ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
Διδάσκει ποιοι και πόσο ακριβά πληρώνουν τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών

Τοποθέτηση του Γ. Δελή στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή

1919: Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη
1919: Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη
Με ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια τίμησε χτες η Βουλή τη Μέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο βουλευτής Γ. Δελής. Τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Γ. Δελής επισήμανε πως η γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας «διδάσκει ότι τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και των συμμάχων τους, τους πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις κάθε χώρας. Αυτές είναι που θυσιάζονται τον καιρό του πολέμου και που πάνω στην εκμετάλλευση και τον ιδρώτα τους στηρίζονται τα κέρδη των καπιταλιστών τον καιρό της ειρήνης».

Κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική καπιταλιστική εξουσία, με πυξίδα την εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου και με πρόσχημα την παρουσία ελληνικών πληθυσμών, αξίωσε την προσάρτηση της περιοχής της Σμύρνης, που παρήγε το 30% του οθωμανικού ΑΕΠ, και της Ανατολικής Θράκης, που προσέφερε έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου».

Ετσι, η αστική τάξη για να ενισχύσει τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πήρε μέρος στην εκστρατεία 14 καπιταλιστικών κρατών εναντίον της νεαρής σοβιετικής εξουσίας. Επειτα από αυτό, με τη συναίνεση Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ ο ελληνικός στρατός εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Σμύρνης τον Μάη του 1919.

«Τον Απρίλη του 1920 - συνέχισε - το Συμμαχικό Συμβούλιο αναγνώρισε την προτεραιότητα του ελληνικού στρατού στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη του Βενιζέλου αποφάσισε ότι τα υπάρχοντα στρατεύματα δεν αρκούσαν και για την επιβολή της Συνθήκης των Σεβρών και για την προστασία των μειονοτήτων, αφήνοντας τις τελευταίες, συμπεριλαμβανομένων των Ποντίων, έρμαια στις αντεκδικήσεις των στρατευμάτων του Κεμάλ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης «ήρθαν σε σύγκρουση με τις αντιδράσεις της τουρκικής αστικής τάξης που ανασύνταξε τα στρατεύματά της» και ταυτόχρονα τις συμμαχίες της. Ακόμα και η Βρετανία, «όταν ο συσχετισμός δυνάμεων άλλαξε, δεν έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντά της για να στηρίξει τον ελληνικό στρατό», τόνισε ο Γ. Δελής, επισημαίνοντας ότι άλλωστε «η αφερεγγυότητα των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών προς τα λιγότερο ισχυρά είναι στοιχείο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων».

«Η απέλπιδα προσπάθεια - συνέχισε - της ελληνικής καπιταλιστικής εξουσίας να διασώσει τα συμφέροντά της εκφράστηκε με το όργιο της καταστολής εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος στο εσωτερικό και με την εκστρατεία σε εδάφη με μηδαμινή παρουσία ελληνικών πληθυσμών, όπου ο ελληνικός στρατός πρωτοστάτησε σε αγριότητες εναντίον των γηγενών», δίνοντας το πάτημα στην τουρκική αστική τάξη για το δολοφονικό όργιο βίας εναντίον των αλλοεθνών πληθυσμών. Ενα όργιο που το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος δεν θέλησε να αποφύγει, αφού η Ελληνική Αρμοστεία καθησύχαζε τους ελληνικούς πληθυσμούς, η ελληνική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει νόμο για την απαγόρευση της μεταφοράς τους και οι σύμμαχοι παρακολούθησαν με απάθεια.

Ειδική αναφορά έκανε και στο πώς αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας υπογραμμίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ, «τότε όπως και σήμερα, επιχείρησε να ενώσει τους ντόπιους και πρόσφυγες εργάτες και αγρότες σε κοινή πάλη εναντίον της καπιταλιστικής εξουσίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπάθεια δικαίωσης της συνεργασίας με τους ναζί

Για προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας και δικαίωσης της χούντας και της συνεργασίας με τους ναζί κάνει λόγο το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, με αφορμή την απόφαση της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου (κατοχικού φρούραρχου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία γενικού επιθεωρητή Νομαρχιών Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας το 1941) σε οδό Αλμπέρτου Ναρ.

Σε συνεδρίαση διά περιφοράς, χωρίς καμία διαβούλευση, 7 κοινοτικοί σύμβουλοι (3 της παράταξης του δημάρχου Ζέρβα, 2 της παράταξης Ορφανού, 1 της παράταξης Ταχιάου και 1 της παράταξης Ψωμιάδη) υπερψήφισαν την πρόταση. Καταψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκπρόσωποι άλλων τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Θεσσαλονίκη Μαζί», «Οικολογία Αλληλεγγύη» και «Η Πόλη Ανάποδα»), ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.

Η πρόεδρος της Κοινότητας απέρριψε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκπροσώπων του ΣΦΕΑ, που ζήτησαν αναβολή της συζήτησης ή την πραγματοποίησή της τουλάχιστον με τηλεδιάσκεψη.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της 5ης Δημοτικής Κοινότητας έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης (149/29-3-2022), όπου είχαν προσφύγει οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου, να κρίνει παράνομη τη μετονομασία της οδού σε «Αλμπέρτου Ναρ».

Θυμίζουμε ότι η ονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου έγινε από το διορισμένο από τη χούντα Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τον Γενάρη του 1971, για να τιμήσει τη «δράση» του.

Οπως καταγγέλλει ο ΣΦΕΑ σχετικά με την απόφαση της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, «είκοσι λεπτά πριν από την έναρξη της διαδικασίας στάλθηκε ηλεκτρονικά η κατά παραγγελία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (;) "γνωμοδότηση" - εγκώμιο για τη δράση του Αθανασίου Χρυσοχόου, του δρ Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελου Χεκίμογλου, η οποία απαλλάσσει τον στρατηγό από κάθε υποψία συνεργασίας με τις κατοχικές αρχές! Δικαιολογώντας τον αντικομμουνιστικό φανατισμό του Αθ. Χρυσοχόου, τον αποδίδει "στο πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε", αφού "το προπολεμικό ελληνικό κράτος είχε ως θεμέλιο την καταπολέμηση του κομμουνισμού". Επιπλέον, ότι "ο αξιωματικός Αθανάσιος Χρυσοχόου έπραξε το, κατά την αντίληψή του, καθήκον του στην περίοδο της Κατοχής, με παρότρυνση και αποδοχή του αστικού κόσμου (Εκκλησίας, πολιτικών, φορέων)". Σε αντίθεση, βέβαια, με την "ανάπτυξη του ανταρτικού κινήματος, το οποίο είχε ως συνέπεια εκατόμβες θυμάτων από τα γερμανικά αντίποινα"! Παρά μάλιστα τα δημοσιεύματα της εποχής που βοούν ότι στη δίκη του "χασάπη της Θεσσαλονίκης" Μαξ Μέρτεν, το 1959, ο Αθ. Χρυσοχόου λειτούργησε ως μάρτυρας υπεράσπισης και όχι κατηγορίας, ο κ. Χεκίμολγου εκτιμά ότι η μαρτυρία του έβλαψε και δεν ωφέλησε τον Γερμανό αξιωματικό!».

Ο ΣΦΕΑ καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης να υπερασπιστούν τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, που όπως σημειώνει «δεν στηρίχτηκε σε "ιδεοληψίες", αλλά στην ιστορική αλήθεια και στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σεβαστεί το μαρτυρικό όσο και αντιστασιακό παρελθόν της».

Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ

Την ανακοίνωση του ΣΦΕΑ για τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά για τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

«ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ»
Φιέστα με Μητσοτάκη για «real estate» της Εκκλησίας

Στην τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και ΤΑΙΠΕΔ για την «αξιοποίηση» έκτασης της Εκκλησίας στο Σχιστό παρέστη χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αφορά κτήμα που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ). Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την «ολιστική αξιοποίηση» της έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, «που βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά».

Πρόκειται για κανονικό «real estate» στην περιοχή Σχιστού - Σκαραμαγκά, όπου σχεδιάζονται χρήσεις όπως γραφεία, κατοικίες, χώροι logistics, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, «ήπιες» βιομηχανικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ακόμη και καύσης απορριμμάτων.

Επισήμως, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια. Το, δε, ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Στη σχετική φιέστα ο πρωθυπουργός παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (είναι και πρόεδρος της «ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ») είπε ότι γίνεται «το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει», καθώς στην κυβέρνηση «θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο».

Στην ουσία της υπόθεσης, βέβαια, υπογράμμισε, δείχνοντας και το μέγεθος της μπίζνας, ότι «η δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά».

Για να χρυσώσει εξάλλου το χάπι στον λαό της Δυτικής Αθήνας, που έχει τεράστια ανάγκη από ελεύθερους χώρους και πράσινο, έταξε ότι θα μπορέσουν «να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος», με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται σχετικά ότι «στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα».

Σημειωτέον, επισήμως το έργο θα αναπτυχθεί μεν σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, αλλά περιλαμβάνει και χώρο ενταγμένο από το 1999 (ν. 2742/99) στην Α' Ζώνη Προστασίας του όρους Αιγάλεω, χαρακτηρισμένου εδώ και πάνω από μισό αιώνα ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μεγάλο τμήμα της έκτασης έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες πραγματοποιούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Τριάδας (Αριστοτέλους και Αγ. Τριάδας), οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή

-- Η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Γκαλιούρη» του κινηματοθέατρου «Μαρούλα», από τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Ανωγείων πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις: Πόλεμος, Ενέργεια και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αρμί. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης πραγματοποιούν εκδήλωση για την επέτειο από τη μάχη του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα Ευβοίας (3/9/1944), στις 10 π.μ. στο μνημείο της μάχης. Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ