ πλήρως με τις πολιτικές της θέσεις, όπως εκφράστηκαν μέσα από τα κείμενα της οργάνωσης. Ολες μου οι πράξεις και η πολιτική μου επιλογή καθορίστηκαν από την πίστη μου για την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, που θα έχει θεμέλια στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία. Σε όλες μου τις ενέργειες, το κίνητρο ήταν πάντα τα ιδεώδη μου και σκοπός μου ήταν να συμβάλω στην απαρχή της διαδικασίας για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Για κάθε αγωνιστή που επιθυμεί έναν καλύτερο κόσμο, η ανθρώπινη ζωή έχει σημαντική αξία και το ίδιο πιστεύω κι εγώ. Δεν είχα ποτέ ιδιοτελείς σκοπούς και δεν επεδίωξα ποτέ προσωπικά οφέλη από τη δράση μου και άλλωστε αυτό το αποδεικνύω, καθώς παραδόθηκα και βρίσκομαι μπροστά σας έχοντας γνώση των συνεπειών. Δε διεκδικώ αρχηγικό ρόλο, μόνο αυτόν του λαϊκού επαναστάτη και αγωνιστή».

Ο Δ. Κουφοντίνας δεν παρέλειψε, μέσω της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ, να ζητήσει μια «δίκαιη δίκη», ενώ εκφράζει τις αμφιβολίες του γι' αυτό, «εξαιτίας των συνθηκών και του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, καθώς και τις συνθήκες κράτησης» των συγκατηγορουμένων του. Η κ. Κούρτοβικ πρόσθεσε ότι ο Δημ. Κουφοντίνας «ρωτήθηκε από τον ανακριτή για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους της 17Ν και αρνήθηκε να πει οτιδήποτε. Ρωτήθηκε, επίσης, αν έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είχε και ότι τέτοιου είδους σχέσεις απάδουν με τις πολιτικές του ιδέες και την πολιτική του πρακτική».

Στο μεταξύ, η Αστυνομία περισυνέλεξε από την περιοχή, όπου είχε στήσει το προσκοπικό του αντίσκηνο ο Κουφοντίνας στο Αγκίστρι, όλα τα προσωπικά του είδη, τα εξέτασε και βρήκε σε αυτά τα αποτυπώματά του. Οι άνθρωποι που τον έβλεπαν να γευματίζει στο λιμάνι λένε ότι δεν ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν μέχρι τη στιγμή που είδαν τη φωτογραφία του και το όνομά του στα ΜΜΕ... Τώρα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα, που έμεναν κι αυτά σε αντίσκηνα σε μικρή απόσταση από το δικό του και εξαφανίστηκαν μετά την «παράδοσή» του. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, προκύπτει ότι «ο πλέον καταζητούμενος της ΕΛ.ΑΣ.» κυκλοφορούσε άνετα και έκανε και ταξίδια στον Πειραιά.

  • Με χτεσινή του διάταξη, ο εφέτης ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος έκανε δεκτό το αίτημα των πληρεξούσιων δικηγόρων της Ελένης, χήρας του Αλέξανδρου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη και διέταξε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη, ώστε να διερευνηθεί αν η γραφή των χειρόγραφων σημειώσεων που υπάρχουν σε δακτυλογραφημένη προκήρυξη, που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου και σε ένα ακόμα φύλλο χαρτιού, ταυτίζεται με τη γραφή του προσώπου που έγραψε το κείμενο απόδειξης δανείου 700.000 δρχ. με ημερομηνία 4-3-1998, που βρέθηκε στους Λειψούς και υπογράφεται από κάποιον Γιάννη Μακρή.
Δημοσιεύματα του Τύπου

Το «Βήμα της Κυριακής» γράφει ότι «οι αστυνομικοί αρνούνται να αποκαλύψουν κατά πόσον γνωρίζουν ποιος και πού τον έκρυβε. Οι αρχές πιστεύουν ότι δεν υπήρξε κανένα ιδιαιτέρως μεγάλο δίκτυο υποστήριξης». Δημοσίευμα της εφημερίδας υποστηρίζει πως οι αρχές έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε μια γυναίκα που συνδέει ΕΛΕ και «17Ν». Επίσης ότι οι αρχές μελετούν αν θα προχωρήσουν στη σύλληψη ενός ατόμου με σημαντικό περιφερειακό ρόλο στη δράση της «17Ν». Το άτομο αυτό έχει απασχολήσει παλαιότερα τις αστυνομικές αρχές. Ρεπορτάζ αναφέρεται στην «1η Μάη» που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εξάρθρωση των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει ότι υπάρχουν στοιχεία για 103 μέλη του ΕΛΑ και άλλων ομάδων. Επίσης πως τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύθηκαν την αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους που ήταν η άντληση χρηματοδότησης και το εμπόριο όπλων. Οσον αφορά το «δίκτυο φιλοξενίας» του Δ. Κουφοντίνα, γράφει ότι είχε μείνει ορισμένες μέρες ακόμη και χωρίς τροφή, όταν αυτοί που τον φρόντιζαν θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε στενό κλοιό και δεν μπορούσαν να τον επισκεφθούν.

Το «Καρφί» επισημαίνει ότι ύποπτα για κρησφύγετο του Δ. Κουφοντίνα, είναι τρία σπίτια γνωστών του στην Αθήνα.

Η «Χώρα» γράφει πως η κοινή γνώμη προετοιμάστηκε με άρθρα στον Τύπο και εκπομπές στην τηλεόραση για μεγάλο χτύπημα κατά της ανέπαφης «17Ν». Επίσης γράφει ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τον τρόπο να διεισδύουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και δεν ξεχνούν ποτέ τα δολοφονημένα στελέχη τους.

Το «Εθνος» γράφει πως οι αρχές αναζητούν δυο γυναίκες κι έναν άνδρα που διέμεναν κοντά στη σκηνή του Δ. Κουφοντίνα στο Αγκίστρι, ενώ το ζητούμενο για την Αστυνομία είναι πού βρισκόταν πριν πάει στο νησί. Ρεπορτάζ της εφημερίδας από το νησί αναφέρει ότι ο Δ. Κουφοντίνας έτρωγε σε εστιατόρια και ψώνιζε από καταστήματα χωρίς να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για καταζητούμενο. Ιδιοκτήτρια ταβέρνας ισχυρίστηκε ότι «δεν έδειχνε άτομο που το έψαχναν, ούτε έπαιρνε ιδιαίτερες προφυλάξεις». Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις της Μαρίας Χολέβα-Τσιντερη, την οποία το κυριακάτικο «Καρφί» την εμφάνισε ως την πληροφοριοδότρια που το 1992 είχε δώσει στοιχεία στις αρχές για επικείμενο χτύπημα της «17Ν». Ακολούθησε το φιάσκο της ΕΛΑΣ στην οδό Ριανκούρ. Μέσω του δικηγόρου της, υποστήριξε ότι είναι εντελώς άσχετη με το θέμα.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει ότι η ΕΛΑΣ κάνει έρευνες σε Ζωγράφου και Κυψέλη για να εντοπίσει τυχόν κρησφύγετο του Δ. Κουφοντίνα και εκτιμάται πως τον περιέθαλπαν σε περισσότερα σπίτια. Επίσης γράφει ότι στις 10 Ιούλη παράγγειλε γυαλιά από κατάστημα οπτικών στην Πατησίων.

Η «Απογευματινή» ρωτά πώς είναι δυνατόν ο Δ. Κουφοντίνας να ζει για μέρες σε αντίσκηνο και να εμφανίζεται στις αρχές «κατάλευκος και καλοσιδερωμένος, φρεσκοξυρισμένος και με μαλλί κομμωτηρίου».

Τα «Νέα» αναφέρουν ότι η εξάρθρωση της «17Ν» συνοδεύτηκε από δυο παγκόσμιες πρωτοτυπίες. Κανένας αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης δεν αρνήθηκε τα πάντα μετά τη σύλληψή του, όπως κάνει ο Α. Γιωτόπουλος. Και δεν υπάρχει προηγούμενο κορυφαίου τρομοκράτη που να παραδόθηκε οικειοθελώς στις αρχές, όπως έκανε ο Δ. Κουφοντίνας. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται πως στο Αγκίστρι, σερβιτόρος που τον εξυπηρετούσε ως πελάτη σε ταβέρνα του νησιού, δήλωσε ότι ο Δ. Κουφοντίνας ήταν λιγομίλητος και απέφευγε τις παρέες. Οδηγός τοπικού λεωφορείου τον είχε δει μέσα στους επιβάτες. Εξάλλου σε άλλο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι ο Δ. Κουφοντίνας ήρθε σε επαφή στην Αίγινα, με ορισμένους Ελληνες και ξένους του αντιεξουσιαστικού χώρου, που έχουν κατοικίες στο νησί.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι η αλλαγή πλεύσης του Σάββα Ξηρού έγινε επειδή εκτίμησε πως δεν έχει πλέον κίνητρα συνεργασίας με τις αρχές, αφού «οι κατηγορούμενοι αντιλαμβάνονται ότι η ομολογία και η συνεργασία δεν τους εξασφαλίζουν αυτόματα ελαφρότερες ποινές». Σε δημοσίευμα της εφημερίδας από το Αγκίστρι, αναφέρεται σε μαρτυρία κατοίκου που τον είδε να τρώει σε ταβέρνα με άλλους δυο άνδρες. Εξάλλου υπάλληλος καταστήματος υποστηρίζει πως η μπλούζα που φορούσε ο Δ. Κουφοντίνας κατά την παράδοσή του, αγοράστηκε από το μαγαζί που εργάζεται.

Η «Αυριανή» υποστηρίζει ότι σε πληρωμένο συμβόλαιο γράφτηκε το όνομα του δολοφονημένου από την «17Ν» διοικητή της ΕΤΕ Μ. Βρανόπουλου. «Η Χώρα» αναφέρεται σε δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος» στο οποίο αναφέρεται πως ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε διαβεβαιώσει πριν 15 μέρες τον πρωθυπουργό ότι «με τον Κουφοντίνα δε θα υπάρξει πρόβλημα». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι δολοφονίες έγιναν για να φύγουν από τη μέση άνθρωποι που ήταν πολιτικά εμπόδια.

Ο «Ευαγγελισμός» για τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού

Ανακοίνωση σχετικά με τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού και τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε εξέδωσε χτες η διοίκηση του «Ευαγγελισμού», με αφορμή, όπως επισημαίνει, «τις διάφορες δηλώσεις από δημοσιογραφικούς και άλλους κύκλους σχετικά με τη νοσηλεία του».

Η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει:

  • Για το θέμα της νοσηλείας και της θεραπευτικής αγωγής του παραπάνω ασθενή ισχύει το αναλυτικό ιατρικό σημείωμα του διευθυντή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, καθηγητή κ. Χ. Ρούσσου, που έχει δοθεί στα μέσα ενημέρωσης με ημερομηνία 30.7.2002.
  • Εχει δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου να ερευνήσει τις περιπτώσεις των εν λόγω δηλώσεων και να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες, εάν τούτο απαιτηθεί.
  • Τέλος, όσοι θεωρούν ότι έχουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων στον νοσηλευθέντα στο νοσοκομείο Σάββα Ξηρό υποχρεούνται να τα προσκομίσουν στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα περαιτέρω.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ