ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη... μέγκενη της Ουάσιγκτον

Στη μέγκενη της Ουάσιγκτον έχει τοποθετήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις αποσκευές του για μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, προφανώς για να λάβει αυτοπροσώπως τις νέες οδηγίες.

Οι ημερομηνίες που έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση, και πιθανότατα θα γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα, υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ 9 και 11 του επόμενου μήνα. Αυτήν ακριβώς την εποχή θα κορυφώνεται η διαβούλευση για το Κυπριακό και θα ξεκαθαρίζουν οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση του ευρωστρατού.

Αυτό ακριβώς το θέμα, που προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα, ουσιαστικά έχει «κλείσει» καθώς οι 14 υπόλοιποι εταίροι στην ΕΕ έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία της Τουρκίας με την αμερικανοβρετανική πρόταση, που προσφέρει στην Αγκυρα συμμετοχή στη διαδικασία των επιχειρησιακών σχεδιασμών του ευρωστρατού, σε κάθε περίπτωση που οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Τουρκία. Μέσα από μια τέτοια διευθέτηση η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί την εξαίρεση περιοχών στο Αιγαίο και στην Κύπρο από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ευρωστρατού, όπως ακριβώς στην πράξη συμβαίνει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οπως παραδέχονται πια διπλωματικοί κύκλοι, το μόνο που είναι δυνατό να εξασφαλίσει η Αθήνα είναι κάποιες διπλωματικές διατυπώσεις, οι οποίες θα εμφανιστούν ως «λεοντή», για τις ανάγκες της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για τον ευρωστρατό θα κορυφωθούν στο τέλος αυτής της βδομάδας, στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν, η ανακοίνωση της ημερομηνίας της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού από τους Αμερικανούς φαντάζει σαν προειδοποιητική βολή για τη στάση που θα κρατήσει ο Κ. Σημίτης στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς είναι γνωστή η επιθυμία και η βιασύνη της Ουάσιγκτον να κλείσει η υπόθεση του ευρωστρατού με τρόπο που να εξαρτάται άμεσα από το ΝΑΤΟ.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσπάθησε να μη δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι συζητήσεις θα είναι εφ' όλης της ύλης. Ιδιαίτερα θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα. Η ακριβής ατζέντα θα γνωστοποιηθεί παράλληλα με τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται συνολική εξέταση των θεμάτων, που απασχολούν και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τις διμερείς σχέσεις».

Προειδοποιούν και οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, προειδοποιητικά μηνύματα απέστειλε και η Αγκυρα.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιτίθεται, δείχνει ότι η Τουρκία έχει κάνει σωστή δουλιά» στο θέμα του ευρωστρατού, δήλωσε χτες ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου.

Ο Τούρκος στρατηγός σε δηλώσεις που έκανε στο Μπίλετζικ, όπου επιθεώρησε μονάδα της στρατοχωροφυλακής, αναφέρθηκε στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και είπε επίσης ότι «το θέμα έχει λυθεί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Τώρα είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας». Ταυτόχρονα, το περασμένο 48ωρο τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, παραβιάζοντας μαζικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, διακήρυτταν έμπρακτα τις τουρκικές θέσεις και απαιτήσεις.

Μιλώντας γι' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Τύπου παραδέχτηκε ότι αυτές τις μέρες έχουν γίνει πολλές παραβάσεις και παραβιάσεις και ότι υπήρξε αναχαίτιση όλων των τουρκικών αεροπλάνων.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πιο ενεργητική πολιτική» στα Βαλκάνια

Πιο ενεργητικό ρόλο για την ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στις ευρωατλαντικές δομές ζήτησε από την κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Β. Κοστούνιτσα.

Σε δηλώσεις του μετά τη 40λεπτη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι συμφώνησε με τον Κοστούνιτσα «στις βασικές αρχές που προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή: Οχι αλλαγές συνόρων, όχι καινούρια κράτη, σεβασμός στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα όλων». Υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η παγίωση της σταθεροποίησης στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τη Γιουγκοσλαβία» και πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ενσωμάτωσής της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι και ο κατάλληλος χρόνος η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει πιο ενεργητική πολιτική και στα Βαλκάνια και σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα συνταγματικά προβλήματα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις της Σερβίας με το Μαυροβούνιο και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος ζήτησε από τον Κ.Καραμανλή να βοηθήσει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του καθώς το 2004 θα καταθέσει αίτηση για ένταξη, ενώ συζητήθηκε και το θέμα να ενταχθεί το κόμμα του Κοστούνιτσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, ο Κοστούνιτσα ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ανεργίας που έχει η Γιουγκοσλαβία (η ανεργία φθάνει το 36%). Ανάμεσα στα αιτήματα ήταν αν είναι δυνατόν να απορροφηθούν οι Γιουγκοσλάβοι εργάτες στα έργα που γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Χτες το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής επισκέφτηκε το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στο Κόσσοβο και συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον Ιμπρ. Ρουγκόβα. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνική «ειρηνευτική δύναμη» παίζει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα αναβαθμίζει το γόητρο και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια(!). Και πρόσθεσε: «Υπ' αυτή την έννοια αισθανόμαστε ευγνώμονες και υπερήφανοι για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη δύσκολη αυτή αποστολή τους»! Ο Κ. Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Γιουγκοσλαβία, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα ενημερώσει το προεδρείο του ΕΛΚ για τα αποτελέσματα των επαφών και των συζητήσεών του.

Οι θέσεις της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής στο Λάακεν

Ομιλία εφ' όλης της ύλης του Γκ. Σρέντερ στη γερμανική Βουλή

Σε μια εφ' όλης της ύλης ομιλία του στη γερμανική Βουλή, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ καθόρισε τη γραμμή πλεύσης της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν στις 14- 15 του Δεκέμβρη.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος για το θέμα του «ευρωστρατού» και προέβλεψε ότι οι «δεκαπέντε» στο Λάακεν θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση και την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Οσον αφορά στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησής του στη διαμόρφωση μιας κοινοτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της ΚΕΠΠΑ αποκλείει την «επανεθνικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη σημασία του γερμανο - γαλλικού άξονα και τη σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Σρέντερ τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνον για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους αναγκαία, αλλά και προς το άμεσο συμφέρον της κοινότητας των "15" και με αυτήν την έννοια, προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Επανέλαβε, επίσης, τις γερμανικές θέσεις επί των αναπάντητων ζητημάτων που άφησε η Διακυβερνητική της Νίκαιας. «Επιθυμώ μία Επιτροπή που θα αποτελεί μία ισχυρή Εκτελεστική Εξουσία και ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενισχυμένα δικαιώματα και αρμοδιότητες. Τα Εθνικά Κοινοβούλια πρέπει να έχουν μία σαφώς εξέχουσα θέση στις δομές των ευρωπαϊκών θεσμών, ως προς τον έλεγχο, π.χ., της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Το Συμβούλιο θα έπρεπε, στους τομείς όπου δραστηριοποιείται νομοθετικά, να καταλάβει το ρόλο μίας Ανω Βουλής. Επιθυμούμε την ενσωμάτωση της Χάρτας των Θεμελιακών Δικαιωμάτων στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, πράγμα που θα ενισχύσει τα δικαιώματα των πολιτών έναντι των ευρωπαϊκών οργάνων».

Ολα αυτά - είπε ο Σρέντερ - είναι ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι στην ονομασία.

ΠΑΣΟΚ
Δημοσκοπήσεων συνέχεια...

Η επόμενη μέρα της δημοσκόπησης της MRB αξιοποιείται, ώστε να συντηρηθεί από το Μαξίμου ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας που διατείνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει...

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «από όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται μια συνεχής ανάκαμψη, μια συνεχής άνοδος του χώρου του ΠΑΣΟΚ». «Είναι σαφές - συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η εμπιστοσύνη του λαού στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη»...

Ερωτηθείς ο Χρ. Πρωτόπαπας για τη διαφορά των 6,6 μονάδων που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, περιορίστηκε να απαντήσει ότι η διαφορά έχει μικρύνει, αφού «η ίδια διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση, του Ιουνίου, ήταν 9%». Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο κόμμα του «αξιολογούν τις μετρήσεις, τις αναλύσεις» και «τις χρησιμοποιούν ως "εργαλεία"».

Την ίδια ώρα, ο Κ. Λαλιώτης δήλωνε ότι «το κλίμα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα» για το ΠΑΣΟΚ και πως τον ερχόμενο Ιούνιο το κόμμα του θα είναι πρώτο κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ