ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Αμετάβλητα συγκεχυμένη κατάσταση

ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ - ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ. -

Το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο, δηλαδή έκρυθμο και συγκεχυμένο. Από τη μία οι ισλαμιστές να ανακηρύσσουν την "ανεξαρτησία" της νότιας αυτής ρωσικής επαρχίας και από την άλλη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Ανατόλι Κβασνίν που εμφανίζεται αισιόδοξος για τον έλεγχο της κατάστασης.

Πάντως, στο πεδίο των συγκρούσεων μπήκε εντελώς αναίτια και αναπάντεχα η Γεωργία, καθώς στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου SU-25 έπληξε παραμεθόρια περιοχή της Γεωργίας με το Νταγκεστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τρεις άνθρωποι, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των γεωργιανών μεθοριακών φρουρών. Η Ρωσία, πάντως, αρνείται κάθε ευθύνη για το επεισόδιο, ενώ ο Γεωργιανός πρόεδρος Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, που καταδίκασε την επίθεση, με επιστολή του στον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν,ζήτησε να λάβει μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Και όλ' αυτά τη στιγμή, που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να κατέχουν αρκετά χωριά στη μεθοριακή ζώνη με την Τσετσενία, και δυνάμεις από τη Ρωσία και το Νταγκεστάν έχουν καταλάβει οχυρές θέσεις, για να εμποδίσουν περαιτέρω προέλασή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Ετσι το σκηνικό διαμορφώνεται άκρως αντιφατικό, καθώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός εμφανίζεται να έχει καταφέρει να ελέγξει ως ένα βαθμό την κατάσταση με την επανακατάληψη δύο χωριών, αλλά και τη σταδιακή προώθηση όλων των μονάδων του ρωσικού Στρατού, που έχουν σπεύσει στην περιοχή. Αυτή την εικόνα μετέφερε και ο Κβασνίν στον νέο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρωινής συνάντησης που είχαν οι δύο άντρες. "Η κατάσταση έχει αλλάξει. Μπορεί να ελεγχθεί", δήλωσε ο Κβασνίν κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο "Ιντερφαξ".

Από την άλλη πλευρά, μια ισλαμική οργάνωση στη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν προχώρησε στη διακήρυξη της "ανεξαρτησίας" της περιοχής, καθώς κλιμακώνεται η κρίση, που για τη Ρωσία είναι η σοβαρότερη μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία, το 1996. Η διακήρυξη του ισλαμικού συμβουλίου του Νταγκεστάν, του λεγόμενου Σούρα, για την ανεξαρτησία της περιοχής δόθηκε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι και οι "εκπρόσωποί του Σούρα" δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το συμβούλιο συνήλθε στην περιοχή Μπότλικ του Νταγκεστάν, το οποίο ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες εδώ και τέσσερις ημέρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις στο "Ρόιτερ" της εκπροσώπου της Αστυνομίας του Νταγκεστάν, Αντζελα Μαρτιρόσοβα, οι ισλαμιστές μπήκαν στο χωριό Τόντο, δύο χλμ. από το Μπότλικ, που είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ορεινή αυτή περιοχή και επί τέσσερις ημέρες έχει γίνει θέατρο συγκρούσεων των ανταρτών με τις ρωσικές δυνάμεις παρ' όλο που ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις θέσεις τους. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δύο Ρώσοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν και δύο ελικόπτερα καταστράφηκαν, όταν οι αντάρτες έβαλαν εναντίον ενός αεροδρομίου, το περασμένο 24ωρο, ενώ πρόσθεσε ότι χτες το πρωί σκοτώθηκαν τέσσερις ισλαμιστές όταν ελικόπτερο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τους.

ΡΩΣΙΑ
Ελιγμός "διάσωσης" του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Η χώρα μαστίζεται από μία σφοδρότατη οικονομική κρίση και που δεν προβλέπεται ότι μπορεί να την ξεπεράσει παρά τα πρόσφατα δάνεια του ΔΝΤ. Κοινωνικά αποσυνθέτεται παντελώς, πολιτικά οι θύελλες έχουν ξεσπάσει, ενώ μία ακόμα αποσχιστική ενέργεια χτυπάει το νότιο υπογάστριο της χώρας, σε μια υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή του νότιου Καυκάσου, το Νταγκεστάν.Ωστόσο ο "αγαπημένος" της Δύσης, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε και πάλι τη λύση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του...

Την αλλαγή του πρωθυπουργού σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Σεργκέι Στεπάσιν μετά τη θυελλώδη απόλυση του τέως πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ.Τα χτεσινά σχόλια όλων των ρωσικών εφημερίδων είναι πολύ χαρακτηριστικά για τη "δημοκρατία τύπου Γιέλτσιν" και τα πραγματικά κίνητρα αυτής της αιφνιδιαστικής "αλλαγής φρουράς" στην πρωθυπουργία, που αποφάσισε τη Δευτέρα. Ολοι ομοφωνούν στο ότι πρόκειται σαφώς για έναν ελιγμό διάσωσης του Ρώσου Προέδρου ενόψει των προεδρικών εκλογών. "Απελύθη λόγω οικογενειακών προβλημάτων", ήταν ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας "Σεβόντνια", που προβάλλει το σενάριο ότι ο διορισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωθυπουργία έγινε γιατί θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος για να προστατεύσει το στενό περιβάλλον, την "οικογένεια" του Γιέλτσιν, όπως το αποκαλούν στο Κρεμλίνο. Ο φόβος που διακατέχει τον Γιέλτσιν και τους παρατρεχάμενούς του - μεταξύ των οποίων και η κόρη του Τατιάνα - είναι η προοπτική μετά τη λήξη της θητείας να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Το ερώτημα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο είναι για ποιο λόγο ο Στεπάσιν αποπέμφθηκε, ενώ δεν είχε κάνει το παραμικρό κατά του Γιέλτσιν. Κατά την οικονομική "Κομερσάντ", ο λόγος του "αποκεφαλισμού" του Στεπάσιν και της αντικατάστασής του με τον Πούτιν πρέπει να αναζητηθεί στη συμμαχία που συνέπηξαν ο αντίπαλος του Γιέλτσιν και δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ με το κόμμα των περιφερειακών ηγετών "Ολη η Ρωσία" την περασμένη Τετάρτη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Διάλογο" ζητεί ο Οτσαλάν - αρνείται και πάλι η κυβέρνηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Επανέλαβε χτες την πρότασή του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σημειώνοντας - σε ένα βήμα πιο πέρα από όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα - ότι αν υπάρξουν "θετικά βήματα" από πλευράς Αγκυρας, προοπτικά το ΡΚΚ θα μπορούσε να "αφοπλιστεί".

"Αν το κράτος θέλει να παραδώσουμε τα όπλα μας, πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις", ανέφερε ο Οτσαλάν σε ανακοίνωση που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του.

"Είμαστε έτοιμοι", πρόσθεσε ο Οτσαλάν, "να συλλέξουμε και να παραδώσουμε τα όπλα μας. Αλλά ποιος είναι ο αρμόδιος κρατικός τομέας; Θέλουμε να προσέλθουμε και να συνομιλήσουμε για ειρήνη με το κράτος. Αλλά ποια κρατική οργάνωση θα μας δεχτεί;".

"Η ειρήνη δεν έχει εμπεδωθεί στη χώρα μας. Ειρήνη δε σημαίνει φτώχεια, πανουργία ή απάτη. Αν η Τουρκία είναι έτοιμη, το PKK είναι έτοιμο για ειρήνη".

Αλλά για ακόμη μια φορά η έκκληση Οτσαλάν έδειξε να προσκρούει στην αδιαλλαξία των Τούρκων πολιτικών έναντι του "αυτονομιστικού τρομοκρατικού κινήματος", όπως το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται επισήμως.

Ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του χαρακτηριζόμενου ως "εθνικιστικού" κόμματος ΜΗΡ, απέρριψε την ανακοίνωση Οτσαλάν: "Σε κανένα κράτος δικαίου στον κόσμο, ένα άτομο που έχει κριθεί ένοχο και έχει καταδικαστεί με τη βαρύτερη των ποινών από ανεξάρτητο δικαστήριο δε θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως πολιτικός συνομιλητής. Σήμερα όπως και χτες, ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι τακτικοί και στρατηγικοί ελιγμοί μιας τρομοκρατικής οργάνωσης για να διασωθεί η ίδια έχουν σημαντικό και ιστορικό ρόλο να παίξουν". Η αναφορά Μπαχτσελί αποτελεί ενδεχομένως έμμεση απάντηση στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Κοχ, ο οποίος είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι η Τουρκία πρέπει "να δώσει δικαιώματα" στους Κούρδους, εκμεταλλευόμενη την "ευνοϊκή συγκυρία" για να λύσει το πρόβλημα.

Πίεση στο Ιράν

Εν τω μεταξύ χτες εκφράζονταν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Ετσεβίτ θα ασκήσει πιέσεις στο Ιράν, με στόχο να "αποδιώξει" τους Κούρδους και να δεχτεί η Τεχεράνη να εξαπολύσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον τους στο ιρανικό τμήμα της μεθορίου με την Τουρκία.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, που άρχισαν χτες στην Αγκυρα μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών, κορυφαία θέση θα καταλάβουν ζητήματα "ασφαλείας". "Εχουμε μεγάλη ευαισθησία σ' αυτό το θέμα" (το Κουρδικό), δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Το Ιράν αρνείται ότι δίνει καταφύγιο στους αντάρτες. Ομως ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η Αγκυρα θα παρουσιάσει στους Ιρανούς αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία Κούρδων ανταρτών στο Ιράν.

"Το Ιράν άρχισε να παίζει το ρόλο της Συρίας", είπε πρόσφατα ο Ετσεβίτ, αναφερόμενος στην τακτική της Δαμασκού να χορηγεί άσυλο στους Κούρδους αντάρτες επί σειρά ετών.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι, μετά την ανακοίνωση των Κούρδων πως θα αποσυρθούν από την Τουρκία από την 1η Σεπτεμβρίου, θα μετακινηθούν στο ιρανικό έδαφος. Επιπλέον η Αγκυρα επιδιώκει την έκδοση του Οσμάν Οτσαλάν, του αδελφού του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος λέγεται πως βρίσκεται στην ιρανική πόλη Ορουμίγιε, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Εκτός από το θέμα των Κούρδων ανταρτών, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Ιράν υποστηρίζει ακραίες ισλαμικές ομάδες που έχουν στόχο να ανατρέψουν το κοσμικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Το Ιράν από την πλευρά του κατηγορεί την Τουρκία ότι φιλοξενεί Ιρανούς αντικαθεστωτικούς, κάτι που διαψεύδει η Αγκυρα.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Τρεις νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

ΑΛΓΕΡΙ.- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, όπως έγινε γνωστό χτες.

Πρόκειται για τις πρώτες επιθέσεις μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, πριν τέσσερις μήνες.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη σε λαϊκή συνοικία, τραυματίζοντας δύο άτομα, ενώ η δεύτερη κοντά σε κυβερνητικά γραφεία στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας οκτώ.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Μετά την εκλογή του Μπουτεφλίκα, στο Αλγέρι επικρατούσε σχετική ηρεμία και οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν περιοριστεί στην επαρχία, όπου εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου εκατό άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 250 από τις αρχές Ιουνίου.

Ο Μπουτεφλίκα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης που ξεκίνησε το 1992 και έχει κοστίσει τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους. Το Σεπτέμβρη οι Αλγερινοί θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν θα δεχτούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου, το οποίο περιλαμβάνει αμνηστία για τους ισλαμιστές.

Ρώσοι στρατιώτες περιπολούν στο χωριό Μπότλικχ, στην περιοχή Νταγκεστάν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ