ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν μπορεί να κερδίζουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο μαζί

Στην ΠΥΡΚΑΛ περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

«Τούτος ο χώρος μπορεί να ζήσει και πρέπει να ζήσει. Αλλά η γενική πολιτική τον βάζει σε κίνδυνο. Αυτό πάρτε το χαμπάρι. Μπορεί για λόγους σκοπιμότητας να σας έχουν εδώ για κάποια χρόνια να σας πληρώνουν, άλλο τμήμα να λειτουργεί και άλλο όχι. Πρέπει όμως να δείτε τη συνολική πορεία των πραγμάτων. Και η συνολική πορεία των πραγμάτων πρέπει να σας φέρει με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν σε αρκετά πράγματα διαφωνείτε μαζί μας. Τουλάχιστον είμαστε γνήσια αντιπολίτευση, αυθεντική, έντιμη και καθαρή. Ξέρετε τι λέμε, ξέρετε πού μπορείτε να διαφωνείτε με εμάς και πού μπορείτε να συμφωνήσετε. Δεν κοροϊδεύουμε.

Το λαϊκό κίνημα τώρα πρέπει να ξεκινήσει την καινούρια πορεία του. Οσο γίνεται πιο έγκαιρα. Ερχονται τρομοκρατικά μέτρα, πρωτοφανή θα έλεγα. Ακούστε μας, λέμε την αλήθεια. Οι άλλοι έχουν συμφέρον να σας την κρύψουν».

Τα παραπάνω τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, κατά τη χτεσινή περιοδεία στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πολλά στελέχη από την Κομματική Οργάνωση της ΠΥΡΚΑΛ.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων του χώρου. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της ΠΥΡΚΑΛ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της παραγωγής, αλλά και του προσωπικού, καθώς οι θέσεις εργασίας που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων δεν αναπληρώνονται. Η Αλ. Παπαρήγα είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΥΡΚΑΛ.

«Να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές»

Κατάμεστη από εργάτες της ΠΥΡΚΑΛ η αίθουσα στο χώρο των βαφείων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα
Κατάμεστη από εργάτες της ΠΥΡΚΑΛ η αίθουσα στο χώρο των βαφείων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα
Μιλώντας λίγο αργότερα στους εργαζόμενους η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι σ' αυτήν την περίοδο της γενικευμένης επίθεσης «εμείς, περισσότερο μαχητικά, θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο να οργανώσει τη στρατηγική αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Και, δεύτερον, παλεύουμε για τη συμπαράταξη και συμμαχία με το ΚΚΕ - όσο γίνεται περισσότερο και στο πολιτικό επίπεδο και στο μαζικό - των ομάδων της εργατικής τάξης που ακόμα δεν έχουν πειστεί να γίνουν κομμουνιστές».

Εξήγησε ότι «όταν λέμε γενική γραμμή, δεν εννοούμε γενικά συνθήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής πράγμα: Εργασιακές σχέσεις, συνθήκες δουλιάς, ωράριο εργασίας, σταθερή δουλιά, μισθοί, Παιδεία, Υγεία, λαϊκή στέγη, ελεύθεροι χώροι, αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Βεβαίως και η μη συμμετοχή στους πολέμους. Αν θέλετε, ένα ενιαίο πακέτο θέσεων και προτάσεων που βελτιώνουν τη ζωή του εργαζόμενου. Επιδιώκουμε να ανακοπεί ο κατήφορος. Γιατί θα υπάρχει κατήφορος που δεν τον έχουμε ακόμα γνωρίσει, και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην πορεία».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι κάπως αντιστάθηκαν, αλλά αυτή η αντίσταση δεν έδωσε τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Διότι δεν ήταν μαζική, δεν ήταν οργανωμένη και γιατί καθοδηγήθηκε σε ένα μεγάλο μέρος από συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες όταν αντιληφθούν ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, μπαίνουν μπροστά για να μινιμάρουν τον αγώνα και να εξασφαλίσουν μια ανάλαφρη πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση».

«Ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος»

Από την περιοδεία στους χώρους του εργοστασίου
Από την περιοδεία στους χώρους του εργοστασίου
Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος. Αλλά δυστυχώς πολλές φορές οι εργαζόμενοι κερδίζουν ένα ψίχουλο και αντί να το πάρουν και να αντεπιτεθούν, ξανασκέφτονται αν το ψίχουλο τους το έδωσε η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι έγκλημα, ιδιαίτερα όταν το διαπράττουν εργάτες.

Εμείς σας καλούμε σε μια συνολική πρόταση, που περιλαμβάνει το τι πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και τι πρέπει να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, σ' αυτή τη βάση. Δεν μπορεί να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο μαζί. Οσο κερδίζει το κεφάλαιο τόσο θα χάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό πρέπει να αγγίξει όλα τα θέματα. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτες για να υπάρξει ένα μαζικό ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή πραγματικότητα «ξεπεράστηκε η φάση που οι εργαζόμενοι πίεζαν την εργοδοσία και την κυβέρνηση και κάτι έπαιρναν. Σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να απειλήσουν τους πάντες ότι ξεκινάνε αγώνα, όχι στα λόγια αλλά με προοπτική ανατροπής. Με όρους ρήξης θα πετύχεις σήμερα κάποια μερικά αποτελέσματα και αύριο με μεγαλύτερη δύναμη θα πετύχεις ακόμα πιο ουσιαστικά. Αυτή είναι η θέση μας».

Αμυντική βιομηχανία περιουσία του λαού

Αναφερόμενη στο ζήτημα που «καίει» τους εργαζόμενους και αφορά τα προβλήματα συρρίκνωσης της παραγωγής της ΠΥΡΚΑΛ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Δε θα βρείτε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της ΠΥΡΚΑΛ και στα δικά σας προβλήματα, αν δε στρέψετε την προσοχή σας συνολικά. Πού πάει η Ελλάδα - από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων - τι οικονομία έχουμε, τι πολιτικό σύστημα έχουμε, τι κοινωνική πολιτική έχουμε; Τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τι αποφασίζει; Οτι συμβαίνει εδώ μέσα δεν έχει προκύψει μόνο από την ΠΥΡΚΑΛ. Μακάρι τα προβλήματα της ΠΥΡΚΑΛ και των εργαζομένων να ήταν τοπικά και ειδικά. Βεβαίως υπάρχουν ειδικές εκφράσεις. Το γενικό πρόβλημα σε κάθε χώρο εμφανίζεται με διάφορες μορφές».

Και τόνισε: «Ολα τα προβλήματα και με τις λεπτομέρειές τους, έχουν κοινό αριθμητή και κοινό παρονομαστή. Αν δεν το δείτε αυτό, δε θα καταφέρετε να μετριάσετε τα προβλήματά σας, να κερδίσετε κάτι στην πορεία».

«Τέτοια ησυχία εμείς δεν τη θέλουμε»

«Οσο υπάρχει καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, θα υπάρχει και πόλεμος», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενη στη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σημείωσε: «Εχει θεωρηθεί -και έτσι λένε οι «από πάνω»- ότι όταν μετέχεις στους πολέμους, εξασφαλίζεις τη δικιά σου ησυχία. Πρώτα - πρώτα εμείς ως Κόμμα τέτοια ησυχία δεν τη θέλουμε. Δηλαδή να στηρίζουμε είτε με στρατιωτικές βάσεις, είτε ακόμα και με βοηθητικά επιτελεία (Ακτιο, Σούδα), έναν πόλεμο και να έχουμε εμείς την ησυχία μας. Οταν παίρνεις μέρος στον πόλεμο θα έρθει και η σειρά σου»...

Πορεία πτώσης

«Εμείς είμαστε υπέρ της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που ανήκει στο κράτος, στο Δημόσιο, που ανήκει στο λαό σε συνθήκες άλλης εξουσίας - σοσιαλιστικής, λαϊκής εξουσίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στους εξοπλισμούς. Η αμυντική της βιομηχανία όμως πάει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς δε θέλουμε να κλείσει τούτο εδώ (το εργοστάσιο), για να πούμε ότι δικαιωθήκαμε. Και δε θέλουμε να κλείσει για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν πρέπει να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Δεύτερον, γιατί η παραγωγική βάση που εσείς χτίσατε πρέπει να περάσει στις επόμενες γενιές».

Ωστόσο, αναφερόμενη στην πορεία διαμόρφωσης ισχυρών στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων στην Ευρώπη, σημείωσε ότι αυτό «όχι μόνο δε θα δώσει δουλιά στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας αλλά θα τη συρρικνώσει. Πολύ φοβάμαι - μπορούμε να το αποτρέψουμε βέβαια - ότι όλον αυτόν το χώρο μπορεί να τον πάρουν οι ιδιώτες να κάνουν καζίνο, μπαράκια και ό,τι άλλο. Επομένως εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να μην κλείσει. Να μη διαγραφεί από τον ελληνικό χάρτη η παραγωγική βάση. Βέβαια εμείς παλεύουμε για λαϊκή ιδιοκτησία, αλλά η παραγωγική βάση δε θέλουμε να καταστραφεί».

Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα στο επιχείρημα ότι οι πόλεμοι γίνονται για να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία, για να βγουν δηλαδή λεφτά από τα όπλα, ξεκαθάρισε: «Οι πόλεμοι γίνονται για να κατακτηθούν αγορές, για να γίνουν προσαρτήσεις, για να κατανεμηθούν κράτη, για να διανείμουν τα εδάφη και τις αγορές μεταξύ τους οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και, βέβαια, για να γίνει πόλεμος φτιάχνουμε και τη βιομηχανία. Τους δίνουν τα όπλα να παλεύουν μέσα στους πολέμους και πουλάνε κιόλας.

Εμείς δε στηρίζουμε την ύπαρξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας στην εμπορία του πολέμου, αλλά στην άμυνα της χώρας. Θέλουμε ειρηνική πολιτική, καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Θέλουμε τόση, όση αμυντική βιομηχανία μας χρειάζεται για την άμυνα».

Μάλιστα φέρνοντας ως παράδειγμα της παραγωγή λεβήτων στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δε θα μπορούσε δηλαδή - αλλά εδώ χρειάζεται λαϊκό κράτος, σχεδιασμός - και αυτή η βιομηχανία να αναλάβει, ας πούμε, μαζική παραγωγή καλοριφέρ; Γιατί να φτιάχνουν καλοριφέρ οι ιδιώτες καπιταλιστές και να μη φτιάχνει μια κρατική επιχείρηση, η οποία ανήκει στο λαό. Και αν θέλετε, θα απορροφήσει και τους εργαζόμενους των άλλων επιχειρήσεων»...

Γ. ΤΟΥΣΣΑΣ
Να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο λιμάνι και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας

Λιμάνια, ναυπηγεία, βαπόρια. Οι τρεις βασικότεροι πυλώνες της ναυτιλίας, που έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αμυντική της θωράκιση και τόσα άλλα, δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο τους και να συμβάλουν στην ευημερία και την προκοπή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, όσο βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών, όσο χρησιμοποιούνται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία, να βρίσκονται στα χέρια αυτών που πραγματικά ανήκουν: Στα χέρια των εργατών. Αυτή την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ μετέφερε χτες ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του Κόμματος και ναυτεργάτης, στους εργάτες του λιμανιού και των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Ξεκινώντας την περιοδεία του τα χαράματα από το λιμάνι της Ελευσίνας, στο χώρο που συγκεντρώνονται οι λιμενεργάτες πριν πάνε στα πόστα τους και συνεχίζοντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, σε συγκεντρώσεις που έγιναν κατά τμήμα, συζήτηση που διήρκεσε μέχρι το μεσημέρι, έθεσε τους συναδέλφους του μπροστά στις ευθύνες τους, απέναντι στους εαυτούς τους, τα παιδιά τους, την τάξη τους. «Πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε: Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, συμφέρει εμάς και τις οικογένειές μας; Μπορώ εγώ ως εργάτης στα ναυπηγεία να ψηφίζω τα κόμματα που υποστηρίζουν τα συμφέροντα του Λάτση και του Βαρδινογιάννη;». Ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε κόκαλο στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα και ήρθε η ώρα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή του.

Οι εργάτες των ναυπηγείων βλέπουν καθημερινά την παραγωγή να φθίνει και ο Ταβουλάρης - αγοραστής των ναυπηγείων - να ακονίζει τα «μαχαίρια» του, προκειμένου να μειώσει «το εργατικό κόστος», για να γίνει η επιχείρηση «ανταγωνιστική», όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον ευρωβουλευτή και συνδικαλιστές συσπειρωμένους στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Ο Γ. Τούσσας επισήμανε προς τους εργαζόμενους τόσο του λιμανιού όσο και των ναυπηγείων ότι αυτές οι εξελίξεις σε βάρος τους είναι ενταγμένες στην επίθεση εφ' όλης της ύλης που έχει εξαπολύσει το μεγάλο κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τη συνενοχή του ΣΥΝ και τα φερέφωνά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Τους περιέγραψε ανάγλυφα τα όσα εκτρωματικά προετοιμάζονται, που τινάζουν στον αέρα ολόκληρο το εργατικό δίκαιο (πλήρη απορύθμιση του χρόνου εργασίας, ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης, αφανισμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και πάει λέγοντας) για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και κατέληξε: «Τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα όταν οι λαοί θέλουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Να συναντηθούμε όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο δρόμο του αγώνα, να αντιπαρατεθούμε με όρους κινήματος για να ανατρέψουμε συνολικά αυτή την πολιτική».

Μπορείτε και χωρίς το κεφάλαιο

Σε δήλωσή της κατά τη χτεσινή περιοδεία στην ΠΥΡΚΑΛ η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα. Να δουλεύουν λιγότερο, να παράγουν περισσότερα και καλύτερα προϊόντα. Ενα και ουσιαστικό εμπόδιο υπάρχει: Οτι όλη η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι μπορούν να παράγουν, να προσφέρουν τα πάντα και χωρίς το κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ